2024. május 26. vasárnap, Fülöp és Evelin napja
Sokak álma valósult meg
Utazónet
2014.06.26 21:25
Tizenkilenc évvel ezelőtt senki sem gondolta volna, hogy egy elképesztő ötletből két évtizedig tartó valóság lesz. Az ötlet: autóversenyt borkóstolóval összekötni – abszurdnak látszott. Ám a kételkedők ma már sehol sincsenek, a résztvevők pedig csuda jól szórakoznak.

Az ötletgazda, Regőci Attila, viszont erősen bízott a sikerben. Kitartó munkája révén sokak álma valósult meg. Lehet sok száz kilométeren át futó autóversenyt rendezni, közben kiváló borokat kóstolgatni, mindezt úgy, hogy az elmúlt 18 évben még csak egy koccanásos baleset sem volt. Ezzel a múlttal a verseny kivívta magának a megbecsülést, hogy két fővédnökének dr. Pintér Sándor belügyminisztert és dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztert kérhették fel. Az előkészületek már javában folynak és augusztus 29-31. között körülbelül 75 autó indul kalandos útjára Budapestről, hogy felfedezzék hazánk szebbnél szebb tájait, pincészeteit, pálinkafőzdéit. Az egyes állomásokon nemcsak kóstolásra és vásárlásra van lehetőség, hanem megismerkedhetnek a helyi szokásokkal, körbejárhatják a birtokokat, pincerendszereket, beszélgethetnek hazánk kiemelkedő borászaival, pálinkakészítőivel. Az autós túra mezőnye a 2,5 nap alatt kb. 12-15 pincészetet látogat meg.

Meggyőződhettem róla, hogy a közlekedésbiztonság és a jó borok összekapcsolhatók, hangsúlyozta dr. Komáromi Endre ny. rendőrezredes, a rallye biztonsági főnöke. A rajt ez évben a zsámbéki Drivingcamp Hungary Közlekedésbiztonsági és Vezetéstechnikai Központ tanpályájánál lesz, ahol a versenyzők mindjárt az elején értékes pontokért bizonyíthatják vezetéstechnikai tudásukat. Az úton a jelszó: bizalom – és ellenőrzés! Bizony a rendőrök sok helyen lesben állnak majd és a gyorshajtást kinek-kinek a pénztárcája bánhatja. Szúrópróbaszerűen már az első nap számítani kell alkoholszondás vizsgálatra, a második és harmadik nap reggelén pedig minden vezetőnek kötelezően „fújni kell”!

A verseny lényege az ügyesség: hogyan tudjuk rávenni a társunkat, hogy inkább ő vezessen aznap, és én kóstolgathassak – adta a tanácsot Schmidt Győző, a versenybizottság társelnöke. Hiszen mindjárt az ügyességi pálya után az első állomás a Brill pálinkafőzde lesz – már csak azért is, hogy könnyebben ráhangolódjunk a borokra. Következik majd utána a Takler, a Dúzs, a Bodri Pincészet. A részvevőkre idén is sok újdonság vár. A korábbi versenyekkel szemben ez alkalommal egy nap alatt csak egy kiválasztott borvidéket járnak körbe, így első nap a Szekszárdi, míg második nap a Villányi Borvidék, míg a harmadikon a Dél-Balatoni Borvidék borászai kapnak lehetőséget a bemutatkozásra. Ezzel az újítással kevesebb időt kell az autóban tölteni és több idő marad az ismerkedésre, pincészetlátogatásra és a játékok teljesítésére.

A Rallye új versenyigazgatója, Majosházi Péter a legmodernebb technikával felszerelkezve új feladatokat épít be az útvonalba, így a már rutinosnak számító versenyzők is izgalmas verseny elé nézhetnek! E versenyen kívül is időméréssel foglalkozik az autó- és motorsportban. Megszokta, hogy szigorú szabályok alapján dolgozzon, ugyanakkor kellemes és udvarias módon. Felügyeletével készült az itiner, mely nem csak az állomásokhoz mutatja meg a helyes utat, hanem időellenőrző pontokon is átvezet. Az útvonalról való letérést, az ellenőrző pontok kihagyását vagy a túl gyors haladást a versenybírók pontlevonással sújtják. A pontvesztést ügyességi játékokkal lehet ellensúlyozni. Nem a gyorshajtás a cél, hanem egy kellemes hétvége az autókban és a pincék tájékán is!

Ahol sok ember jön össze, lehetségesek a koccanások, de itt eddig csak a poharak koccantak – emlékezett vissza a kezdetekre Orodán Sándor nyá. határőr vezérőrnagy, a Magyar Szóvivők Országos Egyesületének elnöke. Az egyesület két csapatot is indít a versenyen, mert pályáznak a legújabb díjra. Az idén először elnyerhető „Vén Csibészek Kupája” ugyanis csak olyan versenyzők kezébe kerülhet, akik a legelső nyolc versenyből legalább haton indultak. Mellette megmaradnak a régi díjak is, mint például a legjobb női csapaté vagy a „Ki kormányoz jobban?” politikus-kupa. Az eredményhirdetés, díjkiosztás a második napon este, Harkányfürdőn, a Termál Hotelben a díszvacsorán lesz, így másnap már az önfeledt szórakozásé a főszerep és vasárnap versenyen kívül látogatják meg Zamárdiban a Szt. Kristóf pincészetet, ahol íjászversennyel és egy kellemes ebéddel zárják a túrát.

Idén először, ám a szóvivőknél többen, három autóban kilencen indulnak a NÉBIH színeiben. A Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóságának igazgatója, Mészáros Kálmán azért tartja jónak ezt a versenyt, mert felhívja a figyelmet a hazai tájak szépségére és borászaink tevékenységére. Sokan vesznek részt, személyes, jó kapcsolatok alakulhatnak ki, hiszen a magyar borokat akkor lehet igazán megismerni, ha az ember ismeri a borászokat is. Minden pince egy önálló helytörténeti műhely, ráadásul mindegyikben a helyi gasztronómia is érvényesül. Mivel NÉBIH szakemberekről van szó, indokolt esetben fennállhat a veszélye, hogy esetleg az egyik versenyzőből hirtelen hivatalos személy lesz, de az elsődleges szempont még akkor is a párbeszéd marad a termelő és a hatóság között.

Ugyancsak először indul a versenyen az Autós Életciklus Érdekképviseleti Nagykoalíció Egyesület elnöke, Knezsik István. Önző ember vagyok – mondta – szeretek élni és bizonyára más is így van vele. Aki reggel elindul, szeretne este haza is érni, márpedig az autózást az út, a gumik állapota, a vezetői tudás befolyásolja, olykor szerencse is kell. Az emberi testet 6 km/óra sebességre „tervezték”, fölötte már veszélyben van. A járművet pedig nemcsak eladni kell. A gyártás, a kereskedelem, a széleskörű szolgáltatás és a jogszabályok alkotása, azok helyes alkalmazása közös érdek. Nagyon jó, ha mindezen területeken tevékenykedők megtalálják egymással a hangot, esetleg még össze is barátkoznak és erre egy ilyen verseny kitűnő alkalmat kínál.

www.regokft.hu

Kapcsolódó témák

A Kiskunságban olyan ételeket és italokat kóstolhatnak az érdeklődők, melyek egyedülállóak hazánkban. Azon belül is, a Kiskunmajsához közeli, mindössze 2600 lakosú kisközség, Szank hívja fel magára számos érdekességgel a figyelmet. Aki már járt ott, egyet fog érteni azzal; még átutazóban is érdemes megállni itt, kicsit körülnézni, enni egy jó ebédet, megkóstolni más, helyi különlegességet. Az ittenieknek két jelmondatuk is van, a vendég tetszés szerint választhat belőlük. Az egyik filozofikusabb: „Tedd a jót és kerüld a rosszat!”, a másik vidámabb: „Itt édesebb a meggy, mint máshol a cseresznye”. A falu lakói dolgos, szorgalmas emberek és mindenek előtt optimisták. Hisznek abban, hogy még nagy fejlődés áll előttük. Erre a legjobb bizonyíték a falu határában felállított – a látogatókat fogadó – kép, melyen községükben toronyépületek láthatók. Ez az ő jövőjük: Szank-Franciso!

2019.07.08 21:05

Nincs abban semmi meglepő, hogy az első olvasáskor mindenki értetlenül néz majd a címre. A szavak jelentésével talán, ha két-háromszáz ember lehet tisztában, valahol a magyar Alföldön, egy kiskunsági faluban. Annyit viszont már most – elöljáróban – is elárulhatunk, érdemes eljönni erre, megismerkedni mindazzal, amit a vidék és az emberek kínálnak a látogatónak.

Nincs ebben semmi túlzás, Mátyás király felséges lábai is tapodták a tatai vár köveit – jelenlétét ma már emléktábla hirdeti - bár akkor ő még nem sejthette, hogy a vár egyszer majd a török hódítók birtokába kerül. Ám annak valószínűleg ő is örült volna, ha tudja, hogy késői utódai milyen bravúros csellel foglalták vissza a hadászati szempontból roppant jelentőséggel bíró várat.

Magyarországot igen jól ismerő embereket is bizonyára próbára tenne a kérdés: melyik városunk kapta a nevét egy fáról? Feltehetők róla még egyéb, fogas kérdések is: a hódoltság idején miért nem pusztította el a török, legnagyobb költőink közül melyik lakott itt, tanított itt majdnem egy évtizeden keresztül?

Szokás szerint ismét két díszvendége volt az idei UTAZÁS Kiállításnak. Idehaza Bács-Kiskun megye mutatkozhatott be, külföldről pedig Algéria kapta a felkérést- Ennél persze jóval több úti cél között válogathattak a kiállítás látogatói és a megjelent utazási irodák sem csupán egy országba kínáltak utakat. Eltérően a korábbiaktól, most először a hazai kínálatról számolunk be olvasóinknak, a külföldi utazási lehetőségek a második részben következnek majd.