2024. július 23. kedd, Lenke és Borisz napja
A jó bornál még jobbat!
Révay András
2015.08.06 21:45
A vincellérek régi, tréfás mondása, hogy van jó bor, van jobb bor, meg az én borom! Ha nem is szó szerint, de ennek a lényegét komolyan veszik a Matias Pincészetnél. Tevékenységük középpontjában folyamatosan a minőség javítása, az egyre kiválóbb borok készítése áll. Eredményeiket most partnertalálkozón is bemutatták.

 Rácz Miklós Tamás, a Matias Borászat pincemestere szerint a borászkodás nem csak annyiból áll, hogy szőlőt termesztünk és szüret után bort készítünk belőle. Az elkészült borokat meg is kell ismertetni a fogyasztókkal, ezért rendkívül fontos, hogy időről-időre megmutassuk, hol is tartunk. Ezt a célt szolgálják a partnertalálkozók. A Matias elsősorban pécsi, villányi pincészetként ismert, de nem véletlen, hogy öt különböző borvidéken vannak ültetvényeik. Szeretnék egyetlen pincén keresztül bemutatni mindazt, amire – a borok tekintetében - Magyarország képes. Éppen ezért nem tekintik magukat sem kifejezetten vörösboros, sem jellemzően fehérboros pincének. Igyekeznek mindkét területen megtalálni a kihívást, erre megadni a lehető legjobb választ – tehát elkészíteni a lehető legjobb borokat.

 Nem tesznek különbséget a borvidéki területeik között, mindenhol igyekeznek kimagasló szőlészeti munkát végezni, melyhez a pincében ugyanilyen színvonalú borászati tevékenység társul. Mindezek mellett természetesen a villányi, pécsi borvidéken végzett munka a leginkább hangsúlyos számukra. Az állítást az itt készült borok közül – a partnertalálkozóra hozott, összesen harmincféle borból – leginkább talán a 2013-as pécsi, Rajnai Rizling igazolja. Bizonyítékul szolgál arra is, hogy helytelen a megítélés. Pécs ugyanis, mint borvidék, jelenleg nem az őt megillető helyen szerepel a hazai listán, hanem sokkal hátrébb! Szinte hitetetlen adottságokkal bír. Rengeteg különböző talajtípus található a Kelet-Nyugat irányban hosszan elhúzódó területen. Épen ezért nagyon sok szőlőfajta termeszthető itt sikeresen, melyek közül a Rajnai Rizling az egyik kimagasló fajta lehet. Borának illatvilága kicsit intenzívebb, mint azt – általában – a fehérboroknál megszoktuk. Annyira nem, mint egy Muskotály, de lényegesen jobban, mint egy Chardonnay. Színe a szalmasárgánál kicsit világosabb, íze friss, tartalmas, könnyed ételeknek, tésztáknak, húsoknak, salátáknak nagyon jó párja lehet.

A Matias Pincészetnek persze van több olyan vörösbora is, amit bátran ajánlhat a fogyasztók figyelmébe. A bemutatóra hozottak közül az egyik ilyen a 2011-es Cabernet Franc Grand Selection. Elöljáróban elmondhatjuk róla, hogy a 2011. a kékszőlők, tehát a vörösborok számára jó évjáratnak nevezhető. Ez már önmagában is azt jelenti, hogy ha a szakemberek nem hibáznak, ebben az évben kimagasló vörösborok születhettek. Ez a Matiasnál is sikerült. A bor illatában gazdag aromavilágú, íze bársonyos, tanninokban gazdag, miközben mégsem bántóan élesek, hanem lesimultak. A bor összhatásában telt benyomást kelt.

A gazdaságnak Villányon kívül Szekszárdon, Badacsonyban, Tokajban van saját ültetvénye. A badacsonyiról származik az a Kéknyelű, melyből pezsgőt készítenek. Ezt egy kicsivel korábban szüretelik, mint azt, amiből majd bor lesz. Pezsgőt csakis azokban az években készítenek, amikor a szőlő minősége kimagaslónak nevezhető. A gyártás a hagyományos eljárást követi. Az elkészült – alacsonyabb alkoholtartalmú – alapbort pezsgőspalackokba töltik, majd a palackba meghatározott mennyiségű cukrot és élesztőt adnak, hogy beinduljon a második erjedés. Ha ez lezajlott, a palackokat ferde állványra helyezik, így a seprő a dugóra gyűlik. A palackok forgatásának, ideje, pincészetenként gyártási titok, mint az is, hogy a lefagyasztott seprőtömeg eltávolítása után milyen ízesítő anyagokat adnak a pezsgőbe, mivel „likőrözik”. A pezsgő a drótkosaras lezárást követően kerül a fogyasztóhoz. A borok készítésének fontos elemét jelenti a borász évek alatt összegyűlt tapasztalata. Megtapasztalja, hogy azon a termőhelyen a szőlő mit szeret, „mire képes”. Az így szerzett ismereteit használja arra, hogy egyre jobb borai legyenek és ez a Matias Pincészet célja is: a jó boroknál még jobb borokat készíteni!

Kapcsolódó témák

Idén lesz a negyedik éve, hogy megfürödhetünk a „bormedencében”, a Kárpát-medence borászatainak bemutatkozásán. Tizennégy történelmi régió ötven kiállítójának 150 különféle boránál is több várja a kóstolni, ismerkedni vágyókat október 10-én, szombaton délután három órától, Budapesten a Duna Palotában.

Nagy idő egy ember életében, hát még egy faluéban. Egy olyan falu életében, amelyik hetven évvel ezelőtt még nem is létezett! Budapesttől 91 kilométerre, Pest megye déli részén, a Ceglédi járás területén található, 2800-an lakják. Középületeit ma már napelem-erőmű világítja meg és otthona olyan vállalkozásnak, melynek terméke nemcsak idehaza közkedvelt, de jelentős külföldi exporttal is büszkélkedhet.

Bár a cím ellentmondásnak látszik – valójában nem az. Két, egymással jó kapcsolatban álló pincészet mutatta be Kékfrankos borait egy kis budai borbárban. A Kóstolom borbár szerényen bújik meg a Lövőház és Káplár utca kereszteződésénél, de aki egyszer már felfedezte, nagyon valószínű, hogy vissza fog térni ide.

A borkedvelő, a borászokra csak kicsit is figyelő közönség körében könnyű kérdésnek számít, melyik az a magyar borász, aki hamarább lett külföldön „Az év borásza”, mint idehaza? A kérdést akár még a borászatának nevével is kiegészíthetnénk, valószínűleg az sem tenné nehezebbé a válaszadást.

A Békési Pálinkafőzde idén ünnepli fennállásának 35. évfordulóját. Hazánk egyik legnagyobb kereskedelmi főzdéje ez alkalommal prémium termékcsaládját új taggal bővítette, debütál a Békési Barackpálinka – derült ki a forgalmazónál, a Veritas borkereskedésben tartott tájékoztatón.