2024. június 19. szerda, Gyárfás napja
Az akarat közös
Révay András
2019.11.17 11:01
Koncert-showt rendeznek a Fővárosi Nagycirkuszban november 26-án. A Kötéltánc elnevezésű dalpályázat 12 döntőse nyilvánosan, a közönség jelenlétében adja elő ekkor a pályaművét a manézsban. A cirkusz csodáját, varázslatos hangulatát megfogalmazó dalokat rangos, héttagú szakmai zsűri értékeli, és a közönség is szavazhat az általa legjobbnak ítélt számra. A fődíj egymillió forint!

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Nonprofit Kft. a cirkusz varázsát megfogalmazó, pozitív hangvételű dalok születését kívánta elősegíteni a Kötéltánc elnevezésű pályázata kiírásával. Összesen 59 pályázat érkezett a szeptember 30-i beadási határidőig és a résztvevők a legkülönbözőbb zenei stílusokban nyújtottak be szerzeményeket. A Fővárosi Nagycirkusz szakmai zsűrije tíz dalt juttatott egyenes ágon a döntőbe, további két dal pedig a közönségszavazatok által jutott a végső mezőnybe. E kettőnek a kiválasztására október 28. és november 10. között online szavazhatott a közönség, összesen 1641 szavazat érkezett a pályaművekre. A november 26-i nyilvános koncerten, a döntő estéjére felkért zsűri tehát 12 dalt értékel majd. A koncert-showra jegyeket a Fővárosi Nagycirkusz honlapján keresztül (www.fnc.hu) lehet váltani.

 Nem először fordul a Fővárosi Nagycirkusz más művészeti ágakhoz, tavaly irodalmi pályázatot írtak ki „Csoda a Cirkuszban” címmel, ezen nagyszerű versekkel, novellákkal pályáztak sokan. A mostani pályázaton is szép díjak várnak gazdára. Az első helyezett egymillió forintot, a második ötszázezret, a harmadik 350 ezer forintot kap majd. A gálán helyet foglaló közönség szavazatai alapján pedig a közönség-díj nyertese szintén félmillió forinttal lesz gazdagabb. A Koncert-showt bemutató tájékoztatón a döntőbe jutott dalok alkotói közül többen is jelen voltak. Blum József, „A légtornász” című dalát Four Fathers énekegyüttes adja majd elő. Cimmermann Kitti dala, „A Cirkusz valami más” nagyon vidám. A szerző úgy gondolja, hogy a dinamikus, pörgős zene az előadás végére illenék leginkább. A versenyszámok közé két angol nyelvű is bekerült. Ilyen lesz a Circus of the World, a Dániel Balázs Trió és Pleszkán Écsa műve. A győri nemzetközi fesztiválon a dalt már valószínűleg magyarul is előadják.

 Lágyabb, andalítóbb stílusú a Dinnyés Dániel és Hegyi György által írott mű, „Ugye elkapsz majd”. Az előadója Nádasi Veronika lesz. A szerzők szerint a cirkusz rendkívül drámai műfaj és ezt kívánták érzékeltetni. A dalpályázat címével megegyező lett Jakobicz Eszter pályamunkája: Kötéltánc. A zsűriben volt, aki nagyon szerette, más szerint nem biztos, hogy pont a cirkusz világához illeszkedik. Az alkotó „gyakorló zeneszerzőnek” tekinti magát, korábban nem tanult zeneszerzést, zongora-szakon végzett. Most a másfajta kifejezés eszközét keresi. Bornai Tibor 3-4 éves lehetett, amikor először járt cirkuszban. Az általa vezetett Közös Éneklődési Kör előadásában hallhatja majd a közönség a „Cirkusztündér”-t, mely arról szól, hogy a Cirkusz egy csoda.

A 15 éves, perzsa születésű Nejad Flóra és a Talamba ütőegyüttes együttműködéséből született a „Benne a világ” dal. Előadásuk a hangzás mellett látványosságot is ígér. A második angol nyelvű versenyszám, az Anahit együttes Together című dala szintén vita tárgya volt a zsűri körében. Az énekes, Csányi Rita feladata lesz, hogy mindenkit meggyőzzön arról, jól illeszkedik ez a mű is a cirkusz világához. Kedves, szeretetre méltó dalnak tartotta a zsűri Vincze Lilla alkotását: Eljött a Cirkusz. A gyermeki lét örök élményét próbálta kifejezni benne, mert számára a cirkusz nagyon izgalmas, valódi varázslat, egy nagy család. A közönségszavazás még két dalt juttatott a gálaest műsorába. Az első, Orosz Mihály – Iványi Márta: Ilyen az ember című munkája, arra keresi a választ, milyen érzés mindig valami újabb határt feszegetni? A második pedig „Ki a manézsra lép” – egy gyönyörű, szimfonikus hangzású, nagy ívű ballada - Pejtsik Panna előadásában hangzik majd fel.

 A zsűri elnöke Molnár György „Elefánt” – Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, az Omega együttes gitárosa, maga is artista volt három évig és a versenyzők között is rengeteg a kollégája. Fontos szempontnak tartja, hogy a különböző műfajokat nem szabad összekeverni. Mindegyik magas színvonalú alkotás. Egy közös van mindben: az akarat! Az artistákban szüntelenül élő akarat és a művészvilág más területén dolgozó zeneszerzőkben, énekesekben élő akarat közös, a fényt akarják láttatni és fényt akarnak adni az embereknek! A zsűri tagja lesz még Szakál László - a Fővárosi Nagycirkusz zenei vezetője, Szente Vajk - Jászai Mari-díjas színművész, rendező, Szomor György - Nádasy Kálmán-díjas rendező, színész, zeneszerző, dalszövegíró, Polyák Lilla – énekesnő, színművész, Varró Dániel – József Attila-díjas költő, és Keresztes Ildikó - énekesnő, színművész. A versenydalok már most is meghallgathatók a https://www.fnc.hu/szolgaltatasaink/koteltanc-dalpalyazat oldalon.

Kapcsolódó témák

Két bolgár művész, egy szobrász és egy festő alkotásaiból nyílt közös kiállítás a budapesti Bolgár Kulturális és Tájékoztató Központban. Kettőjük együttes bemutatkozása cseppet sem véletlen, művészi felfogásukban ugyanis határozott rokonság figyelhető meg.

A budapesti Koreai Kulturális Központ látogatói már megszokták, hogy az itt megrendezett kiállítások mindig valamilyen különlegességet állítanak a középpontba. Nincs ez másként most sem, az Eszterházy Károly Egyetemmel közösen létrehozott, és december 16-ig látható YATOO című kiállítás esetében sem.

A Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításain a 19. századi anyag mindig is fontos helyet foglalt el az épület legreprezentatívabb, első emeleti termeiben. Harminc év után ezt az állandó kiállítást most új szempontok szerint újrarendezték. Ráadásul a jól ismert remekművek mellett, közel egyharmad részben, olyan alkotásokkal is bővült, amelyeket eddig csak ritkán láthatott a közönség.

A szakembereket és a közönséget is egyaránt meglepő eredmény született a 2016-ban már huszonnegyedik alkalommal meghirdetett, „Az év természetfotósa” pályázat értékelése során. A pályázat történetében mind ez idáig soha nem fordult elő, hogy a rangos szakmai versengés úgy a felnőtt, mint az ifjúsági kategóriában kettős győzelmet hozott volna!

2016.10.30 20:35

Melyik városban van hazánk egyetlen diadalíve, hol találtak nálunk múmiákat, hová érkezett annak idején az első vonat, az első dunai gőzhajó és az első villanyvonat? Hol van Magyarországon a legnagyobb tokaji bor gyűjtemény? Mindezeken kívül még számos hasonló kérdést tehetünk fel, de talán már ennyiből is kitalálható: Vácról van szó.