2024. június 25. kedd, Vilmos és Maxim napja
A fiatal tehetségekért - A MOME alkotóival indítja támogatói programját a Főváros
Kiss Kriszta
2015.10.08 13:29
Az idén debütáló „Budapest - A fiatal tehetségekért” programot a Főváros több alkotói ágra kiterjesztő tehetséggondozó és egyben támogatói célzattal indítja el a Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. szervezésében. A program távlati célja: a különböző területről érkező fiatal tehetségek számára kiállítási és bemutatkozási lehetőség biztosítása.

A kezdeményezés első állomásaként a művészeté a főszerep, amelynek helyszíne az Art Market Budapest keretében bemutatkozó Art Photo Budapest szekció, ahol ezúttal a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fiatal fotós talentumait mutatja be a Főváros, a MOME Presented by Budapest standon.

 

A MOME, élve a lehetőséggel, sűrű programmal készül a négy napos vásárra: minden nap két-két hallgató egy-egy projektjét mutatják be egy mini-kiállítás keretében. A mini-kiállítások lehetővé teszik, hogy átfogó képet nyújtson a MOME Fotógráfia tanszékén folyó képzésről a visszatérő látogatóknak, valamint lehetőséget teremtsen a kiállító alkotókkal való találkozásra. A MOME-n folyó képzés sokszínűségéről nem maradnak le az alkalmi látogatók sem, hiszen a stand asztalain kihelyezett portfóliókon és művészkönyveken keresztül bárki megismerkedhet a fiatal fotográfushallgatók szemléletével és alkotásaival. A standon kiállítók: Ács Alíz Veronika, Generál Kristóf, Gombás Bianca, Herczeg Eszter, Hodosy Enikő, Rétfalvi Soma, Koleszár Adél és Piti Marcell.

 

Budapest Főváros Önkormányzata különösen fontosnak tartja, hogy Közép- és Kelet-Európa egyetlen fotóművészeti vásárán kiemelt hangsúlyt fektessen a fiatal tehetségek támogatására, és idén először - de a hagyományteremtés céljával - bemutatkozási lehetőséget biztosítson a művészeti piacra frissen kilépő alkotóknak.

 

A múlt évben létrehozott, nagysikerű Art Photo Budapest szekció egy teljes kiállítási csarnokot tölt meg kortárs fotóművészettel.

A Fővárossal létrejött idei együttműködés meghatározó részeként a Robert Capa, André Kertész vagy Moholy-Nagy László teremtette tradíciót friss tartalommal megtöltve Budapestet újra az európai fotóművészet meghatározó helyszíneként teheti ismertté – fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Alexandra, humán területért felelős főpolgármester-helyettes az Art Photo Budapest szekciót megnyitó beszédében.

Az Art Market Budapest a rendezvény megálmodása óta a magyar főváros egyik legkiemelkedőbb kulturális turisztikai vonzerejévé vált.  Idén ötödik almalommal, október 8. és 11. között Budapest a régió képzőművészeti fővárosaként és Európa egyik jelentős vásárvárosaként egyedülálló látványossággal várja a látogatókat a Millenáris kiállítási csarnokaiba. Az idei Art Market Budapest rendezvényen közel 6000 négyzetméteren mintegy 500 művész több ezer alkotásával találkozhatnak a látogatók. A 25 országból érkező közel 100 kiállító között valamennyi jelentős hazai kortárs galéria is képviseli magát.

Budapest Főváros Önkormányzatának a rendezvénnyel kialakított támogatói szerepe révén a kínálat folyamatosan megújuló, magas színvonalú képzőművészeti tartalommal gazdagodhat, és Budapest ezzel rögzítheti helyét Európa jelentős kulturális fővárosai között.

 

További információ:

http://www.artmarketbudapest.hu/uj_weboldal/art_photo_budapest

http://heyevent.com/event/t4gli65mdvn2ma/mome-presented-by-budapest

 

Kapcsolódó témák

Különleges könyv bemutatója és egy kiállítás megnyitása zajlott egy időben Budapesten a Józsa Judit Galériában. A falakon, kódexlapokon látható a Belváros-Lipótváros krónikája és a különálló lapok együtt, könyv formában, kézbe vehetővé váltak.

Ez volt a kezdet, az első lépés a világsikerhez vezető úton – mondta el Rajk László azon a sajtótájékoztatón, ahol bejelentették: Oscar-díj jelölést kapott a Saul fia című magyar film.

A sztárvendég, Plácido Domingo iránti óriási érdeklődésre való tekintettel estéllyé alakítja február 6-i rendezvényét a Magyar Állami Operaház. Estélyt adnak, és ezzel esélyt, hogy a világhírű spanyol énekes fellépését 1236 vendég láthassa színháztermi kényelemben.

A tizenkettedik Újbor és Sajtfesztivál a Bánk Bán Bordalával nyílt meg Budapesten a Vajdahunyad Várban, a Mezőgazdasági Múzeumban. A jó hangulat nem csak ennek volt köszönhető. A borászok bizakodóak, a 2015-ös év jó évjáratnak ígérkezik. Az pedig köztudott, hogy a bor és a sajt egymásnak jó barátai. Ahol sűrűbben nyílik a palack, ott több fogy a sajtokból is.

A Gundel Művészeti Díjat az ezredforduló tavaszán alapította a Gundel Étterem vezetősége. Az első díjátadásra 2001 májusában került sor: eleinte 10, a későbbi években 14 kategóriában díjazták a különböző művészeti ágak legjobbjait. Idén a díjazottak csoportja átalakult, egyenként két tagból álló, hat szakmai kuratórium dönt és a sor egy hetedik. új kategóriával gazdagodott.