2019. június 19. szerda, Gyárfás napja
Programáradat
Révay András
2014.09.04 21:04
Egész napos programokkal és exkluzív koncerttel várja idén is a látogatókat a Közmédia napja rendezvény. A programsorozatot harmadik alkalommal rendezi meg az MTVA szeptember 6-án a Millenárison, ahol az érdeklődők betekintést nyerhetnek a televízió és rádióműsorok készítésébe, és találkozhatnak a közmédia műsorvezetőivel is. Az eseményt ezúttal is a Szimfonik LIVE zárja.

Nem panaszkodhatnak a választék hiányára a budapestiek ezen a hétvégén. Inkább az lesz a gond – magyaroknak és külföldieknek egyaránt – hogy hová menjenek? Miközben javában zajlik még a Zsidó Nyári Fesztivál, a Népligetben a SzeptEmberFeszt, az Erzsébet téren a Libamáj Fesztivál, a Millenárison pedig a Közmédia napja kínál kellemes szórakozást látogatóiknak. Ez utóbbi három esemény közös jellemzője, hogy a belépés ingyenes és a helyszíneken ingyen élvezhető egy sereg különféle program. Például a Közmédia napja mindjárt egy fantasztikus filmmel indul már egy nappal előbb, szeptember 5-én este. A Szépség és a szörnyeteget láthatja a közönség a Millenáris kivetítőjén 19 órától.

A másnapi folytatás sem ígérkezik rosszabbnak. Hármas célt tűztek maguk elé a szervezők – mondta el dr. Szabó László Zsolt, az MTVA vezérigazgatója. Szeretnénk megmutatni magunkat a közönségnek, találkozni az emberekkel, illetve közösségi élményt nyújtani a tévénézők, rádióhallgatók számára. Szeptember 6-án lesz például ingyenes játszóház, beszélgetni lehet a műsorok készítőivel, a bemondókkal, olimpiai és világbajnok sportolókkal, az érdeklődőket különböző színpadi produkciókkal, játékokkal, az idei focivébén készült fotókból összeállított, rádió- és televízió történeti kiállítással is várják. Be lehet kukkantani a kulisszák mögé az adásvezetés és -lebonyolítás standján, mindenki kipróbálhatja a szinkronizálás mesterségét, megtudhatja, milyen eszközökkel és technikákkal készülnek a közmédia műsorai, sőt maguk is kipróbálhatják őket. Jelen lesz szinte valamennyi szerkesztőség. Újdonság, hogy ott lesznek a Millenáris parkban a televíziós képernyő- és rádiómikrofon engedélyeket kiadó nyelvtanárok a Montágh Testülettől, így ha valakinek kedve van, akár beszédórákat is vehet. Bemutatják kultúrájukat a magyarországi nemzetiségek és – a meghívásnak eleget téve - képviseltetik magukat a közmédia társintézményei, a Magyar Állami Operaház, a Művészetek Palotája, a Budapest Music Center, a Thália Színház, valamint az A38 állóhajó.

Nyitrai Kata, a szórakoztató műsorok főszerkesztőségének vezetője sok érdekességre hívta fel a figyelmet. A Fény utcai piac felőli oldalon infópult fogadja az érkezőket, a Kossuth és a Petőfi Rádió mindvégig élő adással jelentkezik a helyszínről. Az egész nap ingyenes játszóház már 9 órakor megnyílik. A legkisebbek Noé barátai jegyében állatsimogatót élvezhetnek, lesz állatos lufihajtogatás, közlekedésbiztonsági tanpálya a gyerekeknek. Szelfiket készíthetnek hírességekkel az Új Média-standnál, emellett élő Retikül-műsor is lesz Jakupcsek Gabriellával. Gundel Takács Gábor a központi színpadon a Maradj talpon! vetélkedő győzteseivel beszélget és jelentkezni lehet az újrainduló adásba versenyzőnek. Bárki kívánhat az Önök kértéktől, a Rádiókabaréban fellép a friss Karinthy-gyűrűs Szomszédnéni Produkciós Iroda, a Bagi-Nacsa duó, és táncházat, a felnőtteknek pedig misebor kóstolást is tartanak. A Millenáris park B épületében rendezik a tévémaci-kiállítást, lesz jelmezes fotózásra lehetőség, az M3 tévécsatornát Juhász Előd, Dévényi Tibor és Rózsa György képviseli.

 A Közmédia napja idén is a nagyszabású Szimfonik LIVE koncerttel zárul: a közeli parkolóban felállított színpadon 19 órától 21 óra 30 percig tizenhat magyar énekes lép színpadra, akik párban, egymás dalait fogják előadni, emellett egy-egy régi magyar slágert közösen mutatnak be szimfonikus kísérettel. Ezúttal kizárólag magyar nyelvű dalok hangzanak el a népszerű hazai énekesek és az MR Szimfonikusok közös előadásában, a Millenáris Park közvetlen szomszédságában. A koncertet rögzítik és egy későbbi időpontban látható lesz valamelyik TV-csatornán, illetve meghallgatható a Petőfi Rádióban.

Az MR Szimfonikusok mintegy ötventagú zenekarát Balog Sándor vezényli és a hangszerelés munkájának nagyobb része is rá hárult. Csakúgy, mint eddig, idén is az igényesség az egyetlen szempont a Szimfonik LIVE produkcióban – hangsúlyozta, és ebben a zenekar tagjai mellett a többi együttes közreműködői is partnerek. A szimfonikusok tapasztalt muzsikusai egy emberként segítik a fiatal, kezdő művészeket. Az együttműködés egyik kényes pontja a nagyzenekari hangszerelés. Amikor megkapjuk a dalokat, van olyan, ahol egy pillanat alatt rá lehet érezni, milyen „szimfonikus színek” kellenek hozzá. De vannak olyanok is, melyeket ötször-hatszor, van mikor tízszer is meg kell hallgatni, míg megjelenik a hozzá legjobban illő, hangzó háttér – ismerte el a karmester.

Hamada Kata, a közmédia zenei együttesek vezetője arról beszélt, hogy a produkció augusztusban nagy sikerrel szerepelt a határon túl is, Kolozsváron. A közönség eleinte kicsit bizalmatlan volt, alig tízen-húszan lézengtek a színpad előtt, de azután igen gyorsan tele lett a város főtere. A szimfonikus zenekarban nagyon képzett zenészek játszanak, de nekik is kihívás a két stílus összehangolása. Ez egy kirándulás számukra, aminek nagy örömmel tesznek eleget. Másnap a Kolozsvári Magyar Operában Vásáry Tamással adtak hangversenyt és nehéz volna eldönteni, melyiket fogadta nagyobb elismeréssel a közönség. Tény, hogy a fiatalok többségét a koncertterembe szinte lehetetlen becsábítani. Most a Millenárison viszont találkoznak egy ilyen zenekarral, és ha csak néhányan kapnak kedvet, hogy eredeti stílusukban is meghallgassák őket, akkor ez máris nagy nyereség!

A Közmédia napjának részletes programja az mtva.hu-n olvasható

Kapcsolódó témák

Ma már tudjuk, milliók haltak meg az első világháború csataterein. Mivel pedig akkor még nem sejtették, hogy majd követi egy második, nem is számmal jelezték. Úgy nevezték: a Nagy Háború! Személyi és tárgyi emlékek összegyűjtésével erről a háborúról nyílik rövidesen állandó kiállítás, a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban.

A felszólítás akár mottója is lehetne a Sirha – Budapest kiállításnak, melyet először rendeztek meg Magyarországon. A világ egyik legnagyobb és legsikeresebb élelmiszer- és vendéglátóipari szakkiállítását a kőbányai vásárvárosban, a HUNGEXPO területén láthatta a közönség.

Felvitte az isten a dolgát a Rosaliának. Legalább is, ami a hirdetményét illeti, jó magasra került. A Vajdahunyad vára hídjáról tekintve lefelé hívogatja a látogatókat – immáron a pezsgő nevével is kiegészülve. Két napig a rosé borok otthona lett a Liget.

Alig egy év elteltével, ismét budapesti kiállítással örvendeztette meg művészetének kedvelőit a Tatabányán élő és dolgozó Jakobi Anna Mária. Képeinek ezúttal a IX. kerületi Lónyai utcában található eReSz Kultúrpont adott otthont.

Az Europeana Food and Drink program, valamint a Nemzetközi Magyar Fotónapok keretében fotópályázatot hirdetett a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, a Magyar Fotóművészek Szövetségével együttműködve. A nyertes alkotások kiállításon láthatók a Múzeumban, június 26.-ig.

Blog ajánló
Városlátogatások San Gimignano, a középkori Manhattan
San GimignanoSan Gimignano mint szinte minden toszkán település, egy dombtetőre épült. Történelme az ókorig nyúlik vissza, a városka eredetileg egy etruszk település volt és San Geminianus püspökről kapta a jelenlegi nevét, aki a legenda szerint megvédte a helyieket a hunok támadásától. Imáinak hatására olyan sűrű köd szállt a környékre, hogy Attila a félelmetes, „Isten ostora” jelzővel illetett hun vezér is eltévedt seregével együtt. Némileg árnyalja a romantikus történetet, hogy Szent Geminianus 397-ben halt meg, Attila pedig 405-ben született, de ki törődik ilyen apró részletekkel az évszázadok távlatából.A körös-körül olíva és szőlőültetvényekkel, magasba törő cédrusokkal övezett, etruszk falakkal körülvett, felhőkarcolókkal tarkított várost középkori Manhattan" néven is említik.A Rómába vezető zarándokút, a Via Francigena a városon haladt keresztül, ennek köszönhetően a település virágzó közlekedési és gazdasági központtá nőtte ki magát.A városka virágkorát, a XIII-XIV században élte, amikor a gazdag családok egymással versengve építkeztek, mintegy fitogtatva a hatalmukat. Mivel a város, fallal volt körülvéve, szélességben nem lehetett terjeszkedni, maradt a magasság. Magasabbnál magasabb tornyokat építve, az 1300-as években már 72 torony emelkedett az ég felé, volt, amelyik a 70 métert is elérte. Ezek a tornyok az egymással harcban álló családok védelmére is szolgáltak, mivel a bejárataik olyan magasan vannak, hogy csak létrán lehetett felmenni. A rivalizálást megelégelve a városvezetés elrendelte, hogy egy torony sem lehet magasabb, mint a városháza tornyánál (Palazzo Communale).Az 1338-ban az Európán végig söprő pestisjárvány San Gimignanot sem kímélte, a város szinte teljesen elnéptelenedett, a 72 toronyból csupán 13 maradt meg, de a város arculata ma is szinte olyan, mint a középkorban. Az építészet emlékei tökéletes állapotban maradtak fenn, úgy érzi az ember, mintha egy filmforgatás kellős közepébe csöppent volna. Nem véletlen, hogy a városka több mint 30 történelmi film forgatásának adott otthont, köztük a hét Oscar-díjat nyert Szerelmes Shakespeare, vagy a Zeffirelli által rendezett Tea Mussolinivel.Történelmi központja az UNESCO Világörökség része. Ide tartozik a többi között a Piazza del Duomo.A „Tornyok városa” híres fehér boráról. A Vernaccia di San Gimignano-t a vidék domboldalain termő ősi Vernaccia szőlőből készítenek. Ha autentikus környezetben szeretnénk megkóstolni ezt a nemes italt, látogassunk el a Strozzi hercegi birtokra, ahol a finom borok mellé, nagyszerű toszkán vacsorát is kapunk.San Gimignano minden évszakban számos programmal várja a látogatókat, a toszkán finomságokat kínáló apró üzletek, a művészeti galériák és az évről évre megrendezett történelmi játékok, fesztiválok maradandó élményt kínálnak.Nézzünk meg egy videót:https://www.youtube.com/watch?v=G0AenGQSRIY                                                                                                                                 By vinpet
Városlátogatások Ismerkedés Linz városával
Ismerkedés Linz városávalA település említésére azonnal a nálunk is kedvelt sütemény jut eszembe. Próbáljuk jobban megismerni ezt a Duna festői ölelésében fekvő szép várost.A történelme a kelta időkre nyúlik vissza, akik Lentos néven alapították a mai Linz elődjét. Később a rómaiak Lentia (Csónak) névre keresztelték a települést, mely a 19. századig csupán néhány háztömbből és a várból állt.Linz ausztriai iparváros, ma is fontos gazdasági központ, a felső-ausztriai tartomány székhelyeként a harmadik legnépesebb osztrák város, mely az elmúlt évtizedekben látványos átalakuláson ment keresztül.Linz a változások városa, ahol azonos hangsúlyt kap a tudomány, a művészet és a fejlődés. 2014-ben a város elnyerte az UNESCO-tól a Médiaművészetek városa címet is. A számos érdekesség mellett Európa egyik legmodernebb technológiai központja is itt található. Linznek saját hegye is van, az 537 méter magas Pöstlingberg. A hegytetőn emelt búcsújáró templom egyik nagy bástyájában mesevasutat rendeztek be a gyerekeknek.Kedvező időben érdemes a város felülnézetben is megtekinteni, de ehhez nem kell sárkány-repülni vagy helikopterrel körözni, elegendő csupán felsétálni a Passage bevásárlóközpont lépcsőjén, és máris a város háztetőin vezető sétaúton találjuk magunkat. A kémények magasságából pazar a kilátás az óvárosra. A belvárosban gyönyörű, barokk épületeket láthatunk. A főtér (Hauptplatz) Európa egyik legnagyobb tere. A tér középpontjában az 1716-ban felállított, 26 méter magas Szentháromság-szobor áll, a tetején aranyozott alakokkal, melyet pestisoszlopként is emlegetnek a szörnyű járvány mementójaként.Az Alter Dom Linz legnagyobb temploma. A barokk székesegyház a 17.-ik században épült.  Robusztus, égbenyúló tornyai között Szent Ignatius szobrát láthatjuk. A templombelső fából faragott szószéke és orgonája fantasztikus látvány.A püspöki templom, a Neuer Dom Ausztria második legmagasabb temploma, neogótikus tornya 134 méterre nyúlik az ég felé. Csodálatosan díszített, festett üvegablakainak egy része a második világháború alatt megsemmisült, ezeket kortárs művészek renoválták nagyszerűen.Linzben járva, feltétlenül kóstoljuk meg a város egyik jelképét, a hagyományos linzer tortát. A sütemény egy kicsit más, mint az itthoni linzerek, a töltelékben többek között mandula és dió is található. A mai gyerekek már a kor szellemének megfelelően "lézer tortának" hívják.Érdekesség, hogy egész Felső-Ausztriában tilos a városokban füvet nyírni, a méhek érdekében. A városban számtalan méhkaptár található, többnyire a házak tetején, és a különleges becsben tartott méhek érdekében vágják ritkábban a vadvirágokkal teli közterületek zöldjét.Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=waP41ecrG70                                                                                                   By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!