2024. május 28. kedd, Emil és Csanád napja
Értéket hozunk létre
Utazónet
2014.08.16 23:32
Szokványos sajtótájékoztató helyett kötetlen beszélgetésre hívta az újságírókat a Zsidó Nyári Fesztivál szervező csapata. Jelen volt több – a Fesztiválon közreműködő – művész is.

Az idén már tizenhét éves lesz a Zsidó Nyári Fesztivál, és annyit biztosan elmondhatunk róla, hogy az elmúlt tizenhat évben megrendezéséért mindig nagyon komoly csapatmunka folyt. A számok is ezt bizonyítják – mondta el dr. Vadas Vera fesztiváligazgató. Minden alkalommál tíznél több helyszínen, évente több mint ötven rendezvény zajlott, közel ötszáz fellépő művész közreműködésével. Jelzik azt az értéket, amit ez a fesztivál képvisel és a továbbiakban is képviselni kíván. A zsidó kultúra rendkívül gazdag, így azután nem is nehéz minden évben valami újdonsággal előjönni. A kulturális érték mellett jelentős anyagi értéket is létrehozunk – erősítette meg az igazgató. Nemrég volt a Magyar Turizmus Zrt-nél egy konferencia, ahol a fesztiválok gazdaságra gyakorolt hatását értékelték. Elmondták: a fesztiválok idején a külföldiek átlagos tartózkodási ideje 2,82 nap, a turisták napi költése 18 ezer Ft. és a kereskedelmi szálláshelyek foglaltságának 19,1 %-át adják a fesztiválvendégek. A Zsidó Nyári Fesztivál az elmúlt 4-5 évben maga is méri ezeket az adatokat. Azt tapasztalták, hogy rájuk mindezeknek a duplája vonatkozik. A vendégek átlagosan 4 éjszakát töltenek nálunk, 90 százalékuk azt is 4-5 csillagos szállodákban. Napi költésük 35-40 ezer forint között van!

Ám ez a rendezvény elsősorban mégis kulturális fesztivál, mely egyre inkább törekszik arra, hogy ne csak Budapesten, hanem a vidéki városokban is jelen legyen. Annál is inkább, mert az idén, a zsidó és a cigány holokausztról szóló megemlékezések kapcsán azt is érzékeltetni szeretnénk, mennyire fontos, hogy megismerjük gyökereinket – erősítette meg Lukács Miklós cimbalomművész. A Hazaút című koncerten, a Lukács trió mellett fellép Ninck Roth, az Írországban élő, zsidó származású szaxofonművész, a balkáni és a zsidó népzene kiváló ismerője is. Lukács Miklós szerepel a vers, próza és a zene egyedi párbeszédét megvalósító Radnóti emlékműsorban is, mely után – mint ezt elmondta – egy kicsit mindig másként látja a világot.

Nem akármilyen üzenetet választott műsorához Alföldi Róbert és a Szakértők zenekar. Konrád György szavai mit sem veszítettek érvényükből: „A tudás védőoltás. A gyűlölet és közöny: betegség. A szeretet és az empátia: egészség. Mindannyian választunk. Merjünk választani, mert nincs más lehetőségünk. Merjük a jót választani. Merjük azt választani, ami talán nehezebbnek tűnik, mert felelősséggel jár. Mindannyiunknak. Nincs más jövőnk.” Kovács Márton, a zenekar vezetője ezt még azzal egészítette ki, hogy bár színházi előadásokon lépnek fel, volt alkalmuk Alföldi Róberttel is együtt dolgozni. Róla kevesen tudják, hogy tizenkét évig zongorázott és jól is énekel. A „Kutató kezek” című koncerten zsidó és nem zsidó dallamokból szőtt muzsika öleli körül a súlyos gondolatokat.

Nemcsak zene, nemcsak színház ez a hét, sokkal inkább összművészeti fesztivál, melynek a fotó is hangsúlyos része. Arató András fotóművész sokáig úgy gondolta, hogy akik a mai világban alkotnak, azok szépet és jót kívánnak alkotni. Ez a véleménye mostanában megváltozott. Azok a tárgyak, melyek egyre másra feltűnnek a környeztünkben, egyaránt mennek a szépség és a jóság rovására is. A Lakásgalériában a fesztivál ideje alatt ingyenesen látogatható kiállításának címe: „Régi kór árnya felé” pontosan jelzi érzelmeit. Az oly sok vitát kiváltó – éjszaka suttyomban felállított – emlékmű megvitatása helyett elég, ha elgondolkodunk a Károlyi-szobor sorsáról. A Parlament mellett a helyére állított monstrum Tisza-emlékművet csak „alattvalók” nézhetik, Károlyi viszont emberi volt, barátkozni lehetett vele.

Szeptember 2-án, a Goldmark teremben egy különleges monodráma előadására kerül sor. A Förster Vera „Kapaszkodj” című, önéletrajzi írása alapján készült, „Egy pesti lány” drámájában Olasz Ági színművész egy fiatal lány sorsán keresztül a magyar zsidóságnak a II. Világháborúban elszenvedett borzalmaival, közös múltunkkal szembesíti a nézőt és készteti közös gondolkodásra. A főszereplő nem is zsidó, csak szerelme révén kapcsolatba kerül az ellenállással. Ez juttatja Auschwitzba. Ott válik felnőtté. Véletlen, de túlélte, neves pszichológus vált belőle Angliában. Gerendás Péter zenéje a mába húzza a történetet: hogyan él tovább az antiszemitizmus.

Különleges eseménye lesz a fesztiválnak a Budapest Táncszínház és a Nemzeti Táncszínház közös produkciója, a Kislányom, Anne Frank. Földi Béla, a Budapest Táncszínház alapító igazgatója és a darab koreográfusa elárulta: Ottó Frank szemszögéből ábrázolja a történteket. Az apa szerepét Gálffi László játssza és egy olyan világba viszi el a nézőt, melyet otthon, a könyvet olvasva nem tud elképzelni. Az apa helyzetét, amint beleolvas a lánya naplójába, aki már nem él! A darabot, mely a tánc és az irodalom határmezsgyéjén egyensúlyozik, magyarországi bemutatója után játszották már Pozsonyban és Brnoban is, mindenhol nagy szeretettel fogadták és ebben fontos szerepe van a mű zeneiségének is.

A filmművészet, a költészet és a zene kapcsolódik szorosan egymáshoz a Robert Capa emlékesten. A program két részből áll. Előbb egy Caparól készül új magyar dokumentumfilmben a még élő, közeli barátok visszaemlékezései eddig kevéssé ismert részletekkel gazdagítják a világhírű fotós élettörténetét. A forgatókönyv írója, Hámor Éva elmondta, hogy a film szinte magánerőből, öt évig készült. Az 1913-ban született Friedmann Endre közeli jó barátja volt az ő nagyapjának és a későbbi Robert Capa könyvet is dedikált a barátjának. Ez képezi a film egyik alapját. A műsor második részében a világhírű fotós élettörténetét Bruno Cicchetti olasz költő, forgatókönyvíró versei segítségével dolgozzák fel. A verseket Jávori Ferenc, a Budapest Klezmer Band vezetője zenésítette meg.

A budapesti együttes mellett jelen lesz a fesztiválon a világ egyik legjobb klezmer zenekara a Gitanes Blondes, de az igazi attrakciót ebben az esetben mégsem ők, hanem Giora Feidman fellépése jelenti. Nevezik őt a klezmer királyának is. A kifejezés egy óhéber szóból származik, a klez jelentése hangszer, a klezmer viszont már egy műfaj, mely a főleg jiddisül beszélő, kelet-európai zsidóság körében született meg és a XIX. század második felétől kezdődően egyre nagyobb sikereket ér el. Giora Feidman korunk egyik legnagyobb előadója, zenéjével sajátos, autentikus üzenetet közvetít. Sokoldalú, kísérletező kedvű klarinétművész, fellépett a világ összes híres koncerttermében, játszott a kor legtekintélyesebb karmestereivel. Zenéjét elragadtatással fogadják Londontól Tokióig, a hetvenes évek elejétől csak klezmerrel foglalkozik.

Az idei Zsidó Nyári Fesztivál részletes programja megtalálható a http://zsidonyarifesztival.hu oldalon.

Kapcsolódó témák

Alig egy év elteltével, ismét budapesti kiállítással örvendeztette meg művészetének kedvelőit a Tatabányán élő és dolgozó Jakobi Anna Mária. Képeinek ezúttal a IX. kerületi Lónyai utcában található eReSz Kultúrpont adott otthont.

Az Europeana Food and Drink program, valamint a Nemzetközi Magyar Fotónapok keretében fotópályázatot hirdetett a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, a Magyar Fotóművészek Szövetségével együttműködve. A nyertes alkotások kiállításon láthatók a Múzeumban, június 26.-ig.

Ismét lesz Womanity fesztivál. Május 15-én, Budapesten, a Millenáris Park „B” épületében a Fesztivál a nőket ünnepeli. Közel 120 kiállító, workshopok, business terem, „férfimegőrző”, interaktív baba-mama szoba és nagyszínpadi programok, előadások várják az érdeklődőket, ráadásul a célkitűzés sem mindennapi.

A 20. század egyik legnagyobb hatású művészének tárlata nyílt meg Budapesten, a Nemzeti Galériában „Alakváltozások, 1895-1972” címmel. Pablo Picasso festészetének eddigi legnagyobb kiállítása Magyarországon július 31-ig lesz látható.

Fontos kiállítás nyílt meg Budapesten a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. Segít bennünket abban, hogy ne merülhessen feledésbe egy kitűnő sportember és katona emléke.