2024. május 28. kedd, Emil és Csanád napja
Már az első lesiklás is öröm
Révay András
2014.11.15 20:29
A tél közeledtével megélénkül az érdeklődés a síterepek iránt. Szomszédaink közül két ország is bőséges lehetőséget kínál a válogatásra. Sokan állítják, hogy Szlovákia helyszínei nemcsak közelebb vannak, de olcsóbbak is Ausztriánál és ma már a színvonalban sem nagyon van különbség.

 Donovaly nélkül nincs téli szezonnyitás és a magyarok nélkül nincsen Donovaly – állapította meg a Szlovák Idegenforgalmi Hivatal Budapesti Képviseletének vezetője, Soňa Jelínková. Ugyanakkor sajnos mindinkább szembetűnő, hogy a fiatalok kevéssé ismerik Közép-Európát. Pedig Szlovákiában van mit megismerni. Kilenc nemzeti parkja van és számtalan természeti szépség lelhető fel benne. A welness szállók, élményparkok télen-nyáron tele vannak. A vendégek télen főleg azokat kedvelik, melyek a hegyek lábánál fekszenek. A „Síelj és csobbanj” programban a kombinált síjegyek fürdőbelépőként is szolgálnak. A poprádi Aqua City évek óta elnyeri a Legzöldebb Élménypark Európában díjat. Pöstyén gyógyfürdője már egy évszázad óta híres, a történelmi városok históriájában is számos közös pontot fedezhetünk fel. Pozsonyt Istropolis néven 907-ben alapították, nevét a Duna – akkor Ister – adta. Városi rangra IV. Béla emelte. Jelenleg a világ legfiatalabb fővárosa, Szlovákia ugyanis 1993-ban lett önálló. A várat – egyelőre csak kívülről – felújították, szépen ki is világítják éjjel. Mire Szlovákia lesz az EU soros elnöke 2016-ban, a belső felújítás is befejeződik. Most minden évben, júniusban, látványos koronázási ünnepségeket tartanak, hiszen sok Habsburg uralkodót ott koronáztak meg.

 Számos hely szerepel az UNESCO Világörökség listáján: Bártfa, Selmecbánya, a Dobsinai Jégbarlang, a Szepesi vár, ami a legnagyobb várrom Európában. A várakat, kastélyokat nagy becsben tartják, óvják, nem engednek kastélyszállókat csinálni belőlük. Szlovákiában is érvényes a mondás, hogy gyomron keresztül él a szerelem – igyekeznek jól tartani a hozzájuk látogatót. A Magyarországon is mind népszerűbbé váló Horalky sikerére nem is kell jobb bizonyíték, mint egy szám: a világon minden huszadik másodpercben megesznek valahol egyet belőle. A deményfalvi völgy tizenkét gyógynövényéből emésztést segítő likőr készül. A hegyvidék sajtjai messze földön híresek, az ottani ételeket is szívesen fogyasztják a látogatók.

A Magyar Sí akadémia elnöke, Klausmann Viktor gyerekkora óta szerelmese a tátrai tájaknak. Szinte a második otthonának érzi. Évente többször is felkeresi – persze viszi az egész családot. Ám nem csak ő, de mindazok, akik az elmúlt időben néhányszor már megfordultak ott, tapasztalhatják, micsoda változások mentek végbe. A közelünkben a legjobb, legkönnyebben sízhető terepek ott találhatók. A Riders Park Donovaly mindig elsőként nyílt meg Szlovákiában. A parkban három ugrató és 12 akadály található, melyeket a szezonban időnként változtatnak, újabb és újabb kihívás elé állítva a snowboardosokat. Minden szezonban új akadályok is készülnek.

Az ember két dolgot szeretne elérni minden új szezon kezdetén - mondta Húshegyi Gábor budapesti Szlovák Intézet igazgatója. A síterepeken dolgozók szeretnék, ha továbbra is olyan sok magyar turista látogatna Donovalyba, mint az előző években, de ugyanakkor erősen remélik, hogy az előző tél megismételhetetlen marad. Nem történik meg az, hogy hosszú ideig egy szem hó sem esik. Bíznak abban, hogy ismét egy nagyszerű síszezon előtt állunk, az idén már 150 modern, jól felszerelt, hóágyúzott síközpont várja a vendégeket. Jasna, Rózsahegy mellett a Hopok északi és déli oldalának összeköttetése is elkészült. Tátralomnicon napról-napra újabb felvonók indulnak, a Csorba tónál kiváló sífutó-pályák vannak.

 Két nemzeti park között, Szlovákia központjában, Besztercebánya régióban van Donovaly. A Park Snow síközpont marketing igazgatója, Miro Dobrota megerősítette, hogy ez az egyik legfelkapottabb síközpont az országban és ez nem is véletlen Tizenöt kilométer lesiklópálya, ahová két ülőlift és tizennégy húzós lift viszi fel a vendégeket. Mindenki megtalálja a neki legalkalmasabb pályát. A külföldiek közül a lengyelek után a legtöbb vendég magyar. Igen népszerű a nyolcórás síbérlet, de van ennél olcsóbb is. December 25-ig tíz Euróért is lehet síelni, a gyerekek pedig – 12 éves korig – csak 8 Eurót fizetnek. Töredék időre, egy-két-három órára is lehet jegyet venni, így azok is síelhetnek, akik csak átutazóban járnak arrafelé. A sífutókat 18 kilométeres pálya várja. Az „éjszakai” síelésre este kilencig lesz lehetőség, ezt a szórakozást két felvonó segíti.

Akik a helyi – bejelentett – szállásadóknál foglalnak helyet, kedvezményt adó Donovaly-kártyát is kapnak. A három- és a hatnapos síbérlet a kártyával 20 százalékkal olcsóbban vehető meg. A Slovakia Super SkiPass hét síközpontban, például Jasnán, a Csorba tónál, Tátralomnicon, Rózsahegyen és persze Donovalyban érvényes, sőt még egy csehországi pályán is. Megvásárolható tíz napra, de az egész szezonra is. Ugyanakkor a Donovalyban vett, két napnál hosszabb időre szóló síbérlet önmagában is érvényes Rózsahegyen. Aki pedig nem akar síelni, az fürödhet, korcsolyázhat még a bobot is kipróbálhatja.

Vitathatatlan, hogy Donovalyban a legnépszerűbb hely – legalább is a gyerekek körében – a három éve működő Fun Park. A tulajdonosa, Vajta Botond szerint a snowboardozást korábban úgy hétéves kortól kezdték tanítani a gyerekeknek. Ők a három - hatéves korosztállyal is megpróbálkoznak az idén. A park területén kifejezetten nekik hoztak létre egy mini pályát. Szórakozásban a többiek sem szenvednek majd hiányt. A kedvenc mesefigurák táncolnak, ők vonják be a gyerekeket a különféle programokba. A szülők akár egész napra is otthagyhatják a csemetéket és élvezhetik a gondtalan téli szabadságot.

 Nincs mindenkinek autója, és akinek van az sem biztos, hogy szívesen vezet a havas téli utakon. Síelni viszont szeretne. Az ő gondjukon segít már negyedik éve a Lupus Travel utazási iroda. Igazgatója, Farkas Miklós arra hívta fel a figyelmet, hogy mindazoknak, akik előre, már Budapesten megveszik a síbérletet, náluk húsz százalék kedvezményt kaphatnak a bérlet árából. Mindjárt a bérletet kapják meg, nem valamiféle utalványt. Legtöbben az 1 – 7-napos bérleteket keresik. Újdonság az idén, hogy az esti síelésre is kapható lesz bérlet. Segítenek a szálláskeresésben és foglalásban is, panziótól szállodáig tudnak javaslatot tenni. Az Európai Utas Biztosító ajánlatait is 15 %-kal olcsóbban köthetik meg náluk, akik Donovalyba mennek síelni.

 Már negyedik éve Donovaly ad otthont egy különleges eseménynek. Jövőre is ott fogják megrendezni a XXIII. Országos Amatőr Gyermek Síbajnokságot. A Honda Kupa versenyét 2015. február 7-én tartják. Az első gyermekbajnokságot 1993-ban rendezték meg Ausztriában a Semmeringen. Az előfutó ekkor dr. Jeszenszky Géza külügyminiszter volt, aki idén az unokáját is benevezi a versenyre. Ennek a rendezvénynek érdekessége, hogy csak amatőrök indulhatnak rajta, korosztályonként és nemenként – évek szerint- külön kategóriában. Minden rajthoz álló gyerek Honda-tárgyjutalmat kap. A kedvezményes napijegy ára 5 euró, a kísérők napijegye 12 euróba kerül. Benevezni még lehet a www.skioutlet.hu oldalon. A verseny egyik – nem is titkolt célja, hogy segítsenek a szülőknek a gyerekeket elvonni a számítógép elöl és egy kis mozgást vigyenek az életükbe. A síelés nagy előnye, hogy már maga a cselekvés is élvezet. Szemben azokkal a sportokkal, ahol csak a győzelem számít, csak a győztes örül és csak hosszú kemény edzések árán lehet az eredményt elérni. Sítalpon már az első lesiklás is öröm!

Kapcsolódó témák

Nemcsak ember, egy ügy is válhat szentté, és a haza védelme bizony lehet egy ilyen ügy. Szombathelytől mindössze húsz kilométerre van egy város, melynek nevét kimondva, mindenkinek azonnal egy nagyszerű és hősies várvédelem jut eszébe, a vár és kapitányának neve is örökre összeforrott. A két név: Kőszeg és Jurisics, egymástól ma már szétválaszthatatlanok.

Aki eljön Szombathelyre, hogy a város sok száz éves múltjával ismerkedjen, meglepve fogja tapasztalni: a közelmúlt évtizedei, sőt még napjaink is szolgálnak figyelemre méltó helyszínekkel. No és persze azt sem szabad elfelejteni, hogy a turista bizony előbb utóbb megéhezik, megszomjazik, esetleg megtetszik neki, amit látott és szeretne egy napnál többet is eltölteni errefelé. Nos, ha így dönt, nem fog csalódni!

Valószínűleg kevesen tudják, melyik Magyarország legrégebben alapított városa? Melyik az, ahol két szent is járt, az egyik itt is született? Itt haladt át az egyik legfontosabb római kereskedelmi útvonal, római kori szentélye világszerte ismert. Mai nevét hetivásárról kapta, történelmi múltja, öröksége igen gazdag. Szokták a Nyugat kapujaként is emlegetni, percek alatt lehet innen átjutni Ausztriába. Így már könnyebb kitalálni?

A számos különböző szellemi hatásokból táplálkozó zsidó kultúra bemutatása fontos feladat. Hiszen a közös kultúra köti össze a zsidókat és nem zsidókat, a vallásosokat és nem vallásosokat, a fiatalokat és időseket, az anyaországi és a határon túli magyarokat. Erre a feladatra vállalkozik évek óta Budapest legnagyobb zsidó rendezvénye, a most már 22. alkalommal megrendezett Zsidó Kulturális Fesztivál.

A Kiskunságban olyan ételeket és italokat kóstolhatnak az érdeklődők, melyek egyedülállóak hazánkban. Azon belül is, a Kiskunmajsához közeli, mindössze 2600 lakosú kisközség, Szank hívja fel magára számos érdekességgel a figyelmet. Aki már járt ott, egyet fog érteni azzal; még átutazóban is érdemes megállni itt, kicsit körülnézni, enni egy jó ebédet, megkóstolni más, helyi különlegességet. Az ittenieknek két jelmondatuk is van, a vendég tetszés szerint választhat belőlük. Az egyik filozofikusabb: „Tedd a jót és kerüld a rosszat!”, a másik vidámabb: „Itt édesebb a meggy, mint máshol a cseresznye”. A falu lakói dolgos, szorgalmas emberek és mindenek előtt optimisták. Hisznek abban, hogy még nagy fejlődés áll előttük. Erre a legjobb bizonyíték a falu határában felállított – a látogatókat fogadó – kép, melyen községükben toronyépületek láthatók. Ez az ő jövőjük: Szank-Franciso!