2024. június 18. kedd, Arnold és Levente napja
Fordok, Porsche-k, Opelek... no meg a bor
Révay András
2015.07.25 21:51
Augusztus utolsó hétvégéjén indul majd el a hagyományos Magyar Borok Útja Rallye, de ez már a huszadik lesz a sorban! Nem véletlen tehát, ha a készülődés a megszokottnál is nagyobb a szervezők körében. Igaz, néhány dolog még titok, de van, amiről már beszámolhatunk olvasóinknak.

 A legfontosabb újság – jelentette be Megay Róbert Péter, a rendezvényt szervező Regő Kft. tulajdonosa: ez az esemény annyira felkeltette a magyar agrártársadalom figyelmét, hogy a versenyen elindul Fazekas Sándor miniszter úr és a Földművelésügyi Minisztériumból más résztvevők is lesznek. A Magyar Vidékfejlesztési Hivatal, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is felsővezetői szinten képviselteti majd magát a rallyen. Köszönhető ez annak az elismertségnek, amit az elmúlt 19 év során a rendezvény kivívott magának. Hozzájárul még az is, hogy a magyar gasztronómia – beleértve a borokat is – olyan színvonalat ért el, ami megérdemli, el is várja és meg is kell kapja a szakmai érdeklődést, támogatást, alátámasztva a minisztérium és a szakhivatalok személyes jelenlétével. Szükség is van arra, hogy komoly cégek erősítsék a belső turizmust, kiemeljék, széles körben ismertessék meg az értékeket, amiket a rallye során felkeresett borvidékek, borászatok jelentenek. Bizonyítja mindezt, hogy ezen a versenyen a Ford Credit 15 autóval lesz jelen, a támogatók közé lépett a Porsche Hungária, tíz autóval, ugyanennyivel a Peugeot is képviselteti magát a rendezvényen és jelen lesz az Opel csapata is.

Az elmúlt évek bebizonyították – emelte ki dr. Komáromi Endre ny. rendőrezredes, a rallye biztonsági főnöke – hogy a szervezők féltik, óvják a versenyzőket. Szeretnének a verseny végén, a díjkiosztó vacsorán mindenkit épségben, egészségben látni. De féltik azokat a közlekedőket is, akik ugyanazon az útpályán, ugyanakkor haladnak, ahol a verseny majd zajlani fog. Bár kezdetben sokan gondolták, hogy a bor és az autóvezetés nem fér össze, mindezidáig soha, egyetlen sérülés sem történt a rallyeken! Szép tájakon autóznak majd a résztvevők és senkinek nem kell sietnie. Úgy mérik ki az időt az egyes állomások között, hogy a megengedett sebességhatárok betartásával mindenki oda tudjon érni. Ezt a versenybírók ellenőrzik is, büntetőpontot kap, aki túl hamar érkezik. Számtalan sebességmérőt helyez ki az úton a Rendőrség is. Az egyes pincészeteknél a kóstoláshoz kötött feladatokat mindig az utastárs teljesítse. Aki aznap vezet, majd este, a vacsoránál bepótolhatja a lemaradását. Megkóstolhatja mindazokat a borokat, amelyek pincészetét érintették. Másnap reggel viszont kötelezően a szonda megfújásával kezdi a napot, aki a kormányhoz ül. Ha gond van, cserélhetnek, ha mindketten „fennakadnak”, akkor várniuk kell, amíg az alkohol eltűnik a szervezetükből! Gondoljanak a versenyzők az út mentén nézelődőkre is, mutassanak példát a szabályok betartására, legyen bekapcsolva a biztonsági öv és kikapcsolva a telefon!

 Az útvonaltervezésért a verseny sportszakmai igazgatója Majosházi Péter és csapata felelős. Az idén stílusosan több, mint 20 pincészet meglátogatását tervezik a Tokaji, Egri és Mátrai Borvidéken. Az első és második napon a versenyzők egészen biztosan ellátogatnak majd Tokaj és környékén a Basilicus Borkultúra Központba, a Gróf Degenfeld Szőlőbirtokra, a Harsányi Pincészethez, a Holdvölgyhöz, a Füleky Pincészethez, a Patricius Borházba, a Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészethez, az Első Mádi Borház és Bisztróhoz, valamint látogatást tesznek a világörökség részét képező Gombos-hegyi Pincesoron is. Az Egri Borvidéken megkóstoltatják az Ostoros borokat, továbbá, Gróf Buttler, Demeter Csaba, Vincze Béla legfinomabb borait azokkal a versenyzőkkel, akik aznap nem ülnek a kormánykerék mögé. A sofőrök sem maradnak hoppon, hiszen minden pincészetből magukkal vihetnek egy-egy üveg bort ajándékként. Nem fog mindenki azonos útvonaltervet kapni. Így érik el, hogy egyszerre ne túl sok autó fusson be ugyanahhoz a pincészethez, hanem elosztva, más-más sorrendben érkezzenek.

 „Az utolsó napi programról és a befutóról még nem rántjuk le a leplet, de annyit elárulhatunk, hogy méltó ünneplésre készülünk a Mátrai Borvidéken, ott is Gyöngyös városában, ahová minden érdeklődőt szeretettel várunk augusztus 30-án vasárnap délután.” – mondta Regőci Attila, a verseny alapítója és elnöke. Díjakból az idén sem lesz hiány. A hagyományoknak megfelelően nem csak az első helyezett kap kupát, hanem a legutolsó is! Mint mindig, most is elismerést kap a legjobb női páros, gazdára talál a „Ki kormányoz jobban?” díj a politikusoknál, és kupát nyer a legjobb újságíró kettős is. Mindkét miniszter, Fazekas Sándor és Pintér Sándor is ajánlott fel különdíjakat, tehát érdemes harcba szállni értük. Eddig kilencven pár nevezett be a versenyre, száznál több pedig nem indulhat. A maradék helyekre a regokft@regokft.hu oldalon vagy a +361 326 0535 telefonszámon lehet jelentkezni.

Kapcsolódó témák

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar, Határrendészeti Tanszék, valamint az Innovációs és Technológiai Iroda tervezésében – szervezésében, határforgalom-ellenőrzést segítő rendszer tesztelésére került sor Csongrád-Csanád megyében, a magyar – román határszakasz egyik igen forgalmas pontján, a csanádpalotai határátkelőnél. Az eseménynek Magyarországon túlmutató, nemzetközi jelentősége van.

A Március 15. téren található Belvárosi Plébániatemplom rekonstrukciója a templom régészeti feltárását követően 2014 júliusában kezdődött meg és most újabb állomásához érkezett. A munkálatok folyamán elkészült a templom bejárati előtere, a sekrestye, befejeződött az ún. Mátyás oratórium restaurálása, és 2019-2020-ban teljes megújuláson ment keresztül a két barokk torony.

Ne lepődjön meg senki, aki a cím olvastán egy szót sem ért! Bár bizonyára vannak, akik értik, de errefelé nincsenek túl sokan. Pedig egyszerű. A négy szó jelentése: 1 – 2 - 3 – 4 – csakhogy törökül! Az ok pedig, hogy erről szó esik, egy érdekes új tanfolyam, a Budapesti Török Kulturális Intézet, a Yunus Emre Enstitüsü szervezésében.

Van egy szálloda Budapest belvárosában, amelyik egy időben azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy helikopter leszállópálya volt a tetején. Aki viszont a járdán megy el előtte, más érdekességekre is felfigyelhet. Nem egy épületből áll, első pillanatban is markáns különbözőségek láthatók. Mindezek ellenére a homlokzat mégis harmonikus, még egy emléktábla is díszíti.

Jól illeszkedik az időszaki kiállítások sorozatába a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Múzeum „Füstölgéseink” címmel megnyílt legújabb kiállítása. A kávé története, a sör története után a dohányzás történetét mutatja be – kortárs alkotásokkal együtt. November 10-ig, keddtől vasárnapig látogatható.