2020. január 29. szerda, Adél napja
A csapból is sör folyik az V. Jubileumi Sörfesztiválon
Budai Vár
1014 Budapest [ térkép ]
2015. június 11. - 2015. június 14.
Tegnap kezdődött a négynapos, hajnalba nyúló fesztiválhangulat az V. Jubileumi Sörfesztiválon, a Budai Várban. A résztvevők több mint 200 féle sörkülönlegességet, valamint 17 vendéglátós közel 130 féle fogását kóstolhatják meg. Kiemelt szerepet kap a streetfood, az idei vendégország pedig Belgium, így 30 ismert és kevésbé ismert belga sörféle sorakozik fel. A felhőtlen szórakozásról 15 fellépő gondoskodik, akik esténként 2 színpadon koncerteznek. A fesztivál sajtóreggelivel nyitotta meg kapuit, melyen Rakonczai Imre, a Neoton Família, valamint Nagy Feró és a Beatrice is szerepet kapott.

Fergeteges sörünnep köszönti a nyarat: kezdetét vette ugyanis az V. Jubileumi Sörfesztivál, mely kategóriájában az ország első számú sör- és gasztrofesztiválja. A rendezvény a lehető legszínesebb palettát kínálja a magyar és az egyre inkább növekvő létszámú külföldi sörkedvelő közönség számára, így cseh, szlovák, szlovén, német, osztrák, angol és ír sörök erősítik a nemzetközi ízkavalkádot. Idén is lesz Cider Liget, ahol az almaborok kedvelői immár 20 régi ismerős és izgalmas újdonság közül válogathatnak. Az ötödik jubileumra való tekintettel, meglepetések sora várható, így például egy rekordkísérlet is, melynek során Magyarország legnagyobb koktélja készülhet el.

A hazai kézműves sörfőzdék mellett − az előző évekhez hasonlóan − az ország vezető sörgyártói is képviseltetik magukat. A Borsodi Sörgyár többek között olyan népszerű, több száz éves múltra visszatekintő belga sörkülönlegességeket hoz el, mint a Stella Artois, Leffe és a Hoegaarden. A sajtóreggelin a Stella Artois Sörcsapoló Világbajnokság magyar nyertese, Horváth Eszter mutatkozott be, aki a június végén rendezendő londoni világversenyre készül, és aki megtanította a résztvevő fellépőknek, hogyan kell Stella Artois sört csapolni tökéletesen, 9 lépésben. A Dreher Sörgyár két újdonsággal, a Kingswood almaciderrel és a Dreher Hidegkomlóssal mutatkozik be. Az utóbbi a sörfogyasztók akaratából került a termékpalettára, a tavalyi DreherFeszten elért sikert követően. A sajtóreggelin feltűnt az ismert rádiós, Fittikém is, aki az első hordó Dreher Hidegkomlóssal érkezett meg a gyárból. Emellett a Pilsner Urquellel standján három különleges technikával csapolt sörből is választhatnak majd a látogatók, sőt, minden délután szűretlen, fahordós sört is csapra vernek Kasza Péter sör sommelier segítségével.

A HEINEKEN Sörgyár − az idén nemrég véget ért „Ez vagyok én” játék nyomán – a Sörfesztiválra Bud Spencer menüvel készül, amely a pofon gyáros kedvenc ételéből, hagymás babból és egy korsó Arany Fácánból áll. A legrátermettebb látogatók bokszgépen próbálhatják ki magukat, és, ha legalább akkora pofont tudnak adni, mint Bud Spencer, vendégül látjuk őket egy hagymás bab-Arany Fácán menüre. A Soproni pedig az „Együtt, még finomabb” ajánlattal jelentkezik. A délutáni órákban ingyenes sörkóstolót is tartanak igazi különlegességekkel, újdonságokkal. 

Az V. Jubileumi Sörfesztivál nyitóeseményén Schillinger Attila, a Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója és Vásárhelyi István sörgasztronómus a „Sör mi több” sorozat keretében, olyan sör és sajt társításokat vonultatott fel, amelyek minden bizonnyal meghozzák a kóstolók kedvét a kísérletezéshez.

A fesztiválon idén kiemelt szerepet kap a gasztronómiai vonal, ezen belül is a streetfood, így 17 gasztronómiai kitelepülő közel 130 féle fogásának megismerésére nyílik lehetőség. A vendégország szerepét Belgium tölti be, így a résztvevők 30 fajta belga sört és többféle belga csokoládé is kipróbálhatnak a Belga Udvarban.

Az izgalmas sör- és gasztroélmények mellett hamisítatlan, hajnalba nyúló utcabál hangulat várja a szórakozni vágyókat. Csütörtökön a Magna Cum Laude adja meg a ritmust, valamint fellép Rakonczai Imre zongoravirtuóz, aki most először ad koncertet a Várban, a rekeszizmokról pedig a Dumaszínház oszlopos tagja, Hadházi László gondoskodik. A pénteki nap házigazdája a Total Dance Festival, így az igazi retro hangulatért Dr. Alban, a Kozmix, az UFO és a Groovehouse felelnek. Szombaton minden korosztály igényeinek megfelelő zenei kínálat várja a közönséget: színpadra lép a Neoton Família, Nagy Feró és a Beatrice, valamint a Strikers. Vasárnap Kis Grofó és a Bohémian Betyárs koncertjeivel zárul a rendezvény.

A környezettudatosság jegyében a vendégek betétdíjas korsókból fogyaszthatják a minőségi söröket, a hölgyek kedvéért pedig idén először limitált számban kapható majd a 4 dl-es pohár is. A rendezvényre napijegy és teljes bérlet egyaránt váltható. A fesztivál csütörtökön és pénteken 15:00 és 03:00 között, szombaton és vasárnap 11:00 és 03:00 között látogatható.

 „Büszkék vagyunk rá, hogy ötödik jubileumunk alkalmával olyan különlegességekkel és szórakoztató programokkal készülhetünk, melyekkel a magyar közönség nem minden nap találkozik. Bízunk benne, hogy nemcsak a hazai, hanem a külföldi résztvevők érdeklődését is sikerül felkeltenünk és a jövőben is ellátogatnak hozzánk ” – mondta Kurucz Dániel, az V. Jubileumi Sörfesztivál egyik főszervezője.  

 

További információk, interjúszervezés:

Veres Katinka, katinka.veres@trinity.hu

 

Facebook: facebook.com/budavarisorfesztival

Honlap: www.sorfesztival.hu

 

 

A fesztiválra kitelepülők listája

·         Streetfood és egyéb gasztro:

Császári Morzsa, Attaboy, KOLBice, Twist & Chips, BudDog, Csöppentő, Paneer, Pivo & More, Vitézi Kürtős, Faszaládé, Szarvaskolbász & Libatepertő, Kővári Grill, Montenegroi Gurman, Veranda, Cave Cafe

·         Sörgyártók (*a lista nem teljes):

Borsodi, Dreher és Pilsner Urquell, HEINEKEN, Grimbergen, Lindemans, Stella Artois, Hoegaarden, Leffe, Belle-Vue, Delirium Tremens, Gallica Premium Pils, La Guillotine, Liefmans, Corsendonk, La Chouffe, Floris Kriek, La Trappe Dubbel, Satan Red stb.

·         Cider-ek:

Carling, Somersby, Strongbow, Kingswood, Gaymers, Stowford Press, Henry Westons Vintage, Kopparberg, Magners, Czider 

·         Kézműves sörfőzdék:

Köleses Sörfőzde, Gyertyános Sörfőzde,  Kárpi, Rotburger, Kapucinus,  Bäder, Rizmajer, Szent András Sörfőzde, Horizont Sörfőzde, Fóti Sörfőzde, Szarvasi, Csupor, Főzdebusz, Hopfanatic, Lados, Mister, Zip’s, Róth, Hedon, Csíki, Kaltenecker 

Kapcsolódó témák

Hírnevéhez méltó érdeklődés mellett, családtagjai, sportvezetők, sok száz tisztelője jelenlétében avatták fel a sportlegenda, Papp László szobrát Budapesten a XIII. kerületben, azon a téren, ami rövidesen az ő nevét fogja viselni.

Már csak egy hét, és kezdetét veszi a 21. Magyar Borok Útja Rallye, melynek száz autóból álló mezőnye idén a Balatoni Borrégiót fedezi fel. Az exkluzív élménytúra a megújulás jegyében – eltérően a korábbi évek gyakorlatától - a nagy borászok mellett kis pincészeteket is meglátogat.

A bor és a kereszténység jól megfér egymás mellett, hiszen a bornak szakrális értelmezése is van. Talán ez is közrejátszhatott abban, hogy a Fiatal Borászok Egyesülete és a DiVino borbár minden borkedvelőt egy közös ünnepre és találkozóra hív az ország egyik legszebb terén, Budapesten, a Bazilika elé.

Mostanában már nem számít szokatlan eseménynek, ha a Veritas Borkereskedésnél távoli vidékek különleges borait mutatják be. A kaliforniai borok ismertetése után, ezúttal Dél-Afrika néhány érdekességének kóstolójára hívták a szakembereket. Négy pincészet nyolc bora és egy pezsgő szerepelt a kínálati listán.

Ám az ügy kártya nélkül is nyerésre áll. Megvan a 21! Ebben az esztendőben ugyanis éppen 21. alkalommal rajtol el az autós Magyar Borok Útja Rallye, hogy augusztus utolsó hétvégéjén ezúttal a Balatoni Borrégiót fedezze fel.

Blog ajánló
Egy nap a városban Munkába menet az utcán fotózol mindenféle alakzatot, a következő nap művészettörténeti kontextusba helyezik, amit csinálsz
Talán emlékeztek, hogy milyen kalandos magán-tárlatvezetésen vettem részt nemrég. Sebestyén Sára egy eladó lakás miatt keresett meg, amiről az Én Menő Lakásom blogunkon olvasott, végül meghívást kaptam az otthonukba, amit szintén segítettünk árulni. A bejárás nem volt mindennapi: a falakon lógó fényképeket néztük végig, mert Sára a gyermekei nevelése közben is imádott fotózni - azzal, ami kézügyben volt, a mobiljával. A képek pedig azért voltak kinyomtatva, mert szülővárosában már volt egy kiállítása, Élek címmel. A cím kettős jelentésű, ugyanis a képeken általában erős kontraszttal különféle anyagvégződések, falrészletek, árnyékok, éles szélű tárgyak látszódnak, a körülöttünk lévő valóság olyan apró részletei, amik önmagukban szépek, önmagukban arányosak, harmonikusak. Múlt héten már a Fugában is megnyílt Sára önálló kiállítása, szintén Élek címmel. Sára 50. születésnapján a képek egy nagyon különleges helyre kerültek. A Fuga ugyanis építészeti központ, az itteni kiállítások jellemzően olyan műalkotásokra reflektálnak, amik önmagukban, épített voltukban számítanak alkotásnak, a róluk készült fotó csak hűen bemutatja azok jellegét, látványát, formáit. Sára esetében azonban a képek elkészülte AZ alkotó folyamat, maguk az épített környezet alkotásai, művészeti jelentőségei itt háttérbe szorulnak, nem is látszódnak. A tárlatot Szöllősi-Nagy András nyitotta meg, és méltatta Sára munkáit. Sőt, elemezte. Sőt, behelyezte azt a művészettörténet világában egy meghatározható pontra, mert ez valahol hard edge, de az élek mégsem annyira élesek - lévén a valóság adja a szabálytalan éleket -, valahol colorfield, de a színek sem annyira homogépek. Lévén a valóság tapintható színei. Néztem Sárát és kíváncsi voltam, milyen érzés lehet. Milyen érzés lehet, hogy hirtelen ott találod magad a stílusok és művészek tengerében, és kategóriát kapsz, és azt mondják, építész szemed van, az arányok, a formák úgy vannak felépítve, mint egy struktúra. Amikor a művészetedet a nagyokhoz hasonlítják, nem feltétlenül azt jelenti, hogy te is nagy vagy, de azt mindenképpen, hogy VAN MŰVÉSZETED. Ez a művésszé válás folyamata. Amikor elkezded, hobbinak tűnik, megmutatod a férjednek, a gyerekednek, játszol vele, szűrőket raksz rá. Minden alkotás művészet, persze, de amit magányosan csinálsz, és csak a szűk környezeted látja, csak ő ismeri el, az más. Olyankor béna dolog olyanokról beszélni, hogy ez hard edge, meg colorful. Önkényesen sosem kerülsz méltatásra a művészet világa által létrehozott kategóriákban, abba csak valaki más sorolhat be. Mi kell ahhoz, hogy ebből eljuss addig, hogy kiállítják ezeket a képeket? Akarod-e, hogy ez megtörténjen? Mit teszel érte. De ezt se feledjük: tényleg annyit ér-e, amit csinálsz, hogy ez megtörténjen? Ez utóbbiban sosem biztos az ember, ha alázattal csinálja, akkor még a csúcson sem. De én csak nézem Sárát, aki épp bontogatja a szárnyait, és megtörténik vele épp most az, hogy egyik nap még az utcán fotózott két helyszín között rohanva, hogy odaérjen időben, másnap meg Szöllősi-Nagy András professzor méltatja a munkáját, és a Fugában lógnak a képei, a kirakatban. Soha ne gondold azt, hogy amit csinálsz, azt kell csinálnod életed végéig. Mindig figyelj arra, mivel szeretnél foglalkozni inkább, mert ez mindig változik, és a középiskola végén feltett hülye kérdés, hogy mi akarsz lenni ha nagy leszel, sok embereknél értelmét veszti. Mikor mi. És nem leszel első nap magabiztos, a képességei birtokában lévő nagyság, vagy ha mégis így érzed, akkor már ott elcseszted. Én ezt gondolom. Én imádom, hogy mindig hatféle dologgal foglalkozom egyszerre, városi túrát szervezek céges csapatoknak, oktatok blogírást cégeknek, írok gasztronómiáról, művészetekről, nagy frekvencián történő adatátvitelről, segítek cégeknek saját blogot írni, egyengetem a belsőépítész és kivitelező csapat mindennapjait, tesztelek kütyüket, tanulok villanyszerelést, hogy krach esetén értsek valami kézzelfogható dologhoz. Ja, és írom az első sci-fimet, ami talán sosem jelenik meg, de egy regény azért minden kreatív ember asztalfiókjában ott lapul. Arról szól, hogyan tudunk kilábalni a mostani szorult helyzetünkből, és milyen szorult helyzet lesz a következő. De leginkább és mindenekelőtt nevelem a két kicsi gyerekemet, ez a legfontosabb. De ha nagyobbak lesznek, és felszabadul időm több munkára, akkor svédasztalról válogatok majd, és ez örömmel tölt el. Nem tudom, hogy jutottunk el odáig, hogy magamról beszélek. Ez egy kiállításról szóló anyag, azt hiszem legalábbis, nagyon erősen szubjektív szempontok szerint tálalva. Na tessék.
Egy nap a városban Boldog csirke sokáig fejlesztett panírban - Crunchy
Az USA-ban töretlenül népszerű a fried chicken, amiből nekünk csak a KFC jutott, meg a zsarus-kábszeres filmekben a gettós kosárpályán kézzel evős tévésképernyős látvány - ez a vonal sosem lett nagyon népszerű Európában. Vannak persze jó helyek, emlékszem, amikor Csabával Párizsban is meglátogattunk egy ilyen biocsirkézőt, és becsináltam a csirkemelltől, mert egyáltalán nem olyan volt, mint amire számítottam. Hanem jó. Mondjuk sokat dobott az élményen még az is, hogy papírpohárban adtak helyi asztali bort, ami annyira kellemes és őszinte volt, hogy feldobta az egész menüt. Ha csirkét sütsz panírban, akkor három dolog határozza meg a végeredményt: a csirke, a panír, meg az olaj. Ezzel nagy titkokat nem árultam el. Így amikor a Ring - Zingből ismert Susánszky Ádám (emlékeztek még, milyen burgere volt Ádámnak a Zing előtt? 2010-ben annyival állt mindenki más felett, hogy akkor és ott meglegyintett a későbbi street food forradalom szele) áll neki ilyet készíteni, akkor érdemes odafigyelni, mert tutira figyel a szentháromságra. A Crunchy egy kis talponálló az Allee és a szomszédos vásárcsarnok között, korábban a csapatnak egy kiváló szendvicsezője volt itt. Most a falon egy méretes táblán írják ki, mit tudnak azok a csirkék, amiket ők kapnak limitált mennyiségben a termelőtől: Tehát szabadon tartják őket, nincsenek antibiotikumok, jó a takarmány, kis állományban nevelkednek, és így tovább. Ennek vannak erkölcsi vonzatai (szívesebben választasz ilyet, mert nem kötődik rendszeresített állatkínzáshoz, hacsak nem vagy vegán, mert akkor szerinted de), és vannak minőségi vonzatai is. Egy ilyen csirkehús finomabb, magas minőségű vendéglátóhelyeken el lehet adni, magasabb áron. Ádám elmondta, hogy ez cél is: ha más gazdák látják, mennyit tud hozni egy ilyen tartás, talán átállnak. Bár nem is a “gazdák” adják ki a tenyésztés jelentős részét. A Crunchy-ban csirkét kapni tehát, változó körettel, szószokkal és előkészítéssel. Vannak szendvicsek, lehet kérni egy adag szárnyat (gyorsan elfogynak), illetve vannak boxok, amire a szárny, a mell és a comb közül lehet választani kettőt vagy hármat. Fontos kiegészítők még a szószok is, amikbe a csirkéket mártogatod. Ha egyébként nem lennél tiszta olaj a kézzel evős csirkéktől (leszel), akkor a szószokkal garantáltan tocsogsz a lében. A Nashville szendvicsben lévő csirkét például előzetesen egy mogyoróolajban áztatott cayenne borsos - barnacukros dipben áztatnak meg, és csak utána jön a panírozás. A folyadék picit a húsba is belesüt, picit a panír is felissza, de nem áztat, csak úgy jelzi, hogy ott van. A panír valóban ropogós, nem véletlenül hívják így a helyet. Mellette a csirkehús lágysága izgalmas egyveleget alkot. Fontos kiegészítőt jelent a hosszú kajálós pultra kihelyezett chilik, habanero szószok sokasága, amikkel szintén meglocsolhatjuk a csirkéket, hogy ne csak forró és finom legyen a cucc, de kíméletlen is. A csípősség fokát külön mutatóval próbálja érzékeltetni a hely. Ha ez úgy hangzana, mint valami fine dining, hát ez nem az: erőteljes, harsány street foodról beszélünk, nincsen kifinomultság, csak a kézzel zabálás boldogsága, a csontok foggal és nyelvvel kerülgetése, és így tovább. Ilyen élménynek viszont kiváló a Crunchy, ami a tálalással is jelzi, hogy nem akar több lenni, mint ami. És sokkal jobban lehet szeretni azt a helyet, ahol az egyszerű külső szokatlanul nagy belbecset hordoz, mint amikor fordítva ülnek a lóra. CrunchyCím: 1117 Budapest Kőrösy József u. 7.
Városlátogatások Egy nap Splitben – One day in Split
Egy nap Splitben – One day in SplitHorvátország második legnagyobb városa, Közép-Dalmácia igazgatási és gazdasági központja. Az ókori város számos gyönyörű látnivalót kínál az érdeklődők számára.Egy kis történelem:Történészek szerint a település neve a görög aszpalathosz (tüskebokor) szóból származik és némi római hatásra lett az olasz Spalato, végül ez módosult Split-re. A római uralmat megelőzően görögök lakták a helyet, de igazi várossá Diocletianus római császár idején vált. Az uralkodó hatalmas palotát építtetett a tengeröbölhöz, melyet a négy égtáj felől a Tengeri, az Arany, az Ezüst és a Bronz kapun keresztül lehet megközelíteni. Lemondása után a császár ide vonult vissza, itt töltötte „nyugdíjas” éveit. Az impozáns épületerőt sugárzott és biztonságot jelentett, ezért egyre többen telepedtek meg itt.A palota körül alakult ki a későbbi város, melynek fordulatokban gazdag történelme során többször is kapcsolódott a magyar történelemhez. 1105-ben a város behódolt Könyves Kálmán magyar király előtt, aki katonai beavatkozás nélkül szerezte meg az uralmat. A magyar uralkodó esküt tett Split szabadságjogainak a megtartásáról, a város polgárai pedig hűséget fogadtak a magyar királynak.Később Velence foglalta el a várost, majd II. Béla hadjáratát követően közel harminc évig újra magyar fennhatóság alá került Split. A tatárjárás idején ide menekült IV. Béla, itt vannak eltemetve leányai, Katalin és Margit.Látnivalók:Split óvárosa lényegében az egykori Diocletianus-palota falai között található. Az egész történelmi negyed felkerült a Világörökség listájára.A történelmi falak között is eluralkodott a mediterrán hangulat, a belváros szűk, labirintusszerű utcáin és sikátoraiban pezsgő élet zajlik. A kétezer éves műemlékek között számos kiülős étterem, kávézó és pizzéria működik, ahol ki lehet próbálni a helyi ételkülönlegességeket és a hűsítő söröket. A pénztárcánkra nem árt vigyázni, itt nem is annyira zsebtolvajoktól kell tartani, a helyi árak olyanok, hogy az gondolja az ember, hogy a császári palota felújítására gyűjtenek.Apropó, mit gondolsz, hogy Horvátországban miért isznak a turisták szinte kizárólag bort vagy sört? bor – vino - sör – pivo - üdítő - osvježavajuće piće.A kikötő is pazar látvány nyújt, érdemes itt is egy kellemes sétát tenni.Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=apUvj5aoipY                                                                                              Készítette: vinpet
Városlátogatások Kefalonia
Kefalonia, az érintetlen természet csodájaKefalonia a Jón tenger legnagyobb szigete, melyet már Homérosz is megemlített az Iliászban. A zöldellő hegyekkel és dombokkal tarkított sziget az elmúlt évszázadokban volt török, velencei, angol, francia uralom alatt, majd 1864-ben csatlakozott Görögországhoz.Szinte minden turisztikai tájékoztató hangsúlyozza, hogy itt forgatták Louis de Bernières angol író regényéből készült, „Corelli kapitány mandolinja” című filmet Nicolas Cage és Penelope Cruz főszereplésével. A forgatási helyszínek Sami város kikötője valamint Komitata falu voltak. A fővárosban látható egy katona szobor, melyet előszeretettel fényképeznek a látogatók, de az nem a híres kapitányt ábrázolja.Kefalonia a csend a béke szigete, még nem árasztották el a turisták, ezért kiválóan alkalmas pihenésre, kikapcsolódásra. A sziget természeti látványosságai a Kathavothres víznyelő a káprázatos Melissani tavasbarlang és a Drogarati cseppkőbarlang is részei a sziget természeti kincseinek.Argostoli:Argostoli, a főváros trópusi hangulatú pálmafákkal övezett főutcáján egymást érik az éttermek, kávézók és ajándékboltok. Itt található a sziget legnagyobb kikötője, mely óceánjáró hajókat is képes fogadni.A kikötő fekete és fehér gyöngykavicsokkal kirakott parti sétánya minden napszakban gyönyörű. A halászok itt kínálják frissen fogott zsákmányukat eladásra.Sétáljunk vagy kis-vonatozzunk a fővárosban:Nézzünk meg egy videót a városról és hallgassuk meg a kikötőből elhajózó óriáshajó búcsúdalát.https://www.youtube.com/watch?v=AoS3lDAToYIhttps://www.youtube.com/watch?v=VQ_jiVA4HR8                                                                                                              By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!