2024. április 15. hétfő, Anasztázia és Tas napja
Kultúra, élmények és tudomány Mádon
Furmintház
2015.09.26 10:08
Egyedülálló látványossággal bővül a történelmi dűlőiről és világhírű borairól híres Tokaj- Hegyaljai település, Mád. A festői szépségű mádi térségbe illeszkedő kulturális központ állandó élmény-kiállításoknak, játszóháznak, és kulturális műhelynek ad otthont.

Sokszínű alkotóközpont épül Mádon

Az alkotóház sokszínű szolgáltatásai lehetőséget teremtenek, hogy a „Tokaji” név ne csak a gasztronómiával, hanem a művészettel is összekapcsolódjon. Az épülő Furmintházban egy központban koncentrálódnak a helyi kulturális értékek, így nem pusztán a borászat kedvelőinek jelenthet majd kellemes kikapcsolódási lehetőséget. A kreatív pihenés hívei elismert helyi alkotók segítségével tanulhatják meg számos művészeti ág, illetve a kézműves szakma alapvető fortélyait: legyen szó szövésről, fonásról, agyagozásról, festésről, vagy éppen textilművészetről.

Az épületben kialakított állandó kő- és ásványbemutató térben a látogatók szemügyre vehetik majd, milyen kőzetek alkotják a Tokaj régió és azon belül Mád értékes szőlődűlőinek talaját. Az interaktív kiállításon kreatív módon fedezhetjük fel Mád ásványkincseit.

Míg a felnőttek a történelmi dűlőkön kirándulnak, vagy épp borkóstolón vesznek részt, a kicsik a Furmintház különböző játszószobáiban és kültéri játszóudvaron tölthetik el az időt. A Furmintház névre keresztelt alkotóház évszaktól függetlenül, az év minden napján várja vendégeit.

Kapcsolódó témák

Valóban, így érkezett vissza Hanti Vilmos Indiából, de nem ennek okai, inkább az eredménye érdemel figyelmet. A hangsúly pedig itt azon van, hogy míg általában a kellemetlen eseménynél következményekről szoktunk beszélni, ebben az esetben mégis helyesebb eredményről szólni.

Maguk a művészek és a szervezők is meglepődtek, milyen sok érdeklődő gyűlt össze a budapesti Bolgár Kulturális Intézetben rendezett kiállítás megnyitóján. A három kortárs bolgár művész alkotásaiból rendezett tárlat szeptember 10-ig, munkanapokon 10 és 18 óra között látogatható.

A Magyar Nemzeti Galériában június végétől október elejéig látható Modigliani-kiállítás az olasz festő életművének első nagyszabású bemutatója Magyarországon. A több mint nyolcvan alkotást - köztük 61 Modigliani-művet, aktokat, portrékat és szobrokat felvonultató tárlatra a világ több nagy köz- és magángyűjteménye kölcsönzött műveket.

A korok és szokások változásának számtalan jele van. Megmutatkozik mindennapi életünkben is. Elegendő például, ha megnézzük miben más egy asztal terítése ma és mondjuk 80-100 évvel ezelőtt. Eltérést fogunk látni akkor is, ha az összehasonlítást lehetőleg azonos színvonalon – egy ismert, drágább étteremben - megterített asztalnál végezzük.

Van egy kerület Budapesten, ahol az egyik városrészben lehetetlen úgy végigmenni az utcán, hogy szinte minden házon ne látnák egy vagy több emléktáblát. Országos – és nem túlzás – világra szóló tehetségű emberek százai éltek ott. Most az emléktábla-állítási program kétszázkilencedik táblájának felavatására gyűlt össze az ünneplő közönség a főváros XIII. kerületében, az Újlipótvárosban.