2024. június 17. hétfő, Laura és Alida napja
Új győztesek, régi barátságok
Révay András
2016.02.18 00:09
A tizennyolcadik esztendejébe lépett Valentin-napi Páros Teniszkupa a rendszerében és – részben – a versenyzők személyében is megújult. Szellemében nem. Továbbra is teljesíti régi célját, hogy közel hozzon egymáshoz embereket.

Amint arról korábbi cikkünkben (http://www.utazonet.hu/sikeres-tarsadalmi-parbeszed-c465.html) már beszámoltunk olvasóinknak, a verseny szervezésében némi változtatást vezettek be. Ezek közül a leginkább szembetűnő a csapatok nevének átalakulása. Az eddigi „Művészek – sportolók”, „Politikusok”, „Sztármenedzserek”, „Újságírók” helyébe a „Gazdasági”, „Közéleti”, „Sportolók”, „Polihisztor” elnevezés lépett. Mielőtt ez utolsó mibenlétét illetően bárkiben kérdések merülnének fel, eláruljuk; itt a csapattagság feltétele nem több doktori diploma egyidejű birtoklása volt. Azok kerültek ide, akik az életnek már különböző területein voltak képesek figyelemre méltót létrehozni. Áttekintve a 24 nevet, azt is megállapíthatjuk, hogy szép számmal vannak köztük olyanok, akik már sok év óta mindig itt vannak és olyanok is, akik először csatlakoztak a társasághoz.

A verseny persze tartogatott meglepetéseket. Nem véletlenül látszik Orodán Sándor ijedtnek ebben a pillanatban. Sokba került az elszólása mérkőzés közben. A legtöbb helyzetben talpraesetten viselkedő szóvivő a mindent eldöntő szervánál túl hangosan súgta oda csapattársának a taktikát, és ez lett a páros veszte. Más viszont csak a játék öröméért van jelen. Mint például Horváth István, Magyarország volt ausztriai és németországi nagykövete legalább tizenöt éve résztvevője a Valentin-napi Páros Teniszversenynek és ennek két – egymással összefüggő - oka van. A versenyt a Tabáni Tenisz Klubban tartják és azon felül, hogy a sport egészséges dolog, ő ennek a klubnak legalább huszonöt - harminc éve tagja. A törzstagok szinte automatikusan jelentkeznek erre a versenyre is, hiszen kellemes itt a társaság, jó a légkör, nagyjából kiegyensúlyozott tenisztudású játékosok indulnak. Nincs olyan gond, hogy egyesek túl erősek, mások túl gyengék, a részvétel mindenkinek örömet szerez.

 Egy ilyen rendezvény persze nem csak a teniszről szól. Már reggeltől fogva jelen volt a pályán Sendula Zoltán, a keceli Sendula Pálinkafőző tulajdonosa. Az asztalán, számos palack sorakozott, ami elgondolkodásra késztette a szemlélőt. Merthogy olyan névvel pálinkásüveg címkéjén még sosem találkozott! Hát igen – erősítette meg a tulajdonos – ilyen a Gyöngyrizling szőlőpálinka vagy a Négymuskotályos is. Ez utóbbi például négyféle szőlő, a Cserszegi Fűszeres, a Gyöngyrizling, az Irsai Olivér és a Nektár pálinkájának házasításával készült. A Gyöngyrizling, amelyik önállóan is jelen volt a kínálatban, a Csabagyöngye és a Rajnai Rizling szőlők nemesítéséből származik. A frissességét, az üde illatát, muskotályos jellegét a Csabagyöngye, a testességet pedig a Rajnai adja. A pálinkákhoz nem a bort párolták le újra, hanem a mustból erjesztik, főzik, kisüsti eljárással. A 76-80 fokos párlatot egy-két évig acéltartályban „nyugtatják”, utána a palackba 44 százalékosra hígítva kerül. Érthető, ha a játékosok a pályáról lejőve szívesen kortyoltak belőle egy pohárkával. A bátrabbak az ötvenfokos törköly, az igazán merészek pedig a „K. O.” nevet viselő, 60 fokos Kadarka szőlőpálinkát is megkóstolhatták!

 A pihenőterületen, közvetlenül a pálinkák melletti asztalon borok sorakoztak. A burgenlandi Kaisergarten borászat termékeit forgalmazó NIER cég kínálatának egy részével lehetett itt ismerkedni. Nem először vannak ők sem jelen a versenyen, remek boraik vannak és – úgy látszik – ez a közönség kedveli is azokat. Főleg, mivel a Magyarországon nem honos, egzotikus szőlőfajták borai is megtalálhatók náluk. Ilyen például a nevével éles ellentétben álló Primitivo, egy Olaszországból vagy Szlovéniából behozott fajta, ami „vastag” telt, magas alkohol- és szárazanyag tartalmú vörösbort ad. Olyan sűrű, hogy szinte átláthatatlan a pohárban. Önmagában is jól fogyasztható, étkezés után, beszélgetéshez. Burgenlandi, és nem francia „születésű” rosé a Pigalle, a palackozáskor kevés szénsavat is adnak hozzá. A teniszezésben elfáradt játékosok kifejezetten üdítőnek találták.

A Magyar Borok Útja Rallye Rendezvényszervező Kft. tulajdonosa, Megay Róbert Péter, a verseny előtt visszafogottan nyilatkozott az esélyekről. Inkább a - szintén versenyző - belügyminiszter úr egy korábbi kijelentését idézte, mely szerint „én ma mások öröméért jöttem ide.” Az állítás annyiban helytállónak bizonyult, hogy – mint az később kiderült – egyikük sem a nyertes csapatban püfölte a labdát. A győzelmet a „Gazdasági” válogatott szerezte meg, az ezüstérem a „Sportolók”-nak, a bronz a „Közéletiek”-nek jutott. A távolabbi jövőről viszont határozottan optimista véleménye volt. Május végén kerül sorra az ugyancsak már megszokott páros teniszverseny, és június elején indul majd az első Motoros Borok Útja Rallye. A tervek szerint ezzel új hagyományt teremtenének. A motorosok mindig azt az utat járnák be – picit rövidített távon – amit előző évben az autósok megtettek. Augusztusban pedig a XXI. Magyar Borok Útja (autós) Rallye részvevői fogják a Dunántúlt meghódítani. 

Kapcsolódó témák

Megtartotta 2017. évi közgyűlését a Magyar Lovas Szövetség Díjlovagló Szakága. Lássuk be, ez a hír így, önmagában, túlzottan nagy érdeklődésre nem tarthat számot. Tíz – találomra megkérdezett – ember közül valószínűleg kilenc azt sem tudná, miről van szó! A dolog akkor válik érdekesebbé, ha a sportok oldaláról nézve vesszük figyelembe Magyarország adottságait.

Mínusz tíz fok van és már leesett a hó a Tátrában. Lehet síelni menni. A helyi szakértők, akik a hegység növényzetének állapotából következtetést tudnak levonni, egy magashegyi virág nyílásából arra a megállapításra jutottak, hogy az idén hideg, kemény tél várható a Tátrában.

Az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban szinte már megszokott eseménynek számít, hogy időről-időre kiállítással hívják fel a figyelmet egy kitűnő sportemberre. Az első emeleti Mácsai Galériában most Martinek Jánosról nyílt kiállítás, mely szeptember 22-ig ingyenesen látogatható. A következő, ősszel, majd Illovszky Rudolfnak állít emléket.

A Magyar Ökölvívó Szövetség április 1-én lezajlott közgyűlésén teljes tisztújításra került sor. Változás következett az Ellenőrző Bizottság, az Elnökség tagjai és az elnök személyében. Első hivatalos sajtótájékoztatójukon sok részletet mondtak el terveikről, megvalósításuk lépéseiről.

Hírnevéhez méltó érdeklődés mellett, családtagjai, sportvezetők, sok száz tisztelője jelenlétében avatták fel a sportlegenda, Papp László szobrát Budapesten a XIII. kerületben, azon a téren, ami rövidesen az ő nevét fogja viselni.