2024. június 25. kedd, Vilmos és Maxim napja
Hetedszer is Szlovák konyha
Révay András
2014.09.15 21:11
Hetedik alkalommal rendezték meg a budapesti Gerbeaud étteremben a „Szlovák hét” gasztronómiai bemutatót. A vendégszakács ezúttal a Magas Tátrából, Ótátrafüredről érkezett.

Nem lehet mindig a vendégeket kérdezgetni arról, hogy mit is óhajtanak, és azt majd megvalósítani. Mert amíg teljesülnek a kívánságaik, addigra ők már valami mást akarnak. Ezzel a találó megállapítással kezdte a Szlovák Idegenforgalmi Hivatal Budapesti Képviseletének vezetője, Soňa Jelínková, a Szlovák konyha bemutatóját a budapesti Gerbeaud étteremben. Elébe kell menni a kívánságoknak, megmutatni, hogy mit is tudunk. Ez az oka annak, hogy már hetedszer rendezik meg ezt a bemutatót és mindig valami újat hoznak.

František Palko államtitkár bevezetőjében először arról szólt, hogy mindig nagy örömmel fogadják Szlovákiában a magyar turistákat. Évről-évre nagyon sokan ismerik meg a szlovák városokat, tájakat, erdőket, és aki ezt még nem tette meg, annak az elkövetkező őszi kiránduló, majd pedig a téli síszezon lehetőséget kínál a pótlásra. A szépen helyreállított várak kastélyok felkeresésére az őszi hónapok ideálisak. A síelésre pedig kitűnő lehetőséget nyújtanak a felújított síterepek. A százötven síközpontból százban hóágyúzás is van. Sok olyan gyógyfürdő is épült, ahol a szabadtéri, melegvizű medencéből csodálhatjuk a havas téli hegycsúcsokat. Ami pedig az ételeket illeti, azokról arrafelé azt mondják: jobb egyszer megkóstolni, mint háromszor beszélni róla!

A Gerbeaud étterem vezérigazgatója, Pintér Katalin szerint minden nemzetnek megvannak a saját „gasztro jegyei”, jellegzetes ételei, és ezeket ismeri a világ. Ezekre minden nemzet büszke lehet és megpróbálja belőlük mindig a legjobbat adni. A hagyományos nemzeti ételek a világ bármelyik táján érdekesek és azokra kíváncsiak az emberek, szeretik megkóstolni. Egy étel ugyanis azért válhat hagyományos „nemzetivé”, mert sokan eszik Helyi alapanyagokból készül és az évszázadok csiszolták a recepteket. A szlovák ételek is így váltak finomabbá, érdekesebbé, a vendégbarátság üzenetévé.

Már abban az időben is, amikor még az IBUSZ, az EXPRESS és a CEDOK hozta az utasokat, nagyon népszerű volt a magyarok körében Ótátrafüreden a Grand Hotel Bellevue – emlékezett vissza a szálloda jelenlegi igazgatója, Viktor Kosmák. Már felújították, ötszáz személyes konferenciaközpont lett és wellness részlege is épült. A négycsillagos szállodában a hagyományos edzőtermen kívül squash- és bowlingpálya is van. Jövőre, 2015. január 15-18. között itt rendezi meg a IV. Mondial Assistance Sí- és Snowboard Kupát közösen a Szlovák Idegenforgalmi Hivatal, a Turisztikai Managerek Szövetsége és a Turizmus Party Klub.

Štefan Sesták, a szálloda konyhafőnöke is eljött Budapestre és a szlovák hétre jellegzetes szlovák ételeket készített. Úgy gondolta, szinte egy darabját hozhatta el magával a Magas Tátrának. Liptói túrós pirogot, őzgulyást, favágó módra készült, tehát savanyú káposztával töltött sertéshúst kínált és egy érdekes tapasztalatát is megosztotta a hallgatósággal. Véleménye szerint igen közel áll egymáshoz a magyar és a szlovák emberek ízlése. Szlovákiában a legnépszerűbb étel a juhtúrós galuska, a sztrapacska – és most tessék meglepődni – a magyarok is ezt a szalonnás, fokhagymás ételt kedvelik a legjobban, ha Szlovákiában járnak. Sokan, főleg a határ közeli településekről csak ezért ruccannak át, hogy egy jó sztrapacskát egyenek. A példa bármikor, könnyen követhető!

Kapcsolódó témák

Szokatlan esemény helyszíne lett Budapest egyik legismertebb borkereskedése, a Dohány utcai Veritas. Első pillanatban az ember talán azt gondolná, hogy zászlót váltottak és az alkoholellenesek táborához csatlakoztak, de elég körülnézni a helyiségben, hogy nyilvánvaló legyen: erről azért szó sincs! Van itt bor bőséggel, de most van valami más is.

A világhírű - három Michelin-csillagot szerzett - francia séf, Olivier Roellinger nevével fémjelzett szakácsversenyt 2010-ben hívták életre. A több francia szervezet közreműködésével létrejött verseny célja a fenntarthatóság népszerűsítése, a veszélyeztetett tengeri élőlények, kiváltképp a halak életterének megőrzése. Bár a versenyen korábban csak francia és spanyol fiatal szakácsok vettek részt, 2016-ban a szervezők ezt 30 ország részvételével európai szintre terjesztették ki. Érdekessége még, hogy csak 25 év alatti versenyzők indulhatnak.

Az első budapesti halfesztivált hat évvel ezelőtt rendezték meg, nem titkoltan azzal a céllal, hogy ráirányítsák a figyelmet a halfogyasztás hasznára, fontosságára. Az idén már a hatodik Halfesztivál megrendezésére kerül sor, ám – mint azt a rendezők elmondták – Magyarországon a halfogyasztás csak rendkívül lassan nő.

Ezzel a három szóval lehet összefoglalni a leglényegesebb sajátosságait a harmadik alkalommal megrendezett SIRHA-Budapest szakkiállításnak. Ezúttal tizenöt ország háromszáz kiállítója jött el, hogy bemutassa a vendéglátó- és az élelmiszeripar újdonságait, melléjük még szakácsok és cukrászok voltak a különleges versenyek szereplői.

A cukrászok 2007-ben indult kezdeményezése, a Magyarország tortája, most a szakácsok körében is követőkre talált. A Budapesti Gazdasági Egyetem impozáns Lotz-termében meghirdették a „Magyarország étele 2018” melegkonyhás szakácsversenyt és vele egy időben – már hetedik alkalommal – az OKÉS Közétkeztetési Szakácsversenyt is.