2024. július 22. hétfő, Magdolna és Magda napja
A Tátrának nincs szüksége reklámra
Révay András
2015.05.13 23:35
Ha nyár van, akkor Tátra, gondolják sokan és ez okból szervezett közös bemutatót a Szlovák Idegenforgalmi Hivatal és a Budapesti Szlovák Intézet. A rendezvényre a Tátrából is érkeztek szakemberek.

 Őexcellenciája, Rastislav Káčer, a Szlovák Köztársaság budapesti nagykövete mindjárt az elején olyat árult el magáról, amit a hivatalos életrajzában hiába keresnénk. Korábban, életének egy jelentős részében hegymászó, alpinista volt. Minden évszakban sok napfelkeltét, napnyugtát látott a hegyek csúcsáról és már akkor felfedezte: sem az Alacsony, sem a Magas Tátrának nincs szüksége reklámra. Nagyon könnyű megszeretni őket, és aki megszerette, vissza is tér oda. A magyarok számára ez a vidék különösen kedves – nem csak a történelmi szentimentalizmus miatt. Közel van és rengeteg szépséget, megismerni valót rejt, ráadásul egy néhány napos ott tartózkodás drágának sem mondható.

 Az országban kilenc nemzeti park is van, néhány barlangot az UNESCO Világörökség listáján is megtalálunk, közöttük egy olyan aragonit-barlangot, amiből az egész világon csak három van. Az egyik éppen a Martonházi (Ochtinai-barlang), Rozsnyótól 26 kilométerre, a Gömör-Szepesi Érchegységben. A Dobsinai Jégbarlang májustól szeptember közepéig van nyitva azért, hogy a téli hidegben regenerálódjon a jégkészlet, ami a látogatások idején károsodott. Bár termálfürdő jóval több van Magyarországon, akad azért Szlovákiában is, legújabban Somorja mellett nyílt egy. Az új Aquapark június elejétől fogadja a vendégeket. Történelmi városból is van 18, közéjük tartozik például Körmöcbánya, Lőcse, Kassa, Nagyszombat. A szepesi várat kivilágítják, éjszaka is látogatható. Pozsony már 905-ben jelentős helynek számított Istropolis – „Város a Dunánál” – néven. Számos királyt ott koronáztak, ezért mostanában minden évben, júniusban koronázási emlékjátékokat tartanak. A koronázási útvonalat a városban apró koronák jelölik. A közlekedést segíti, hogy az autópálya matrica az Autóklubban Magyarországon is megvásárolható, telefonon is meg lehet rendelni.

A Magas Tátra a maga 25 kilométerével a világ legkisebb magas hegységei közé tartozik. Mintegy háromszáz olyan csúcsa van, amelyik nevet is kapott és ezek közül hat magasabb 2600 méternél. Mindenki mást tart a legszebbnek, de annyi bizonyos, hogy mindet érdemes megmászni. Néhány száz évvel ezelőtt az emberek még féltek ezektől a csúcsoktól, a lavináktól, a kőgörgetegektől. Mára már meghódítottuk és meg is szelídítettük valamennyit. Hogy ez mennyire sikerült, arra Lenka Maťašovská, a Magas Tátra Régió TDM igazgatója joggal büszke, hiszen csak az elmúlt évben 211 ezer ember látogatott el oda. Mintegy hatszáz kilométer hosszú jelzett turistaút kanyarog a hegyekben és vezet el a szépen rendbe hozott menedékházakhoz. A 39 kiépített kerékpárút együttes hossza négyszáz kilométer, rajtuk kerekezve szinte az egész Magas Tátrát meg lehet nézni.

Nem hiányzik a területről a gyerekek kedvence a kalandpark sem, a felnőttek pedig a csúcsokon épült éttermekben pihenhetik ki a felérkezés fáradalmait. Az egyik legszebb a Lomnici-csúcson várja a vándorokat. A Tátrában naponta vannak rendezvények. Poprádon az olasz konyha finomságaival találkozhat az utazó. A Csorba-tó tükrén már csónakázni is lehet, a Velencei Éjszaka alkalmával éjjel is, máshol pedig a bátrabbak hőlégballonos kirándulásra mehetnek a csúcsok fölé. A Kőpataki tónál kifejezetten gyerekek számára épült egy szórakozó park. Itt arra vállalkoznak, hogy amíg a szülők egész napos kiránduláson vesznek részt, a gyerekek biztonságban, szakszerű felügyelet mellett játszhatnak. A kedvezmények sorában az legelső a Tatry-Card. Csak azok kaphatják, akik bejelentett szálláshelyeket vesznek igénybe, használatával jelentős költségek takaríthatók meg, főleg a helyi közlekedésben. Sok vasútvonalon ingyen lehet vele utazni.

Az Alacsony Tátrában inkább 500 és 2000 méter közötti magasságú csúcsokat találunk. Közöttük igazán szép gyalogos és kerékpáros túrákat tehetünk, a kerékpár kölcsönözhető is. A látvány legalább olyan szép, mint a Magas Tátrában. A második legmagasabb csúcs itt Chopok, mindkét oldalára kabinos felvonó vezet fel. Egy jegy megvásárlásával öt különböző felvonót használhat az utas. Épült egy szép, új étterem is a Rotunda, ahonnan csodás a kilátás – és nem utolsó sorban az ételek is jók. Ugyancsak itt, a csúcson található Szlovákia legkisebb szállodája; mindössze négy szobája van. A hegy mindkét oldalán gyönyörű kirándulásokat tehetünk – ingyenes kísérő túravezető irányítása mellett. Itt is gondoltak a gyerekekre, számukra Drako-park néven nyílott szórakozási lehetőség. A környéken ugyanis egy barátságos, jó sárkányhoz fűződő legenda mind a mai napig él. Augusztus 7-én és 8-án ezért kifejezetten Sárkány-éjszakát tartanak.

A Garamvölgyi Régió a Chopok déli oldalán húzódik. Szlovákia közepén, a Garam forrásától Besztercebányáig terjed. Számtalan sportolási lehetősége közül elég csak néhányat említeni. Természetesen az első helyen itt is túrázás, a gyalogos kirándulás áll, de joggal nevezhető a lovaglást kedvelők paradicsomának. A többnapos úton az éjszakát olyan helyeken tölthetik a lovasok, ahol a hátasok ellátásáról is gondoskodnak. A kevésbé gyakorlottak részére lovas iskola áll rendelkezésre, a még kényelmesebbek pedig lovas kocsival tehetnek kirándulást a Huculi Turistaúton Innen sem hiányoznak a jól kiépített kerékpárutak és nem utolsó élmény a vízen való leereszkedés sem a Garam folyón. Újdonságnak számít a golfpálya, ahol a kezdők és gyermekek akár a 100 méternél rövidebb, rövid ütésű játékot is gyakorolhatják. Az 1908-tól működő – Feketebalog – kisvasút gőzmozdonyos kocsijai a Szlovák őserdőn keresztül viszik az utasokat, a még régebbi, 1896-tól közlekedő fogaskerekű útja 36 méter magas viadukton vezet a Murányi Fennsíkra. Bőven van tehát élmény, kikapcsolódási lehetőség akár egész nyárra is a szomszédos Szlovákiában.

www.regiontatry.sk

Kapcsolódó témák

Az idei UTAZÁS kiállítás külföldi díszvendége Algéria volt. Mellette viszont szomszédos, közeli és igen csak távoli országok felkeresésére is egyaránt talált magának lehetőséget, aki azért látogatott a Vásárközpontba, hogy eldönthesse: eddig meg nem valósult tervei közül végül az idén melyiket választja vagy akinek még terve sem volt és most ötletet akart kapni a nyaralásához. Vizsgálódásaink során az újdonságokra helyeztük a hangsúlyt.

Látványos fesztivállal köszöntötték Budapesten a kínai Holdújévet, a közelgő Tavaszünnepet. Mivel erre a rendezvényre Magyarországon már harmadik alkalommal került sor, a szervező, a Magyar-Kínai Kulturális Egyesület, stílszerűen, háromnaposra tervezte az eseményt. Az ünnepség jelentőségét emelte, hogy idén van a magyar – kínai diplomáciai kapcsolatok felvételének hetvenedik évfordulója is.

A kulturális és turisztikai együtt működés további elősegítése érdekében a kínai Shaanxi tartomány kormányzóságának Kulturális és Turisztikai Osztálya nagyszabású bemutatót tartott Budapesten, az InterContinental Szálló báltermében. A rendezvényen megemlékeztek arról, hogy Magyarország és a Kínai Népköztársaság között a diplomáciai kapcsolatok felvételének idén van a hetvenedik évfordulója!

Bár az utazás egyik célja egy kis vidéki kikapcsolódás volt, New York vonzereje leküzdhetetlen. Sorozatunk befejező részében oda látogatunk. A négy keréken másfélórányi távolság amerikai szemmel nézve macskaugrás, semmiből sem áll tehát egy-egy egész napot eltölteni a városban, melyről tudjuk: sohasem alszik. Látnivalókban pedig nem napokra, de akár évekre is ellát bennünket, csak győzzünk válogatni!

Ha az Egyesült Államokról esik szó, többnyire legelőbb New York, Washington, Las Vegas, Los Angeles, San Francisco – a nagyvárosok jutnak eszünkbe. Pedig hát, tudjuk jól, az a hatalmas ország nemcsak városokból áll. E cikksorozat első két részéből már kiderült: utunk célja ezúttal Pennsylvania volt, és ott sem egy nagyváros.