2024. június 19. szerda, Gyárfás napja
Ízek, imák, illatok
Révay András
2015.05.05 22:30
Bemutatta tavaszi ajánlatait a Távol-Kelet kedvelői körében nagy népszerűségnek örvendő JTB csoport (Japan Travel Bureau) magyarországi képviselete, az „Ázsiaspecialista”. Kínálatukban nyaralás, körutazás, luxus hajóút – vagy mindezek kombinációja egyaránt megtalálható.

 Sajnos lassan megszokottá válik, hogy minden évben csődöt jelent egy-két magyar utazási iroda Itt viszont nem kell a csődtől tartani azoknak, akik a JTB szolgáltatásait veszik igénybe. Méretét tekintve a JTB a 3.-4. legnagyobb iroda a világon, összesen 27 ezer alkalmazottat foglalkoztatnak, 370 értékesítő irodájukból 16 van Európában. Pénzügyi hátterük biztos, mert a cégben a Japán Állami Bank is komoly részvénycsomagot birtokol. A JTB Hungary tizenkét éve dolgozik Magyarországon. Japánon kívül – egy nemzetközi hálózat segítségével - Ázsia más részeire is szerveznek utakat úgy a cégek, csoportok, mint az egyénileg utazni szándékozók számára. Magyarországról nézve Ázsia nagy előnye, hogy szinte egész évben, bármikor lehet, érdemes odautazni. Mindig van ugyanis olyan időszak, amikor jól érezheti magát ott az európai ember. Az egyik legfontosabb szempont, hogy mikor, hol nem esik az eső? Az időpont és az úti cél kiválasztásában nincs magára hagyva az utazó az iroda ugyanis tanácsadással is szolgál. Mindemellett természetesen a repülőjegyektől kezdve, a szálloda lefoglalásán át a múzeumi belépőkig mindent megszerveznek, kívánság szerint. A nyaralásra szánható idő – általában kevés. Fontos ezért, hogy mindazok, akiknek csak vázlatos elképzeléseik vannak, hogy hol és mikor szeretnének a lehető legtöbbet látni – no meg még pihenni is közben – részletesen kidolgozott programot kapjanak a kezükbe.

Viszonylag újnak számít az iroda ajánlatai között Vietnam. Hosszan elnyúló tengerpartja kitűnő nyaralási lehetőségeket kínál. Középső részének időjárása pont akkor a legkedvezőbb, amikor a magyarok nyaralni szeretnek. Meleg van, jóval harminc fok fölötti hőmérsékletre számíthatunk. A strandolás mellett sokakat érdekelnek a nyüzsgő városok és az őserdő mélyén megbújó szentélyek, mind többen keresik fel a háborús emlékhelyeket is, például azokat az alagutakat, amiket a vietnami hadsereg épített a második indokínai háború idején. Az egykori francia gyarmati főváros, Saigon, a műemlékei mellett egészen más oldaláról is bemutatkozik a látogatóknak. Éjszakai élete kifejezetten modern, ugyanakkor a joggal híres vietnami konyha legjobb fogásaival is itt érdemes megismerkedni. A tizenegy napos körút során a Mekong-delta motorcsónakos felfedezése és a történelmi császárváros, Hue meglátogatása sem maradhat el.

 Indonéziában Bali áll az érdeklődés homlokterében. Szerencsére a száraz évszak itt is egybeesik a mi kedvenc nyaralóidőnkkel. A sziget valódi álomvilág az Indiai-óceánban, ahol igazán kiszakadhatunk a megszokott mindennapjainkból. Akinek egyszer is alkalma nyílott a majmokkal játszani a dzsungelben, biztos, hogy többé nem felejti el. Hát még ha minderre egy kis csoportban, magyarul beszélő idegenvezető kíséretében megtett körutazás keretében kerül sor. Az élmények sora Szingapúrban, ebben a páratlanul izgalmas városban kezdődik, és az egész napos városnézés után este, egyedülálló programmal folytatódik. Mondjuk éjszakai szafarival egy negyvenhektáros erdőben. A következő napon viszont már Bali legjobb fürdői és masszázsszalonjai várják a felfrissülni vágyó európai utast, aki a továbbiakban nemcsak az óceán vizében, de az ízek és illatok tengerében fog elmerülni. Érdemes felfigyelni arra, hogy a novemberben induló útnál az előfoglalási kedvezményt június 15-ig megadja az iroda.

Az ugyancsak novemberben induló, Malajzia és Thaiföld kincseit bemutató, luxus hajóútra az előfoglalási kedvezmény május 21-ig vehető igénybe. A csoportot itt is végig elkíséri a magyar idegenvezető. Szingapúrban a program kezdetben hasonló, mint a Balival kombinált út esetében, de itt összesen két és fél napot tölthetünk a városban. Majd utána Kuala Lumpur következik, ahová – éjszakai utazás után - hajóval érkezünk meg. Itt egy egész napos program során több száz évet ugorhatunk át az ősrégi hindu szentély, a makákó majmok százai által „őrzött” Batu barlangok és az újkori csoda, a Petronas ikertornyok meglátogatása során. A hajó felkeresi Penang és Phuket szigetét, ahol szintén egy-egy napot nézelődhetünk, mielőtt visszatérnénk Szingapúrba, hogy megnézzünk még néhány látványosságot, ami az érkezéskor kimaradt.

Bár messze még az év vége, a JTB-nél már gondolnak az évbúcsúztatás, újév köszöntésre is. Egy trópusi környezetben megélt Szilveszter bizonyára hosszú évekig felejthetetlen marad. A zord európai telet hátrahagyva ünnepelhetjük az újévet Ázsia legszebb tengerpartjain. Három olyan ajánlata is van az irodának, melyek közül választani is nehéz. Két éjszaka Kula Lumpurban és hét éjszaka Balin, ahol a szilveszteri vacsora után, másnap a színpompás jelmezekbe öltözött táncosok idézik meg a jó szellemeket és űzik el a démonokat. Egy másik út során a hét éjszakát Langkawi szigetén is tölthetjük, de választhatjuk helyette Penang szigetét is. Mindkét hely tökéletes a Szilveszter-éjszakai mulatság utáni feltöltődésre pihenéssel, strandolással.

www.azsiaspecialista.hu

Kapcsolódó témák

Persze azért, hogy egyetérthessünk ezzel az állítással, tudnunk kellene azt is, ki az, mi az a karioka? Megmagyarázni nem is egyszerű, mert a szót használják az egyes emberre, de sokkal inkább egy stílust, egy életérzést fejez ki. A brazíliai indiánok nyelvén nem is egy, hanem két szó: cari, azt jelenti fehér, az oca pedig ház. A szószerinti fordítás viszont nem fedi a valóságot, szóval a dolog ennél bonyolultabb. Főleg, ha figyelembe vesszük, hogy a kifejezés emberre is vonatkozhat, de akkor különösen jó lenne tudni, hogyan válhat belőlünk is karioka?

Az idei UTAZÁS kiállítás külföldi díszvendége Algéria volt. Mellette viszont szomszédos, közeli és igen csak távoli országok felkeresésére is egyaránt talált magának lehetőséget, aki azért látogatott a Vásárközpontba, hogy eldönthesse: eddig meg nem valósult tervei közül végül az idén melyiket választja vagy akinek még terve sem volt és most ötletet akart kapni a nyaralásához. Vizsgálódásaink során az újdonságokra helyeztük a hangsúlyt.

Látványos fesztivállal köszöntötték Budapesten a kínai Holdújévet, a közelgő Tavaszünnepet. Mivel erre a rendezvényre Magyarországon már harmadik alkalommal került sor, a szervező, a Magyar-Kínai Kulturális Egyesület, stílszerűen, háromnaposra tervezte az eseményt. Az ünnepség jelentőségét emelte, hogy idén van a magyar – kínai diplomáciai kapcsolatok felvételének hetvenedik évfordulója is.

A kulturális és turisztikai együtt működés további elősegítése érdekében a kínai Shaanxi tartomány kormányzóságának Kulturális és Turisztikai Osztálya nagyszabású bemutatót tartott Budapesten, az InterContinental Szálló báltermében. A rendezvényen megemlékeztek arról, hogy Magyarország és a Kínai Népköztársaság között a diplomáciai kapcsolatok felvételének idén van a hetvenedik évfordulója!

Bár az utazás egyik célja egy kis vidéki kikapcsolódás volt, New York vonzereje leküzdhetetlen. Sorozatunk befejező részében oda látogatunk. A négy keréken másfélórányi távolság amerikai szemmel nézve macskaugrás, semmiből sem áll tehát egy-egy egész napot eltölteni a városban, melyről tudjuk: sohasem alszik. Látnivalókban pedig nem napokra, de akár évekre is ellát bennünket, csak győzzünk válogatni!