2024. június 18. kedd, Arnold és Levente napja
A jelkép, egy bambuszliget
Utazónet
2014.06.24 20:39
Ha Magyarországon a kínai áru kerül szóba, az emberek többsége cipőre vagy ruhára gondol. Hogy a kínai áruk választéka mennyivel bővebb, arról szerezhet némi fogalmat magának az, aki az elkövetkező pár napban ellátogat Budapesten az Asia Centerbe.

Bár vásárolni most is csak a földszinten lehet, mégis érdemes körülnézni az emeleten a China Expo kiállításán. Kétszáznál is több kiállító érkezett, megszámlálhatatlan fajta különböző árucikket hoztak Kína minden részéből. Ruházati termékek és cipők is vannak persze szép számmal, de a fürdőszoba berendezéstől a díszfegyverekig, a világítási eszközöktől az élelmiszerig ezer más dolog is megtalálható. A rendezők szeretnék, ha a kiállítást nem csak a kereskedők és a termelésben együttműködő partnereket kereső szakemberek látogatnák meg. Június 25-én, szerdán Charlie-koncert, 26-án, csütörtökön Bikini-koncert lesz este, délután kettőtől pedig látványos színpadi előadásokkal távol-keleti ízek kóstolójával várják a közönséget.

Nem ez az első ilyen rendezvény, mondta el a kiállítás hivatalos megnyitása alkalmával Rudolf Riedl, az Asia Center vezérigazgatója. Már több éve rendeznek hasonlókat annak érdekében, hogy minél több kínai és európai vállalat vezetője találkozhasson. Sem a nyelv, sem az eltérő gazdasági rendszer nem lehet akadálya a sikeres üzleti együttműködésnek. Az európai és az ázsiai emberek gondolkodásmódja más. Olykor másként értelmeznek egy szerződést, de a mostanihoz hasonló személyes találkozások segítenek áthidalni az üzleti szokások különbözőségéből adódó nehézségeket.

Itt lakom Pestújhelyen és a kertünk végében van egy bambuszliget. Minden tavasszal kibújnak a földből a rügyei. Kezdetben még lágyak a szárak, nyárra megkeményednek és ősszel magas fává nőnek. Számomra ez a liget jelképezi azt, amit a kínai gazdaság és kereskedelem jelenít meg az egész világon – árulta el a hallgatóságnak Tamás László, a főváros XV. kerületének polgármestere. Lendületes a növekedés, de nem erőszakos. Ehhez a bambuszligethez jó leülni, meginni ott egy kávét és egy kicsit elgondolkodni arról, milyen vitalitás van tőlünk sok ezer kilométerre – amiről mi példát vehetünk. Magyarország, ezen belül Budapest, benne a XV. kerület, a kínai ipar és kereskedelem számára hídfőállás. Itt kapcsolatok jönnek létre, nemcsak a magyar, de a környező országok szakembereivel is. Ezek a kapcsolatok kezdetben gyengék, de idővel megerősödhetnek, mint a bambuszliget itt, a szomszédunkban. Ennek az öröméből és a hasznából mindannyian részesedhetünk.

Jó alkalom volt a kiállítás megnyitása arra is, hogy néhány ország képviselője most írja alá az egyezményt a „Smart Sourcing” hálózatba történő belépésről. Ezúttal a Cseh Köztársaság, Szerbia és Szlovákia vállalatai csatlakoztak a rendszerhez, melynek központja Budapesten van. Valójában ez egy szolgáltatás, melynek célja, hogy a kínai vállalkozók könnyebben találjanak maguknak együttműködő partnereket Közép-Kelet Európában. Ebből a szempontból Budapest roppant ideális, mert a környező országok vállalkozói számára könnyen elérhető és a kínaiaknak is elegendő csak egyetlen helyszínre eljönni, az üzleti tárgyalások lefolytatása érdekében.

Sétálgatva a frissen megnyílt China Expo kiállítói között, természetesen hamar találhatunk olyat, ami előtt érdemes elidőzni egy kicsit. A keleti ember életmódjához szorosan tartozik a füstölő. Ám, mint az gyorsan kiderült: némelyik nem csak arra való, hogy kellemes illatot adjon. A Binda gyár termékei között például van, amelyik segít megelőzni az allergiás megbetegedést, támogatja a légzőrendszer egészséges működését. Ha pedig már az egészségnél tartunk, nem mehetünk el szó nélkül a BAISHITE gyár sporteszközei mellett. Van közöttük jócskán olyan, amit bátran használhatunk otthon is az erőnlétünk fokozására, de bőven kaphatunk ötleteket, ha gyermekeinket szeretnénk megajándékozni valamivel. Rollerből van összecsukható, van olyan, aminek elöl és olyan, aminek hátul van két kereke és a skate board-ok választékára sem lehet senkinek panasza.

 Már az első félórában sokan álltak meg az ASICER Electronics asztala előtt. Könnyű volt megtalálni, a váltakozó hangerejű zene gyorsan odacsalta a látogatókat. Meg is lepődtek mindjárt, mert a hangszórók mérete egyáltalán nem volt arányban a hangerővel. A két kis kocka közé betett telefon jól érzékeltette az arányokat, no meg azt is, hogy a készülékek között nem volt vezetékes összeköttetés. Különféle méretű és alakú, drótnélküli, bluetooth hangszórók működtek egyetlen – a hálózati adapterhez USB kábellel kapcsolt - tápegységről. A 45x45x45 milliméteres kockák 80 DB teljesítményre képesek.

 A kínai ékszerkészítőkről itt, Magyarországon – mindeddig – nem sokat tudtunk. Az ő pultjaik elöl a hölgyek bizonyára nehezen fognak elmozdulni. A férfiak számára a Shanghai-i Goldonesty mutat be elegáns kiegészítőket, övcsatokat, mandzsettagombokat, nyakkendő csiptetőket. Némi odafigyeléssel annak sem lesz így akadálya, hogy bizonyos alkalmakkor ezek harmonizáljanak a feleség ékszereivel. Ám a kiállítás akár viselhetné „A gombtól a gombáig” címet is, mert ilyen termékek is megtalálhatók. A szépen csomagolt gombák először édesség benyomását keltették, csak közelebb lépve derült ki: másról van szó. A nálunk is méltán népszerű kínai konyha kellékei rejtőznek a dobozokban. Érdemes tehát pusztán az ötletekért is meglátogatni a China Expo rendezvényét, hogy meggyőződhessünk róla: Shanghai és Budapest között a távolság ezúttal 0 kilométerre csökkent.

www.cbtc.hu

Kapcsolódó témák

A felszólítás akár mottója is lehetne a Sirha – Budapest kiállításnak, melyet először rendeztek meg Magyarországon. A világ egyik legnagyobb és legsikeresebb élelmiszer- és vendéglátóipari szakkiállítását a kőbányai vásárvárosban, a HUNGEXPO területén láthatta a közönség.

Felvitte az isten a dolgát a Rosaliának. Legalább is, ami a hirdetményét illeti, jó magasra került. A Vajdahunyad vára hídjáról tekintve lefelé hívogatja a látogatókat – immáron a pezsgő nevével is kiegészülve. Két napig a rosé borok otthona lett a Liget.

Alig egy év elteltével, ismét budapesti kiállítással örvendeztette meg művészetének kedvelőit a Tatabányán élő és dolgozó Jakobi Anna Mária. Képeinek ezúttal a IX. kerületi Lónyai utcában található eReSz Kultúrpont adott otthont.

Az Europeana Food and Drink program, valamint a Nemzetközi Magyar Fotónapok keretében fotópályázatot hirdetett a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, a Magyar Fotóművészek Szövetségével együttműködve. A nyertes alkotások kiállításon láthatók a Múzeumban, június 26.-ig.

Ismét lesz Womanity fesztivál. Május 15-én, Budapesten, a Millenáris Park „B” épületében a Fesztivál a nőket ünnepeli. Közel 120 kiállító, workshopok, business terem, „férfimegőrző”, interaktív baba-mama szoba és nagyszínpadi programok, előadások várják az érdeklődőket, ráadásul a célkitűzés sem mindennapi.