2024. április 16. kedd, Csongor és Joachim napja
Nagyon Balaton: VinCE Balaton - Borfesztivál a vízen és vízparton
2015.07.01 13:17
Harmadik alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Tagore sétányon, az ország talán legszebb vízpartján a VinCE Balaton borfesztivált. A Kékszalag tókerülő vitorlásversennyel egyidőben hűs borral teli pohárral szurkolhatunk a versenyzőknek a parton, de akár hajóról is, a fesztivál különlegessége ugyanis, hogy boros „élménykurzusokat” tartanak yachtok fedélzetén. A VinCE Balaton idén már a Nagyon Balaton programsorozatának része.

VinCE Balaton

Helyszín: Vitorlás tér és Tagore sétány

Nyitva tartás: július 2–5., csütörtök–vasárnap: 12.00–22.00 (A kötelező nyitva tartáson kívül a kiállítók nyitva lehetnek: 10.00–24.00)

 

Több mint 60 válogatott kiállító kínálja portékáját a pezsgőktől a kézműves sörökön át az ínyenc halételekig. A vízparti színpadon már délután elkezdődnek az ingyenes koncertek – fellép többek között a Budapest Voices, a Bohemian Betyárs és Antonia Vai, a kicsiket pedig gyermekprogramok várják. A fesztiválra a belépés ingyenes. A VinCE Balaton főtámogatója az EON.

 

Idén először: VinCE Tündérbár – úszó Lounge

Hogy ízelítőt adhassunk a vízen való ringatózásból azoknak is, akik nem tudnak vízre szállni, egy vízi bárban is várjuk vendégeinket a Tagore sétány legszebb részén, a Rózsák kertje mellett – a víz tetején!

 

Miért más ez a borfesztivál?

A minőség garanciája az ország vezető bormagazinja, a VinCE Magazin, amely minden év márciusában a nemzetközi borszakmát hozza el a VinCE Budapest Wine Show-n, nyáron viszont a szakmai rendezvény „kabrióváltozatával”, a VinCE Balatonnal várja vendégeit lazább hangulatban, de ugyanúgy minőségi kompromisszumok nélkül. A VinCE Balatonon ugyanis csak olyan borászatok kínálhatják boraikat, akik a magazin valamely vaktesztjén korábban már szereztek négycsillagos, azaz kiváló minősítést. A legnagyobb nevek (többek között Gere Attila Villányból, a Sauska Borászat Villányból és Tokajból, a Fekete Pince Somlóról) mellett új, nemrég indult, ám annál ambíciózusabb borászatokat is találunk, amilyen például az ultramodern azaz, a kézműves Vabrik vagy a Tokaji borvidék egyik legújabb ékszere, az Obzidián Bormanufaktúra.

 

Ingyenes koncertek minden nap a Tagore sétányon

Csütörtök

18.00 Szatmári Juli együttese

21.30 Szabó Balázs Bandája

Péntek

16.00 Bihari Gellért humorista

17.00 Göncöl néptáncegyüttes

18.00 Punk Whiskey

21.30 DJ

Szombat

16.00 Matiné zenekar

18.00 Göncöl néptáncegyüttes

21.00 Budapest Voices

Vasárnap

18.00 Antonia Vai

21.30 Bohemian Betyars

 

Borkurzusok yachtfedélzeten

Közel 30 élvezetes hajós borkurzust ajánlunk azoknak, akik szeretnének a Balaton vizén sütkérezve, különleges borokat kóstolva szórakozva tanulni. A 90 perces kurzusokra egy elektromos yacht fedélzetén kerül sor, egy kurzus ára 4000 Ft / fő, amely tartalmazza a hajózást, a legalább 6 boros borsort, ásványvizet és az előadó pótolhatatlan előadását (az előadók a VinCE Magazin állandó szakemberei, többek között Romsics László szakmai tanácsadó, Németh Ágnes főszerkesztő, Vörös Attila borszakíró). Pezsgőhajó, pinot-hajó, rozéhajó és sok más érdekesség várja az elszánt borkedvelőket.

 

 

Jegyvásárlás és további információ:

www.vincebalaton.hu

Kapcsolódó témák

Idén lesz a negyedik éve, hogy megfürödhetünk a „bormedencében”, a Kárpát-medence borászatainak bemutatkozásán. Tizennégy történelmi régió ötven kiállítójának 150 különféle boránál is több várja a kóstolni, ismerkedni vágyókat október 10-én, szombaton délután három órától, Budapesten a Duna Palotában.

Nagy idő egy ember életében, hát még egy faluéban. Egy olyan falu életében, amelyik hetven évvel ezelőtt még nem is létezett! Budapesttől 91 kilométerre, Pest megye déli részén, a Ceglédi járás területén található, 2800-an lakják. Középületeit ma már napelem-erőmű világítja meg és otthona olyan vállalkozásnak, melynek terméke nemcsak idehaza közkedvelt, de jelentős külföldi exporttal is büszkélkedhet.

Bár a cím ellentmondásnak látszik – valójában nem az. Két, egymással jó kapcsolatban álló pincészet mutatta be Kékfrankos borait egy kis budai borbárban. A Kóstolom borbár szerényen bújik meg a Lövőház és Káplár utca kereszteződésénél, de aki egyszer már felfedezte, nagyon valószínű, hogy vissza fog térni ide.

A borkedvelő, a borászokra csak kicsit is figyelő közönség körében könnyű kérdésnek számít, melyik az a magyar borász, aki hamarább lett külföldön „Az év borásza”, mint idehaza? A kérdést akár még a borászatának nevével is kiegészíthetnénk, valószínűleg az sem tenné nehezebbé a válaszadást.

A Békési Pálinkafőzde idén ünnepli fennállásának 35. évfordulóját. Hazánk egyik legnagyobb kereskedelmi főzdéje ez alkalommal prémium termékcsaládját új taggal bővítette, debütál a Békési Barackpálinka – derült ki a forgalmazónál, a Veritas borkereskedésben tartott tájékoztatón.