2020. április 7. kedd, Herman napja
Gourmet Fesztivál 2015-ben is
Millenáris Park
1024 Budapest , Kis Rókus utca 16-20. [ térkép ]
2015. május 21. - 2015. május 24.
Ezúttal a pünkösdi hétvégén, május 21-24. között, de idén is a Millenárison jelentkezik a magyar gasztrokultúra meghatározó rendezvénye, a Gourmet Fesztivál. Újdonság, hogy idén a fesztivál már csütörtökön megnyitja kapuit, az év étele pedig a paprikás csirke, amelyet számos változatban az ország kiemelkedő éttermei mutatnak be. Emellett felsorakoznak majd a legkiválóbb fővárosi és vidéki éttermek, borászatok, cukrászdák és a gasztro-világ más jeles képviselői is.

Két éve a gulyás, tavaly a rakott krumpli volt terítéken, idén pedig a paprikás csirke kerül a figyelem középpontjába a Pünkösd hétvégéjén megrendezésre kerülő Gourmet Fesztiválon.

“Végy két vagy több csirkét ‘s vagdald darabokra. Izzassz réz lábasban egy darab vajat vagy zsírt, vess bele paprikát, szegfűborsot, vöröshagymát ‘s fojtsd be sárgásra – osztán az összevagdalt csirkét vesd közibe...”- a neves szakíró, Czifray István 1840-ben így írt hazánk emblematikus szárnyas ételének elkészítéséről. Az idei Gourmet Fesztiválon megtudhatjuk, hogy az ország legjobb séfjei hogyan varázsolják aktuálissá ezt a közkedvelt ételt.

A nemzetközi konyha is megjelenik a Gourmet kínálatában. Az éttermi kiállítókon túl - a magyarok mellett – külföldi sztárséfek is főznek majd a gasztro színpadon, ahol non-stop étel- és italkóstolókkal várják a vendégeket.

A fesztiválon street food kategóriában kulináris újdonságként jelenik meg a grillezés és a barbecue (BBQ), és kiderül majd, hogy a grillezéssel össze nem téveszthető BBQ, azaz a füstön sütés lassú tűzön miért az egyik legnemesebb ételkészítési filozófia.

Az idei Gourmet-n külön helyszínen mutatkozik be a magyar Bocuse d’Or Akadémia, a világ legrangosabb szakácsversenyének hazai “epicentruma”, ahol a januárban megrendezett lyon-i Bocuse d’Or magyar standján nagy sikert arató hazai éttermek öt fogásos menüjét is kóstolhatja a nagyérdemű.

S természetesen a nagyközönség idén is megízlelheti a legjobb vidéki éttermek ételeit, a legizgalmasabb vidéki ízeket és találkozhatnak Michelin csillagos éttermekkel a kiállítók között és a színpadi programokban egyaránt.

A rendezvényről és a kiállítókról a  www.gourmetfesztival.hu oldalunkon talál bővebb információt.

 

A fesztivál programja

Péntek - május 22.

16:00

Új sütemény születik - Rippl-Rónai tortapremier Pataki Ádámmal és Segal Viktorral

A két neves szakember, Pataki Ádám, cukrász és Segal Viktor, séf Kaposvár felkérésére együtt alkották meg a város világhírű szülöttének nevét viselő süteményt, amelyet most először mutatnak be a nagyközönségnek. A tortát természetesen meg is lehet majd kóstolni!

 

17:00

Főzőbemutató Bede Róberttel, a TV Paprika mesterszakácsával

Paprikás is, csirke is, de nem paprikás csirke, mi az? Nem más, mint az egészben sült fokhagymás csirkemell, csípős-mézes pirított paprikaraguval. Bede Róbert pikáns receptjében több van, mint egy hagyományos paprikás csirkében, és ezt a közönség is bátran tesztelheti majd!

 

18:00

Ízes élet - Két stílus, egy konyha

Az Ízes élet két műsorvezetője, Mautner Zsófi és Pataky Péter ezúttal együtt, egy konyhában, de két stílusban készítik el az idei kiemelt fogást, a paprikás csirkét. Ízek és élmények a Hajdúságból és a világ minden égtájáról.

 

19:00

Romani Gastro - Bodag hagyományosan és másképp

A Romani Gastro két háziasszonya, Bara és Zsani a cigány konyha emblematikus ételét, bodagot készít: a só, liszt és víz keverékébe az asszonyok kezei gyúrnak majd életet, akik a hagyományos változaton túl bemutatják saját, szabadon értelmezett változatukat is.

 

20:00

Papricasc cirche alla Gianni

Ötvözni egy tradicionális magyar ételt az olasz konyhával? Erre tesznek kísérletet az olasz konyha hazai fenegyereke, Gianni Annoni és barátai, akik a paprikás csirke egyik fontos összetevőjét kicserélik a színpadon készülő ételben. A paprikát? A hagymát? Vagy a csirkét? A színpadon minden kiderül, reméljük ízleni fog!

 

Szombat - május 23.

13:00

TüTü lébár és kávé - Mi fán terem a vitamin és hol nő a búzafű?

Gráf Jennifer és Nemesvölgyi Attila (Sarki Fűszeres) a „lékultúra” hazai elterjedésével párhuzamosan nyitotta meg „zöldség és gyümölcs varázsdobozát” a XIII. kerületben. Előadásukban mesélnek juice-ról, turmixról, superfoodokról, hideg préselésről, trendekről, színekről, ízekről, utóbbiakat pedig majd kóstolni is lehet.

 

14:00

Barbecue alapok a Nyárspolgárral

Adorjányi Máriusz, a Nyárspolgár BBQ blog szerzője és az itthon is növekvő népszerűségnek örvendő barbecue szakértője avat be a füstön és lassú tűzön történő sütés rejtelmeibe. Az érdeklődők megtudhatják, hogyan készül a sertésoldalas és a marhaszegy ezzel a technikával, és természetesen az eredményt meg is kóstolhatják majd!

 

15:00

Desszert.Neked - Könnyed Rákóczi túrós tarte 

Korponai Péter, a Desszert.Neked műhely vezetője, elismert cukrászséf nem kevesebbre vállalkozik, minthogy a színpadon készítsen el egy Rákóczi túróst tarte változatban, amelyet a saját maguk által készített sárgabarack lekvárral koronáznak meg. Süteményrajongóknak és édesszájúaknak kötelező!

 

16:00

"Hatodik"érzék - A séf, a parfümszakértő és a sommelier találkozása

Erhardt Zoltán, séf (Erhardt Étterem), Till Zsuzsanna, parfümszakértő és Komoroczki Anna, sommelier kísérlete az ízek és illatok összehangolására, amelynek alanyai a Guerlain L’Homme Ideal illat, egy őzgerinc tonkababbal, csicsókapürével, romanescoval, vaníliás cseresznyével és kávélakkal, valamint egy Pinotage bor Dél-Afrikából.

 

17:00

Az Electrolux bemutatja: Havas Dóra és Fördős Zé a konyhában

A színpadon a Street Kitchen blogról és ma már TV műsorból is ismert HavasDóra és Fördős Zé szórakoztatja a közönséget. A két gasztroblogger receptjeit hétről hétre százezrek kísérik figyelemmel, és most sem okoznak majd csalódást! Dóra és Zé kedvenc ételeiket készítik el a színpadon, úgy, ahogyan csak ők tudják.

 

18:00

Arany Kaviár - Orosz evolúció

Az étterem séfjétől, Nyíri Szásától megtudhatjuk, merre tart a mai orosz konyha és hogyan lesz egy népi eledelből fine dining étel. A remek fogások sem maradhatnak el: Szása rakott heringsalátát és füstölt kecsegesalátát készít oroszosan.

 

19:00

Olimpia Étterem - Pillantás a csúcsról

A főváros legjobbjai között számon tartott Olimpia Étterem séfje, Ádám Csaba mesél csúcsgasztronómiáról, miközben mangalica pofát készít kimcsivel, almakompóttal és füstölt hagymával. Nem csak fanatikusoknak ajánljuk!

 

20:00

ZONA Budapest - Az év étterme testközelből

A Gault&Millau által 17 pontosra értékelt ZONA idén a Henessy-Dining Guide Év Étterme díját is bezsebelte. A rebellis séf, Huszár Krisztián baszk és ázsiai inspirációra épülő konyhája nem nélkülözi a bizarr párosításokat, a műsor végére kiderül, hogy ezúttal milyen izgalmas házasságok köttetnek!

 

Vasárnap - május 24.

13:00

Chez Dodo és Dolcissima - Kultúrák találkozása

Két újhullámos desszertműhely közös bemutatója, amelyen a vendégek egymás mellett kóstolhatják az itthon is divatos és kifinomult francia macaront és a még kevésbé ismert tradicionális szicíliai cannolot. Annyit elárulhatunk, hogy a közös pont a töltelék lesz: a macaronba gorgonzola, a cannoloba pedig ricotta kerül.

 

14:00

Miből mit mikor miért? Kávék és kávés megoldások könnyedén

Mit tud a mobil egykaros kávégép, a Nespresso kapszulás gép, az AeroPress és az újragondolt kotyogós, ha ugyanarról a termőhelyről származó kávét használnak? Az ország legjobb baristái a közönség bevonásával járnak az ügy végére.

 

15:00

NoSalty - Egy falatra a boldogságtól

A NoSalty desszertbemutatója, amelyen Kárai Dávid (ízHUSZÁR) és NemesNóra (Dacota) gasztrobloggerek bebizonyítják, hogy az édességnek mindig érdemes helyet hagyni!

 

16:00

BBC Goodfood főzőshow Rosenstein Tiborral

Vissza nem térő alkalom, hogy találkozzunk a hazai gasztronómia meghatározó alakjával, Rosenstein Tiborral, aki a tradíció szerepéről, a család egységéről és a jövő nemzedékéről is mesél majd, és mellette természetesen főz is. Zsidó-magyar konyha olaszos könnyedséggel fűszerezve, avagy minden kóser, ami jó!

 

17:00

Wolf András és Fekete Antonio - A tálalás művészete

Wolf András és Fekete Antonio, a Salon Étterem elismert séfjei a foodstyling, azaz a tálalás művészetének rejtelmeibe vezetik be a közönséget, és bebizonyítják, hogy a külcsín is fontos. Tányéron egy pisztráng előétel három tálalási verzióban.

 

18:00

Molnár Gábor - Élet a Bocuse dOr után

A januári Bocuse d’Or gasztronómiai világversenyen hazánkat képviselő és nagyszerűen szereplő Molnár Gábor (Geisel’s Vinothek, München) a verseny izgalmairól mesél, miközben langyos lazacpisztrángot készít Buttermilch-bodzával, tárkonyos eperrelés pirított mogyoróval.

 

19:00

Miguel Rocha Vieira - Costes a belvárosban

Aki követi a magyar csúcsgasztronómia történéseit, az már tudja, hogy hamarosan hivatalosan is megnyit hazánk első Michelin csillagos éttermének testvére, a Costes Downtown. Miguel, az étterem séfje három étel bemutatásával ad ízelítőt az új étterem kínálatából.

 

20:00

Bíró - Segal párbaj

Idén sem maradhat el a mindig jó hangulatban zajló záróműsorunk, a két neves séf, Bíró Lajos és Segal Viktor párbaja. A választott fegyvernem ezúttal a sárgarépa lesz!

 

 

Forrás: www.sziget.hu/gourmetfesztival

 

 

Kapcsolódó témák

A világhírű - három Michelin-csillagot szerzett - francia séf, Olivier Roellinger nevével fémjelzett szakácsversenyt 2010-ben hívták életre. A több francia szervezet közreműködésével létrejött verseny célja a fenntarthatóság népszerűsítése, a veszélyeztetett tengeri élőlények, kiváltképp a halak életterének megőrzése. Bár a versenyen korábban csak francia és spanyol fiatal szakácsok vettek részt, 2016-ban a szervezők ezt 30 ország részvételével európai szintre terjesztették ki. Érdekessége még, hogy csak 25 év alatti versenyzők indulhatnak.

Az első budapesti halfesztivált hat évvel ezelőtt rendezték meg, nem titkoltan azzal a céllal, hogy ráirányítsák a figyelmet a halfogyasztás hasznára, fontosságára. Az idén már a hatodik Halfesztivál megrendezésére kerül sor, ám – mint azt a rendezők elmondták – Magyarországon a halfogyasztás csak rendkívül lassan nő.

Ezzel a három szóval lehet összefoglalni a leglényegesebb sajátosságait a harmadik alkalommal megrendezett SIRHA-Budapest szakkiállításnak. Ezúttal tizenöt ország háromszáz kiállítója jött el, hogy bemutassa a vendéglátó- és az élelmiszeripar újdonságait, melléjük még szakácsok és cukrászok voltak a különleges versenyek szereplői.

A cukrászok 2007-ben indult kezdeményezése, a Magyarország tortája, most a szakácsok körében is követőkre talált. A Budapesti Gazdasági Egyetem impozáns Lotz-termében meghirdették a „Magyarország étele 2018” melegkonyhás szakácsversenyt és vele egy időben – már hetedik alkalommal – az OKÉS Közétkeztetési Szakácsversenyt is.

Bár karácsonyig még több, mint két hónap van hátra, a tervezgetés már bizonyára sok helyen elkezdődött. Legalább a listaírás, hogy ki ne maradjon senki a megajándékozottak közül. Ha a kinek, már megvan, jöhet a mit? Ehhez pedig egy jó tanács sosem jöhet elég korán. Igaz?

Blog ajánló
Városlátogatások Húsvéti köszöntő.
Városlátogatások Húsvéti köszöntő.
Egy nap a városban És most akkor hogyan élvezzük a tavaszt a városban?
Csodás idő van odakint, még néhány napig, aztán visszatér a hideg. Természetes, hogy mindenkinek viszket valamije, hogy ugyan már, menjünk ki egy picit. És mivel nincs kijárási tilalom, csak ajánlás, sokan teljesen figyelmen kívül hagyják ezeket. Emlékszem, mennyire meghökkentem mindig, hogy a mi milyen gyorsan és ellentmondást nem tűrően bevezettük a cigitilalmakat annak idején, most is azt gondolom, hogy egy kijárási tilalom is fegyelmezettebben működne nálunk, mint egy átlagos európai országban. De mivel nincs, a városban a változás sem annyira észrevehető. Ági, az Egy nap a városban túravezetője például úgy védekezik, hogy egyedül marad otthon, és egyedül is megy mindenhová (jellemzően boltba). Nem közelít senkihez két méternél közelebb, vagyis kiválasztja a szélesebb utcákat és kevesebb embert, meg általában biciklivel jár. A Margit hídon hazafelé bekanyarodott a szigetre is, és ott látta a fenti jeleneteket. Ami egyébként tökéletesen alkalmas a vírus mindennél gyorsabb terjedésére: az egyik csoportban ha csak egy ember fertőz, az egész csoport megfertőződik, és amikor elindul mindenki haza, a többi földön ülő csoport mellett elhaladva tuti lesz egy-két újabb fertőzés, ami megint csak egy-két teljes csoportot betegít meg. Egy ember képes pár óra alatt 30-40 ember megfertőzésére. Szóval nem, nem csak a nyugdíjasok flangálnak és trécselnek az utcán. Persze, túl lehet élni, de én nem lennék senki helyében egy-két hét múlva, amikor elkezdi gyanítani, hogy tüdőgyulladása van. Egy korombeli ismerősöm végigment most ezen: hazaküldés, félrediagnosztizálás, kórházból elküldés másik kórházba, későn befektetés, súlyosbodás, azóta bent fekvés. Koronavírusra mondjuk nem tesztelték, neki állítólag máshonnan lett tüdőgyulladása. Én ezen nem akarok végigmenni, és amikor majd ott lesznek, hát ők sem. A legjobb, ha otthon maradunk. Ha ki kell mennünk valamiért, akkor itt tesszük ki magunkat veszélynek: A lépcsőházban, a korlátokat sok ember megfogta, mi ne tegyük. Lehetőleg úgy menjünk ki az ajtón, hogy ne találkozzunk szembe senkivel a szűk folyosókon. Ha családi házban lakunk, az előny, mert most úgy ülhetünk be az autóba, hgoy tuti nem érintkezünk senkivel még csak időeltolással sem. Sokan mennek autóval most mindenhová, valójában tényleg jobb a tömegközlekedésnél és a gyalog sétánál. A bicikli is lehet jó, mert távol vagyunk az emberektől, de itt is nagyobb a kockázat az autóhoz képest. Kisebb autós kirándulásokat például tehetünk, egy kör ki a városból, ha nem is szállunk ki, az a legjobb. Megállunk valami festői helyen, elővesszük a szendvicseket, és megesszük, napfénytető előnyben. Rengeteg olyan sétahely van a városban, ahol nincsenek emberek, és könnyű két méteren kívül maradni mindenkitől, vagy akár nem is találkozni senkivel. Ezt szintén leellenőrizhetjük autóban ülve, és ha nem megfelelő a helyzet, egyszerűen álljunk tovább. Ha megfertőz valaki, és te tovább fertőzöl, azzal 3-4 héttel hosszabbodik a járvány vége, ami így akár egy évig vagy még tovább is elhúzódhat. Könnyű belátni, hogy ezzel szemben ha mostantól senki nem fertőz meg senkit, akkor meg 3-4 hét alatt vége az egésznek. Ahogy azonban most csináljuk, az az első forgatókönyvhöz van közelebb, ami elhúzódó otthonülést, ezáltal klausztrofób őrületet és olyan gazdasági visszaesést hoz, hogy abból jó darabig nem lábal ki senki. Persze, marha jó tavasszal a barátokkal dumálni a fűben ülve. És eddig a világ legsúlytalanabb dolga volt. De most a legsúlyosabb tettek egyike lett, rögtön az egymás arcába köhögés után. Értékeljük át ezt a dolgot. Úgyhogy én azt csinálom, hogy otthon tervezek. A budapesti túra helyett megtervezem a jövőbeli budapesti túráimat. Előveszem a Budapest témájú könyveimet (van jó pár, itt írtam néhányról), és elkezdem végre bújni azokat is, amiket félretettem az esős napokra. Ha érdekességre találok, felírom, hol történt, és bejelölöm a térképen, vagy a Google Mapsen ráteszek egy jelölést. Odaírom, melyik könyv hányadik oldalán van a ráutaló rész. Tegyetek így ti is, antikváriumokból simán lehet online rendelni. Így, amikor már lehet, és elmúlik a járvány, mindennél jobb túrákat tehettek, akár a barátokkal, és ti lesztek az idegenvezetők. A saját városotokban, az ezerszer bejárt helyeken, de most mégis friss szemmel: eszetekbe jut a karantén idején elolvasott érdekes sztorik halmaza. Várhatóan én is és Ági is ír majd a blogra könyvajánlókat, hogy ezt a tervező munkát megtehessük, és képzeletben úgy sétálhassunk a városban, ahogy csak szeretnénk.
Egy nap a városban Mi lesz most az Egy nap a városban bloggal?
Úgy tűnik, hogy a járványra való tekintettel az Egy nap a városban blog egy darabig nem tud olyan klasszikus posztokat szolgáltatni, amit megszoktatok tőle. Tudniillik hogyan élvezzük a várost, a városi nyüzsgést és a jó helyeket. Mert most inkább mindenki maradjon otthon, és legyünk rajta túl minél gyorsabban és fájdalommentesebben. Ez nem jelenti azt, hogy a blog teljesen bezár, de az biztos, hogy alapanyag híján ritkábban és más jellegű anyagokkal - például történelmivel vagy publicisztikával - jelentkezem. Én az új helyzetre való tekintettel másfajta tartalmakat fogok írni a következő időben, de nem a blogra, mert ezek az írások már nem férnek bele az Egy nap a városban blog Csaba és általam kialakított, 2010-es fókuszába. Az “Ádám ma otthon marad” című blogon jelentetem meg a mostani helyzetre reflektáló, meg mindenféle egyéb gondolataimat, tapasztalataimat. Mivel az egy személyes blog, ezért valamennyi érdeklődési köröm helyet kap majd rajta, elég veszélyes kilengéseket produkálva időnként. Első írásom az oldalon: Újraindítjuk a világot, és ez minden jónak a forrása lehet. Első posztként leírtam, hogyan tudjuk a legjobbat kihozni a mostani helyzetből. Majdnem az Egy nap a városban blogra töltöttem fel, de aztán átolvasva láttam, hogy ez már más. Már más iránya van benne a gondolatoknak, a város teljesen eltűnt, és előbukkant az, amiről eddig keveset írtam: hogy én hol és hogyan élek. És itt is fogok tartózkodni mostantól az idő nagy részében. Természetesen, hogy nehéz lesz a városra koncentrálnom innen. Még csak az ablakból sem azt látom. Úgyhogy akinek van kedve, kövesse a Facebook oldalon az írásaimat, vagy nézegesse a blogot rendszeresen. Ezen a Facebook oldalon minden írásom megjelenik majd, legyen az Egy nap a városban, Ádám Ma Otthon Marad vagy más helyekre írt anyagom, a készülő regényemmel kapcsolatban is várhatóak infók. Sőt, azzal kapcsolatban majd segítséget is kérek időnként. Mindig benne volt a levegőben, hogy egy fokkal személyesebb helyre is írok, így most a sors adta, hogy gyorsan megtörténjen. Szóval azért kövessétek az Egy nap a városbant, mert lesznek anyagok, és egyébként kövessétek az egyéb írásaimat is, az ÁMOM-on (Ádám Ma Otthon Maradon). Vigyázzatok magatokra, egymásra, és segítsetek egymásnak. Most jött el a segítségnyújtás és -elfogadás időszaka, nem csak a betegek körében. És dolgozzunk azon, hogy ha ennek vége, ne a régi világ álljon fel újra, méretes szedáltságban, hanem valami jobb, a maga teljességében. Ámen.
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!