2020. január 24. péntek, Timót napja
Két ország hőse
Révay András
2019.10.08 10:06
Október 6. a gyász, a megemlékezés napja Magyarországon és ilyenkor az is eszünkbe kell jusson, hogy bizony vannak még e nappal kapcsolatban történelmi adósságaink. A budapesti argentin Nagykövetség tevőleges részvételével, adósságaink száma most csökkent.

 Az 1848-49-es Szabadságharc bukása után sokaknak sikerült elmenekülni, elkerülni a megtorlást. Közöttük volt „Kossuth legfiatalabb tábornoka”, Czetz János is. Ősei örmények voltak, Erdélybe költözésükkor még a Vártán nevet viselték és csak 1715-ben vették fel a Czetz nevet. Czetz János 1822-ben Gidófalván született, apját követte a katonai pályán. A bécsújhelyi Katonai Akadémiát évfolyamelsőként végezte, már hadnagy volt, amikor megírta a „Magyar Hadnyelvtan…” című könyvét, 1848-ban önként jelentkezett a szerveződő honvédseregbe. Részt vett a délvidéki harcokban, majd – Bem megérkezése előtt – már őrnagyként az erdélyi csapatok parancsnokának nevezték ki. Miután Bem átvette a parancsnokságot, az ő vezérkari főnökeként szolgált tovább és javaslatára lett 1849-ben a honvéd haderő legfiatalabb tábornoka. A fegyverletétel után kalandos sorsa volt, végül Argentínában talált új hazára. Juan Fernando Czetz aktív szerepet vállalt az ottani katonai életben – egyebek mellett – megalapította a Katonai akadémiát, melynek első igazgatója volt, később a hadműveletek irányítója volt a Paraguay elleni háborúban. Az 1904-ben bekövetkezett halála után életnagyságú ércszobrot állítottak neki Buenos Airesben, az Akadémia előtt. Magyarországon mostanáig nem volt szobra!

 Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata már évekkel ezelőtt elhatározta, hogy emlékparkot kíván létesíteni az 1848-49-es Szabadságharc tiszteletére – mondta el a szobor katonai tiszteletadással történt felavatásakor Bús Balázs polgármester. Az Önkormányzat 2017-ben a központi költségvetésből 470 millió forint támogatást kapott, amelyet a kerület parkfejlesztésre fordíthatott. A helyszín kiválasztása és kialakítása során figyelembe vették a környéken élők javaslatait, kívánságait és azok szem előtt tartásával jött létre az emlékpark, mely egyben pihenőparki célokat is szolgál. „Hősiesség és szabadságvágy. Ezzel a két szóval írható le a XIX. századi magyar történelem véráztatta pillanataiban is helytálló katonáink viselkedése” – hangsúlyozta ünnepi beszédében a polgármester. Viszályok és balszerencse is gyakori kísérője volt a kornak, befolyásolva hőseink többségének életét.

Czetz János sem volt kivétel, lehetett volna ő a tizennegyedik kivégzett Aradon, de mi most mégis a harcos hazaszeretetére emlékezünk, mely újabb és újabb célok elérésére, katonai feladatok elvégzésére sarkallta őt. Ezekre mi, magyarok éppoly büszkék lehetünk, mint argentin barátaink, akik között élete nagyobbik felét leélte. Így hát 2016-ban az argentin nagykövetséggel karöltve, nemzetközi szoborpályázatot írtunk ki a tábornok szobrának elkészítésére. A meghívásos pályázaton argentin, magyarországi és erdélyi művészek is részt vettek. A bírálóbizottság választása végül Vivianne Duchini, a monumentális műveiről világszerte ismert, argentin művész lovas szobrára esett.

Történelmi napot írunk – kezdte üdvözlő beszédét őexcellenciája Maximiliano Gregorio-Cernadas, az Argentin Köztársaság Magyarországra akkreditált nagykövete. Egy nagy tervet látunk – két ország közreműködésével – megvalósulni. Czetz János az országaink közötti kapcsolat legkiválóbb példája. Az Argentin Katonai Akadémia alapítója és első igazgatója, számos műszaki könyv szerzője, korábban fel nem tárt argentínai terültek feltérképezője, olyan határerődítmények alapítója, melyekből később települések váltak. Ennek a megemlékezésnek legfontosabb üzenete, hogy együttesen komoly feladatokat oldottunk meg, sikereket érhetünk el. Czetz Jánosnak akkora nagy szíve volt, hogy mindkét ország javára tudott munkálkodni. Vivianne Duchini szobrászművész alkotása pedig nem csupán hozzájárulás az ünnepséghez, hanem ennek a csodálatos parknak éke lett.

 „Egy közösségnek szüksége van arra a hitre, hogy felépített valamit, ami magasabb rendű, mint az anyagi létezés” – idézte Márai Sándor szavait Varga Mihály pénzügyminiszter, a II. és a III. kerület országgyűlési képviselője. Ma egy ilyen magasabb rendű teremtés előtt állunk – folytatta – egy szépen, közösségi tervezéssel megvalósult, a nemzeti emlékezet részévé váló parkban, egy múltat idéző, történelmi személy szobránál. Minden nép életében fontosak az ünnepek. Azok az alkalmak és terek, amikor és ahol közösen emlékezhetünk nemzetünk katarzisaira, mert ez a nemzetmegtartó erő! Nekünk is feladatunk, hogy úgy emlékezzünk 48-49 hőseire, hogy az őket megillető méltó helyre kerüljenek a nemzeti emlékezetben. Példaértékű ebben a helyzetben, hogy a környék lakói nemcsak tanúi, hanem részesei is lehettek környezetük megszépülésének, hiszen az ő igényeiknek megfelelően alakult itt ki minden. Ez a szobor is bizonyítja, hogy a távolság dacára közel kerülhetünk egymáshoz, argentinok és magyarok. Ha valóban akarjuk, meg tudjuk ismerni egymást. Hirdesse ez a szobor a két nép szövetségét a tiszta, jó ügyekért, jó szándékokért!

 A szoboravató ünnepség este Argentína budapesti Nagykövetségen folytatódott, a művész, Vivianne Duchini részvételével. A meghívottak megtudhatták róla, hogy alkotói munkásságának főmotívumát az állatok jelentik. Ő maga is szívesen lovagol, és ez részben magyarázza, miért készül olyan sok szobra lovakról. Stílusában fenntartja a Görögországtól a reneszánszig ívelő nagy hagyományok örökségét, a bronzöntéssel és véséssel dolgozó technikát. Eddig több mint négyszáz műve készült el, közel negyven kiállításon szerepelt. Tehetséggel és szenvedéllyel létrehozott monumentális művei több országban – és most már Budapesten is – díszei a közparkoknak. A lovak mellett mintázott bronzszobrokat tevékről, kutyákról, még orrszarvúról is. Legújabb alkotásai - a klasszikus mellett – már új, néhol futurisztikus hatásokat is tükröznek.

 

Kapcsolódó témák

Két bolgár művész, egy szobrász és egy festő alkotásaiból nyílt közös kiállítás a budapesti Bolgár Kulturális és Tájékoztató Központban. Kettőjük együttes bemutatkozása cseppet sem véletlen, művészi felfogásukban ugyanis határozott rokonság figyelhető meg.

A budapesti Koreai Kulturális Központ látogatói már megszokták, hogy az itt megrendezett kiállítások mindig valamilyen különlegességet állítanak a középpontba. Nincs ez másként most sem, az Eszterházy Károly Egyetemmel közösen létrehozott, és december 16-ig látható YATOO című kiállítás esetében sem.

A Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításain a 19. századi anyag mindig is fontos helyet foglalt el az épület legreprezentatívabb, első emeleti termeiben. Harminc év után ezt az állandó kiállítást most új szempontok szerint újrarendezték. Ráadásul a jól ismert remekművek mellett, közel egyharmad részben, olyan alkotásokkal is bővült, amelyeket eddig csak ritkán láthatott a közönség.

A szakembereket és a közönséget is egyaránt meglepő eredmény született a 2016-ban már huszonnegyedik alkalommal meghirdetett, „Az év természetfotósa” pályázat értékelése során. A pályázat történetében mind ez idáig soha nem fordult elő, hogy a rangos szakmai versengés úgy a felnőtt, mint az ifjúsági kategóriában kettős győzelmet hozott volna!

2016.10.30 20:35

Melyik városban van hazánk egyetlen diadalíve, hol találtak nálunk múmiákat, hová érkezett annak idején az első vonat, az első dunai gőzhajó és az első villanyvonat? Hol van Magyarországon a legnagyobb tokaji bor gyűjtemény? Mindezeken kívül még számos hasonló kérdést tehetünk fel, de talán már ennyiből is kitalálható: Vácról van szó.

Blog ajánló
Egy nap a városban Boldog csirke sokáig fejlesztett panírban - Crunchy
Az USA-ban töretlenül népszerű a fried chicken, amiből nekünk csak a KFC jutott, meg a zsarus-kábszeres filmekben a gettós kosárpályán kézzel evős tévésképernyős látvány - ez a vonal sosem lett nagyon népszerű Európában. Vannak persze jó helyek, emlékszem, amikor Csabával Párizsban is meglátogattunk egy ilyen biocsirkézőt, és becsináltam a csirkemelltől, mert egyáltalán nem olyan volt, mint amire számítottam. Hanem jó. Mondjuk sokat dobott az élményen még az is, hogy papírpohárban adtak helyi asztali bort, ami annyira kellemes és őszinte volt, hogy feldobta az egész menüt. Ha csirkét sütsz panírban, akkor három dolog határozza meg a végeredményt: a csirke, a panír, meg az olaj. Ezzel nagy titkokat nem árultam el. Így amikor a Ring - Zingből ismert Susánszky Ádám (emlékeztek még, milyen burgere volt Ádámnak a Zing előtt? 2010-ben annyival állt mindenki más felett, hogy akkor és ott meglegyintett a későbbi street food forradalom szele) áll neki ilyet készíteni, akkor érdemes odafigyelni, mert tutira figyel a szentháromságra. A Crunchy egy kis talponálló az Allee és a szomszédos vásárcsarnok között, korábban a csapatnak egy kiváló szendvicsezője volt itt. Most a falon egy méretes táblán írják ki, mit tudnak azok a csirkék, amiket ők kapnak limitált mennyiségben a termelőtől: Tehát szabadon tartják őket, nincsenek antibiotikumok, jó a takarmány, kis állományban nevelkednek, és így tovább. Ennek vannak erkölcsi vonzatai (szívesebben választasz ilyet, mert nem kötődik rendszeresített állatkínzáshoz, hacsak nem vagy vegán, mert akkor szerinted de), és vannak minőségi vonzatai is. Egy ilyen csirkehús finomabb, magas minőségű vendéglátóhelyeken el lehet adni, magasabb áron. Ádám elmondta, hogy ez cél is: ha más gazdák látják, mennyit tud hozni egy ilyen tartás, talán átállnak. Bár nem is a “gazdák” adják ki a tenyésztés jelentős részét. A Crunchy-ban csirkét kapni tehát, változó körettel, szószokkal és előkészítéssel. Vannak szendvicsek, lehet kérni egy adag szárnyat (gyorsan elfogynak), illetve vannak boxok, amire a szárny, a mell és a comb közül lehet választani kettőt vagy hármat. Fontos kiegészítők még a szószok is, amikbe a csirkéket mártogatod. Ha egyébként nem lennél tiszta olaj a kézzel evős csirkéktől (leszel), akkor a szószokkal garantáltan tocsogsz a lében. A Nashville szendvicsben lévő csirkét például előzetesen egy mogyoróolajban áztatott cayenne borsos - barnacukros dipben áztatnak meg, és csak utána jön a panírozás. A folyadék picit a húsba is belesüt, picit a panír is felissza, de nem áztat, csak úgy jelzi, hogy ott van. A panír valóban ropogós, nem véletlenül hívják így a helyet. Mellette a csirkehús lágysága izgalmas egyveleget alkot. Fontos kiegészítőt jelent a hosszú kajálós pultra kihelyezett chilik, habanero szószok sokasága, amikkel szintén meglocsolhatjuk a csirkéket, hogy ne csak forró és finom legyen a cucc, de kíméletlen is. A csípősség fokát külön mutatóval próbálja érzékeltetni a hely. Ha ez úgy hangzana, mint valami fine dining, hát ez nem az: erőteljes, harsány street foodról beszélünk, nincsen kifinomultság, csak a kézzel zabálás boldogsága, a csontok foggal és nyelvvel kerülgetése, és így tovább. Ilyen élménynek viszont kiváló a Crunchy, ami a tálalással is jelzi, hogy nem akar több lenni, mint ami. És sokkal jobban lehet szeretni azt a helyet, ahol az egyszerű külső szokatlanul nagy belbecset hordoz, mint amikor fordítva ülnek a lóra. CrunchyCím: 1117 Budapest Kőrösy József u. 7.
Egy nap a városban A jövő kocsmájában jártam, de tényleg, ilyen lesz - Schrödinger macskája
Amikor a jövő kocsmájáról beszélek, nem valami futurisztikus izé jár a fejemben. A jövő kocsmája a fejemben energiatakarékos, tehát sötét. A piák baromi drágák, mert már csak a tisztességesen elkészített piákat lehet eladni, valamint a távolról érkező, egzotikus piák utaztatási költsége különadóval sújtott. A jövő kocsmájában karcos blúz szól az alacsony fogyasztású USB-s hangszórókból. Az asztaloknál alig valaki, akik mégis ott ülnek, a létezés mibenlétén merengnek, vagy verseket olvasnak. Itt jártam én a minap. Pont itt. A Schrödinger macskája pub a Kertész utcában van, ami így télen - meg egyébként nyáron is - eléggé kimarad a turista-fősodorból. Sok itt a lehúzott roló, a közepes vendéglátóhely (NEM az M étteremre gondolok, ők például szuperek). Az utca sötét és - ha esik az eső - nyirkos. A lehelet csíkot húz utánam, ha hideg van. Lábam fázik, ha nincs rajtam meleg cipő. Ebben a sötét utcában van egy pub, ami nagyon is beleilleszkedik ebbe a negatív fénykavalkádba a maga erőteljes módján. A Schrödinger macskája pubot alig vesszük észre, pedig nagy üvegtáblák engednek betekintést a benti ürességre. Persze, benyitok. Miért is ne? A belső dizájn egyébként tetszetős. Jól néz ki a nyerstégla a ráccsal, jó minőségűek az asztalok, hátul gyerekzáras gyerekajtó biztosítja, hogy kiskorúak véletlenül se jussanak hozzá a piához. A felnőttek át tudják lépni, persze.  A pult mögött létrázható polcokon rengeteg egzotikus pia. Rögtön egy a távoli Mauritiusról érkező itallal nyitunk, a rumot természetesen egy kihalt állatról nevezték el. Mi sem illik jobban egy kocsmához, a jövőből. A Lazy Dodo nagyon kellemes ital, hosszan marad a szájban és a pohárban, gyümölcsös-élénk. Ha pedig az ok-okozat mentén egy szinttel feljebb haladunk, és a világ problémáit még jobban felfedezzük, akkor csak kilyukadunk a 20 éves Dictador mellett. Ebből is kérünk egyet, vastag, szivarfüstös ital, bőven a hordó, de nagyon szép egyensúlyba hozva. Igazi kortyolgatós rum, olyanoknak is, akik nem tudják elképzelni, hogy apró kortyokban élvezzék a nagy töménységű italokat. Egy világ nyílik meg ezzel számotokra! A két ital darabja a 3000 forintot nyaldossa, de lehet kapni gin-tonicot is, majdnem 5000-ért. A hely specialitása ugyanis ez, kézműves tonicok, különleges, távoli vidékről érkezett ginek egymásra hatása olyan terület, amivel korábban már én is kísérleteztem, és tényleg az egyik legizgalmasabb irány, amit a fenszi koktélokat nem kedvelők is élvezhetnek keverék fronton. A hely tulajdonosa, Martin egyébként nem volt bent ezen a napon, így egy kedves kollégája segített választani, rumokban mondjuk nem volt annyira képben. Nem baj, a blogon élményekről írunk, nem riportokat készítünk, így simán belefért ez. Egyébként Martin nyilván tud pluszt nyújtani, ahogy a helyre rendszeresen szervezett koncertek is. Ja, és ígértem még filozófiát: ezt én szolgáltattam. A hely szelleme és a rumok annyira megihlettek, hogy barátomnak hosszan kifejtettem, miszerint szinte biztos vagyok benne: ha nincsenek élőlények, nincs jelen sem, szükségszerűen pedig az univerzum sem képzelhető el térként, így aztán nem lehet más, csak illúzió. Hétköznap volt. Schrödinger macskája pubCím: 1073 Budapest Kertész utca 42-44
Városlátogatások Egy nap Splitben – One day in Split
Egy nap Splitben – One day in SplitHorvátország második legnagyobb városa, Közép-Dalmácia igazgatási és gazdasági központja. Az ókori város számos gyönyörű látnivalót kínál az érdeklődők számára.Egy kis történelem:Történészek szerint a település neve a görög aszpalathosz (tüskebokor) szóból származik és némi római hatásra lett az olasz Spalato, végül ez módosult Split-re. A római uralmat megelőzően görögök lakták a helyet, de igazi várossá Diocletianus római császár idején vált. Az uralkodó hatalmas palotát építtetett a tengeröbölhöz, melyet a négy égtáj felől a Tengeri, az Arany, az Ezüst és a Bronz kapun keresztül lehet megközelíteni. Lemondása után a császár ide vonult vissza, itt töltötte „nyugdíjas” éveit. Az impozáns épületerőt sugárzott és biztonságot jelentett, ezért egyre többen telepedtek meg itt.A palota körül alakult ki a későbbi város, melynek fordulatokban gazdag történelme során többször is kapcsolódott a magyar történelemhez. 1105-ben a város behódolt Könyves Kálmán magyar király előtt, aki katonai beavatkozás nélkül szerezte meg az uralmat. A magyar uralkodó esküt tett Split szabadságjogainak a megtartásáról, a város polgárai pedig hűséget fogadtak a magyar királynak.Később Velence foglalta el a várost, majd II. Béla hadjáratát követően közel harminc évig újra magyar fennhatóság alá került Split. A tatárjárás idején ide menekült IV. Béla, itt vannak eltemetve leányai, Katalin és Margit.Látnivalók:Split óvárosa lényegében az egykori Diocletianus-palota falai között található. Az egész történelmi negyed felkerült a Világörökség listájára.A történelmi falak között is eluralkodott a mediterrán hangulat, a belváros szűk, labirintusszerű utcáin és sikátoraiban pezsgő élet zajlik. A kétezer éves műemlékek között számos kiülős étterem, kávézó és pizzéria működik, ahol ki lehet próbálni a helyi ételkülönlegességeket és a hűsítő söröket. A pénztárcánkra nem árt vigyázni, itt nem is annyira zsebtolvajoktól kell tartani, a helyi árak olyanok, hogy az gondolja az ember, hogy a császári palota felújítására gyűjtenek.Apropó, mit gondolsz, hogy Horvátországban miért isznak a turisták szinte kizárólag bort vagy sört? bor – vino - sör – pivo - üdítő - osvježavajuće piće.A kikötő is pazar látvány nyújt, érdemes itt is egy kellemes sétát tenni.Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=apUvj5aoipY                                                                                              Készítette: vinpet
Városlátogatások Kefalonia
Kefalonia, az érintetlen természet csodájaKefalonia a Jón tenger legnagyobb szigete, melyet már Homérosz is megemlített az Iliászban. A zöldellő hegyekkel és dombokkal tarkított sziget az elmúlt évszázadokban volt török, velencei, angol, francia uralom alatt, majd 1864-ben csatlakozott Görögországhoz.Szinte minden turisztikai tájékoztató hangsúlyozza, hogy itt forgatták Louis de Bernières angol író regényéből készült, „Corelli kapitány mandolinja” című filmet Nicolas Cage és Penelope Cruz főszereplésével. A forgatási helyszínek Sami város kikötője valamint Komitata falu voltak. A fővárosban látható egy katona szobor, melyet előszeretettel fényképeznek a látogatók, de az nem a híres kapitányt ábrázolja.Kefalonia a csend a béke szigete, még nem árasztották el a turisták, ezért kiválóan alkalmas pihenésre, kikapcsolódásra. A sziget természeti látványosságai a Kathavothres víznyelő a káprázatos Melissani tavasbarlang és a Drogarati cseppkőbarlang is részei a sziget természeti kincseinek.Argostoli:Argostoli, a főváros trópusi hangulatú pálmafákkal övezett főutcáján egymást érik az éttermek, kávézók és ajándékboltok. Itt található a sziget legnagyobb kikötője, mely óceánjáró hajókat is képes fogadni.A kikötő fekete és fehér gyöngykavicsokkal kirakott parti sétánya minden napszakban gyönyörű. A halászok itt kínálják frissen fogott zsákmányukat eladásra.Sétáljunk vagy kis-vonatozzunk a fővárosban:Nézzünk meg egy videót a városról és hallgassuk meg a kikötőből elhajózó óriáshajó búcsúdalát.https://www.youtube.com/watch?v=AoS3lDAToYIhttps://www.youtube.com/watch?v=VQ_jiVA4HR8                                                                                                              By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!