2020. április 8. szerda, Dénes napja
Ízek, színek, ételek
Révay András
2015.11.19 22:34
Az étterem Budapesten van, a nyolcadik kerületben. A tulajdonos Bangladesh-i, a konyhában indiai konyhafőnök vezetése mellett, eredeti indiai ételeket főznek. Kell ennél jobb bizonyíték arra, milyen kicsi a világ?

 Budapesten mintegy harminc indiai étterem működik, ezekből tíz nevezhető a szó megszokott értelmében étteremnek, a több inkább a gyorsétterem kategóriába tartozik. Bár a curry ősi otthona India, onnan világhódító útra kelt, és mára az egyik legkedveltebb és legszélesebb körben ismert fűszer lett – sőt, gasztronómiai stílust teremtett. Legnagyobb rajongói a britek, akik a curry-re „nemzeti eledelként” tekintenek. Országukban több mint 9000 indiai éttermet tartanak számon. Hozzájuk képest tehát alaposan le vagyunk maradva, ám a jelek arra mutatnak, hogy Budapest is kezd felzárkózni. Közép- és Kelet-Európa mindinkább ráérez az indiai konyha ízeire. A Curry House most ünnepli második születésnapját és bátran elmondható róla, hogy a legjobb úton halad a nullával végződő évfordulók felé. Otthonos. Olyan hely, ahol bátran le lehet venni a zakót, úgy érezheti magát a vendég, mintha egy családnál lenne baráti vacsorán.

 A Curry House igazgató tulajdonosa Zulkarnain Saer Khan, bangladesi üzletember, akinek az Egyesült Arab Emírségekben több sikeres vállalkozása is van, nemrégiben megkapta a Global Business Excellence Awards „Outstanding Entrepreneur” jelölését, valamint a Budapesten működő Bangladesi Konzulátus kereskedelmi és befektetési tanácsadójának tisztségét is ellátja. Éttermében – úgy tartja – a legfontosabb célkitűzés, hogy az oda betérő vendégeket hamisítatlan indiai ételekkel kínálják. A minőségre garancia, hogy a konyhában négy indiai szakács dolgozik és a menedzser is indiai. Ugyanakkor nem szándékoznak megállapodni az eddigi sikereknél. Vannak egészen közeli és hosszú távú terveik is. Indiában – mint minden más országban is – az étkezés a kultúra része. Ez a kultúra pedig roppant színes.

 Szeretnének – az ehető mellett – más ízelítőt is adni belőle. Különleges kulturális eseménnyel fogják népszerűsíteni Indiát november 21-én, szombaton, 10 és 12 óra között, a Rákóczi-téri Vásárcsarnokban. A zenés, indiai táncbemutató egy – gasztronómiai indíttatású - programsorozat része lesz. Ami pedig a hosszabb távú elképzeléseket illeti, 2016 májusában megnyitják majd a teraszukat, ahol egyszerre nyolcvan vendég is helyet foglalhat. A Curry House sikere azt mutatja, van létjogosultsága a hasonló éttermeknek, ezért szerepel a tervek között egy budai étterem megnyitása is. A neve más lesz, ugyancsak az indiai konyha legjavát, de más típusú ételeket fognak bemutatni benne – jelentette be az igazgató.

 A konyhát a 30 éves séf, Deepak Negi Kumar vezeti. Úgy kreál új étel-kombinációkat, hogy közben hű marad a hagyományos technikákhoz, így tökéletesen egyedi, mégis jól ismert ételeket tálal fel. India nagyon változatos ország, minden régiójának saját, a többitől eltérő gasztronómiája, hagyománya, kultúrája van. Az indiai ételek a legízletesebb húsból, halból és friss zöldségből készülnek, amit számtalan módon készítenek el úgy, hogy azok megőrizzék frissességüket és tápanyagaikat. A hagyományos indiai konyha igyekszik mindig friss alapanyagokat és kevés tartósítószert használni. A tartósítást inkább a fűszerek hozzáadásával végzik. Így egészséges ételek készülnek, amelyek még azok számára is élvezhetők, akik vigyázni szeretnének a vonalaikra.

 A Curry House India konyhájának titkait és mélységeit tárja fel. A vendégek sok éves tökéletesítéssel kialakított, sajátos ételkészítési technikákat és több ezer mérföld távolságból hozzánk érkező ízeket ismerhetnek meg itt. A fogások szinte kézműipari remekek, amelyeket gondosan válogatott, természetes alapanyagok, hagyományos dél-ázsiai és klasszikus összetevők felhasználásával, továbbá sajátos főzési technikák alkalmazásával készítenek, hogy minden friss és desi (nagyon indiai) legyen. Ezzel együtt nem meglepő, ha az először érkező magyar vendég bizonytalanul érzi magát. Érdemes ezért a felszolgálók segítségét kérni, az ő alapos szaktudásukkal könnyebb lesz eligazodni a kezdetben idegennek ható étlapon. Itt az sem számít szokatlannak, hogy még a konyhába is behívják a vendéget, hogy megkönnyítsék számára a választást.

Az étterem már egy éve dolgozik együtt a White Elephant kommunikációs ügynökséggel annak érdekében, hogy tevékenységük minél szélesebb körben – és lehetőleg minél gyorsabban – váljon ismertté. Az ügynökség képviselője, Samarjay Péter véleménye szerint egy indiai étteremben nem elégedhetünk meg azzal, ha csak jól megvacsorázunk. Aki ide bejön, azt kell érezze, hogy elutazott Indiába! A Curry House feladatának tartja, hogy elhozza India egy darabját Magyarországra. Aki Európában mostanában Indiára gondol, azt idézi fel magában, amit a Bombay környéki stúdiókból származó „Bollywood” filmekből kapott. Színek, zene, tánc – és ezek kombinációja. A már említett táncbemutatóhoz hasonlóból például több is lesz a következő félévben, Budapest különböző helyszínein.

www.curryhouse.hu

Kapcsolódó témák

Szokatlan esemény helyszíne lett Budapest egyik legismertebb borkereskedése, a Dohány utcai Veritas. Első pillanatban az ember talán azt gondolná, hogy zászlót váltottak és az alkoholellenesek táborához csatlakoztak, de elég körülnézni a helyiségben, hogy nyilvánvaló legyen: erről azért szó sincs! Van itt bor bőséggel, de most van valami más is.

A világhírű - három Michelin-csillagot szerzett - francia séf, Olivier Roellinger nevével fémjelzett szakácsversenyt 2010-ben hívták életre. A több francia szervezet közreműködésével létrejött verseny célja a fenntarthatóság népszerűsítése, a veszélyeztetett tengeri élőlények, kiváltképp a halak életterének megőrzése. Bár a versenyen korábban csak francia és spanyol fiatal szakácsok vettek részt, 2016-ban a szervezők ezt 30 ország részvételével európai szintre terjesztették ki. Érdekessége még, hogy csak 25 év alatti versenyzők indulhatnak.

Az első budapesti halfesztivált hat évvel ezelőtt rendezték meg, nem titkoltan azzal a céllal, hogy ráirányítsák a figyelmet a halfogyasztás hasznára, fontosságára. Az idén már a hatodik Halfesztivál megrendezésére kerül sor, ám – mint azt a rendezők elmondták – Magyarországon a halfogyasztás csak rendkívül lassan nő.

Ezzel a három szóval lehet összefoglalni a leglényegesebb sajátosságait a harmadik alkalommal megrendezett SIRHA-Budapest szakkiállításnak. Ezúttal tizenöt ország háromszáz kiállítója jött el, hogy bemutassa a vendéglátó- és az élelmiszeripar újdonságait, melléjük még szakácsok és cukrászok voltak a különleges versenyek szereplői.

A cukrászok 2007-ben indult kezdeményezése, a Magyarország tortája, most a szakácsok körében is követőkre talált. A Budapesti Gazdasági Egyetem impozáns Lotz-termében meghirdették a „Magyarország étele 2018” melegkonyhás szakácsversenyt és vele egy időben – már hetedik alkalommal – az OKÉS Közétkeztetési Szakácsversenyt is.

Blog ajánló
Városlátogatások Húsvéti köszöntő.
Városlátogatások Húsvéti köszöntő.
Egy nap a városban És most akkor hogyan élvezzük a tavaszt a városban?
Csodás idő van odakint, még néhány napig, aztán visszatér a hideg. Természetes, hogy mindenkinek viszket valamije, hogy ugyan már, menjünk ki egy picit. És mivel nincs kijárási tilalom, csak ajánlás, sokan teljesen figyelmen kívül hagyják ezeket. Emlékszem, mennyire meghökkentem mindig, hogy a mi milyen gyorsan és ellentmondást nem tűrően bevezettük a cigitilalmakat annak idején, most is azt gondolom, hogy egy kijárási tilalom is fegyelmezettebben működne nálunk, mint egy átlagos európai országban. De mivel nincs, a városban a változás sem annyira észrevehető. Ági, az Egy nap a városban túravezetője például úgy védekezik, hogy egyedül marad otthon, és egyedül is megy mindenhová (jellemzően boltba). Nem közelít senkihez két méternél közelebb, vagyis kiválasztja a szélesebb utcákat és kevesebb embert, meg általában biciklivel jár. A Margit hídon hazafelé bekanyarodott a szigetre is, és ott látta a fenti jeleneteket. Ami egyébként tökéletesen alkalmas a vírus mindennél gyorsabb terjedésére: az egyik csoportban ha csak egy ember fertőz, az egész csoport megfertőződik, és amikor elindul mindenki haza, a többi földön ülő csoport mellett elhaladva tuti lesz egy-két újabb fertőzés, ami megint csak egy-két teljes csoportot betegít meg. Egy ember képes pár óra alatt 30-40 ember megfertőzésére. Szóval nem, nem csak a nyugdíjasok flangálnak és trécselnek az utcán. Persze, túl lehet élni, de én nem lennék senki helyében egy-két hét múlva, amikor elkezdi gyanítani, hogy tüdőgyulladása van. Egy korombeli ismerősöm végigment most ezen: hazaküldés, félrediagnosztizálás, kórházból elküldés másik kórházba, későn befektetés, súlyosbodás, azóta bent fekvés. Koronavírusra mondjuk nem tesztelték, neki állítólag máshonnan lett tüdőgyulladása. Én ezen nem akarok végigmenni, és amikor majd ott lesznek, hát ők sem. A legjobb, ha otthon maradunk. Ha ki kell mennünk valamiért, akkor itt tesszük ki magunkat veszélynek: A lépcsőházban, a korlátokat sok ember megfogta, mi ne tegyük. Lehetőleg úgy menjünk ki az ajtón, hogy ne találkozzunk szembe senkivel a szűk folyosókon. Ha családi házban lakunk, az előny, mert most úgy ülhetünk be az autóba, hgoy tuti nem érintkezünk senkivel még csak időeltolással sem. Sokan mennek autóval most mindenhová, valójában tényleg jobb a tömegközlekedésnél és a gyalog sétánál. A bicikli is lehet jó, mert távol vagyunk az emberektől, de itt is nagyobb a kockázat az autóhoz képest. Kisebb autós kirándulásokat például tehetünk, egy kör ki a városból, ha nem is szállunk ki, az a legjobb. Megállunk valami festői helyen, elővesszük a szendvicseket, és megesszük, napfénytető előnyben. Rengeteg olyan sétahely van a városban, ahol nincsenek emberek, és könnyű két méteren kívül maradni mindenkitől, vagy akár nem is találkozni senkivel. Ezt szintén leellenőrizhetjük autóban ülve, és ha nem megfelelő a helyzet, egyszerűen álljunk tovább. Ha megfertőz valaki, és te tovább fertőzöl, azzal 3-4 héttel hosszabbodik a járvány vége, ami így akár egy évig vagy még tovább is elhúzódhat. Könnyű belátni, hogy ezzel szemben ha mostantól senki nem fertőz meg senkit, akkor meg 3-4 hét alatt vége az egésznek. Ahogy azonban most csináljuk, az az első forgatókönyvhöz van közelebb, ami elhúzódó otthonülést, ezáltal klausztrofób őrületet és olyan gazdasági visszaesést hoz, hogy abból jó darabig nem lábal ki senki. Persze, marha jó tavasszal a barátokkal dumálni a fűben ülve. És eddig a világ legsúlytalanabb dolga volt. De most a legsúlyosabb tettek egyike lett, rögtön az egymás arcába köhögés után. Értékeljük át ezt a dolgot. Úgyhogy én azt csinálom, hogy otthon tervezek. A budapesti túra helyett megtervezem a jövőbeli budapesti túráimat. Előveszem a Budapest témájú könyveimet (van jó pár, itt írtam néhányról), és elkezdem végre bújni azokat is, amiket félretettem az esős napokra. Ha érdekességre találok, felírom, hol történt, és bejelölöm a térképen, vagy a Google Mapsen ráteszek egy jelölést. Odaírom, melyik könyv hányadik oldalán van a ráutaló rész. Tegyetek így ti is, antikváriumokból simán lehet online rendelni. Így, amikor már lehet, és elmúlik a járvány, mindennél jobb túrákat tehettek, akár a barátokkal, és ti lesztek az idegenvezetők. A saját városotokban, az ezerszer bejárt helyeken, de most mégis friss szemmel: eszetekbe jut a karantén idején elolvasott érdekes sztorik halmaza. Várhatóan én is és Ági is ír majd a blogra könyvajánlókat, hogy ezt a tervező munkát megtehessük, és képzeletben úgy sétálhassunk a városban, ahogy csak szeretnénk.
Egy nap a városban Mi lesz most az Egy nap a városban bloggal?
Úgy tűnik, hogy a járványra való tekintettel az Egy nap a városban blog egy darabig nem tud olyan klasszikus posztokat szolgáltatni, amit megszoktatok tőle. Tudniillik hogyan élvezzük a várost, a városi nyüzsgést és a jó helyeket. Mert most inkább mindenki maradjon otthon, és legyünk rajta túl minél gyorsabban és fájdalommentesebben. Ez nem jelenti azt, hogy a blog teljesen bezár, de az biztos, hogy alapanyag híján ritkábban és más jellegű anyagokkal - például történelmivel vagy publicisztikával - jelentkezem. Én az új helyzetre való tekintettel másfajta tartalmakat fogok írni a következő időben, de nem a blogra, mert ezek az írások már nem férnek bele az Egy nap a városban blog Csaba és általam kialakított, 2010-es fókuszába. Az “Ádám ma otthon marad” című blogon jelentetem meg a mostani helyzetre reflektáló, meg mindenféle egyéb gondolataimat, tapasztalataimat. Mivel az egy személyes blog, ezért valamennyi érdeklődési köröm helyet kap majd rajta, elég veszélyes kilengéseket produkálva időnként. Első írásom az oldalon: Újraindítjuk a világot, és ez minden jónak a forrása lehet. Első posztként leírtam, hogyan tudjuk a legjobbat kihozni a mostani helyzetből. Majdnem az Egy nap a városban blogra töltöttem fel, de aztán átolvasva láttam, hogy ez már más. Már más iránya van benne a gondolatoknak, a város teljesen eltűnt, és előbukkant az, amiről eddig keveset írtam: hogy én hol és hogyan élek. És itt is fogok tartózkodni mostantól az idő nagy részében. Természetesen, hogy nehéz lesz a városra koncentrálnom innen. Még csak az ablakból sem azt látom. Úgyhogy akinek van kedve, kövesse a Facebook oldalon az írásaimat, vagy nézegesse a blogot rendszeresen. Ezen a Facebook oldalon minden írásom megjelenik majd, legyen az Egy nap a városban, Ádám Ma Otthon Marad vagy más helyekre írt anyagom, a készülő regényemmel kapcsolatban is várhatóak infók. Sőt, azzal kapcsolatban majd segítséget is kérek időnként. Mindig benne volt a levegőben, hogy egy fokkal személyesebb helyre is írok, így most a sors adta, hogy gyorsan megtörténjen. Szóval azért kövessétek az Egy nap a városbant, mert lesznek anyagok, és egyébként kövessétek az egyéb írásaimat is, az ÁMOM-on (Ádám Ma Otthon Maradon). Vigyázzatok magatokra, egymásra, és segítsetek egymásnak. Most jött el a segítségnyújtás és -elfogadás időszaka, nem csak a betegek körében. És dolgozzunk azon, hogy ha ennek vége, ne a régi világ álljon fel újra, méretes szedáltságban, hanem valami jobb, a maga teljességében. Ámen.
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!