2024. július 15. hétfő, Henrik, Roland és Vlagyimir napja
Egy nagyszerű ember
Révay András
2017.07.20 20:56
Az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban szinte már megszokott eseménynek számít, hogy időről-időre kiállítással hívják fel a figyelmet egy kitűnő sportemberre. Az első emeleti Mácsai Galériában most Martinek Jánosról nyílt kiállítás, mely szeptember 22-ig ingyenesen látogatható. A következő, ősszel, majd Illovszky Rudolfnak állít emléket.

Martinek János valóban olyan sportoló, akinek érdemes megjegyezni a nevét. Pályafutása során kilenc világversenyen indult, ahol tíz érmet nyert! Hat aranyat, két ezüstöt és két bronzot. Magyar bajnokságon tizenöt érmet szerzett, háromszor volt az év öttusázója és párbajtőr vívócsapatban is volt magyar bajnok. A világkupa döntőjében 1993-ban győzött. Összesen százhatvan öttusaverseny indult és ezeken végül negyvenötször állt egyéni eredménye jogán a dobogón. A világon az egyetlen olyan öttusázó, aki ötnapos és egynapos rendezésű versenyeken is olimpiai dobogós helyezést ért el.

Martinek János ma már nem aktív sportoló, sportvezetőként viszont még mindig tevékeny. A kiállítás megnyitásán sem lehetett jelen, mert, mint a férfi válogatott szövetségi kapitánya elkísérte csapatát az Európa-bajnokságra, Minszkbe. Azt kérte, hogy helyette – mivel ő is a Honvéd versenyzője volt - a Budapesti Honvéd ügyvezető elnöke, Gergely István kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó nyissa meg a kiállítást. „Ő egy nagyszerű ember” – mondta el róla az elnök, sportvezetőként is pontosan ugyanolyan elszántsággal dolgozik a versenyzőkért, mint ahogyan korábban a pályán küzdött. Egy sportegyesület rangját a múltja határozza meg. Az eredmények, melyek érmek, sikerek formájában, mint „aranytartalék” halmozódtak fel. Ebben az egyik kiemelkedő személyiség Martinek János. Hitelességet kínál a közönség, a sportolók és azon szülők számára, akik bizalommal engedik el az ilyen egyesületbe a gyerekeket.

 Mindez kihívás is egyben, a korábbi sportsikereknek kell ma is a nyomába lépni. Ez a kiállítás segít abban, hogy a figyelem az eredményekre irányuljon. A világ ugyanis lényegesen megváltozott. A mai prioritások, a fiatalok gondolkodásának fókusza másfelé összpontosul, de ezért nem szabad őket hibáztatni. Ám ha valaki meglát egy olimpiai érmet, régi újságcikkeket, a sportolónak adott más elismeréseket, akkor megmozdulhat benne valami, ami arra motiválhatja, hogy ő is sportoljon. Akár még az öttusát is választhatja! A gyerekek szívesen követik a példaképet. Martinek Jánossal ez esetben is szerencsénk van, ő nem is elsősorban a kimagasló tehetségéről, sokkal inkább a borzasztó nagy teherbírásáról, a nagyon jó csapatszelleméről, az alkalmazkodó képességéről és az állhatatosságáról volt híres. Mint ahogyan én sem a tehetségemnek köszönhetem a sikereimet, hanem a csapattársaimnak és a munkának – erősítette meg Gergely István elnök.

Volt egy edző, aki azt mondta: a munka az, amiben mindig bízhatsz! Bárhová mész, azt mindig vinni tudod, mindig ott lesz. Ilyen a tudás is, de a tudást a munkával lehet megszerezni. Martinek Jánosnál ezt nagyon jól mutatja, hogy a Szöuli Olimpián - magyarként egyedül – kétszeres olimpiai bajnok lett, amit a verseny szervezési rendjének változása miatt, már soha senki nem tud elvenni tőle. Atlantában, 1996-ban – teljesen más versenyrendszerben - ismét a dobogóra tudott állni, ott egyéni bronzérmet szerzett. Kitartására, céltudatosságára nem is kell ennél több tanúbizonyság. Ezen kívül igen sok más éremnek, kitüntetésnek is birtokosa. Egy időben dolgozott a Honvédelmi Minisztériumban, a sportszervezés területén, és most visszatért saját sportágához, az öttusához, ahol a tőle megszokott lendülettel tesz meg minden lehetségest a csapatáért. Neki és a hozzá hasonló versenyzőknek köszönhető, hogy a Budapesti Honvéd Sportegyesület a magyar öttusa fellegvára lett. A sportág rengeteg létesítményét újították fel és a közeljövőben még további fejlesztések várhatók – mondta el befejezésként az egyesület elnöke.

Kapcsolódó témák

Megtartotta 2017. évi közgyűlését a Magyar Lovas Szövetség Díjlovagló Szakága. Lássuk be, ez a hír így, önmagában, túlzottan nagy érdeklődésre nem tarthat számot. Tíz – találomra megkérdezett – ember közül valószínűleg kilenc azt sem tudná, miről van szó! A dolog akkor válik érdekesebbé, ha a sportok oldaláról nézve vesszük figyelembe Magyarország adottságait.

Mínusz tíz fok van és már leesett a hó a Tátrában. Lehet síelni menni. A helyi szakértők, akik a hegység növényzetének állapotából következtetést tudnak levonni, egy magashegyi virág nyílásából arra a megállapításra jutottak, hogy az idén hideg, kemény tél várható a Tátrában.

A Magyar Ökölvívó Szövetség április 1-én lezajlott közgyűlésén teljes tisztújításra került sor. Változás következett az Ellenőrző Bizottság, az Elnökség tagjai és az elnök személyében. Első hivatalos sajtótájékoztatójukon sok részletet mondtak el terveikről, megvalósításuk lépéseiről.

2016.06.09 23:12

Bár az indulásig, július 14-ig még egy bő hónap van hátra, megtartotta első sajtótájékoztatóját a Magyar Vitorlás Szövetség. A 48. Kékszalag Erste World Nagydíj jócskán tartogat érdekességeket. Erre a versenyre ugyanis egész Európa figyel, hagyománya és rangja van.

Fontos kiállítás nyílt meg Budapesten a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. Segít bennünket abban, hogy ne merülhessen feledésbe egy kitűnő sportember és katona emléke.