2024. június 25. kedd, Vilmos és Maxim napja
Verseny, Valentin-napon
Révay András
2015.02.17 21:47
A naptár szeszélye folytán a XVII. Valentin-napi Páros Teniszversenyre idén éppen február 14-én kerülhetett sor. A megrendezésére ugyanis a szombat a legalkalmasabb nap, amikor politikusok, színészek, sportolók, üzletemberek, újságírók egyaránt ráérnek egy ki labda ütögetésre.

 Jó lenne egyszer nem azzal kezdeni a versenyről szóló beszámolót, hogy az eredeti üzenet, a „Szeressük egymást gyerekek!” még sohasem volt annyira aktuális, mint éppen most. Igaz, a mottó továbbra is híven tükrözi a rendezvény baráti jellegét, hiszen ezen a napon messze elkerülik a teniszpályát az egymással szemben álló politikai nézetek. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy ismét egy csapatban ragadott ütőt a kormány és az ellenzék. Összesen most is négy csapat versengett a vándorserlegért: a politikusok, a sztármenedzserek, az újságírók és barátiak, illetve a művészek-sportolók válogatottjai. Tavaly épen ez utóbbiak csapata győzedelmeskedett, nekik az elmúlt 16 év során mindössze kétszer sikerül az élre kerülni. Idén a sztármenedzserek diadalmaskodtak, a további helyezések az újságíró, a művész-sportoló végül pedig a politikus válogatottnak jutottak – elég kemény küzdelmek árán.

 „No megállj te labda, majd adok én neked!” – járhatott talán ebben az elkapott pillanatban Pintér Sándor tábornok fejében, bár ez nem túl valószínű. Ilyen pillanatok nála gyakran előfordulnak – rendszeres teniszező. A tizenhét év alatt szinte alig volt olyan alkalom, hogy ne vett volna részt a Valentin-napi Páros Teniszversenyen, melyet igen jó ötletnek tart. Olyan emberek, akik a hétköznapok során ellenfelek, a pályán úgy találkoznak, hogy a végén – ha barátokká nem is – de jó ismerősökké váljanak. Fiatalon sokféle sportot próbált, végül kikötött a tenisz mellett, mely ebben a hajszás világban az egészség megőrzése mellett egy kis kikapcsolódást is eredményezhet.

 Temesvári Andrea nem amatőr a teniszpályán, látszik ez abból is, ahogy szinte repülve nyúl a labdaért. Mozdulata egy tornásznak is becsületére válna. Pályafutása alatt viszont volt ideje hozzászokni, hogy sportszerető „műkedvelőkkel” is játszik. Azt tapasztalta, hogy a jelenléte nem fékezően, inkább serkentően hat, jobban összeszedik magukat a többiek, ha igazi nagy versenyző is látja őket. Az ilyen majdhogynem tét nélküli, könnyű összejöveteleket azért is kedveli, mert itt mindenki megpróbálja jól érezni magát, azok az emberek is „lazítanak”, akik máskor legfeljebb üzleti alapon tárgyalnak egymással. Annak sincs semmi jelentősége, hogy a politikusok csapatában játszik, mint sportolónak nincs politikai kötődése.

 Ugyancsak a politikusok csapatát erősíti, bár már a politikától távol él Kiss Elemér. Számára a tenisz az élete része, az állóképesség megőrzését szolgálja. Minden héten kétszer, kedden és csütörtökön két órát játszik – néha hétvégén is. Úgy gondolja, túl van azon az életkoron, amikor a Valentin-nap eredeti jelentése számára még különösebb fontossággal bírhatna, most már csak annyi maradt, hogy jó barátságokat ápolhatnak itt a pályán, akik úgy ötven-hatvanan összejönnek egy ilyen alkalommal. Mivel pedig olykor le kell tenni az ütőt, a pihenő nem szűkölködik humoros lehetőségekben sem. Később majd hosszan lehet ugratni egymást, mi volt a kimaradt lehetőség, mit nézett el – no nem a salakon – az asztalnál a partner?

 Ha volna olyan kitüntetés, amit az emberek közötti kapcsolatok ápolásáért, erősítéséért adnának – és milyen jó lenne, ha volna ilyen – annak a verseny kitalálója, főszervezője, Regőci Attila a legelső jelöltje lehetne. Számára a naptári egybeesés sem egyedi alkalom, emlékei szerint ilyen már vagy ötször is megtörtént, de valóban ritkaságnak számít. Az idei verseny még egy szempontból különleges volt. Nagy örömet jelentett számára, hogy az influenzás, járványos időre tekintettel sem volt számottevő hiányzás, sőt a korábbi évekhez képest egy csapatban nem nyolc, hanem kilenc pár játszott, annyira megnőtt az érdeklődés a verseny iránt. Tizenhét évvel ezelőtt az első páros verseny megszervezésekor úgy gondolta, szerencsés esetben 2-3 hasonlóra kerülhet majd sor. Most már célkitűzés, hogy elérjék a jubileumi 20. számot!

Kapcsolódó témák

Megtartotta 2017. évi közgyűlését a Magyar Lovas Szövetség Díjlovagló Szakága. Lássuk be, ez a hír így, önmagában, túlzottan nagy érdeklődésre nem tarthat számot. Tíz – találomra megkérdezett – ember közül valószínűleg kilenc azt sem tudná, miről van szó! A dolog akkor válik érdekesebbé, ha a sportok oldaláról nézve vesszük figyelembe Magyarország adottságait.

Mínusz tíz fok van és már leesett a hó a Tátrában. Lehet síelni menni. A helyi szakértők, akik a hegység növényzetének állapotából következtetést tudnak levonni, egy magashegyi virág nyílásából arra a megállapításra jutottak, hogy az idén hideg, kemény tél várható a Tátrában.

Az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban szinte már megszokott eseménynek számít, hogy időről-időre kiállítással hívják fel a figyelmet egy kitűnő sportemberre. Az első emeleti Mácsai Galériában most Martinek Jánosról nyílt kiállítás, mely szeptember 22-ig ingyenesen látogatható. A következő, ősszel, majd Illovszky Rudolfnak állít emléket.

A Magyar Ökölvívó Szövetség április 1-én lezajlott közgyűlésén teljes tisztújításra került sor. Változás következett az Ellenőrző Bizottság, az Elnökség tagjai és az elnök személyében. Első hivatalos sajtótájékoztatójukon sok részletet mondtak el terveikről, megvalósításuk lépéseiről.

Hírnevéhez méltó érdeklődés mellett, családtagjai, sportvezetők, sok száz tisztelője jelenlétében avatták fel a sportlegenda, Papp László szobrát Budapesten a XIII. kerületben, azon a téren, ami rövidesen az ő nevét fogja viselni.