2024. április 15. hétfő, Anasztázia és Tas napja
A gyermek lelkét is gyógyítani kell!
Révay András
2015.09.30 00:37
Negyedik alkalommal rendezi meg az Őrzők Alapítvány és a Magyar Állami Operaház a Zongoraáriák estet, amelynek bevételét a Tűzoltó utcai Gyermekklinikán kezelt daganatos és leukémiás gyerekek gyógyítási feltételeinek javítására fordítják. Idén – Liszt Ferenc október 22-i születésnapja előtt - október 19-én várják a közönséget az Operába.

 Jótékonysági rendezvényt sokan, sokféle okból szerveznek. Mégsem egy átlagosról volt szó a Magyar Állami Operaház különleges hangversenyét ismertető tájékoztatón, melyet nem mindennapi helyszínen, a Gyermekklinika aulájában tartották. A kezelésre, vizsgálatra váró gyerekek és szülők bizony alaposan meglepődtek, bár a meglepetés – mi tagadás – igen kellemes volt. A gyerekek jelmezes operafigurák kezéből ajándékokat kaptak, majd az operaházi gyermekkórus tagjaiból alakult kamaraegyüttes szórakoztatta őket rövid műsorral. Mint később kiderült; a zene a gyógyításban egészen sajátos, fontos szerepet tölt be.

Bár a kapcsolatunk több éves a Magyar Állami Operaházzal – erősítette meg dr. Szabó András egyetemi tanár, a klinika igazgatója, eddig csak mi mentünk az Operába. Nagy esemény az intézményünk életében, hogy most ők jöttek el hozzánk. A művészetet hozták el közénk. Hercegnők, királyok, katonák adtak ajándékot a gyerekeknek és ez sokat segít nekünk. Hiszen ez az a klinika, amelyik a legnehezebb, legsúlyosabb betegek ellátásában nap, mint nap megküzd, nehéz harcokat vív az életért. Itt a Tűzoltó utcában gyógyul minden második magyarországi daganatos és leukémiás beteg gyermek. Az Alapítvány legfontosabb célja a Klinikán ápolt súlyosan beteg gyerekek gyógyulási feltételeinek és kórházi körülményeinek javítása. Az Őrzők Alapítvány orvosi műszerek vásárlásával segíti a gyermekek hatékony gyógyítását, támogatja a szülők folyamatos kórházi vagy kórházközeli tartózkodását, hozzájárul a tudományos kutatásokhoz és segíti a beteg gyerekek rehabilitációját.

Az Őrzők Alapítvány kuratóriumának elnöke, dr. Schuler Dezső, egykor maga is ennek a klinikának az igazgatója volt. Jól ismeri tehát az itt folyó munkát. Az épület, ahol most állunk – mondta el a professzor – kizárólag az alapítvány pénzéből épült fel és működik, egyetlen fillér állami támogatást nem kapott. Az alapítvány szerzi be a szükséges eszközöket, fizeti a dolgozókat, fedezi mindazokat a kiadásokat, amire az állam nem ad pénzt. Ennek köszönhető, hogy a gyógyítás gyerekbarát környezetben és nem sivár kórházi körülmények között folyik. A vidéken élő gyerekek szülei a szükséges időre szálláshoz jutnak a közelben. Közben a gyerekek számára olyan elfoglaltságokat szerveznek, ami eltereli a figyelmet a betegségükről. A gyógyulási folyamat ugyanis két részből áll. Van maga a kezelés, mely hatására a test meggyógyul. De ha ezalatt tönkre megy a gyerek személyisége, súlyos kárt szenved, akkor hiába gyógyul meg testileg, a lelke örökre sérült marad! Az alapítvány egyik nagyon fontos célja, hogy gondoskodjon arról: a nagyon hosszú, esetleg évekig tartó kezelés során az egyes beavatkozások között ne alakuljon ki a gyerekben szorongás a következő bejövetel miatt. Legyen egyéb, amire gondolhat. Szórakoztató, kreatív foglalkozásokkal tölthessék el a beavatkozások közötti időket. Életkoruknak megfelelően, gyurmázással, rajzolással, festéssel, játékokkal - mindezt képzett pedagógus segítségével. Programokat is szervezünk számukra, ahol módjuk van kikapcsolódni, és ezeken akkor is részt vehetnek, amikor nincsenek éppen bent a klinikán. Ezért is nagyon fontos ennek a jótékonysági koncertnek a sikere.

 Amit ezért a klinikáért teszünk, azt magunkért is tesszük – figyelmeztetett Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója. Bármikor szükségünk lehet rá. A zenének pedig valóban van gyógyító hatása. Amikor a híres tenor, José Carreras leukémiában megbetegedett és hosszú időt töltött steril szobában, akkor egyetlen muzsikát kért, Rachmaninov 2. Zongoraversenyének lassú tételét hallgatta. Ettől tudott megnyugodni és az elősegítette a gyógyulását. Talán ez is szerepet játszik abban, hogy zongoraáriás hangversennyel próbáljuk támogatni a daganatos gyermekek gyógyítását. Ebben Liszt Ferenc is példaképünk, aki már a nagy pesti árvízkor jótékonysági hangversenyt szervezett és élete végéig ingyen tanított. Ezért is szervezzük az ő születésnapja közelébe a mi hangversenyünket – árulta el a főigazgató.

Az összefogásban, közös célért életre hívott operaházi hangversenyek mindig nívós programot vonultatnak fel, hogy az adakozni kívánók a legmagasabb zenei színvonalat élvezhessék az Operaházban. A 2015-ös koncert énekes szólistája Sümegi Eszter szoprán, a Magyar Állami Operaház 2015/2016-os évadának kamaraénekese, Wagner Csarnok-áriáját énekli. A tradíciókhoz és a Zongoraáriák címhez híven ismét neves zongoraművész érkezik a nemzetközi porondról. A fiatal orosz muzsikus, Gyenyisz Kozsukin 2010-ben robbant be a zenei életbe, amikor első díjat nyert a brüsszeli Erzsébet Királyné Zenei Versenyen. Játékát rendkívüli technikai tudás és érettség jellemzi, és rendelkezik azzal a ritka tehetséggel, hogy azonnal lebilincselő érzelmi kapcsolatot tud teremteni közönségével. Európa jelentős koncerttermein kívül megfordult New Yorkban, Chicagóban, Buenos Airesben és Sao Paulóban, az elmúlt évadban pedig Kínában turnézott a BBC Skót Szimfonikus Zenekarával. Zongoratanulmányait négyévesen kezdte szülőhazájában, majd 2000-től Madridban folytatta, ahol diplomáját a spanyol királynőtől vehette át, miután évfolyama legjobb diákja volt. Több nemzetközi verseny győztese, lemezfelvételein Prokofjev és Haydn műveit játssza. Október 19-én Budapesten Brahms és Liszt-műveket ad elő.

www.opera.hu

Kapcsolódó témák

Hírnevéhez méltó érdeklődés mellett, családtagjai, sportvezetők, sok száz tisztelője jelenlétében avatták fel a sportlegenda, Papp László szobrát Budapesten a XIII. kerületben, azon a téren, ami rövidesen az ő nevét fogja viselni.

Maguk a művészek és a szervezők is meglepődtek, milyen sok érdeklődő gyűlt össze a budapesti Bolgár Kulturális Intézetben rendezett kiállítás megnyitóján. A három kortárs bolgár művész alkotásaiból rendezett tárlat szeptember 10-ig, munkanapokon 10 és 18 óra között látogatható.

A Magyar Nemzeti Galériában június végétől október elejéig látható Modigliani-kiállítás az olasz festő életművének első nagyszabású bemutatója Magyarországon. A több mint nyolcvan alkotást - köztük 61 Modigliani-művet, aktokat, portrékat és szobrokat felvonultató tárlatra a világ több nagy köz- és magángyűjteménye kölcsönzött műveket.

A korok és szokások változásának számtalan jele van. Megmutatkozik mindennapi életünkben is. Elegendő például, ha megnézzük miben más egy asztal terítése ma és mondjuk 80-100 évvel ezelőtt. Eltérést fogunk látni akkor is, ha az összehasonlítást lehetőleg azonos színvonalon – egy ismert, drágább étteremben - megterített asztalnál végezzük.

Van egy kerület Budapesten, ahol az egyik városrészben lehetetlen úgy végigmenni az utcán, hogy szinte minden házon ne látnák egy vagy több emléktáblát. Országos – és nem túlzás – világra szóló tehetségű emberek százai éltek ott. Most az emléktábla-állítási program kétszázkilencedik táblájának felavatására gyűlt össze az ünneplő közönség a főváros XIII. kerületében, az Újlipótvárosban.