2019. június 16. vasárnap, Jusztin és Arany napja
Élő és vonzó hely legyen!
Révay András
2019.01.27 11:05
A „múzeum” szó sokak szemében valami halott, mozdulatlan dolgot testesít meg, és – valljuk be – ez gyakran igaz is. A budapesti Szépművészeti Múzeum hadat üzent ennek a felfogásnak és egy, az egész világon páratlan eszköz bevetésével, már a legelső lépésével, azonnal le is győzte!

A hagyományos kiállítási módszerek mellett a világ legnagyobb méretű múzeumi interaktív érintőképernyős fala is segíti a nemrég újra megnyitott, megújult Szépművészeti Múzeum gyűjteményének megismerését. A múzeum impozáns fogadótermében, a Márvány Csarnokban elhelyezett 15,5 méter széles, 21 LCD kijelzőből álló, látványos animációkat bemutató érintőképernyős fal csaknem 300 műtárgy adatait tartalmazza és segíti azok megismerését a legmodernebb technika segítségével. Az átfogó rekonstrukciót követően újranyílt múzeum modernizációjának legújabb lépéseként létrehozott, a világon is egyedülálló eszköz lehetőséget ad a látogatók újszerű megszólításra, az állandó kiállítás legkiemelkedőbb műtárgyainak fókuszba helyezésére és egyben egy különleges élménnyel gazdagítja a múzeumi látogatást.

A fiataloktól az öregekig – legalább egyszer - mindenki biztosan járt már múzeumban és látta annak állandó kiállítását. Közülük ezután sokan érzik úgy, hogy „minek menjek oda ismét, hiszen már láttam” – hívta fel a figyelmet erre a tévedésre dr. Baán László, a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója. A múzeumot élő és vonzó hellyé kell tenni a most felnövekvő generációk számára is, akik a világot egyre inkább a képernyőn keresztül, a digitális eszközök közvetítésével tapasztalják meg. Ez a fal segíteni fog abban, hogy érdemes legyen ismételten, többször is eljönni, mert szórakozásnak is jó és rengeteg új információhoz juthatunk általa. Most mintegy 300 műtárgyról kaphatunk képet, de ez a szám rövidesen bővülni fog, akár a duplájára is, hiszen a múzeum rekonstrukciója is zajlik még. A barokk szárnyat majd az év második felében adjuk át. Az ott kiállítandó tárgyak, tehát a XVII. - XVIII. század művészete, a magyar és külföldi műtárgyak is felkerülnek a falra. A most, első körben kiválasztottak a főművek, a legizgalmasabb, legjellegzetesebb darabok. A látogatói visszajelzések alapján szakembereink emelték ki a legkedveltebbeket, hiszen ezekhez akarjuk invitálni a közönséget.

 A Magyar Kultúra Napján felavatott, magyar fejlesztésű fal a Magyar Nemzeti Bank támogatásának köszönhetően valósult meg. Gerhardt Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke kiemelte: A bank átérzi a társadalmi kötelezettségvállalás felelősségét és ennek kapcsán megragadta az alkalmat, hogy a nemrég csodálatosan felújított múzeumépületet egy ilyen valóban egyedülálló eszközzel gazdagítsa. Az új, lenyűgöző nagyságú, informatív és egyben játékos interaktív eszköz a virtuális világ eszközeivel, a múzeumban őrzött több ezer éves egyetemes kulturális örökségünk valóságába, részletekben gazdag, alapos megismerésére csábítja a vele kapcsolatba kerülő valamennyi látogatót. Diákoknak, tanároknak kiváló segítség, a művészetek kedvelőinek pedig ismereteik elmélyítésével szerez örömet. Remélik, hogy hasonló fontosságú segítségnyújtásra a Magyar Nemzeti Bank máskor is kap alkalmat – erősítette meg az alelnök.

 Nagy megtiszteltetés ez számunkra, hogy Magyarország és Közép-Európa vezető szépművészeti intézményével közösen építhettük meg ezt a gyönyörű és impozáns digitális falat - mondta el a bemutatón Back István, az LCD-fal kifejlesztője és felépítője, a Back és Rosta Kft. alapítója. Ez egyben ez első magyarországi Magic Wall is. A Magic Wall egy szabadalmaztatott technológiákon alapuló, múzeum-digitalizációs újdonság. Magyar fejlesztés, bár a munka nagy része most már Kínában, Sanghaj belvárosában történik, ahol egy ötvenszemélyes csapatunk dolgozik 2008 óta. A Magic Wall Kínában széles körben elterjedt, piacvezető termék, az ország harminc tartományából huszonkettőben már megtalálható, összesen mintegy száz helyen. Olyan helyen például, mint a pekingi Tiltott Város Palotamúzeuma, a világhírű agyaghadsereget bemutató Shaanxi-i Történeti Múzeum, továbbá számos művészeti galéria épületében, hamarosan pedig repülőtereken és kórházakban is használni fogják Kínában! Nem meglepő, hogy ott ezeket a falakat naponta több százezer ember használja, az igénylő helyszínek száma gyorsuló ütemben bővül.

A Szépművészeti Múzeumban most felállított, 15,5 méter széles Magic Wall-t egyszerre akár harmincan is használhatják. Pillanatnyilag sehol a világon nincsen még egy ilyen nagyméretű, egyszerre egy időben, ennyi látogatót, egy felületen kiszolgálni képes múzeumi digitális fal. Így most a Szépművészeti Múzeum impozáns Márványtermében a világszínvonalú gyűjtemény a világ legmodernebb technológiájával ötvöződve válik sokak számára hozzáférhetővé. A Magyar Nemzeti Múzeum „Sisi és Magyarország” című kínai turnéjakor félmillió ember vette igénybe az ott felállított, ennél sokkal kisebb méretű, mintegy ötméteres falat. A Magic Wall-t a Távol-Keleten, a magyar műszaki technika reprezentánsaként már jól ismerik, reméljük, hogy hamarosan a hazai közönségnek is kedvencévé válik, mert már más múzeumok is bejelentették rá az igényüket.

Az interaktív LCD-fal használatának titkaiba Tihanyi Kinga, a múzeum kommunikációs igazgatója avatta be a meghívott látogatókat. A cél a látogatói élmény növelése és ehhez szorosan hozzá tartozik, hogy a fal összekapcsolódik a múzeum weboldalával. A falnak két alapvető funkciója van. A „kiállítás mód” esetén érintés nélkül négy nézet változik, áttekintést ad mintegy háromszáz műtárgyról, melyek száma rövidesen növekedni fog. A második, amikor a néző kerül – érintéssel – kapcsolatba a fallal. Ilyenkor a kiválasztott műtárgy egy sereg információt ad magáról. Megtudjuk az alkotóját, korát – ha ismert – milyen típusba sorolható, hol található az épületben, milyen, azonos csoportba sorolható – például kerámia – műtárgyak vannak még és hol?

Okos telefonnal kapcsolatba lehet lépni a fallal. Haza is vihetjük a műtárgyakat, mert készíthetünk magunknak a kedvenceinkről saját, külön albumot. Letölthetjük a képet, előhívhatunk mellette egy ingyenesen letölthető QR kódot, az beolvasható és így a tárgyról egészen részletes leíráshoz juthatunk. Ha valaki kiválaszt egy kedvenc témát - mondjuk a szakállas férfifej – kiválaszthat magának tematikus túrát - ami a hasonló műtárgyakon vezeti végig a látogatót a telefonja segítségével. A falon látható bármelyik kép nagyítható, egészen apró részleteket is szemügyre lehet venni. Minden műtárgyat címkékkel láttak el, például: antik, váza, agyag, barokk stb. Kiválasztva, megérintve bármelyiket, elénk tárul az összes tárgy, amire a választott címke illik. Ilyen lehetőség eddig Magyarországon egyetlen múzeumban sem volt, várható, hogy ez a Szépművészeti Múzeum látogatottságát is határozottan növelni fogja.

www.szepmuveszeti.hu

Kapcsolódó témák

Két bolgár művész, egy szobrász és egy festő alkotásaiból nyílt közös kiállítás a budapesti Bolgár Kulturális és Tájékoztató Központban. Kettőjük együttes bemutatkozása cseppet sem véletlen, művészi felfogásukban ugyanis határozott rokonság figyelhető meg.

A budapesti Koreai Kulturális Központ látogatói már megszokták, hogy az itt megrendezett kiállítások mindig valamilyen különlegességet állítanak a középpontba. Nincs ez másként most sem, az Eszterházy Károly Egyetemmel közösen létrehozott, és december 16-ig látható YATOO című kiállítás esetében sem.

A Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításain a 19. századi anyag mindig is fontos helyet foglalt el az épület legreprezentatívabb, első emeleti termeiben. Harminc év után ezt az állandó kiállítást most új szempontok szerint újrarendezték. Ráadásul a jól ismert remekművek mellett, közel egyharmad részben, olyan alkotásokkal is bővült, amelyeket eddig csak ritkán láthatott a közönség.

A szakembereket és a közönséget is egyaránt meglepő eredmény született a 2016-ban már huszonnegyedik alkalommal meghirdetett, „Az év természetfotósa” pályázat értékelése során. A pályázat történetében mind ez idáig soha nem fordult elő, hogy a rangos szakmai versengés úgy a felnőtt, mint az ifjúsági kategóriában kettős győzelmet hozott volna!

2016.10.30 20:35

Melyik városban van hazánk egyetlen diadalíve, hol találtak nálunk múmiákat, hová érkezett annak idején az első vonat, az első dunai gőzhajó és az első villanyvonat? Hol van Magyarországon a legnagyobb tokaji bor gyűjtemény? Mindezeken kívül még számos hasonló kérdést tehetünk fel, de talán már ennyiből is kitalálható: Vácról van szó.

Blog ajánló
Városlátogatások San Gimignano, a középkori Manhattan
San GimignanoSan Gimignano mint szinte minden toszkán település, egy dombtetőre épült. Történelme az ókorig nyúlik vissza, a városka eredetileg egy etruszk település volt és San Geminianus püspökről kapta a jelenlegi nevét, aki a legenda szerint megvédte a helyieket a hunok támadásától. Imáinak hatására olyan sűrű köd szállt a környékre, hogy Attila a félelmetes, „Isten ostora” jelzővel illetett hun vezér is eltévedt seregével együtt. Némileg árnyalja a romantikus történetet, hogy Szent Geminianus 397-ben halt meg, Attila pedig 405-ben született, de ki törődik ilyen apró részletekkel az évszázadok távlatából.A körös-körül olíva és szőlőültetvényekkel, magasba törő cédrusokkal övezett, etruszk falakkal körülvett, felhőkarcolókkal tarkított várost középkori Manhattan" néven is említik.A Rómába vezető zarándokút, a Via Francigena a városon haladt keresztül, ennek köszönhetően a település virágzó közlekedési és gazdasági központtá nőtte ki magát.A városka virágkorát, a XIII-XIV században élte, amikor a gazdag családok egymással versengve építkeztek, mintegy fitogtatva a hatalmukat. Mivel a város, fallal volt körülvéve, szélességben nem lehetett terjeszkedni, maradt a magasság. Magasabbnál magasabb tornyokat építve, az 1300-as években már 72 torony emelkedett az ég felé, volt, amelyik a 70 métert is elérte. Ezek a tornyok az egymással harcban álló családok védelmére is szolgáltak, mivel a bejárataik olyan magasan vannak, hogy csak létrán lehetett felmenni. A rivalizálást megelégelve a városvezetés elrendelte, hogy egy torony sem lehet magasabb, mint a városháza tornyánál (Palazzo Communale).Az 1338-ban az Európán végig söprő pestisjárvány San Gimignanot sem kímélte, a város szinte teljesen elnéptelenedett, a 72 toronyból csupán 13 maradt meg, de a város arculata ma is szinte olyan, mint a középkorban. Az építészet emlékei tökéletes állapotban maradtak fenn, úgy érzi az ember, mintha egy filmforgatás kellős közepébe csöppent volna. Nem véletlen, hogy a városka több mint 30 történelmi film forgatásának adott otthont, köztük a hét Oscar-díjat nyert Szerelmes Shakespeare, vagy a Zeffirelli által rendezett Tea Mussolinivel.Történelmi központja az UNESCO Világörökség része. Ide tartozik a többi között a Piazza del Duomo.A „Tornyok városa” híres fehér boráról. A Vernaccia di San Gimignano-t a vidék domboldalain termő ősi Vernaccia szőlőből készítenek. Ha autentikus környezetben szeretnénk megkóstolni ezt a nemes italt, látogassunk el a Strozzi hercegi birtokra, ahol a finom borok mellé, nagyszerű toszkán vacsorát is kapunk.San Gimignano minden évszakban számos programmal várja a látogatókat, a toszkán finomságokat kínáló apró üzletek, a művészeti galériák és az évről évre megrendezett történelmi játékok, fesztiválok maradandó élményt kínálnak.Nézzünk meg egy videót:https://www.youtube.com/watch?v=G0AenGQSRIY                                                                                                                                 By vinpet
Városlátogatások Ismerkedés Linz városával
Ismerkedés Linz városávalA település említésére azonnal a nálunk is kedvelt sütemény jut eszembe. Próbáljuk jobban megismerni ezt a Duna festői ölelésében fekvő szép várost.A történelme a kelta időkre nyúlik vissza, akik Lentos néven alapították a mai Linz elődjét. Később a rómaiak Lentia (Csónak) névre keresztelték a települést, mely a 19. századig csupán néhány háztömbből és a várból állt.Linz ausztriai iparváros, ma is fontos gazdasági központ, a felső-ausztriai tartomány székhelyeként a harmadik legnépesebb osztrák város, mely az elmúlt évtizedekben látványos átalakuláson ment keresztül.Linz a változások városa, ahol azonos hangsúlyt kap a tudomány, a művészet és a fejlődés. 2014-ben a város elnyerte az UNESCO-tól a Médiaművészetek városa címet is. A számos érdekesség mellett Európa egyik legmodernebb technológiai központja is itt található. Linznek saját hegye is van, az 537 méter magas Pöstlingberg. A hegytetőn emelt búcsújáró templom egyik nagy bástyájában mesevasutat rendeztek be a gyerekeknek.Kedvező időben érdemes a város felülnézetben is megtekinteni, de ehhez nem kell sárkány-repülni vagy helikopterrel körözni, elegendő csupán felsétálni a Passage bevásárlóközpont lépcsőjén, és máris a város háztetőin vezető sétaúton találjuk magunkat. A kémények magasságából pazar a kilátás az óvárosra. A belvárosban gyönyörű, barokk épületeket láthatunk. A főtér (Hauptplatz) Európa egyik legnagyobb tere. A tér középpontjában az 1716-ban felállított, 26 méter magas Szentháromság-szobor áll, a tetején aranyozott alakokkal, melyet pestisoszlopként is emlegetnek a szörnyű járvány mementójaként.Az Alter Dom Linz legnagyobb temploma. A barokk székesegyház a 17.-ik században épült.  Robusztus, égbenyúló tornyai között Szent Ignatius szobrát láthatjuk. A templombelső fából faragott szószéke és orgonája fantasztikus látvány.A püspöki templom, a Neuer Dom Ausztria második legmagasabb temploma, neogótikus tornya 134 méterre nyúlik az ég felé. Csodálatosan díszített, festett üvegablakainak egy része a második világháború alatt megsemmisült, ezeket kortárs művészek renoválták nagyszerűen.Linzben járva, feltétlenül kóstoljuk meg a város egyik jelképét, a hagyományos linzer tortát. A sütemény egy kicsit más, mint az itthoni linzerek, a töltelékben többek között mandula és dió is található. A mai gyerekek már a kor szellemének megfelelően "lézer tortának" hívják.Érdekesség, hogy egész Felső-Ausztriában tilos a városokban füvet nyírni, a méhek érdekében. A városban számtalan méhkaptár található, többnyire a házak tetején, és a különleges becsben tartott méhek érdekében vágják ritkábban a vadvirágokkal teli közterületek zöldjét.Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=waP41ecrG70                                                                                                   By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!