2024. június 19. szerda, Gyárfás napja
Ízek, színek, ételek
Révay András
2015.11.19 22:34
Az étterem Budapesten van, a nyolcadik kerületben. A tulajdonos Bangladesh-i, a konyhában indiai konyhafőnök vezetése mellett, eredeti indiai ételeket főznek. Kell ennél jobb bizonyíték arra, milyen kicsi a világ?

 Budapesten mintegy harminc indiai étterem működik, ezekből tíz nevezhető a szó megszokott értelmében étteremnek, a több inkább a gyorsétterem kategóriába tartozik. Bár a curry ősi otthona India, onnan világhódító útra kelt, és mára az egyik legkedveltebb és legszélesebb körben ismert fűszer lett – sőt, gasztronómiai stílust teremtett. Legnagyobb rajongói a britek, akik a curry-re „nemzeti eledelként” tekintenek. Országukban több mint 9000 indiai éttermet tartanak számon. Hozzájuk képest tehát alaposan le vagyunk maradva, ám a jelek arra mutatnak, hogy Budapest is kezd felzárkózni. Közép- és Kelet-Európa mindinkább ráérez az indiai konyha ízeire. A Curry House most ünnepli második születésnapját és bátran elmondható róla, hogy a legjobb úton halad a nullával végződő évfordulók felé. Otthonos. Olyan hely, ahol bátran le lehet venni a zakót, úgy érezheti magát a vendég, mintha egy családnál lenne baráti vacsorán.

 A Curry House igazgató tulajdonosa Zulkarnain Saer Khan, bangladesi üzletember, akinek az Egyesült Arab Emírségekben több sikeres vállalkozása is van, nemrégiben megkapta a Global Business Excellence Awards „Outstanding Entrepreneur” jelölését, valamint a Budapesten működő Bangladesi Konzulátus kereskedelmi és befektetési tanácsadójának tisztségét is ellátja. Éttermében – úgy tartja – a legfontosabb célkitűzés, hogy az oda betérő vendégeket hamisítatlan indiai ételekkel kínálják. A minőségre garancia, hogy a konyhában négy indiai szakács dolgozik és a menedzser is indiai. Ugyanakkor nem szándékoznak megállapodni az eddigi sikereknél. Vannak egészen közeli és hosszú távú terveik is. Indiában – mint minden más országban is – az étkezés a kultúra része. Ez a kultúra pedig roppant színes.

 Szeretnének – az ehető mellett – más ízelítőt is adni belőle. Különleges kulturális eseménnyel fogják népszerűsíteni Indiát november 21-én, szombaton, 10 és 12 óra között, a Rákóczi-téri Vásárcsarnokban. A zenés, indiai táncbemutató egy – gasztronómiai indíttatású - programsorozat része lesz. Ami pedig a hosszabb távú elképzeléseket illeti, 2016 májusában megnyitják majd a teraszukat, ahol egyszerre nyolcvan vendég is helyet foglalhat. A Curry House sikere azt mutatja, van létjogosultsága a hasonló éttermeknek, ezért szerepel a tervek között egy budai étterem megnyitása is. A neve más lesz, ugyancsak az indiai konyha legjavát, de más típusú ételeket fognak bemutatni benne – jelentette be az igazgató.

 A konyhát a 30 éves séf, Deepak Negi Kumar vezeti. Úgy kreál új étel-kombinációkat, hogy közben hű marad a hagyományos technikákhoz, így tökéletesen egyedi, mégis jól ismert ételeket tálal fel. India nagyon változatos ország, minden régiójának saját, a többitől eltérő gasztronómiája, hagyománya, kultúrája van. Az indiai ételek a legízletesebb húsból, halból és friss zöldségből készülnek, amit számtalan módon készítenek el úgy, hogy azok megőrizzék frissességüket és tápanyagaikat. A hagyományos indiai konyha igyekszik mindig friss alapanyagokat és kevés tartósítószert használni. A tartósítást inkább a fűszerek hozzáadásával végzik. Így egészséges ételek készülnek, amelyek még azok számára is élvezhetők, akik vigyázni szeretnének a vonalaikra.

 A Curry House India konyhájának titkait és mélységeit tárja fel. A vendégek sok éves tökéletesítéssel kialakított, sajátos ételkészítési technikákat és több ezer mérföld távolságból hozzánk érkező ízeket ismerhetnek meg itt. A fogások szinte kézműipari remekek, amelyeket gondosan válogatott, természetes alapanyagok, hagyományos dél-ázsiai és klasszikus összetevők felhasználásával, továbbá sajátos főzési technikák alkalmazásával készítenek, hogy minden friss és desi (nagyon indiai) legyen. Ezzel együtt nem meglepő, ha az először érkező magyar vendég bizonytalanul érzi magát. Érdemes ezért a felszolgálók segítségét kérni, az ő alapos szaktudásukkal könnyebb lesz eligazodni a kezdetben idegennek ható étlapon. Itt az sem számít szokatlannak, hogy még a konyhába is behívják a vendéget, hogy megkönnyítsék számára a választást.

Az étterem már egy éve dolgozik együtt a White Elephant kommunikációs ügynökséggel annak érdekében, hogy tevékenységük minél szélesebb körben – és lehetőleg minél gyorsabban – váljon ismertté. Az ügynökség képviselője, Samarjay Péter véleménye szerint egy indiai étteremben nem elégedhetünk meg azzal, ha csak jól megvacsorázunk. Aki ide bejön, azt kell érezze, hogy elutazott Indiába! A Curry House feladatának tartja, hogy elhozza India egy darabját Magyarországra. Aki Európában mostanában Indiára gondol, azt idézi fel magában, amit a Bombay környéki stúdiókból származó „Bollywood” filmekből kapott. Színek, zene, tánc – és ezek kombinációja. A már említett táncbemutatóhoz hasonlóból például több is lesz a következő félévben, Budapest különböző helyszínein.

www.curryhouse.hu

Kapcsolódó témák

Szokatlan esemény helyszíne lett Budapest egyik legismertebb borkereskedése, a Dohány utcai Veritas. Első pillanatban az ember talán azt gondolná, hogy zászlót váltottak és az alkoholellenesek táborához csatlakoztak, de elég körülnézni a helyiségben, hogy nyilvánvaló legyen: erről azért szó sincs! Van itt bor bőséggel, de most van valami más is.

A világhírű - három Michelin-csillagot szerzett - francia séf, Olivier Roellinger nevével fémjelzett szakácsversenyt 2010-ben hívták életre. A több francia szervezet közreműködésével létrejött verseny célja a fenntarthatóság népszerűsítése, a veszélyeztetett tengeri élőlények, kiváltképp a halak életterének megőrzése. Bár a versenyen korábban csak francia és spanyol fiatal szakácsok vettek részt, 2016-ban a szervezők ezt 30 ország részvételével európai szintre terjesztették ki. Érdekessége még, hogy csak 25 év alatti versenyzők indulhatnak.

Az első budapesti halfesztivált hat évvel ezelőtt rendezték meg, nem titkoltan azzal a céllal, hogy ráirányítsák a figyelmet a halfogyasztás hasznára, fontosságára. Az idén már a hatodik Halfesztivál megrendezésére kerül sor, ám – mint azt a rendezők elmondták – Magyarországon a halfogyasztás csak rendkívül lassan nő.

Ezzel a három szóval lehet összefoglalni a leglényegesebb sajátosságait a harmadik alkalommal megrendezett SIRHA-Budapest szakkiállításnak. Ezúttal tizenöt ország háromszáz kiállítója jött el, hogy bemutassa a vendéglátó- és az élelmiszeripar újdonságait, melléjük még szakácsok és cukrászok voltak a különleges versenyek szereplői.

A cukrászok 2007-ben indult kezdeményezése, a Magyarország tortája, most a szakácsok körében is követőkre talált. A Budapesti Gazdasági Egyetem impozáns Lotz-termében meghirdették a „Magyarország étele 2018” melegkonyhás szakácsversenyt és vele egy időben – már hetedik alkalommal – az OKÉS Közétkeztetési Szakácsversenyt is.