2020. január 19. vasárnap, Sára és Márió napja
Évszázados hagyományok útján
Révay András
2015.05.11 23:15
A nyolcadik Szekszárdi Borvidéki Borbemutatót a Corinthia Hotel Budapest Átrium II. termében rendezték meg. Tévedés azt gondolni, hogy a nyár kizárólag a könnyed fehérborok, rozékról és sillerekről szólhat, hiszen a vörösborok kategóriájában is találhatunk ehhez az évszakhoz illő tételeket, például a Kadarkát.

 A bemutatót második alkalommal tartották a Corinthia Hotelben, korábban a Károlyi-palota volt a helyszíne. Húsz pincészet, hatvanféle bort hozott el és egy pálinkaház is megjelent. A rendezvény első felében a szakemberek, kereskedők, sommelierek, újságírók, a gasztronómia képviselői ismerkedtek a kínálattal, este hat óra után pedig a közönség számára is megnyílt a bemutató. A rendezők a fő hangsúlyt a borvidék három legjellemzőbb borára helyezték, a Kadarka, a Kékfrankos és a Bikavér majdnem minden pincészetnél megtalálható volt. A nyári slágernek számító Kadarkát több formában is megízlelhették a látogatók, hiszen egyes borászok rozé, mások siller vagy vörösbor formájában hozták Budapestre. Szekszárd borvidéke az utóbbi években dinamikusan fejlődik. Több, igen sikeres rendezvényt tartanak, jelentős számú érdeklődő, vásárló keresi fel ezeket. Az egyik legérdekesebb az Ivánvölgyi Kadarka túra, ahol egy kirándulás keretében járhatják be a vidék dombjait és tizenegy pincészet borával ismerkedhetnek meg a résztvevők.

 Erre a bemutatóra két újdonsággal érkezett a Bodri Pincészet. Az egyik a Blanka néven palackozott, 2014-es Sauvignon Blanc. Nagyon intenzív, bodzás, grape-fruitos, citrusos illata van, ízében a kellemes savak pici buborékkal keverednek. A másik a Gurovica dűlőből származó, 2013-as Merlot válogatás. Még fiatal, de már mutogatja oroszlánkörmeit. Benne a meggy a jellemző íz és illat, kifejezetten nagytestű bor. A harmadik bor neve a latin nyelvből származik. Az optimus azt jelenti, legjobb. Egyértelmű tehát, hogy ez a pincészet legjobb házasítása, mely mindig Cabernet Francból, Cabernet Sauvignonból és Merlotból készül – de csak azokban az években, amikor a minőség ezt megengedi! Az Optimusba szánt alapanyagokról már a metszésnél eldöntik, hogy mi lesz sorsuk. A termés mennyiségét korlátozzák, ha szükséges akár többször is egy nyáron. Végül legfeljebb egykilónyi fürt maradhat mindhárom fajtánál a tőkén. Ezeket külön szüretelik és külön is erjesztik, hűtött acéltartályokban, majd tizennyolc hónapra új tölgyfahordóba töltik egyenként mindhármat. A házasítás és a palackozás csak ezt követi és a bor még legalább egy évet tölt palackban, mielőtt piacra kerül. Legalább öt évet még ez után is elbír a minőség változása nélkül.

Lassan a háromszázadik évéhez közelít az Eszterbauer család tevékenysége. Tagjai 1746 óta művelik a szekszárdi domboldalakat. A jelenlegi tulajdonos, Eszterbauer János, aki már a tizedik borász generációt jeleníti meg, a kétezres évek elején kezdte követni az ősök példáját. Jelenleg már évi kétszázezer palack körül tart a bortermelés. Tekintettel a közelgő melegre, a bemutatóra egy 2014-es Muscat Ottonel gyöngyözőbort hoztak, amibe egy kevés Chardonnay is került. A teljesen szárazra kierjesztett alapborhoz kevés széndioxidot adtak, ez fokozza az illatos bor hatását. Szekszárdra elsősorban nem a fehérborok a jellemzőek, a pincészet is 85 százalékban vörösborokat készít. Közülük is első helyen a Kadarka és a Kékfrankos áll, de megtalálhatók a Cabernet-k, a Merlot és a Pinot Noir is. Mindez egyértelműen mutatja, hogy a pincészet számára a legfontosabb a Bikavér! A 2012-es Bikavérben 40 % Kékfrankos, 4 % Kadarka, 22 % Sauvignon, 12-12 % Cabernet Franc és Kadarka, 10 % Pinot Noir található. Az összetételt mindig az évjárat határozza meg, kötött recept nincs. Sok kóstolgatással döntik el, miből mennyi kerülhet bele.

A Hetényi pincészet több egyszerű borkészítő műhelynél. Vendégházzal is várja a látogatókat. Nevezhetők „interregionális” vállalkozásnak is, mert a szőlőjük Szekszárdon van, a pince és a feldolgozó Mecseknádasdon, ugyanitt áll a vendégház is. Szőlőtermeléssel, borkészítéssel 1993 óta foglalkoznak. Erre a bemutatóra Kadarkát, Kékfrankost Cabernet Sauvignont hoztak. Ez utóbbi nagyon „vastag” karakterű, a termeléséhez nem használnak vegyi anyagokat, szinte kézműves, biobornak is nevezhető. Ráadásul nagyon hosszú, fahordós ászkolással érlelt, ami azt jelenti, hogy 15-40 hektoliter űrtartalmú nagy tölgyfahordóban „lakik” az évjárattól és fajtától függően legalább egy, de inkább két vagy három évig. Ez a bor palackozás után – helyesen tárolva – még két-három évig eltartható. A vendégház is nagyon szép környezetben, gazdag programokkal, bőséges választékú étteremmel várja a látogatókat.

A szekszárdi Tűzkő Birtok olasz kézben van. Az Antinori család több mint 600 éve foglalkozik borkészítéssel és odahaza az ország egyik vezető termelője. A Bátaapáti szomszédságában fekvő birtokot, mely egy időben az Apponyi családhoz is kapcsolódott, 2000 óta irányítja Antinori márki. Kihasználva a vidék adottságait, 80 hektáron fehérszőlőket, Chardonnay-t, Zöld Veltelinit, Traminit, Rajnai Rizlinget, Sauvignon Blanc-t, Hárslevelűt, 70 hektáron pedig kékszőlőt, nagyrészt Kékfrankost és Merlot, Kisebb mennyiségben Cabernet Franc-t és Pinot Noir-t termesztenek. A birtoknak van egy – az 1700-as évek elején épített – pincéje, melyben a hőingadozás 1 C fok alatt marad az egész évben. Különleges boraikat itt érlelik 225 literes tölgyfahordókban.

A Brill pálinkaház a szőlő- és törkölypálinkákkal képviselte a borvidéki arculatot, három kékszőlő-törkölyt is hoztak. A Kadarka, a Turán és a Néró, mindhárom olyan különlegesség, amit pálinkában nagyon ritkán lehet kóstolni. Cabernet vagy Kékfrankos pálinka szinte mindenhol van az országban, ilyen ritka szőlőfajtákkal csak a Brill foglalkozik. Mindegyik egy kicsit mást hoz elő a kékszőlő törkölyből, melyek – általában – olajos magvas, robosztus megjelenésűek. Ehhez képest a Kadarka nagyon könnyű, savanykás, gyümölcsös karakter ad. A Turán sokkal erőteljesebb – mint ahogyan a bora is – határozottan megmutatkoznak benne a vadabb kékszőlő jegyek. Ezzel szemben a Néró lassan „nyílik ki”, viszont szép meggyes gyümölcsösséget érezhetünk a kóstolásakor. Szinte kikacsint a gyümölcspálinkák felé és ez mutatja meg, milyen lehetőség van a kezünkben, amikor a kékszőlő-törkölyökből próbálunk italokat készíteni. E két utóbbi pálinkára egyértelműen igaz az is, hogy aperetifként ne, inkább a főétel mellé vagy étkezés után, a kávé előtt, az emésztést segítőnek kínáljuk.

Kapcsolódó témák

A magyar borászatban irány- és mértékadó pincészetek munkájának elismerésére a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége 2002-ben megalapította „Az Év Pincészete” kitüntető címet. Olyan bortermelő társaság együttes teljesítményét díjazzák, amely az országban és külföldön a magyar bor, a borkultúra és a kulturált borfogyasztás széles körű népszerűsítéséért a legtöbbet tett az adott évben. A díjat a szakmai körök jelölése és szavazatai alapján idén tizenötödik alkalommal adományozták az arra méltónak tartott pincészetnek.

Lehet bizony, ráadásul nem is akárhol, hanem éppen Egerben. Így nevezte el a legjobb borát Tóth Ferenc egri borász és hogy a döntése helyes volt, arról a látogatók meg is győződhettek a Borháló egyik üzletében tartott bemutatón.

Hírnevéhez méltó érdeklődés mellett, családtagjai, sportvezetők, sok száz tisztelője jelenlétében avatták fel a sportlegenda, Papp László szobrát Budapesten a XIII. kerületben, azon a téren, ami rövidesen az ő nevét fogja viselni.

Már csak egy hét, és kezdetét veszi a 21. Magyar Borok Útja Rallye, melynek száz autóból álló mezőnye idén a Balatoni Borrégiót fedezi fel. Az exkluzív élménytúra a megújulás jegyében – eltérően a korábbi évek gyakorlatától - a nagy borászok mellett kis pincészeteket is meglátogat.

A bor és a kereszténység jól megfér egymás mellett, hiszen a bornak szakrális értelmezése is van. Talán ez is közrejátszhatott abban, hogy a Fiatal Borászok Egyesülete és a DiVino borbár minden borkedvelőt egy közös ünnepre és találkozóra hív az ország egyik legszebb terén, Budapesten, a Bazilika elé.

Blog ajánló
Egy nap a városban Tényleg őserdőt építettek egy belvárosi udvarban - Twentysix
A pesti belső udvaros bérházak alternatív felhasználása nem idegen a várostól. A romkocsma-kultusz kitermelte már a színházteremmé avanzsált udvarokat, de erdőt is láttam már kinőni így: a Grandio Hostel udvarán valóban a földből nőttek ki a csemeték, de dzsungel helyett ott inkább csak olyan érzésem volt, mint amikor kivágnak egy erdőt, és pár évvel később a helyén elkezdenek nőni a csemeték. Ha viszont belépünk a Király utca 26.-ba, az egykori V.A.M. Design Center épületébe, eláll a szavunk. Mindenki, aki először lép be, megáll, és csak néz egy ideig. Banánfa, fikusz, begónia, pálma, meg még egy csomó növény, “simán nagy” és “baromi nagy” kivitelben - van, amelyik több mint 70 éves -, behálózzák a helyet, takarják ki előlünk a kiálás egy részét, akárhová állunk. A belső udvarba fentről egy hatalmas csillár lóg be, ami valahogy ezt az egyébként is grandiózus teret még grandiózusabbá teszi. Hangyaként érzem magam, ha felnézek. Ilyen a tér a hely saját fotóin, a gangról lőve: De lentről ennél sokkal zöldebb: Este: Szerda este léptem be először, és igyekeztem a hozzám lépő felszolgálóra koncentrálni, aki nagyon kedvesen elmondta, hogy tele vannak, de a bárpultnál üldögélhetek. Az asztaloknál a dress code a kinyalt volt, ahogy körülnéztem, én viszont a hideg ellen inkább hegymászónak öltöztem (városi sétaprogramot szerveztem magamnak). Mivel voltak szabad asztalok, úgy éreztem, hogy gyakorlatilag ki vagyok küldve, nagyon udvariasan és finoman. De nem hagyott nyugodni a dolog. Másnap elmentem kora délután, kipuhatolni, hogy jó volt-e a megérzésem, nem akartam elhamarkodottan ítélkezni, nektek meg az első benyomás alapján írni valami hülyeséget. Megint csak sokan voltak, de azért nem annyian. Ilyenkor reggelihez lezárják az őserdőt (csak a vécékhez lehet hátramenni), és az oldalt található shopot nyitják meg. Itt kapott helyet a konyha is, valamint a péksütis rész, na meg egy csomó dizájndarab, tálak, tányérok, illatok (az Awen magyar illattervező márkája, aki saját, személyre szóló illatot is készít megrendelésre). Csakhogy annyian voltak, hogy az őserdő egy részét is megnyitották. Megint sétálgattam bent, mint valami parkban, tátottam a számat, egy hölgy odalépett hozzám olyan mosollyal, mintha ezer éve ismernénk egymást (előző este is megtette, de aztán, miután megkapta az infót, hogy nincs asztal, suhant is tovább). Fejemben felvillant a “felismert” lámpa, főleg miután elkezdett körbevezetni a helyen. Nem csak úgy, hogy hol üljek le, és mindjárt jön a kollegina, hanem hogy rendesen idegenvezetést kaptam. Egy ponton már rákérdeztem: “bocsi, de te tudod, hogy mivel foglalkozom, ugye?” Nagyon zavarba jött szegény, és elpirultan mondta, hogy ne haragudjak, tök ciki, de fogalma sincs. Ekkor meg én jöttem zavarba, de tudnom kellett, látnom kellett a reakcióját. “Komolyan azt mondod, hogy ha meglátsz egy érdeklődő vendéget síruhában, tartasz vele egy tíz perces sétát a helyen?” - le voltam döbbenve. Mint kiderült, ő Poisson-Angeli Barbara, a hely megálmodója, és az egyik tulajdonos. A reakcióját látva elhittem, hogy így van. Fél nap alatt az első benyomás átalakult a gyökeres ellentétjévé. A hely egy laza, kedves, kötetlen központnak tűnt már, ahol jógateremben váltják egymást a programok, hátul rendezvényteremben lehet közösen főzni, a shopban pedig teljesen nyitott konyhában szorgoskodik a nyitott tekintetű, láthatóan elhivatott olasz séf. A kínálatról nem sokat szóltam, de egyelőre nem is sokat tudok. Vacsorázni ugye nem tudtam, a vacsoraétlap délután nem elérhető, ebéd pedig csak később lesz. Így választhattam reggelit, amit meg is tettem: Kiváló volt, de a vacsoráról nem sokat árul el. A céklás hummusz az egyik legjobb, amit a műfajban ettem (úgy tűnik, Budapest lassan hummusz-nagyhatalom lesz, annyi az izraeli/arab konyha már), fantasztikus, rengeteg fajta olivabogyó, tiszta ízű labneh és egy buggyantott tojás. Kellemes volt, látszott, hogy az alapanyagokra nagyon figyelnek, és a konyha igényes, de mást nem tudtam ebből megállapítani. Ja igen. A kávéjuk is jó, kilencpontos (tízből) olasz fajta. A Twentysix, aminek a neve egyszerre utal a házszámra (meh), és a bent uralkodó, a fák számára ideális állandó hőmérsékletre (hű), egy nagyon sok arcot felmutató hely. Multifunkciós tér, étterem, reggeliző, kávézó, shop, sport-stúdió, közösségi tér. Ha semmit nem akarunk, vagy tele van a hely, akkor is menjünk be szájat tátani. Barbara ötlete, a Király utcai dzsungel ugyanis fantasztikus ötlet volt, aminek az igényes megvalósításához szerencsére voltak kellő tőkével beszálló befektetők is. Szombatig minden asztaluk foglalt, de reggelizni még mindig érdemes. TwentysixCím: 1061 Budapest Király utca 26.(A fogyasztást természetesen szokás szerint fizettük, nem is engedtük volna másképp, a kínos szitu ellenére)
Egy nap a városban Hihetetlen minőségű ebéd a lakótelep árnyékában - AUM
Az Árpád híd egyik oldala sem híres arról, hogy elkényeztetne minket gasztronómiájával. A budai oldalon még a Kéhli vendéglő (jézusom, most látom, hogy nem írtam még róla, na ezt bepótolom) századfordulós bája és megingathatatlanul szinten tartott “jó vendéglős” minősége még mindig zarándokhellyé teszi a Krúdy-negyedet, de egyebet nem tudnék kiemelni. Így amikor a Flórián üzletközpontban megnyitott az AUM étterem, a világon senki nem gondolta volna, hogy ez lesz belőle, a tulajokon kívül. Teljesen bizarr helyen, a lelakott üzletközpont oldalából kinövő fűtött kitüremkedésben hoztak létre egy bambuszból, csobogókból álló kis nyugodt szigetet, ahol mellesleg a lokációhoz képest hihetetlen konyhát visznek. Amikor csobogót mondtam, nem vicceltem: a helyen két helyről is árad felénk a víz hangja, ami baromi megnyugtató tud lenni, még egy ilyen zajos, forgalmas pontban is. A berendezés igényes nem olcsó, fatányérokon hozzák ki az ételeket, amik deszkán foglalnak helyet. Ebédeltetés, leállás, vacsoráztatás, külön étlappal. Ebből is látszik, hogy a konyha igényes a saját munkájára, és megadja a módját annak, hogy mindig a maximumot tudja adni. Az ebéd ára a legalacsonyabb, amit jó ebédért el lehet kérni (most már Budapesten is egyre több helyen ezt a szintet lövik be a korábbi "főzelékeztetős" 1000-1500 helyett): két fogás 2250, három fogás 3250 forint. Ilyen áron jó éttermek nagy élményeket ugyan nem adnak, de azért egy kiváló, a nap további részének mosolyt adó ebédet tudnak adni. Az AUM pedig szinte már túl is lő ezen a szinten: a gombás-tofus leves kiváló, gazdag cucc, tiszta ízű, friss, szinte tavaszi felhangokkal. A főételnek kért sárga tészta hoisin szósszal és gombával inkább csak ennek a folytatása, főételesítése volt, de ebédre teljesen normális, hogy az ugyanazon alapanyagok több helyen visszaköszönnek (pl. gomba), volt még két fogás, elkerülhettem volna a gombát. Mindenesetre így is baromi jó ebédem volt egy szerényebb gyorskajás menü árából. A kávéhoz kihoznak négyféle cukrot, ami elég különleges húzás. Főleg úgy, hogy a kávéhoz - ha jó - természetesen nem iszom cukrot. Kíváncsi voltam, itt kell-e. Nem kellett. A cukorral csak vicceltek, illetve az étterembe betérő, láthatóan csak kávézni szándékozókat szólítják meg, akik nem tudják elképzelni máshogy a feketéjüket. Ha ez az ebédszint, alig várom, hogy idejöjjek vacsorázni. A 6 fogásos vacsoramenü 12.250 forint, borral 16.500, és ódákat zengenek róluk, az ebéd minősége felett, messze az élménykategória tetején van állítólag, mondjuk árban is kilő az ebédtől, de ez inkább a déli nyomott árakról árulnak el sokat. És a vacsora, megint, a lokációhoz képest szürreális élmény lehet. Alig várom. Mindenesetre mentsétek el a fejetekben, hogy ha napközben erre jártok, a Flórián térnél olyan ázsiai ebédet ehettek, hogy megemlegetitek. AUMCím: 1033 Budapest Flórián tér 6-9
Városlátogatások Egy nap Splitben – One day in Split
Egy nap Splitben – One day in SplitHorvátország második legnagyobb városa, Közép-Dalmácia igazgatási és gazdasági központja. Az ókori város számos gyönyörű látnivalót kínál az érdeklődők számára.Egy kis történelem:Történészek szerint a település neve a görög aszpalathosz (tüskebokor) szóból származik és némi római hatásra lett az olasz Spalato, végül ez módosult Split-re. A római uralmat megelőzően görögök lakták a helyet, de igazi várossá Diocletianus római császár idején vált. Az uralkodó hatalmas palotát építtetett a tengeröbölhöz, melyet a négy égtáj felől a Tengeri, az Arany, az Ezüst és a Bronz kapun keresztül lehet megközelíteni. Lemondása után a császár ide vonult vissza, itt töltötte „nyugdíjas” éveit. Az impozáns épületerőt sugárzott és biztonságot jelentett, ezért egyre többen telepedtek meg itt.A palota körül alakult ki a későbbi város, melynek fordulatokban gazdag történelme során többször is kapcsolódott a magyar történelemhez. 1105-ben a város behódolt Könyves Kálmán magyar király előtt, aki katonai beavatkozás nélkül szerezte meg az uralmat. A magyar uralkodó esküt tett Split szabadságjogainak a megtartásáról, a város polgárai pedig hűséget fogadtak a magyar királynak.Később Velence foglalta el a várost, majd II. Béla hadjáratát követően közel harminc évig újra magyar fennhatóság alá került Split. A tatárjárás idején ide menekült IV. Béla, itt vannak eltemetve leányai, Katalin és Margit.Látnivalók:Split óvárosa lényegében az egykori Diocletianus-palota falai között található. Az egész történelmi negyed felkerült a Világörökség listájára.A történelmi falak között is eluralkodott a mediterrán hangulat, a belváros szűk, labirintusszerű utcáin és sikátoraiban pezsgő élet zajlik. A kétezer éves műemlékek között számos kiülős étterem, kávézó és pizzéria működik, ahol ki lehet próbálni a helyi ételkülönlegességeket és a hűsítő söröket. A pénztárcánkra nem árt vigyázni, itt nem is annyira zsebtolvajoktól kell tartani, a helyi árak olyanok, hogy az gondolja az ember, hogy a császári palota felújítására gyűjtenek.Apropó, mit gondolsz, hogy Horvátországban miért isznak a turisták szinte kizárólag bort vagy sört? bor – vino - sör – pivo - üdítő - osvježavajuće piće.A kikötő is pazar látvány nyújt, érdemes itt is egy kellemes sétát tenni.Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=apUvj5aoipY                                                                                              Készítette: vinpet
Városlátogatások Kefalonia
Kefalonia, az érintetlen természet csodájaKefalonia a Jón tenger legnagyobb szigete, melyet már Homérosz is megemlített az Iliászban. A zöldellő hegyekkel és dombokkal tarkított sziget az elmúlt évszázadokban volt török, velencei, angol, francia uralom alatt, majd 1864-ben csatlakozott Görögországhoz.Szinte minden turisztikai tájékoztató hangsúlyozza, hogy itt forgatták Louis de Bernières angol író regényéből készült, „Corelli kapitány mandolinja” című filmet Nicolas Cage és Penelope Cruz főszereplésével. A forgatási helyszínek Sami város kikötője valamint Komitata falu voltak. A fővárosban látható egy katona szobor, melyet előszeretettel fényképeznek a látogatók, de az nem a híres kapitányt ábrázolja.Kefalonia a csend a béke szigete, még nem árasztották el a turisták, ezért kiválóan alkalmas pihenésre, kikapcsolódásra. A sziget természeti látványosságai a Kathavothres víznyelő a káprázatos Melissani tavasbarlang és a Drogarati cseppkőbarlang is részei a sziget természeti kincseinek.Argostoli:Argostoli, a főváros trópusi hangulatú pálmafákkal övezett főutcáján egymást érik az éttermek, kávézók és ajándékboltok. Itt található a sziget legnagyobb kikötője, mely óceánjáró hajókat is képes fogadni.A kikötő fekete és fehér gyöngykavicsokkal kirakott parti sétánya minden napszakban gyönyörű. A halászok itt kínálják frissen fogott zsákmányukat eladásra.Sétáljunk vagy kis-vonatozzunk a fővárosban:Nézzünk meg egy videót a városról és hallgassuk meg a kikötőből elhajózó óriáshajó búcsúdalát.https://www.youtube.com/watch?v=AoS3lDAToYIhttps://www.youtube.com/watch?v=VQ_jiVA4HR8                                                                                                              By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!