2024. május 28. kedd, Emil és Csanád napja
Balatoni Halfesztivál 2014 - Siófok
Sztereo
2014.09.25 15:01
Siófokon idén második alkalommal rendezik meg a Balatoni Halfesztivált. A város legfiatalabb gasztronómiai rendezvénye tavaly ősszel, a várakozásokat is meghaladó népszerűségnek örvendett, és már a debütáláskor kiderült: a halak legjobb közege nem feltétlenül a víz, sokkal inkább a tányér.

Sikeres kezdet után októberben ismét az uszonyosoké lesz főszerep Siófokon, ahol idén második alkalommal rendezik meg a Balatoni Halfesztivált. A város legfiatalabb gasztronómiai rendezvénye tavaly ősszel, a várakozásokat is meghaladó népszerűségnek örvendett, és már a debütáláskor kiderült: a halak legjobb közege nem feltétlenül a víz, sokkal inkább a tányér. 

A siófoki éttermek séfjei tavaly már bebizonyították, hogy ha halas fogásokról van szó, a fantáziának nem kell határt szabni. A vendéglők lelkesedésére számítva a szervezők idén ismét kreatív halfőző versenyt hirdetnek, és bíznak abban, hogy a séfek friss, szezonális hozzávalókból olyan halas étkeket kreálnak, amelyek bizonyítják, a hal valóban az egyik legjobb falat. A különleges fogásokat az „éttermek utcájában” a közönség is megkóstolhatja, és remélhetőleg ismét kiderül: van élet a halászlén túl is. Csak ízelítőként: a tavalyi kreatív halfőző versenyre a helyi vendéglők olyan étkekkel neveztek, mint a zöldségekkel, sajttal töltött busafilé, vagy a Siófok legjobb halétele címet elnyert finomság, amelynek neve így hangzott: balatoni fogasfilé burgonyapikkelyben, rókagombás, pontybelsőséges rizottóval és mangó chutey-val. 
 
A Halfesztivál persze nemcsak ízletesen elkészített fogásként prezentálja az uszonyosokat, hiszen a vendégek akváriumokban elhelyezve, a természeteshez közeli állapotukban is megismerkedhetnek a hazai halfajok színe-javával, de a pikkelyesek a mozivásznon is megjelennek majd népszerű rajzfilmek főszereplőiként.  Siófok évek óta arra törekszik, hogy a város saját rendezvényei az igényes szórakoztatást szolgálják, ezért a fesztiválokon rendre a hazai könnyűzenei élet elismert szereplői lépnek fel élő műsorral. A II. Balatoni Halfesztivál programjai között olyan előadók érkeznek a Balaton-part legnagyobb városába, mint Péterfy Bori, és lesz Kiscsillag koncert is. 
 
A II. Balatoni Halfesztivállal Siófok ismét olyan többnapos rendezvényt igyekszik kínálni, ami a csúcsszezont követően is megmozgathatja azokat a vendégeket, akik legalább annyira kedvelik az őszi Balatont, mint amennyire a nyári forgatagot. 
 
A belépés ingyenes!

Részletes program később!

 

www.siofokportal.com

Kapcsolódó témák

Aki eljön Szombathelyre, hogy a város sok száz éves múltjával ismerkedjen, meglepve fogja tapasztalni: a közelmúlt évtizedei, sőt még napjaink is szolgálnak figyelemre méltó helyszínekkel. No és persze azt sem szabad elfelejteni, hogy a turista bizony előbb utóbb megéhezik, megszomjazik, esetleg megtetszik neki, amit látott és szeretne egy napnál többet is eltölteni errefelé. Nos, ha így dönt, nem fog csalódni!

Valószínűleg kevesen tudják, melyik Magyarország legrégebben alapított városa? Melyik az, ahol két szent is járt, az egyik itt is született? Itt haladt át az egyik legfontosabb római kereskedelmi útvonal, római kori szentélye világszerte ismert. Mai nevét hetivásárról kapta, történelmi múltja, öröksége igen gazdag. Szokták a Nyugat kapujaként is emlegetni, percek alatt lehet innen átjutni Ausztriába. Így már könnyebb kitalálni?

A számos különböző szellemi hatásokból táplálkozó zsidó kultúra bemutatása fontos feladat. Hiszen a közös kultúra köti össze a zsidókat és nem zsidókat, a vallásosokat és nem vallásosokat, a fiatalokat és időseket, az anyaországi és a határon túli magyarokat. Erre a feladatra vállalkozik évek óta Budapest legnagyobb zsidó rendezvénye, a most már 22. alkalommal megrendezett Zsidó Kulturális Fesztivál.

A Kiskunságban olyan ételeket és italokat kóstolhatnak az érdeklődők, melyek egyedülállóak hazánkban. Azon belül is, a Kiskunmajsához közeli, mindössze 2600 lakosú kisközség, Szank hívja fel magára számos érdekességgel a figyelmet. Aki már járt ott, egyet fog érteni azzal; még átutazóban is érdemes megállni itt, kicsit körülnézni, enni egy jó ebédet, megkóstolni más, helyi különlegességet. Az ittenieknek két jelmondatuk is van, a vendég tetszés szerint választhat belőlük. Az egyik filozofikusabb: „Tedd a jót és kerüld a rosszat!”, a másik vidámabb: „Itt édesebb a meggy, mint máshol a cseresznye”. A falu lakói dolgos, szorgalmas emberek és mindenek előtt optimisták. Hisznek abban, hogy még nagy fejlődés áll előttük. Erre a legjobb bizonyíték a falu határában felállított – a látogatókat fogadó – kép, melyen községükben toronyépületek láthatók. Ez az ő jövőjük: Szank-Franciso!

2019.07.08 21:05

Nincs abban semmi meglepő, hogy az első olvasáskor mindenki értetlenül néz majd a címre. A szavak jelentésével talán, ha két-háromszáz ember lehet tisztában, valahol a magyar Alföldön, egy kiskunsági faluban. Annyit viszont már most – elöljáróban – is elárulhatunk, érdemes eljönni erre, megismerkedni mindazzal, amit a vidék és az emberek kínálnak a látogatónak.