2024. július 22. hétfő, Magdolna és Magda napja
Szeressük meg Svájcot!
Révay András
2015.10.16 21:49
A tanácsot nem más adja nekünk, mint Buzz Aldrin, a második ember a világtörténelemben, aki a Holdra tette a lábát 1969-ben, az Apollo 11 útja során. Többek között ez – és még egy sereg más újdonság – hangzott el a Svájci Idegenforgalmi Hivatal Budapesten megtartott tájékoztatóján.

Az eseményre – nem véletlenül – az Émile étteremben került sor. Az étterem a Pesten méltán híres Gerbeaud budai „gyermeke” és érdekes módon kötődik Svájchoz. A szakembereken kívül valószínűleg kevesen tudják, hogy a Vörösmarty téri cukrászda névadója, Emile Gerbeaud, a svájci Carouge-ben született, 1854-ben. Több ország nagy cukrászüzemében is dolgozott, míg végül Magyarországra költözött 1884-ben. Kugler Henrik cukrászüzeméhez társult – ezt a nevet József Attila örökítette meg számunkra egy versében – és az ő közös kávéházuk a mai napig működik. Ez a pesti Gerbeaud. A budai, az Émile, 2015 áprilisában nyílt meg és az alapító ős nevét őrzi. Kávéház, cukrászda és nyitott konyhás étterem található benne.

Svájc elragadó. Legfőbb jellemvonása a mozgás, de nem idegen tőle a szerelem, a romantika és a modernség sem – hangsúlyozta Urs Weber, a Svájci Idegenforgalmi Hivatal ausztriai és magyarországi kapcsolatokért felelős igazgatója, és mindjárt példákkal is szolgált. Most a tél következik és télen Svájcban a fő attrakció mégis csak a síelés. A Jungfrau Ski Region, az Eiger, Mönch és Laubernhorn területén lévő téli sportterület minden nehézségi fokon vonzó és sokoldalú pályákat kínál. Az előkészített pályák 50%-a műhóval fedhető, ez teszi lehetővé az állandó havat. Azokat is szívesen látják a Jungfrau Ski Regionban, akik nem szeretnének síelni - garantáltak ugyanis a különleges szánkózások és az idilli téli túrák. Ez a terület a családok számára is kiváló.

 A modernséget két újdonság is jelzi. A legújabb – futurisztikus kinézetű – kabinos felvonót a Porsche Design tervezte, a 2015. szeptember 16-án megnyitott Titlis Cliff Walk függőhíd pedig ötszáz méteres mélység felett ível át. A félelmetes, szédítő látvány nyomán, ha itt nem bújik hozzád a szerelmesed, akkor sehol! Vagy lehet-e romantikusabbat elképzelni, mint egy esti lovas szán kirándulás Sertigtal-ból, melynek során a közelben egy, a Caroling korban épült templom freskóit is megcsodálhatjuk. Az ország nyugati részén, a Matterhorn közelében, Zermat éttermének taraszán nyílik káprázatos kilátás a 4478 méter magas csúcsra. Aki pedig egy kicsit borzongni is akar, az látogatást tehet itt a jégtéglákból épült jégpalotákban. Persze nem kevésbé borzongató látvány a befagyott St. Moritz tó taván esti sötétségben megrendezett Night White Turf, ahol a vágtató lovak patái csattognak a szikrázó jégen.

Talán már ennyiből is látható, nem véletlen, hogy a leghíresebb űrhajósok egyike, Buzz Aldrin szabályosan beleszeretett Svájcba és nekünk is azt tanácsolja, kövessük a példáját. A Hold után, mostanában a svájci hegyvidéket kezdi felfedezni és a táj szerinte „simply out of this world“, vagyis egyszerűen földöntúli. Ő már csak tudja, miről beszél. A kínálatból ott a Hold sem marad ki. Bár valóban csak havonta egyszer, de lehetőség van egy utazásra teliholdkor! Különvonat viszi az utasokat – igaz, hogy nem több százezer, csak két kilométer magasságba. Megfelelő időpontban lekapcsolják a fényeket, a hófalak között haladó vonatban nincs belső világítás, csak a Hold világít. Hát van ennél romantikusabb?

A vonat különben is nélkülözhetetlen közlekedési eszköz Svájcban. Használatát a Swiss Travel System segíti. Ez egy kedvezményes bérlet, mely minden belföldi közlekedési eszközre, vonatra, hajóra, autóbuszra érvényes. Svájc egyik legszebb síterepére a Jungfraubahn viszi az utasokat. Svájc legnagyobb magántulajdonú vasútja Interlakenből indul és Európa legmagasabban épült vasútállomására, 3444 méter magasra, a Jungfraujoch-hoz érkezik. Az étterem teraszáról az Alpok legnagyobb, huszonkét kilométer hosszú gleccserére nyílik kilátás. A gleccser alatt jégpalota, jégbár és serfőzde is van, ahol a sör mellett még whiskyt is főznek. Ráadásul Egész Svájcban itt a legolcsóbb a híres Lindt csokoládé!

Ezzel a vasúttal érhető el Svájc egy különleges sí-régiója, ahol két síterep is a vendégek rendelkezésére áll. Egyik legszebb pontja Wengen, autóval meg sem közelíthető. A terület egy sereg téli szórakozási lehetőséget kínál. Van itt több mint kétszáz kilométernyi előkészített sípálya – ezertől háromezer méter magasságig - minden nehézségi fokkal. Hozzá száz kilométernyi karbantartott téli túraútvonal, ötven kilométer szánkópálya, és ide tartozik a First-régióban a világ leghosszabb szánkópályája Faulhorn és Grindelwald között, mintegy tizenöt kilométer hosszan. Elérésüket a Jungfrau Travel Pass hatnapos, korlátlan használatra jogosító vonatbérlet segíti. Az árak a tavalyihoz képest nem emelkedtek.

 Persze addig, amíg ezeket igénybe veheti az utazó, el is kell jutni Svájcba. A SWISS International Air Lines (SWISS) Svájc nemzetközi légitársasága, amely Zürichből, Genfből és Baselből kiindulva 49 országban 105 célállomást szolgál ki. 95 repülőgépből álló flottájával évente több mint 16 millió utast szállít. Budapestről napi három, tehát hetente 21 járat indul Zürichbe. Lehetőség van arra, hogy a repüléshez feladott csomagot a tulajdonosa nem az érkezéskor a repülőtéren, hanem a legközelebbi vasútállomáson vagy buszpályaudvaron vegye fel. A gépeken nyújtott étkezésnél – változóan – mindig más kanton mutatkozik be. A SWISS 2016-ban jelentős fejlesztésbe kezd, a tervek szerint húsz új Bombardier repülőgépet állít szolgálatba.

www.MySwitzerland.com/winter

Kapcsolódó témák

Persze azért, hogy egyetérthessünk ezzel az állítással, tudnunk kellene azt is, ki az, mi az a karioka? Megmagyarázni nem is egyszerű, mert a szót használják az egyes emberre, de sokkal inkább egy stílust, egy életérzést fejez ki. A brazíliai indiánok nyelvén nem is egy, hanem két szó: cari, azt jelenti fehér, az oca pedig ház. A szószerinti fordítás viszont nem fedi a valóságot, szóval a dolog ennél bonyolultabb. Főleg, ha figyelembe vesszük, hogy a kifejezés emberre is vonatkozhat, de akkor különösen jó lenne tudni, hogyan válhat belőlünk is karioka?

Az idei UTAZÁS kiállítás külföldi díszvendége Algéria volt. Mellette viszont szomszédos, közeli és igen csak távoli országok felkeresésére is egyaránt talált magának lehetőséget, aki azért látogatott a Vásárközpontba, hogy eldönthesse: eddig meg nem valósult tervei közül végül az idén melyiket választja vagy akinek még terve sem volt és most ötletet akart kapni a nyaralásához. Vizsgálódásaink során az újdonságokra helyeztük a hangsúlyt.

Látványos fesztivállal köszöntötték Budapesten a kínai Holdújévet, a közelgő Tavaszünnepet. Mivel erre a rendezvényre Magyarországon már harmadik alkalommal került sor, a szervező, a Magyar-Kínai Kulturális Egyesület, stílszerűen, háromnaposra tervezte az eseményt. Az ünnepség jelentőségét emelte, hogy idén van a magyar – kínai diplomáciai kapcsolatok felvételének hetvenedik évfordulója is.

A kulturális és turisztikai együtt működés további elősegítése érdekében a kínai Shaanxi tartomány kormányzóságának Kulturális és Turisztikai Osztálya nagyszabású bemutatót tartott Budapesten, az InterContinental Szálló báltermében. A rendezvényen megemlékeztek arról, hogy Magyarország és a Kínai Népköztársaság között a diplomáciai kapcsolatok felvételének idén van a hetvenedik évfordulója!

Bár az utazás egyik célja egy kis vidéki kikapcsolódás volt, New York vonzereje leküzdhetetlen. Sorozatunk befejező részében oda látogatunk. A négy keréken másfélórányi távolság amerikai szemmel nézve macskaugrás, semmiből sem áll tehát egy-egy egész napot eltölteni a városban, melyről tudjuk: sohasem alszik. Látnivalókban pedig nem napokra, de akár évekre is ellát bennünket, csak győzzünk válogatni!