2019. augusztus 22. csütörtök, Menyhért és Mirjam napja
Pálinkás tíz évünk
Révay András
2015.05.08 22:34
Szinte hihetetlen, mégis igaz: már a tizedik Pálinkafesztivál nyílott meg Budapesten, a Városháza Parkban. A belépés ingyenes és a kóstolgatáshoz, vásárláshoz egyetlen fillér készpénzre sincs szükség! Egy új és biztonságos fizetési rendszer bemutatkozásának is helyszíne a fesztivál.

Nagy változásokat hozott ez a tíz év, nemcsak a fesztivál, de a pálinkák életében is – állapította meg a megnyitás napján Jónás József, a fesztivál szóvivője. Örömökkel, gondokkal – sikerekkel is telt ez a tíz év. Évről-évre újabb és még finomabb pálinkák jelentek meg. Azt már nem mondhatjuk, hogy újabb gyümölcsökből is készülnek pálinkák, mert az elmúlt évek alatt már szinte minden elképzelhetőt kipróbáltak a termelők. Ezen a fesztiválon már minden látogató megtalálhatja a maga kedvencét és azt a szórakozást is, amit várt. Szombaton és vasárnap már délben kinyitnak a pavilonok, szombaton éjjel kettőig lesznek nyitva. Régebben egy kicsit hangosabb zene is volt, idén már csendesebb, de folyamatos muzsika szól majd.

A Városháza Parkban harmincegy pálinka-kiállító van jelen – és ez nem kis szám. Korábban, 2006-ban 27 kereskedelmi pálinkafőző volt az országban, ma 107 bejelentett főzde működik. A fejlődés a fesztivállátogatók számában is megmutatkozik; voltak már harmincezernél is többen! Ez, most az első olyan, ami pontosan kifejezi a rendezők szándékát, a terület nyitott, nincs kerítés. Bárki bejöhet, sétálgathat a pavilonok között, nézelődhet – és ha kedve támad, kóstolhat is. Persze csak ha elmúlt 18 éves! A választás nem lesz könnyű a mintegy ötszáz féle párlat közül. Az italokhoz társulnak a harapnivalók is. Vannak mangalica különlegességek, prebiotikus Kolbice újdonság, kitelepült a Hachapuri grúz étterem és nem maradhat el a császármorzsa sem. Felsorakoznak az egyedi kézműves, édes és sós sütemények, valamint az almás pite és almatorta variációk, ugyanis az idei „év gyümölcse” az alma, főleg kortyolva, de étkek formájában is.

A fesztivál ötletgazdája, a Rézangyal pálinkafőző tulajdonosa, Maros Róbert az ingyenes belépés mellett egy másik nagy változásra hívta fel a figyelmet. Idén sem lesz szükség készpénzre a fesztiválon, mivel a látogatók a most bemutatkozó HelloPay kártyával fizethetnek majd. Nincs sorban állás, nincs várakozás, ugyanis a kártyák egy gyors regisztrációt követően bármely faházban feltölthetőek. A HelloPay legnagyobb újdonsága és előnye, hogy a feltöltött pénz maradéka a rendezvényt követően nem vész el, hanem további fesztiválokon és más elfogadóhelyeken is felhasználható. A kártyákat ugyanis a rendezvényt követően egyre több belvárosi vendéglátó- és szórakozóhelyen, sőt máshol, többek között a júniusi Budavári Sörfesztiválon is elfogadják.

Használatakor a regisztráció nem kötelező, de ajánlott, mert az elvesztett kártya egyenlege csak abban az esetben tiltható le, ha előtte azt regisztrálták. Erre a fesztiválokon található regisztrációs pontokon, valamint a HelloPay.hu weboldalon van lehetőségünk. Regisztrált kártyatulajdonosként számon tarthatjuk költéseinket, pl. megtekinthetjük szombat esténk „financiális alakulását” a weboldalon hamarosan elérhető „kártyatörténet” funkcióval, sőt további kedvezményeket, ajándékokat kaphatunk a rendszer együttműködő partnereitől. A Budapesti Pálinkafesztiválon regisztrálók máris élhetnek ezekkel a lehetőségekkel, hiszen a Budapest TukTuk útjaira vonatkozó 10%-os kedvezményt, illetve az Akvárium Klubban beváltható ajándék pálinkát kapnak a kártyájukra feltöltve. A HelloPay rendszere nem csak fizetésre kínál gyors és biztonságos megoldást, hamarosan a belépőjegyeinket is a kártyára tudjuk majd feltölteni, leváltva ezzel a visszaélésre lehetőséget adó, nyomtatott QR kódos jegyeket. A fogyasztóvédelmi szabályok betartását segíti majd a HelloPay azon funkciója, amely az értékesítési rendszerben egyszerűen letiltja alkoholos italok eladását a 18 év alatti regisztrált fogyasztók számára, valamint kiskorú kártyatulajdonosok esetén a kontrollált zsebpénzkezelést és felügyeletet segíti az aggódó szülők számára.

 Lehetne első lélek vagy első alkohol, esetleg príma lélek vagy príma alkohol – mi a helyes értelmezése a Spiritus Primus elnevezésnek? Ez a latin név többféle variációt is megenged, mondták el a főzde kiállítóhelyén. Nem korlátozódik az egyik vagy másikra, több lehetőség is van benne – csakúgy, mint a pálinkákban. Az almapálinkáknak is többféle „iskolázása” van náluk, de amire itt különösen is felhívják a figyelmet az a tokaji aszús hordóban érlelt almapálinka. Mivel előzőleg aszúbor pihent a tölgyfahordóban, a pálinka onnan különleges zamatokat hoz magával. Főleg Jonagold és Jonathan alma feldolgozásával, kétszeres lepárlással készült. A finomítón van még egy aromatorony is, ennek segítségével több illatot őriz meg a párlat, mely közvetlenül a lefőzés után még „kócos”. Csak következtetni lehet azokra az értékeire, amiket később majd meg fog mutatni. Türelemmel kell lenni hozzá és el kell tenni, pihenni több hónapig. Ilyenkor találkozik a tölgyfahordóval is, legfeljebb hat hónapig. A más gyümölcsökből készült pálinkák sincsenek egy évnél tovább hordóban. Közben a szakértők meghatározzák, milyen alkoholtartalommal adja ki a legjobb formáját. Hígítással ezt beállítják, majd újabb pihentetés következik és csak ez után kerülhet forgalomba különféle, 40-től 55 fokig terjedő minőségben.

 Először van jelen a pálinkafesztiválon a Keve manufaktúra. A családi vállalkozás már 25 éve működik Perbálon, Budapesttől 25 kilométerre. Kezdetben gyógynövény-alapú termékek, krémek, étrend-kiegészítők gyártásával foglalkoztak. A pálinkafőzés ötlete hét évvel ezelőtt került előtérbe és tavaly év végére készült el az első bemutatható termékcsalád. A gyümölcsöt vásárolják, csak a cefrézéstől kezdődően végzik el ők a feldolgozást. Törköllyel indultak és közben sikerült egy figyelemre érdemes aszú-szőlő pálinkát előállítani. Leányka szőlőből készítik az „alap” szőlőpálinkát, azt Tokajban vásárolt aszúszemek ágyára töltik. Utána két hétig még tölgyfahordóban érlelik is. Jelenleg ez a legsikeresebb termékük, de már társult mellé a barack- és a szilvapálinka is.

A Bolyhos pálinkafőzde kifejezetten az ágyas pálinkáról vált híressé, már kétszer nyerték el a „Magyarország legjobb pálinkája” címet. Ezen a fesztiválon viszont a termékeik megjelenése is nagy érdeklődést keltett. A változatos üvegalakok kilencféle gyümölcspálinkát rejtenek. A kis palackok – vannak köztük Bambisüveg, laposüveg, villanykörte és szív alakúak - nyakba akaszthatók, a kalocsai díszítésű pántok révén ajándéknak is kitűnőek – és akkor még nem beszéltünk a bennük rejlő italok változatlanul igen magas minőségéről. Mindegyik 50 %-os ágyas pálinkát rejt: Cigánymeggy, Vilmoskörte, Fekete cseresznye, Kajszibarack, Irsai Olivér, Füge és Szilva képezi a kínálatot. Ez utóbbiból a 40 százalékos idén, Gyulán a XVI. Pálinkafesztiválon kategória győztes lett, ami azt jelenti, hogy ebben a csoportban ez a legjobb az országban.

Annyi bizonyos, hogy fantáziátlansággal senki sem vádolhatja a „Harmatrázó” pálinkafőzde névadóját. A választás oka pedig, hogy mindazok, akik pálinkakészítéssel és a hozzá tartozó gyümölcstermesztéssel foglalkoznak, korán kelő emberek. Hajnalban jól követhetők a lépteik, amint lerázzák a fűről a friss harmatot. Közel négyszáz hektáros saját gyümölcsösük közepén, Ceglédbercelen van a főzde, főleg csonthéjasokkal – cseresznye, meggy, őszi- és kajszibarack, szilva – dolgoznak. Legutóbb viszont már telepítettek egy kis körtét, almát, málnát és szamócát is. Bár mindössze még csak öt éve léteznek, tavaly már az év második legeredményesebb főzdéje címet is elnyerték. A fesztiválra valódi különlegességet, egy vadbodza és egy málna-cseresznye vegyes pálinkát hoztak. Ez igazi meglepetés, mert az illatában málnás, az íze lecsengésében viszont édes cseresznyés, csokoládés. A főzés hagyományos módon, egylépcsős berendezéssel, 250 literes üsttel történik.

www.budapestipalinkafesztival.hu

Kapcsolódó témák

Beváltották a szervezők a tavaly – a XII. Újbor és Sajtfesztivál megnyitásán - tett ígéretüket. Persze könnyű dolguk volt, hiszen nem volt művészet előre látni, hogy 2016-ban olimpia lesz. Nos, idén, november 26-27-én, szombaton és vasárnap, a XIII. Újbor és Sajtfesztivált valóban az olimpia jegyében rendezik meg Budapesten, a Vajdahunyad várban.

A magyar borászatban irány- és mértékadó pincészetek munkájának elismerésére a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége 2002-ben megalapította „Az Év Pincészete” kitüntető címet. Olyan bortermelő társaság együttes teljesítményét díjazzák, amely az országban és külföldön a magyar bor, a borkultúra és a kulturált borfogyasztás széles körű népszerűsítéséért a legtöbbet tett az adott évben. A díjat a szakmai körök jelölése és szavazatai alapján idén tizenötödik alkalommal adományozták az arra méltónak tartott pincészetnek.

Lehet bizony, ráadásul nem is akárhol, hanem éppen Egerben. Így nevezte el a legjobb borát Tóth Ferenc egri borász és hogy a döntése helyes volt, arról a látogatók meg is győződhettek a Borháló egyik üzletében tartott bemutatón.

Hírnevéhez méltó érdeklődés mellett, családtagjai, sportvezetők, sok száz tisztelője jelenlétében avatták fel a sportlegenda, Papp László szobrát Budapesten a XIII. kerületben, azon a téren, ami rövidesen az ő nevét fogja viselni.

Már csak egy hét, és kezdetét veszi a 21. Magyar Borok Útja Rallye, melynek száz autóból álló mezőnye idén a Balatoni Borrégiót fedezi fel. Az exkluzív élménytúra a megújulás jegyében – eltérően a korábbi évek gyakorlatától - a nagy borászok mellett kis pincészeteket is meglátogat.

Blog ajánló
Egy nap a városban Hogyan építs örökmozgó fagyigépezetet? - Minus11
Az ötlet elvileg rendben volt, senki nem tudna belekötni. Örökmozgót akartunk építeni, a végtelenített ingyenfagyi-gépet. Az volt a terv, hogy Misivel felmegyünk a Minus11 fagylaltozóhoz a Máriaremetei útra, egy-egy elektromos rollerrel. Ez egyrészt azért jó, mert régóta ki akartam próbálni a fagyizót, és olyan messze van a központtól, hogy kirándulni kell hozzá, másrészt azért jó, mert 230 méterrel van a tengerszint felett, a Moszkva tér meg csak 130-cal. Namármost. Lejtőn elvileg visszatölti a roller kereke az akksiba a forgási energiát, további, később felhasználható árammá alakítva. Így nem otthon kell töltenünk, ami kész haszon, így akár elkönyvelhetjük elfagyizható nyereségnek is. Azt, hogy a 7800 mAh-s akksiba hány forintnyi áram “fér bele”, szándékosan nem számoltuk ki, hogy ne rontsuk el az örömöt, a perpetuum mobile újabb kísérletét. Mondom, az alapötlet elviekben alá volt támasztva: veszünk odafent egy fagyit, aminek az árát a rollerek akkumulátorába visszatápláljuk, ahol legurulunk a lejtőn. A Moszkva téren megint felszállunk a 61-es villamosra (bérlet adottság, nem kell rá költeni), vagy ami elvisz a fagyizó közelébe, megint eszünk, megint visszatápláljuk. Magasztos küldetés. Örök ingyenfagyi. Akadtak nehézségek. Például hogy a villamos nem vitt el teljesen a fagyizóig - noha olyan sokáig haladtunk, hogy a Winettou-ból ismert tájakba futottunk be -, így felfelé is kellett még menni a rollerrel. Ami alapvetően nem baj, hiszen kellett az akksiba a hiány, hogy legyen mit feltölteni lefelé. Másrészt a fagyi nem olcsó, így a 100 méteres szintkülönbség kevésnek tűnt, különösen hogy baromi finom volt a cucc, így miután mindent végigkóstoltam a kóstolókanalakkal, a kecsketejjel készült XL csoki, a málna és a muscovado, vagyis barnacukor ízesítésű fagyikat is kikértem. A fagyik 440 és 540 forint között mozognak, szigorúan fedő alól, tehát állandó - mínusz 11? - fokos hőmérsékletről kanalazzák ki őket. Külön kanállal, nincs kanálmosás, legalábbis nem minden gombócot követően (komposztálható dolgok is vannak a boltban, így érthető ez a tudatosság). Könnyítette viszont a helyzetet, hogy Misi tej- és málnaallergiás, így nem volt olyan fagyi per pillanat a kínálatban, amit ehetett volna. Így végül is jól zártuk a költési szintet, alulbecsültük az elvártakat. A fagyi egyébként zseniális. A muscovado nem lesz sokak kedvence, visszafogott barnacukor íze nem kínál többet, mint amit egyáltalán adhat, a málna viszont oltári gyümölcsös, a csoki is sírnivalóan jó. Állagra szépen, komótosan olvad a fagyi, nincs az az érzésünk, hogy gumit nyalunk, sem az, hogy szétfolyik a cucc a kezünkben egy perc alatt. Kiültünk a bolt elé, és néztük a népeket, ahogy beállnak a menő autójukkal, és nyalnak. Ja, és ingyen tölthetik meg a kulacsokat vízzel, ha kérjük, a Refill programban is részt vesz a hely. Szimpatikus ez is. Végül elindultunk, hogy ledolgozzuk a bevitt kalóriákat, és kiadott összegeket. A kalóriákat azzal, hogy néha magunk lökjük a járgányt, a pénzt pedig az akksi töltésével. Na. A Fiókánál fogyott ki nafta a járgányokból, amit leginkább csalódott bambulással vettünk tudomásul, mint Walter, amikor megkérték, hgoy dobja ki a táskát a mozgó autóból. A gyakorlat győzött az elmélet felett, megint: a 100 méter szintkülönbséget korántsem egyenletes lejtőkön abszolváltuk, gyorsítottunk, lassítottunk, így nincs mit csodálkozni. Beugrottunk hát egy vacsorára, jólesett, ügyes konyha, közben töltöttünk annyit, hogy el tudtam vele jutni az autómig. Nem éreztem úgy, hogy kudarc volt a kísérlet, inkább találtam egy olyan utat, ami NEM működik az örök ingyen fagyi elérésére. De ez nem jelenti, hogy nem adom fel! A rollert az AQUA Webshoptól kaptuk teszteésre, Motus márkájú. Hamarosan beszámolok egy posztban arról, milyen egy hónapon keresztül csak ilyennel mászkálni a városban. Az AQUA a blog hirdetője.
Városlátogatások Karlovy Vary – Karlsbad
Karlovy Vary – KarlsbadA híres fürdőváros neve szó szerint „Károly forrását” jelenti. A fáma szerint, az uralkodó vadászat közben járt erre, és lenyűgözte a táj szépsége. Később, várost alapított itt, melyet róla neveztek el Karlsbadnak.Számos híres ember fordult meg itt: Goethe, Gogol, Tolsztoj, Liszt Ferenc, Chopin, Beethoven valamint I. Péter, és most V. Péter látogatott ide.Arany így írt a fürdőről: a Toldi szerelmében: "Ha a vizek a doktoroknál jobbak nem lennének, az emberek bizony mind – mind elvesznének."  A városban több száz kisebb-nagyobb gyógyvíz-forrás található, melyek hőmérséklete 34 és 73 fok között van, de a gyakorlatban 12 forrást használnak gyógyításra, a 13.-ik is jelentős gyógyerővel rendelkezik, ez aBecherovka. Érdekes módon ennek a hatása látszik meg a leghamarabb.A híres Grandhotel Pupp-ban foglaltunk szállást, tudjátok ez az, amelyikben a Last Holiday (Utolsó vakáció) című film is játszódik, melyben Depardieualakítja a szálló főszakácsának szerepét. Egyébként fogattak itt egy James Bond filmet is. /Casino Royal/                                          A híres tükörteremA szállodát nem volt könnyű megtalálni a rengeteg sétálóutca miatt, itt már teljesen eldobta az agyát a GPS, ezért, közel egy órát bolyongtunk mire ráleltünk erre a gyöngyszemre. A fogadtatás méltó volt a hotel hírnevéhez, már a parkolóban név szerint vártak, és azonnal jött a londiner a csomagokért. A szobában a Tv-t bekapcsolva, ez a kép fogadott:Karlovy Vary, igazi kozmopolita város, rengeteg náció fordul itt elő, de túltengnek az orosz vendégek, ami azért probléma, mert felverik az egyébként is magas árakat, és igénytelenségükkel rontják a színvonalat. Itt már nem a spájzban vannak, hanem a lakosztályokban. Képesek susiban, vagy gatyában lejönni, reggelizni, és a pénzük miatt nem szól rájuk a személyzet.No, de térjünk vissza a gyógyforrásokhoz.Ivókúra:Szinte minden sétálgató ember kezében, furcsa formájú csőrös pohárkát láthatunk, melyből időnként kortyolnak egyet-egyet. Eleinte irigykedve néztem, mert azt hittem mindenki Becherovkát iszik. Később tudtam meg, hogy a poharakban meleg, ásványi sókban gazdag forrásvíz van. Rögtön eszembe jutott gyermekkori élményem, amikor a Dagály strandon a tízórai zsíros-döngő befalása után az ivókúthoz mentem, és melyből számomra borzalmas ízű meleg-víz jött, ami azonnal kihozta a tízórait is.Ma erre mondják, hogy búvárital, azaz lemegy, körülnéz és visszajön. Tehát a tapasztalataim birtokában, én csak a 13-as számú gyógyvizet ittam, bár kíváncsiságból megkóstoltam egy 52 fokos gyógyforrás vizét, de egy félreeső helyen diszkréten kiköptem.                Ez az ősforrás, melyből rotyogó, sós forró víz tör elő                       Nem lehet elég korán kezdeni a gyógyfürdőzéstBecherovka:Eredeti neve: "karlsbadi Becher-keserű", nevét Josepf Becher patikusról kapta, aki, másokkal együtt, kikísérletezte, a 21 fajta gyógynövényből álló összetételt, ami természetesen szigorúan titkos.A környékén található több mint száz természetes gyógyforrás közül csak tizenkettőt használnak gyógyításra, de több mint 40 éven át, a Becherovkát is gyógyszerként árusították. Angol keserűként is ismert volt /English Bitter”/,mivel egy angol orvos is közreműködött a recept kidolgozásában. Koktélokat is készítenek belőle, az egyik legnépszerűbb, a „beton”, ez becherovka és tonik keveréke. A múzeum-látogatáson igazi nemzetközi társaság vett részt. Rajtunk kívül voltak svédek, spanyolok, egyiptomiak és lengyelek, csak, Rejtőt idézve: csak az orosz hússaláta hiányzott.Karlovy Vary-ban a környezet is a teljes kikapcsolódást szolgálja: az erdőkkel körülvett dimbes-dombos város területének közel felét borítják erdők, ligetek, vagy parkok, a híres promenádok és sétálóutcák. A Teplá folyó hídjain hangulatos kiülőkből gyönyörködhetünk a fantasztikus panorámában.   Ez a híres kolonnád, ahol találjuk a különböző hőfokú forrásokat                      Akár belsőleg, akár külsőleg igényled a fürdőzést, ebben a régióban minden kényeztetést megtalálsz.Nézzünk meg egy videót:  https://www.youtube.com/watch?v=JqRhPgqs_eI                                                 
Egy nap a városban Ilyen, amikor egy igazi olasz fagyis Bud Spencert idéz Budapesten
Újlipótvárosban kerestem meg azt az IGAZI olasz fagyizót, amit egyik olvasónk ajánlott, így: A tulaj, Vittorio készíti és árulja a fagyit, ami tényleg olyan mintha Olaszországban ennéd, sőt, igazi olasz ristrettója is van (nem az a vizes magyar espresso). Kicsit olyan a srác, mintha Roberto Benini tesója lenne, és az egész több mint egy szimpla fagyizás, nagyon barátságos csóka, szívesen mesél magáról is ha kérdezzük. Nem lehet eltéveszteni, a Visegrádi és Kádár utca sarkán észre fogjuk venni a Vittorio nevet a cégtáblán. És Bud Spencert: a cégérnél is kiemeltebben kapjuk magunk elé gyerekkorunk legbarátságosabb óriását, aki Terence Hilllel a mai napig letörölhetetlen vigyort csal az arcomra, és a most felnövő generáció ugyanolyan imádattal nézi a filmjeiket, ha megismertetjük őket ezekkel. Az örökkévalóságnak szóló filmek ezek. A felirat kissé különös. Egyértelmű, hogy az idézet abból a jelenetből van, amikor Johnny Firpo szeretne mindenáron pisztáciát enni, de Charlie momentán kifogyott belőle (És megint dühbe jövünk c.). Ami a fura, hogy mi úgy ismerjük a kínálatot gyerekkorunk óta, hogy van: vanília karamell tutti-frutti rumosdió és kávé A táblán meg ez olvasható: vanília csokoládé eper citrom kávé Azt meg ugye mindenki tudja, hogy “csokoládé nem is volt”, úgyhogy végképp nagy a zavar. Odabent divatos szemüvegben, belőtt séróval, sportos ötvenes benyomást keltve várja a betérőket Vittorio. Angolul lehet vele beszélgetni, meg persze olaszul. Megkérjük, hogy jöjjön ki, és olvassa fel nekünk az eredeti kínálatot, amit Charlie Firpo tartott, hiszen mi végig abban a hitben voltunk, hogy tutti-frutti és rumosdió is van. Íme:   Odabent egyébként Vittorio is egészen jó fagyikat árul, hátul figyelnek a gépek, amikkel készíti. A honosítás itt is látszik, hiszen egy méretes PUNCS felirat is látszik, alatta a szokásos színű fagyi. “Bármit ajánlok, csak azt nem, nem is értem, hogy miért szeretik ezt, de hát kell ilyet is tartanom” - mondja Vittorio. Tessék, kérem, nem csak a tutti-frutti az, ami különös lényként megjelent a fagyik magyarítása közben. Vittorio kávéja tényleg jó, olaszos, de vannak savai, van teste, a presszó is elég erős, én nem mozdultam rá a kétszer töményebb - egyébként meg koffeinben szükségképp szegényebb - ristrettóra. Itt az első korty után, mikor rájöttem, hgoy ez tényleg jó: Vannak itatóedények is a járdán, mindenféle állat számára (volt egy MÉHEK feliratú is, de makrolencsés felvételt nem tudtam): Itthon megkerestem a jelenetet olaszul, Charlie sokkal szelídebb itt, mint a magyar verzióban: Tényleg úgy volt, ahogy a felirat mutatta: vanília csokoládé eper citrom kávé Gelateria VittorioCím: 1132 Budapest Visegrádi utca 6.
Városlátogatások Hollókő vára
Hollókő váraA Kacsics nemzetség ősi birtoka volt a környék. A tatárjárás után, IV. Béla király parancsára, a XIII. század közepén kezdték el építeni a község fölé magasodó erődítményt, hogy a portyázó tatárokkal szemben megvédje a környék lakósait.Hollókő várát Károly Róbert 1313-ban Szécsényi Tamás vajdának adományozta és ebből az időszakból származik első írásos említése is "Castrum Hollokew" néven.1552-ben török kézre került a vár, mely a közel 150 éves török uralom alatt felváltva volt török és magyar kézen.  Egy legenda szerint a várat furfangos módon foglalták vissza. Néhány magyar vitéz kereskedőnek öltözve bekérezkedett a várba, ahol portékájukkal lekötötték a törökök figyelmét, majd leeresztették a felvonóhidat és beengedték a kint lesben álló magyar katonákat. Kilátás a várból:A várat véglegesen 1683-ban Sobieski János lengyel király szabadította fel a török iga alól, majd I. Lipót császár 1701-ben kiadott rendelete kimondta a magyar végvárak megszűntetését, így 1711-ben Hollókőn is bontási munkálatokat kezdtek, de felrobbantására nem került sor. Így maradhatott meg Hollókő vára Nógrád megye legépebb XIII. századi végváraként.Helyreállítása 1996-ban fejeződött be. A külső várudvaron álló két gazdasági épültben kiállítás mutatja be az erődítmény történetét, kutatását, helyreállítási munkálatait.Nézzünk meg egy videót a várról és erről a gyönyörű településről!https://www.youtube.com/watch?v=t5MQrulkFqUhttp://www.youtube.com/watch?v=9mDtGK2l1JY                                                                                       vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!