2024. május 28. kedd, Emil és Csanád napja
A rosé műfaj lett
Révay András
2021.07.04 10:16
A vírus által ránk kényszerített szünet után, az idén ismét találkozhattak a Városligetben a borokkal és a borászokkal a jó borok kedvelői. Július első hétvégéjén, pénteken, szombaton és vasárnap, a 10. Rosalia Fesztivál kínált erre alkalmat. Ötvenkét borász hozta el legkiválóbb borait – elsősorban persze rosékat – ám volt ott étel is bőven és a rendezők a szórakoztatásról is gondoskodtak. Az első Rosalia Fesztivált 2012-ben még Budán, a Gesztenyéskertben tartották, de a helyet hamar kinőtte. Mára egy igazi, nagy nyárköszöntő buli lett belőle, olyan, amire már régen vártunk! A sok finom bor bemutatása képtelenség, így most csak egy –vállaltan szubjektív – válogatás következhet az igazán legjavából.

 A Rosaliához nem csak a közönség hűséges – 2019-ben már harmincezernél is többen látogatták – rendszeresen visszatérő kiállítói is vannak. Az Egri Borvidéken dolgozó dr. Dula Bence nevét, borász tudományát Kaliforniától a Tokaj-Hegyalja Egyetemig ismerik. Eddig szinte minden alkalommal itt volt a rendezvényen és a roséról határozott véleménye van. Őt kedves gyerekkori emlék is köti ide, az aranyos dédnagymamát hívták Rozáliának, aki mindig finom ételekkel kínálta. A rosé önmagában is nagyon kellemes ital, van belőle testesebb, vékonyabb, még édeskésebb is, az igazi rosé már önálló műfaj lett, és mellé kitűnően társíthatók a jó ételek. Meggyőződése, hogy rosénak a gasztronómiában óriási szerepe van, a grillételektől a rétesig, mindenhez illik. A készítése komoly tudást igényel. „Roséra szüretelni” – ahogy néhányan megpróbálják – nem szabad. Félig érett szőlőből nem lehet jó bort készíteni. A déli országokban szeretnék vörös- és fehérbor összeöntésével előállítani, de az sem az igazi. A rosé a szőlőfajtáról sokkal többet képes megmutatni, ha jól dolgozzuk fel. Pinot Noirból például lehet fehérbort készíteni, lehet vöröset, de lehet rosét is! Ha valaki ezeket egymás után kóstolja, érzi: a vörösbor hozza a vörös, a fehér, a fehér jelleget, de egy Pinot Noir rosé illatvilága csodálatos, íze elképesztően összetett. Ide kell a legtöbb szakmai ismert, „vagányság”. A leggyönyörűbb rosét készíthetjük belőle, ezért is nevezte a sajátját „Nyáridő”-nek, hiszen a nyár az, ahol mi, emberek igazán kiteljesedünk, egy behűtött jó rosénak is ilyenkor jön el az ideje. Készítése komplex tudomány, szinte mércéje a borásznak.

 A rendezők dolgát némileg megkönnyítette, a közönségnek pedig nagyban a kezére játszott, hogy éppen egy hónappal a Rosalia előtt zajlott a legnagyobb magyar borrendezvény, a Vinagora Nemzetközi Borverseny. A Városligetbe tehát elhozhatták a Vinagora díjnyertes borait. Szentpéteri Attila, a kiskőrösi Szentpéteri Családi Pincészet borásza nem ok nélkül büszke. A nagypapa által elkezdett munkát már ketten, az édesapjával folytatják és ebben az évben igen komoly sikert értek el. A Vinagorán három arany és két ezüstérmet nyertek, az aranyak közül pedig a Néró rosé – ami a pincészet zászlós bora is – a legmagasabb elismerést, Champion díjat kapott! Nagyon elegáns, halvány rózsaszínű, a Néró egyedi fajtakaraktere, az intenzív gyümölcsösség jellemzi az illatát, melyhez gazdag ízvilág társul. A fajta története is érdekes: 1965-ben nemesítette dr. Csizmazia Darab József és Bereznai László, az Egri Kutatóintézetben. Kezdetben csemegeszőlőnek tartották, keveset kell permetezni, szinte bioszőlőnek is tekinthető. A Szentpéteri Pincészetben már nagy területen termelik, sillert és vörösbort is készítenek belőle. A Vinagorán aranyérmes lett a Kékfrankos rosé is valamint az Olaszrizlingjük, Franciaországban pedig a „Világbajnokságon” a Le Mondial du Rosé versenyen a Cabernero, a 70% Cabernet Sauvignon és 30% Néró összetételű rosé nyert aranyérmet. Megkóstolása különleges élményt nyújt.

 A Garamvári Pincészet az idén két szempontból is felhívta magára a figyelmet. A Vinagorán fehérborával és rosé pezsgőjével is aranyérmet nyert. A reduktív eljárással készült könnyed, friss Cserszegi fűszerest a közönség is nagyon szereti, nemcsak a zsűri értékelte magasra. A rosé pezsgők mostanában kezdenek igen népszerűek lenni, a díjnyertes és a Városligetben is bemutatott brut, tehát igen száraz pezsgő Pinot Noir alapborból, hagyományos Champagne-i eljárással, minimum 18 hónapig palackban érlelve készült. Franciaországból érkezett a „tirázslikőrnek” nevezett különleges élesztőt tartalmazó adalék, ezt 8-12 gramm/liter mennyiségben adják a borhoz. Elegáns, világos lazacszínű. Pohárba töltve a pezsgő minőségét máris jól jelzi az intenzív gyöngyözés. Minél több, annál finomabb az ital. Benne jól harmonizálnak a szamócás, vadmálnás, cseresznyés, édes-fanyar ízjegyek.

Nem ment haza díjak nélkül az idén a Vinagoráról a Koch Pincészet sem. El is hozták a Rosáliára a díjat és a nyertesét is. Az aranyérmet a 2020-as Frisch rosé kapta. A borászat több stílusban is készít rosét. Két borvidéken is dolgoznak: a Hajós-Bajai és a Villányi egyaránt otthonuk. Villány kiváló adottságairól híres, de a rosénak inkább a másik terület felel meg jobban, ott öt fajtát is készítenek. A Kékfrankos savasabb, kiváló rosé, a Cabernet Sauvignon viszont a borászat legnépszerűbb terméke. Szépen mutatja a fajtajegyeket, könnyed, gyümölcsös. A Néró, igazi érdekesség, illatos, könnyed, behízelgő fajta, ez a legújabb a kínálatban. Ám a korona a rosékon a Frisch cuvée, egy Cabernet Sauvignon, Kékfrankos, Pinot Noir házasítás – egyben a borászat dűlőválogatása is. Mészben és tápanyagokban gazdag területről, a Szenes dűlőről szüretelték ezeket a szőlőket. A Frisch név kettős tartalmaz is hordoz. Mutatja a bor jellegét és utal a német gyökerű család hagyományaira. Kissé teltebb rózsaszín, illatában a piros-bogyós gyümölcsök, a málna, az eper dominálnak, íze karakteres, letisztult, testesebb. A grillételekhez, könnyű salátákhoz kitűnően illik, de tisztán is kiváló.

 A látogatók többsége valószínűleg nincs tisztában azzal, hogy ha megáll a Borbély pincészet házikója előtt, akkor ott egy igazán figyelemre méltó tulajdonos fogadja. Borbély Tamás volt az Év Bortermelője Magyarországon 2020-ban és a Rosálián ő áll a pult mögött. Szinte a teljes kínálatukat felvonultatják. Itt vannak a könnyű, gyümölcsös borok, a rosé és a gyöngyözőbor mellett az Olaszrizling és a Gabriella néven palackozott, friss Muscat Ottonel sem hiányzik. A meleg ellenére a komolyabb borokra is kíváncsiak a fogyasztók, így a Kéknyelű, a Rózsakő vagy a Bácshegy Olaszrizling is népszerű. A rosé náluk Pinot Noirból készül és egy egészen egyedi címkéjű palack rejti. Kiolvasni sem egyszerű, a neve Kinnagangon. Azt sugallja, hogy a kis könnyű bor igen alkalmas kötetlen csevegésre, akár szomszédok között is, pohárral a kézben, kinn a gangon vagy a kertben. A Vinagorán ezüstérmet nyert fűszeres, frissítő ital a nyári lecsónak is kellemes partnere lehet. A címke láttán egy másik bort is rosénak hinnénk, de nem az. Ez egy érdekesség: a Rózsakő. A Badacsonyi Borvidék jellegzetes fajtája, a Kéknyelű és a Budai Zöld keresztezéséből származik. Hordós erjesztés és palackos érlelés után tartalmas, komoly, ásványos bort ad, szépen megmutatja a borvidék talajának karakterét.

Búcsúpohárnak is megfelel és megerősít bennünket abban, hogy a finom borok kóstolását itt, a Városligetben, jövőre is folytatjuk!

Kapcsolódó témák