2019. október 22. kedd, Előd és Korinna napja
A minőség ösztönzi a borászt
Révay András
2015.11.28 23:22
A tizenkettedik Újbor és Sajtfesztivál a Bánk Bán Bordalával nyílt meg Budapesten a Vajdahunyad Várban, a Mezőgazdasági Múzeumban. A jó hangulat nem csak ennek volt köszönhető. A borászok bizakodóak, a 2015-ös év jó évjáratnak ígérkezik. Az pedig köztudott, hogy a bor és a sajt egymásnak jó barátai. Ahol sűrűbben nyílik a palack, ott több fogy a sajtokból is.

A rendezők már egy éve arra készültek, hogy ezen a napon milyen meglepetésekkel szolgálhatnak majd a látogatóknak – mondta el a fesztivál megnyitásakor Ferenc Vilmos főrendező. Kiváló borokat és sajtokat sikerült felvonultatni - még Erdélyből is érkeztek sajtkészítők - az idei versenyre pedig száznál is több termelő kétszázötven bort nevezett be. A mezőny nagyon érdekes volt. Először is azért, mert az eddigiektől eltérően nem „TOP - 10” volt. A pontazonosság miatt 13 bort díjaztak ilyen magas fokon, ezek sorába pedig 9 rosé, két fehérbor és mindössze két vörösbor jutott be. Ám ami még ennél is fontosabb „A Három Tenor” először szerepelt Budapesten, itt a Vajdahunyad Várban!

 Az állítás igaz volt! A nemrég befejeződött országos STARFACTORY tehetségkutató két felfedezettjével, Ágoston Mátéval és Ruff Rolanddal, valamint a fiatal színész, Szente Árpád részvételével megalakult az IN VINO együttes. A Pannon Várszínház keretein belül működő csoport az operaszínpadokon klasszikussá vált „nagy elődök”, valamint a nem kevésbé világhírű – négytagú – Il Divo és a 2015-ös San Remo-i Dalfesztivált megnyerő Il Volo zenei stílusát követi. Saját bevallásuk szerint a formáció ihletője az „O Sole Mio” és előadásuk – erre valóban nincs jobb szó – ihletett volt. Akik csak hallgatják a dalaikat, nehezen mondják meg, hogy nem az eredeti három világsztárt hallják – fiatalon.

Hálátlan feladat ilyen tehetségek után megszólalni – állapította meg dr. Estók János, a Mezőgazdasági Múzeum főigazgatója és ezt csak az enyhíti, hogy ők várhatóan jövőre is el fognak jönni, megnyitni a 13. Újbor és Sajtfesztivált. Ez a múzeum immár 119 esztendeje szolgálja a magyar mezőgazdaságot és a szorosan idetartozó gasztronómiával, borászattal mindig is szívesen foglalkozott. Bizonyíték is van erre, fényképek igazolják, hogy például Mathias János, a világ legkiválóbb szőlőnemesítője már a múlt században itt mutatta be azokat a legújabb szőlőfajtáit, melyek később széles körben el is terjedtek és termelik őket a mai napig. A múlt héten pedig itt zajlott az újborok bírálata, melynek eredményéről ezen a fesztiválon mindenki képet kaphat. A zsűri elnöke, Kállay Miklós professzor azt állapította meg ugyanekkor, hogy érdemes lesz odafigyelni a 2015-ös évre, mert nagy évjáratnak tűnik!

 A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szóvivője, Süle Katalin azt emelte ki, hogy ez a rendezvény segíti az élelmiszeripari termelők piacra jutását. A bor és a sajt között sok a közös vonás, hiszen mindkét csoportban a legnagyszerűbbeket hosszas érleléssel, gondos kezeléssel lehet csak előállítani. A fogyasztók ezt pontosan tudják és hálásak is ezért. Az ország számára is fontos ez a fesztivál, mert az évek alatt nemzetközi rendezvénnyé nőtte ki magát. Érdemes körülnézni a közönség között és azonnal felfedezzük, mennyi külföldi turista van jelen, kóstolgat, ízlelgeti a borokat, sajtokat és el is viszi magával ezek jó hírét! Hozzásegítenek bennünket ahhoz, hogy ezek a termelők ne csak saját szűkebb vidékükön, hanem a határainkon túl is megismertethessék termékeiket.

A Bárdos és Fia Pincészet rendszeres résztvevője a fesztiválnak, A jelenlétet fontosnak tartják, mert a rendezvény különös jelentősége – szerintük – abban áll, hogy az évjáratnak mindig ez az első versenye. Az itt szerzett érem címkéje már korán rákerül a palackra és gyorsan ráirányítja a vásárlók figyelmét. Serkenti a termelőt is. A minőség ösztönzi a borászt, hajtja az egyre jobb és jobb felé! Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy idén két boruk is bekerült a legjobb tizenhárom közé, igen előkelő helyre. A második lett a Cabernet Sauvignon – Cabernet Franc rosé, a Sauvignon Blanc pedig a hatodik helyen áll a „TOP” kategóriában. Ezen kívül még két arany és három ezüstérem is őket gazdagította. A siker a gondos munkának, de részben az évjáratnak is köszönhető. Nagyon pontosan meg kellett választani a szüret időpontját.

A szigetcsépi Gál Szőlőbirtok a roséival már évekkel korábban nevet szerzett magának. Most sem kellett szégyenkezniük. Kékfrankos roséjuk a TOP – 13-ba került, ezen kívül még három ezüstérmet is kaptak. Ugyanakkor a vendégek – főleg a hölgyek – körében az illatos fajtáikkal arattak sikert. Az Olaszrizling kifejezetten „nem tipikus”. Ízét és illatát tekintve is, annál sokkal tartalmasabb. Nagyon oda kellett figyelni a szüret időpontjára, hogy ne engedjék „lelágyulni” a savakat. Különösen igaz volt ez a Cserszegi Fűszeres egyik nemesített fajtájára a Nektár-ra. Most is fele-fele arányban együtt erjesztve a Cserszegivel, valóban különleges, félédes bort kaptak. Némi túlzással akár illatszernek is eladható lenne, ugyanakkor nem tolakodó, hanem finoman, kellemesen áradóan lép ki a pohárból. Az íze már visszafogottabb, igazi desszertbor lett belőle.

 A Balaton-felvidéken, Szentantalfán működő Dobosi Pincészet öt ezüstéremmel megy haza erről a fesztiválról. Bioborokat készítenek és azt tapasztalják, hogy bár az éttermekben megnőtt az érdeklődés a bioborok iránt, a vásárlóközönség egy része még tartózkodó. A Fesztiválon díjat nyert az Olaszrizlingjük, ami könnyű, illatos. Ugyanígy díjazott a náluk már hagyományos, finoman málnás, epres hatású, ízgazdag Kékfrankos rosé, melyet leginkább úgy jellemezhetünk, hogy ha az ember megitta, nyomban tölt magának egy másikat belőle. Első bemutatkozásakor mindjárt érmet kapott újdonságuk is, a száraz Muskotály. Ott, ahol ők élnek a legnépszerűbb „turistabor” az illatos, félédes, tehát a Muskotály. Az idén ennek a fajtának az adottságai olyanok voltak, hogy megkockáztatták belőle a száraz bor készítését – és nagyon bevált. Az illatát megtartotta, a pohárba töltve szép, parfümös jegyekkel mutatkozik be. Savaiban viszont visszafogott, zamata kellemes, harmonikus bor lett belőle.

Töppedt szőlőből készült Cserszegi Fűszeressel hívta fel magára a figyelmet a kiskőrösi István Borház. Ez a különlegesség is az időjárásnak volt köszönhető. Nero roséjuk ezüstérmes lett. Bár Csengődi István kicsit csalódott volt, a nyári aszály miatt a korai fajták nem hozták azt, amit vártak tőlük. Viszont a Cserszegi ezért lett más. Sok volt darázs, szúrásaik nyomán vizet veszített a szőlő, töppedtté vált, ezért is hagyták legalább két héttel tovább a fürtöket a tőkén. Ettől viszont íze, összhangja szebb lett. A mindenki által megszokott friss helyett érettebb ízvilágú, a könnyedebb helyett teltebb illat jellemzi, utóízében az enyhén aszúsodott szemek köszönnek vissza. Ha jövő tavaszra vagy nyárra ez a bor összeérik, igen kellemes meglepetéssel szolgálhat. Akár két évig is eltartható lesz palackban a minőség romlása nélkül.

 A balatonfüredi Gyukli pincészet erre a fesztiválra – meglepetésként - nem csak borokat hozott. Ők – már tíz éve - a préselés után a törkölyt nem dobják ki. Gondos munkával, forró vízben kimossák belőle a magokat, megszárítják, és jó erős franciavászonba bevarrják. Szőlőmag-párnákat készítenek, melyek számtalan módon felhasználhatóak. Hagyományos vagy mikrohullámú sütőben felmelegítve, a magok úgy egy óra hosszat forróak maradnak. Gyerekek fülére lehet tenni, nőknek görcsök esetén jobb, mint a gyógyszer, hideg autóban ülésfűtést pótol. A meleg szőlőmagoknak finom, gabonás illatuk van és az nyugtató hatású. A párnák az erős vászon miatt hosszú évekig használhatók, mosószer nélkül mosógépben is moshatók anélkül, hogy hatásukat veszítenék.

A fesztiválon természetesnek számít, hogy a termelők személyesen is jelen vannak, ők mutatják be a borokat, sajtokat. Elmondják a látogatóknak, mi az, ami új, mi az, ami különleges. Az egyik kiállítónál mást tapasztaltunk. Csalódásra ugyan itt sem volt ok, mert a zuglói Green Hotel étterméből érkezett – hívogatóan felhalmozott - szarvas kolbász és szarvas sonka egyenesen a vadásztól származik. Tőle kapják a kész, házilag feldolgozott árut. Hoztak olyan szendvicseket is, amiket libatepertő és libamáj krémes keverékével kentek meg. A szarvashúsból készült kolbász az eljárást tekintve is különbözik a megszokottól. Ezt a húst hosszabb ideig kell pácolni, míg a mangalicát például a vágás után azonnal fel lehet dolgozni.

A nevével ellentétben, nem valamiféle varázslat, hanem a hagyományos recept és a modern technológia jellemzi az Alföldi Garabonciás sajtokat. A Kecskeméttől 25 kilométerre, Izsákon tevékenykedő vállalat főleg érlelt, félkemény kecskesajtokat állít elő. Azon igyekeznek, hogy ebben ők legyenek a legjobbak az országban. A paranyica jellegű sajtjaik tehéntejből készülnek, ezektől jól megkülönböztethetők a kecsketejből származók. Jóval aromásabbak, a tej jellege könnyen felismerhető, az ízük is más, noha a készítési eljárásban nincs sok különbség. A fűszerezés is szinte azonos. Snidlinggel, bazsalikommal, kaporral, fokhagymával ízesítenek. Kísérletként éppen mostanában próbálkoznak tehéntejből, néhány szilvával, fügével ízesített sajttal, ezeket a karácsonyi asztalra szánják.

www.ujboressajtfesztival.hu

Kapcsolódó témák

A magyar borászatban irány- és mértékadó pincészetek munkájának elismerésére a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége 2002-ben megalapította „Az Év Pincészete” kitüntető címet. Olyan bortermelő társaság együttes teljesítményét díjazzák, amely az országban és külföldön a magyar bor, a borkultúra és a kulturált borfogyasztás széles körű népszerűsítéséért a legtöbbet tett az adott évben. A díjat a szakmai körök jelölése és szavazatai alapján idén tizenötödik alkalommal adományozták az arra méltónak tartott pincészetnek.

Lehet bizony, ráadásul nem is akárhol, hanem éppen Egerben. Így nevezte el a legjobb borát Tóth Ferenc egri borász és hogy a döntése helyes volt, arról a látogatók meg is győződhettek a Borháló egyik üzletében tartott bemutatón.

Hírnevéhez méltó érdeklődés mellett, családtagjai, sportvezetők, sok száz tisztelője jelenlétében avatták fel a sportlegenda, Papp László szobrát Budapesten a XIII. kerületben, azon a téren, ami rövidesen az ő nevét fogja viselni.

Már csak egy hét, és kezdetét veszi a 21. Magyar Borok Útja Rallye, melynek száz autóból álló mezőnye idén a Balatoni Borrégiót fedezi fel. Az exkluzív élménytúra a megújulás jegyében – eltérően a korábbi évek gyakorlatától - a nagy borászok mellett kis pincészeteket is meglátogat.

A bor és a kereszténység jól megfér egymás mellett, hiszen a bornak szakrális értelmezése is van. Talán ez is közrejátszhatott abban, hogy a Fiatal Borászok Egyesülete és a DiVino borbár minden borkedvelőt egy közös ünnepre és találkozóra hív az ország egyik legszebb terén, Budapesten, a Bazilika elé.

Blog ajánló
Egy nap a városban Eladták a Matrjoskát, de akár Matrjoskák tucatjai nyílhatnak a jövőben
Natasa útja kalandosan alakult az elmúlt években. Egy orosz bisztrót vitt sokáig, igen barátságosat, háziasat, jót. Vodkával, húsos pelmenyikkel, pirogokkal. Egy nap aztán bezárta a jól menő helyet, és egy videóval vett búcsút a törzsvendégektől, amiben el is sírta magát. Nem tudom folytatni - mondta -, mert én már nem eszek húst és nem iszom vodkát, és nem bírom ezekkel kiszolgálni a vendégeimet. Lelkiismereti okokból zárt be. Aztán nem sokkal később egy új helyen megnyitotta a Matrjoska Kroshkát. Egy friss street foodos helyet, egy nagyon tehetséges séffel, Gergővel, aki ekkoriban kóstolt bele a vegán szakácskodásba. Hogy ők ketten, két ilyen lelkiismeretes és tehetséges ember egymásra talált, épp akkor, amikor életük fordulóponthoz érkezett: hihetetlen. Egymás nélkül mindkettejük élete egész máshogy alakul. Aztán nemrég hallottam, hogy a Kálvin téri Matrjoska mostantól nem Natasa irányítása alatt van. Meg is kerestem őt, hogy erősítse vagy cáfolja meg az értesüléseimet. InterJÓ!!!! Úgy hallottam, eladtad a Matrjoskát, igaz ez? Igen, így volt. Már korábban is megkörnyékeztek ajánlattal, akkor nem mentem bele, de most igen. Miért? A párom már korábban is rágta a fülem, hogy nem kellene ezt ilyen intenzitással, kicsit nyugodjunk meg. Mi már olyan korban vagyunk. A páromnak van egy unokája, most jön a második. Kettőnknek együtt hat gyerekünk van (nevet), érkeznek az unokák, úgyhogy fel kell készülnünk erre is. Ott egy hatalmas kertünk, gyümölcsös, amire külön kertészt kell fizetnünk. Ehelyett mi is meg tudnánk művelni ezt a területet, sőt, van is egy tervem a kertünkkel, ha eljutok odáig. Mi változik meg az étteremben? Nézd, én erre nem tudok garanciát vállalni, de az új tulajdonos azt mondta, mindent hagy a régiben, tehát a törzsvendégek azt kapják, amit megszoktak. Ezt megerősíthetem. Ott vannak, akik betanultak, és készítik azt, amit begyakoroltunk. Nagyon jó csapat, ügyesek. Elengedted teljesen a Matrjoskát? Dehogy. A név és minden a szellemi termék továbbra is az enyém. Csak azt a céget adtam el, ami azt az egyetlen éttermet üzemelteti, a Matrjoska know-how továbbra is a kezemben van, és akarok is kezdeni vele valamit. Mire gondolsz? Franchise? Olyasmi. Azt gondolom, egészen komoly értéket teremtettünk a Matrjoskával. Olyan volt, mint egy szülés, minden nehézségével és kihívásával, de végül egy olyan dolgot hoztunk létre, amit szeretünk, és amit sokan szeretnek. Kijártuk az utakat, megtudtuk, mit hogyan érdemes. Most már tudunk segíteni abban, hogy egy második vagy harmadik hely is létrejöjjön. Nem a miénk, valaki más Matrjoskája. Nem a hagyományos franchise-ban gondolkozunk, egyelőre nincs kész semmiféle sokoldalas kézikönyv, szabálygyűjtemény amit átadhatnék, de dolgozunk rajta. Amit tudok ígérni, hogy segítek, segítek abban, hogy egy olyan minőségű és felfogású hely nyílhasson, amilyen az első vegán Matrjoska is volt. Gergő, a főszakács is veled tart? Gergő már korábban szólt, hogy az egyetemen folytatja a táplálkozástudományi szakot, most erre koncentrál. Azt tanulja, amit gyakorolt az utóbbi években. Ő velem együtt hozta létre a Matrjoskát, úgyhogy remélem, hogy a későbbiekben is együtt dolgozunk, ha lesz folytatás, további Matrjoskák. Vannak közös terveink. Úgy látom, nem tudsz mégsem visszavenni. Hogy érted? Úgy látom, hogy amellett, hogy a mindennapi teendőket leadtad a Matrjoskával, máris két-három új projekt van a fejedben. Hogy lesz így unokázás? Koordinálni, rendszerek felépítésében tudok segíteni, de most már figyelek arra, hogy ne vigye el minden időmet egy-egy projekt. Sokan a szájukhoz kapnak, hogy ó, mi lesz akkor a keresettel, hogy fogsz megélni? Őket mindig megnyugtatom, hogy ettől nem kell félnem szerencsére. Nem kellett a Matrjoska vezetése alatt sem, azt teszem, amit tenni szeretnék. Nem kell arra gondolnom, hogy valamit azért csináljak, mert sokat lehet vele keresni. Jól akarok csinálni valamit, aztán majd hoz, amit hoz.
Egy nap a városban Újabb szabadulószobát tervezett Budapest legkreatívabb csapata - KOCKA
Aki emlékszik még a 90-es évek kultikus beszaratós filmjére, a Kockára, bizonyára összeszorult gyomorral lép be Budapest legújabb szabadulós szobájába, vagyis kockalabirintusába. De semmi vész. A Mystique Room csapata már korábban is bebizonyította, hogy az escape room műfaj nemhogy lecsengőben van, de folyamatosan megújul, és az új ötleteket már külföldre exportáljuk (budapesti szobák mását megtaláljuk már máshol a világban is). A város legizgalmasabb szobáit pedig sorra nyitják a Szent István körúton: a Mystique Room szobáiban ráadásul mára már egyetlen lakatot sem építenek be, high-tech érzékelőket viszont annál inkább. Van ajtó, ami hangra, fújásra, érintésre, mozdulatlanságra, vagy épp egy meghatározott dallam eljátszása után nyílik. A szobák tele vannak mini számítógépekkel, amik elemzik azt, amit csinálsz, és ha jól csinálod, automatikusan továbbjuttatnak. A Vastrón nevű szobájukkal korábban már belekóstoltak abba, hogyan lehet feldolgozni egy filmet szabadulószobaként. Most a Trónok harca után a Kocka című film köszön vissza körülöttük. Hogyan? Itt egy jelenet a filmből: Itt egy fotó az egyik kockában, a Szent István körúton: A Kocka nevű szabadulószoba úgy indul, hogy beszállunk egy liftbe. Tényleg teljesen úgy néz ki, rendesen van hívógomb, szintjelző, körbe fém test. A kezelő elbúcsúzik tőlünk, a lift megindul a mélybe. Ne feledjük, ez még csak a bemelegítés. Persze itt is lesz egy egyszerű feladat, hogy továbbjussunk, de igazából ez a hangulatba hozó rész. Ez az igényesség elképeszt, miután láttam a város szabadulószobáinak egy részét. A feladat valami olyasmi, hogy egy laborban valami magfúziót kell újraindítani. A lényeg, ami mindig: meg kell találni valamit, amit a megfelelő helyre kell juttatni, de addig sok feladatot kell együtt legyűrni. Itt, a Kockában előfordul, hogy házitelefonon instruáljuk egy másik csapattársunkat, hogy épp melyik ujját merre mozgassa. Nagyon kemény. Kockáról kockára haladunk, az átjárók bárhol lehetnek. Na jó, bárhol nem, mert egyszer sem kell az alattunk vagy a felettünk lévő csapóajtót használni, de azért ebben a szobában is van szintemelkedés. Alig hinnénk egyébként, milyen kicsinek tűnő helyiségekbe tömörítik be az általában kétszintes szoba-együtteseket, ottjártamkor belestem az épp épülő Alice Csodaországban szobába (néhány hónap, és remélhetőleg megnyitják), ahol egyben láttam a teret. Van olyan is, hogy nem szabdalják szét, hanem egyben marad, mint például a Kalóz öböl szobában, ami egyetlen hatalmas hajóorr. Na de vissza a Kockára: csodálatos. Hiába mentél végig több mint száz szabadulószobán, a feladatok tökéletesen újak lesznek. Hiába nem voltál még soha szabadulószobában: ugyanolyan esélyekkel indulsz, és ugyanúgy meg fogod találni a megoldást, mint egy tapasztalt róka, legfeljebb kicsit lassabban. A nehézség talán az - és ehhez jó a jártasság -, hogy a szobák tele vannak elterelő tereptárgyakkal, amik valójában nem feladatok, nem juttatnak tovább. A Kocka laboratóriumában például van egy olyan jelzés, ami a beszédünkre reagál. Semmi jelentősége. De máris elkezdtem spoilerezni, amit nem szabad. A lényeg, hogy a Kocka Budapest legújabb harmadik generációs (lakatmentes, számítógép-vezérelt) szabadulószobája, és hihetetlen igényességgel építették, nagyon jó feladványokkal. Érdemes a barátainkkal jönni, de ne nagyon csodálkozzunk, ha állásinterjúra hívnak ide: egyre többször jönnek a Mystique Room-ba HR-esek, akik beterelik a jelentkezőket, és a monitoron nézik, ki hogy teljesít. Ugyanis nem csak az intelligencia, de a csapatszellem, az alárendeltségi hajlandóság, és az irányítani vágyás is nagyon szépen kirajzolódik a játék hevében, és mindent elmond a játékod arról, hogy hogyan látod sok ember munkáját, együtt. Én általában nagyon kellemetlen vagyok, üvöltözök, hogy ki mit csináljon, és türelmetlenül toporgok, ha olyasmit próbálnak, amiben nem hiszek, hogy továbbjuttat. Interim menedzserknek jó lehetek még. Foglalni itt lehet. A Mystique Room az Egy nap a városban hirdetője.
Városlátogatások Yale Egyetem New-haven
Yale Egyetem New-havenA várost az 1638-ban ideérkező zarándokok alapították. Kilenc kis tér köré építették házaikat, a főtér, a „Green” volt a központ, és már akkor akartak egy iskolát létesíteni a gyermekeik számára.Adakozásból próbálták összegyűjteni a pénzt, még Newton és tudóstársai is küldtek könyveket, de mindez kevés volt. Egy angliai gazdag kereskedő Elihu Yale adományaival megkezdődhetett az építkezés. A támogató nevét viselő egyetem meghatározó lett a város életében. Ettől kezdve a város és az egyetem egymást segítve fejlődött.Napjainkban a Yale az egyik legnevesebb egyetem, orvosi, jogi, bölcsész és műszaki fakultásain az oktatás világszínvonalú.Az egyetem hallgatója volt Samuel Morse a későbbi feltaláló és Charles Goodyear a gumigyáros is.Az ősfás parkot körülölelő épületek igazai „angolos” hangulatot árasztanak, színes üvegablakokkal, faragott kőszobrokkal és boltívekkel. Az épületek falait sok helyen borostyán borítja, de nem ezért tartozik a Yale is a híres egyetemeket tömörítő Borostyán ligába. (Ivy League)Az embernek az az érzése, hogy az egyetem rögtön műemléknek épült. A gazdag egyetemi könyvtárban olyan ritkaságokat is őriznek, mint az eredeti Guttenberg biblia.Itt is láthatunk olyan szobrot, ahol a csizmasimogatással lehet szerencsét kívánni. A szobor Theodore Dwight Woolsey-et ábrázolja, aki 25 évig volt a Yale vezetője. Kibővítette és zárttá tette a campust, de nem emiatt lett híres. Valahányszor kiment az egyetemek közti evezősversenyre, nyert az egyetem csapata. Amikor nem ment ki, kikaptak. Azóta sokan megérintik a szobor csizmáját, ha szerencsét szeretnének a következő vizsgájukra.Szintén itt láthatjuk a függetlenségi háború hősének tartott Nathan Hale szobrát, aki az első amerikai kém volt. A britek ellen kellett volna kémkednie, de annyira feldobta a nemes megbízatás, hogy úgy érezte erre áldomást kell innia, ezért betért egy kocsmába, ahol leitta magát és mindent kifecsegett a feladatáról. Nem csoda, hogy rövid úton elkapták és kivégezték.A szobor természetesen nem őt ábrázolja, mert semmilyen rajz nem maradt fenn róla, ezért nagy titokban kiválasztottak egy diákot, és róla mintázták meg a hős kémet.Annyira sikerült ezt titokban tartani, hogy még a CIA is elhitte, és kérte, hogy adják át nekik, hiszen a kémek az ő hatáskörükbe tartoznak. Az egyetem elutasította a kérést, de nem is Amerikában lennénk, ha a rivalizálás, a versenyszellem hatására, a CIA emberei éjjel nem lopták volna el a szobrot. Most büszkén őrzik a botcsinálta kém hamis szobrát.                                                                                                                                               Made by vinpet                                                         
Városlátogatások Szárnyashajóval Pozsonyba
Szárnyashajóval PozsonybaA szlovák fővárosban voltam már autóval, vonattal, repülővel, most szárnyashajóval látogattunk ebbe, a magyar történelemhez ezer szállal kötődő városba. Útközben megcsodálhattuk a Duna festői partjait, a Visegrádi Fellegvárat a Salamon toronnyal, és az Esztergomi Bazilika fenséges épület együttesét.Tovább haladva elértük a sokkal kevésbé fenséges, de gazdaságilag Szlovákiát felemelő, minket, pedig a földbe, illetve stílusosan a vízbe döngölő Gabcsikovó-i vízlépcsőt és erőművet. A politikai rövidlátás, az emberi és országos érdekek alárendelése az átpolitizált környezetvédelemnek, okozta a súlyos gazdasági veszteséget, amit azóta sem tudtunk kiheverni.    A hasznos viziszörny, a zsilipelésre váró hajókkal, a vízszint különbség 18 méter. Megérkezés: A város magyar nevét a vár első ispánjáról, Poson-ról kapta. Bratislava, a mai, szlovák nevét egy történészi tévedésből kapta, egy ”jeles” régész, a város X. századi nevét, a szláv „Braslav” személynév helyett a „Bratislav” névből eredeztette, de mint tudjuk, a nem egzakt tudományoknál előfordul az ilyen. Gondoljunk csak a pszichológiai Rorschach, leánykori nevén tintapaca tesztre, amiből mindenki azt olvas ki amit akar.                                                       A város modern kori jelképeA felújított pozsonyi vár négy toronnyal ékesített épülete uralja a tájat. A koronázó templom:A gótikus, koronázó templom tetején kereszt helyett, a magyar korona csillog, mivel 1563 és 1830 között, itt koronázták a magyar királyokat. Az egykori koronázási dombon most egy otromba szoborcsoport áll. Koronázási királydomb a haza minden szegletéből küldött földből volt összehordva, minden vármegye elküldte saját földjéből a maga részét: ez a haza kicsiben. A koronázás egyik eleme, hogy az olajjal felkent király Szent István palástjában, kezében a Szent István-i karddal, lóval vágtatott fel a koronázási dombra, ahol a kardot kirántva hüvelyéből a négy égtáj felé suhintva jelezte, hogy megvédi az országot a minden irányból érkező ellenséggel szemben.A millenniumi ünnepségek alkalmából  Pozsony városa az egykori koronázási domb helyére a magyar történelemhez méltó emlékművet állíttatott, (Fadrusz János alkotása) melynek témája a magyar főnemesek kiállása Mária Terézia mellett. A magyar főurak kardot rántanak Mária Terézia trónja védelmében. A város, egyébként a mohácsi vész után, a XVIII. század közepéig, a Magyar Királyság fővárosa volt. Egy kis töri visszaemlékezés, ekkor szakadt három részre az ország.Séta az óvárosban:Az érseki palota, Pozsony egyik legszebb neoklasszicista stílusban épült palotája. Több, jelentős történelmi esemény színhelye volt. Itt írták alá Napóleonnal a Pozsonyi békét az austerlitzi csata után. Haynau tábornok szintén itt írta alá a vesztes 1848–49-es forradalom és szabadságharcot követően, a magyar forradalmárok fölött kimondott halálos ítéleteket.                                                                  A Fő térItt ülésezett, a rendi országgyűlés, a pozsonyi diéta, ami nem tévesztendő össze semmiféle, ma divatos fogyókúrával. Az épület homlokzatán ma is a magyar címer látható.A régi városháza:Néhány érdekesség: A békekötés előtt Napóleon ágyúzta a várost, de később a békekötés után, kimondta, hogy akinek a házában, látszik az ágyúgolyó, annak nem kell adót fizetni. Itt a bizonyíték, hiába jött a korabeli szlovák NAV.Egy másik legenda szerint, a korabeli ”lakásmaffia” egy képviselője elorozta a házát egy özvegyasszonynak, aki bírósághoz fordult. A bírók előtt a vádlott esküdözött, hogy minden szabályos volt és végső érvként azt mondta, hogy vigye el az ördög, ha nem mond igazat. Lett is nagy füstfelhő, megjelent az ördög és a ház falára tapasztotta a hazug ember képét. Ezt láthatjuk most is a falon. Nálunk, ma is lenne dolga az ördögnek.A Szent Mihály Kapu:A monda szerint az a nő, aki beszél a kapun való áthaladás közben, nem megy férjhez. Bár a csoportunkban nem kifejezetten eladó leánykák voltak, mégis mindenki nagyon hallgatott a kapu alatt, de alig, hogy kiértünk, minden nő, szinte egyszerre próbált beszélni.                                Óvárosi utcarészlet, háttérben a Szent Mihály kapuval                                                       A szűk utcácskákban szebbnél-szebb céh jelvényeket láthatunk        Az épület homlokzatán megőrizték a városra korábban jellemző háromnyelvű feliratokat.Ez egy régi többszintes ivókút, alsó részéből a kutyák, a következő szintről a lovak, majd feljebb az emberek ihattak. A legfelső kifolyó a madaraké volt. Most nem működött, a víz csak felülről jött, eső formájában. Jeles ünnepeken a kútból bor folyt, ilyenkor az állatok is felönthettek a garatra.A Fő téren láthatjuk a híres Roland szökőkutat, melyet I. Miksa király készíttetett, elsősorban tűzoltás céljára, ugyanis korábban hatalmas tűzvész pusztított a városban. Roland vitéz szobra tulajdonképpen a királyt ábrázolja. A monda szerint szilveszter éjjelén a szobor egy hátraarcot csinál, de ezt csak a szüzek és az igazmondók láthatták, na meg, akik előbb a borkútnál jártak.Mit gondolsz, ma mi van ebben a gyönyörű épületben? A biztosító a telitalálat, de a bank sem rossz tipp.A vár alatti parkban láthatjuk Árpád házi Szent Erzsébet szobrát rózsacsokorral. Ő, a Bánk bánból is ismert Gertrudis leánya. A legenda szerint Erzsébet ennivalót vitt a szegényeknek a kötényében, amikor az anyósa rászólt, hogy mutassa meg mi van nála. Lehet, hogy innen ered a dal: „Mi van a kötődbe menyecske?” A kötényét szétnyitva, rózsák hullottak ki belőle. A kötényen örök nyomot hagyó rózsák, több szent hely történetében is szerepelnek, pl. Guadalupe / Mexikó /, vagy Fatima / Portugália /Szintén errefelé látható Liszt Ferenc mellszobra, alatta a vaskorláton a koronázási mise kottája olvasható. A felújítás alatt álló, egykori Grassalkovich palotában ma a köztársasági elnök lakik, zászlóval jelzik, ha otthon van.Köztéri szobrok:Jópofa, ötletes szobrokat láthatunk, mindenki szívesen fényképezi őket. Az utóbbi kettőt azóta mát eltávolították. Az ülő fiút elvitte a tulajdonosa, a Napóleon padot pedig vandálok megrongálták. Nézzünk meg egy videót a városról:https://www.youtube.com/watch?v=viwwcpAb32A                                                                                                      Készítette: vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!