2024. április 29. hétfő, Péter napja
Korcsolyázó légtornászok
Révay András
2023.01.24 15:56
Látott már valaki korcsolyázó légtornászt? Ha még nem, hát itt az ideje! Több szempontból is figyelmet érdemlő előadás szerepel a Fővárosi Nagycirkusz porondján az elkövetkező néhány hónapban. Pontosabban: nem is a porondján. A porond, amit a cirkusz világában manézsnak is neveznek, egyáltalán nem is látszik. Vastag jégtábla borítja.

A 2023-as esztendő első díszbemutatója, egészen különleges rendezvény volt. A nézők között ugyanis helyet foglaltak azok az artisták, cirkuszművészek és családtagjaik, akik hosszú évtizedeken keresztül megalapozták a világban a magyar cirkuszművészet hírnevét. Most nem ők léptek fel. Amikor hónapokkal ezelőtt az energiaválság kitört, itt is döntést kellett hozni – emlékeztetett rá Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója. Bezárja-e a cirkusz a kapuit, ahogyan azt több színház és más intézmény teszi, hiszen a fűtés, az energia ára itt is a tíz- tizenötszörösére ment fel! Ez az épület Közép-Európa egyetlen cirkuszközpontja és a legszélesebb társadalmi rétegek látogatják. Úgy döntöttünk: nem zárjuk be az épületet, és ha nem tudjuk tartani a meleget, behozzuk a hideget! A nézőknek a szünetben inkább adunk egy forró teát, de előadás nem maradhat el!

Bebizonyítjuk, hogy a cirkusz képes olyan üzeneteket megfogalmazni és átadni a közönségnek, amire igen nagy szükség van megtépázott és megfáradt lelkületű világunkban! A Fővárosi Nagycirkusz ajtaja nyitva van a világon minden művész előtt, akinek gondja van! Az Ukrajnából érkezett, menekült fiatal artistanövendékek már több, mint nyolc hónapja itt élnek velünk. Ez az előadás is a befogadás része. Munkát akartunk adni barátainknak, így tehát most az ukrán Kabakov cirkuszi társulatnak segítünk, JÉGKIRÁLYSÁG című előadásukat mutatják be. Utoljára 2017-ben borult jégbe a manézs, az akkori igazán nagy sikerre való tekintettel – és az intézmény időleges bezárásának elkerülése érdekében - most újra jégcirkuszi előadással várjuk a közönséget – hangsúlyozta a műsor kezdete előtt a főigazgató.

A Jégkirályság sem más, mint a mi világunk, ott is örök harcot vív egymással a jó és a rossz, a fény és a sötétség. Évszázadok óta ismert meséje is erről a harcról szól. Hogyan lehet legyőzni a rosszat? Hogyan tudunk békét találni a világban – és magunkban? Hogyan jön minden sötétség után fény, minden éjjel után nappal, minden tél után tavasz? Ebben a királyságban mindent hó és jég borít és lakói fehér sasok után kötik szánkóikat. Azzal szállnak át egyik várból a másikba, hiszen vagyonuk van bőven. A jégcsapok gyémántokká, a holdfény gyógyító holdkövekké és a sűrűn hulló hó másnap reggelre jade kristályokká változik. A szomszéd királyság trónján egy csodaszép tündérboszorkány (Olena Huzhova) ül – természetes, hogy a jégkirály beleszeretett. Egy fehéren szikrázó bűbáj-gyémántot is átadott neki szerelmi zálogul.

Az esküvőre mindenki hivatalos volt, még a fekete párduc lánya is. A királynő a világ leghíresebb divattervezőit hívatta. Megkezdődött a készülődés, mert óriási vendégsereg jelezte jöttét. Eljött a Karib-tengerről a híres kalóz, Hook kapitány (Volodymyr Gorodetskyy), azt pedig tudjuk, hogy minden kalóznak legalább egy papagája van, az vigyáz az aranytallérokra. Nos, ő négyet is hozott. Egy hófehér kakadu és három gyönyörű, színes tollú arapapagáj kísérte. A papagájok nemcsak az emberi beszédet tudják utánozni, ennél sokkal intelligensebbek. Képesek a szavakat jelentéstartalmuk szerint használni és bonyolult cselekvéssorra is megtaníthatók. Akár a kalózhajó felépítésében is segíthetnek, hordják a keresztrudat az árbochoz.

A lakodalmas népet szórakoztatni is kell és egy érdekes előadásból nem hiányozhatnak a zsonglőrök sem. A nézőtérről szinte követni sem lehet, ahogy a kilenc buzogány egyszerre repül, forog a levegőben, de végül mind valamelyik művész kezében köt ki. Persze ők is korcsolyáznak, mindegyikük máshol van, amikor eldobja és máshol, amikor elkapja a buzogányt, amelyek valahogy pontosan tudják, hová kell leesniük. A gyerekek körében viszont valószínűleg Tetiana Drobot és az ő öt kiskutyája aratja majd a legnagyobb sikert. Ha az egyik gurigázik egy hordóval, a másik közben belül keresztülfut rajta. A kutyusok igen fürgék, nem okoz gondot nekik, ha akadályon kell átugrani, amelyik lustább, az viszont inkább átbújik alatta.

A mese persze ezért mese, hogy szerepet kapjon benne a gonoszság is – hát nem lesz ez másként itt sem. Le kell győzni a gonosz szomszédot. Összefognak Jégkirályság lakói, kiállnak királyukért és országukért, de sajnos, ők kevesen vannak. Szerencsére érkezik a segítség, a legendás testvérpár, akik nem ismernek félelmet, hiszen sárkányokat és óriásokat is legyőztek már. Itt, most rájuk van szükség. A többszörös fesztiváldíjas, Hortobágyi Károly-díjjal, valamint Érdemes Művész kitüntető címmel elismert Rippel Brothers (Rippel Ferenc és Rippel Viktor) karrierjük során eddig kilencszer állítottak fel világrekordot. A magyar cirkuszművészet nagyköveteként, több mint tízezer alkalommal léptek fel a világ különböző színpadain. Segítségükkel visszatér a béke és az öröm Jégkirályságba.

A díszelőadás végeztével még egy eseményre került sor. A cirkuszi előcsarnok emeletre vezető lépcsősorának fordulójában egy olyan kiállítást nyitott meg Fekete Péter főigazgató, ami ezen a helyen csak rövid ideig lesz látható. Utána felkerül a Cirkusz honlapjára. A Circus Museum Flash című kiállítás tisztelgés dr. Alain Frére úr, a magyar cirkuszkutatás támogatója előtt. A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Európa vezető cirkuszi központja kíván lenni és ez nagy felelősséggel jár. Tudományos, muzeális, könyvtári szakmunkát végez, új utakat jár és egy ilyen a Circus Flash Exhibition. Dr. Alain Frére a Monte Carlo-i Nemzetközi Cirkuszfesztivál társalapítója. Magángyűjteményében rengeteg magyar vonatkozású tárgy található és ebből néhányat most nekünk ajándékozott. Az egyik ilyen a Francki Cirkusz egyik 1961-es műsorának plakátja. A műsorban 42 magyar artista és egy cigányzenekar is szerepelt. A kiállításról készült videofelvétel összesen nyolc percig tart, lényege, hogy mindent, amit ebben a témában mondani akarunk nagyon intenzíven, az online tér felé rögzítve mondjunk el. A tervek szerint néhány hetente új – Flash – kiállítás készül. A cirkusz iránt érdeklődők rövidesen majd online érhetik el.

Kapcsolódó témák

Két bolgár művész, egy szobrász és egy festő alkotásaiból nyílt közös kiállítás a budapesti Bolgár Kulturális és Tájékoztató Központban. Kettőjük együttes bemutatkozása cseppet sem véletlen, művészi felfogásukban ugyanis határozott rokonság figyelhető meg.

A budapesti Koreai Kulturális Központ látogatói már megszokták, hogy az itt megrendezett kiállítások mindig valamilyen különlegességet állítanak a középpontba. Nincs ez másként most sem, az Eszterházy Károly Egyetemmel közösen létrehozott, és december 16-ig látható YATOO című kiállítás esetében sem.

A Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításain a 19. századi anyag mindig is fontos helyet foglalt el az épület legreprezentatívabb, első emeleti termeiben. Harminc év után ezt az állandó kiállítást most új szempontok szerint újrarendezték. Ráadásul a jól ismert remekművek mellett, közel egyharmad részben, olyan alkotásokkal is bővült, amelyeket eddig csak ritkán láthatott a közönség.

A szakembereket és a közönséget is egyaránt meglepő eredmény született a 2016-ban már huszonnegyedik alkalommal meghirdetett, „Az év természetfotósa” pályázat értékelése során. A pályázat történetében mind ez idáig soha nem fordult elő, hogy a rangos szakmai versengés úgy a felnőtt, mint az ifjúsági kategóriában kettős győzelmet hozott volna!

2016.10.30 20:35

Melyik városban van hazánk egyetlen diadalíve, hol találtak nálunk múmiákat, hová érkezett annak idején az első vonat, az első dunai gőzhajó és az első villanyvonat? Hol van Magyarországon a legnagyobb tokaji bor gyűjtemény? Mindezeken kívül még számos hasonló kérdést tehetünk fel, de talán már ennyiből is kitalálható: Vácról van szó.