2024. június 19. szerda, Gyárfás napja
Négyezer kép, egyetlen versenyen
Révay András
2014.11.07 14:58
A Magyar Természettudományi Múzeumban megnyílt a 22. kiállítás a GDF SUEZ – Az Év Természetfotósa 2014 pályázat legjobb képeiből. A beérkezett képek legjavából álló gyűjtemény január ötig tekinthető meg.

 Ez már tízedik alkalom, amikor a Magyar Természettudományi Múzeumban tartják az Év Természetfotósa verseny kiállítását – emelte ki a díjkiosztó ünnepség megnyitóján dr. Korsós Zoltán, a múzeum főigazgatója – bár valójában már a 22. versenyről van szó. A fotókiállítás, tehát a múzeum rendszeres eseményének tekinthető. A főigazgató elmondta azt még, hogy maga is évtizedek óta fotózik, de eddig nem volt bátorsága elindulni ezen a versenyen. Az viszont örömére szolgál, hogy a bemutatott pályamunkák színvonala évről-évre egyre magasabb és ez minden bizonnyal hozzájárul ahhoz, hogy a múzeumba látogató fiatalok is kedvet kapjanak a természet fényképezéséhez.

 A GDF SUEZ energiacég 2014-ben ötödik éve névadó szponzora az idén 22. alkalommal megrendezett, Az Év Természetfotósa pályázatnak. A Társaság most először közönségdíj meghirdetésével és átadásával is támogatja a pályázatot. Az eseményhez kapcsolódóan a GDF SUEZ belső fotópályázatot is hirdetett, és lehetővé teszi, hogy három gyermekotthon lakói is ellátogathassanak a kiállításra. A cég igazgatósági tagja, Csiba Péter még hozzátette: Idén először közönségszavazást is indítottak saját Facebook-oldalukon (www.facebook.com/GdfSuezMagyarorszag). Az oldal több mint 30 ezer rajongója egy hónapon keresztül egy alkalmazás segítségével adhatta le szavazatát a tíz általa legjobban kedvelt fotóra, a pályázat 98 nyertes fényképe közül. Az érvényesen szavazók között a Társaság értékes, fotófelszerelésre beválthatóutalványt sorsolt ki.

Az eredményeket és a pályázat menetét a naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége elnöke, Radicsics Milán ismertette. A versenyen a hazai és határon túli, profi és amatőr természetfotósok csaknem négyezer képe közül válogatta ki a legjobbakat a többszörösen díjnyertes természetfotósokból álló, héttagú zsűri. A pályázat ezúttal minden eddiginél szorosabb versenyt hozott: az értékes és komoly szakmai elismerést jelentő díjakért a döntőben több mint hatvan alkotó 98 műve versengett. A szoros versenyt mi sem jelzi jobban, mint az a tény, hogy a zsűrizés során a két legjobb kollekció között végül alig néhány tizedpontnyi különbség döntött.

Az idei pályázat másik érdekessége, hogy Az Év Természetfotósa korábbi négyszeres győztese, a világszerte sikert sikerre halmozó magyar fotós, Máté Bence ezúttal mindössze egyetlen képpel szállt sorompóba, és ez a fotó meg is nyerte a Napnyugtától napkeltéig kategóriát. A zsűri kiváló munkáját igazolja, hogy ugyanezzel a képpel Máté Bence a világ legfontosabb természetfotós pályázatán, a BBC Wildlife Photographer of the Year 2014 versenyen néhány hete megnyerte a madárfotók kategóriáját. A pályázat elbírálása ezúttal is több lépcsőben zajlott, amelyek az utolsó kivételével – ahol a díjazott képek és pályázók kiválasztása történt – mind nyilvánosak, a helyszínen vagy az interneten követhetők voltak. Az utolsó fordulóba jutott kilencvennyolc fotográfia került az Alexandra Kiadó gondozásában Az év természetfotói - Magyarország 2014 című kötetbe is.

A száraz számokat illetően mégis van egy adat, ami különösen szívet melengető: az elmúlt huszonegy esztendő során soha nem jutott a pályázat utolsó fordulójába ilyen sok alkotó fotográfiája! Kilencvennyolc képről van szó, ennyi szebbnél szebb, érdekesebbnél érdekesebb természetfotót láthatunk ebben a kötetben, és ezek a művek kerültek a hagyományoknak megfelelően a Magyar Természettudományi Múzeumban megrendezett, s ezt követően országjáró turnéra induló kiállítás falára is. Ám ezt a csaknem száz fotót az idén több mint hatvan pályázó jegyzi! Ez bizony rekord a javából, akár lehetne ez is az idei pályázat szenzációja – de nem az. Mert az idei versenyszenzációja éppen az, hogy nincs szenzáció.

 Minden jel arra vall, hogy a pályázat immár nemcsak nagykorúvá, hanem valóban felnőtté vált. A harsogó szenzációk ifjonti hevületén már túl van, a cél most már sokkal inkább az, hogy ez a rangos szakmai versengés továbbra is a világszerte ismert is elismert magyar természetfotózás fejlődésének motorja legyen. A fejlődés ugyanis vitathatatlan! A pályázat utolsó fordulójába jutott alkotók rekordszáma önmagában is azt jelzi, hogy a mezőny az idén minden eddiginél kiegyenlítettebb volt. Más szóval: soha nem volt olyan kiélezett a verseny a díjakért, helyezésekért, mint 2014-ben. A beküldött versenyművek rendkívül magas színvonala egyben tökéletesen leképezi azt a fejlődést is, ami a fotótechnikában és az ahhoz kapcsolódó műszaki, informatikai és egyéb területeken megfigyelhető.

 Fotográfusaink bátran kísérleteznek, a legvégső határokig, sőt olykor azokon is túl kihasználják a meglévő lehetőségeket. Ha az elérhető technikai megoldások nem léteznek, hát létrehozzák őket. És ha túl szűknek érzik például a „gránitba vésett” kompozíciós szabályokat, akkor nem vesznek tudomást róluk, néha bizony nem kevés fejtörést okozva a zsűrinek. A fotóművészet területén egy új korszak kibontakozásának tanúi vagyunk. Ebben az idősebb generációk tagjainak tudomásul kell venniük, hogy a verseny a fiatalabbak számára sokszor otthonosabb terepen folyik tovább. A most felnövő új természetfotós nemzedéknek viszont azt kell észrevennie, hogy ez a fejlődés tovább fokozható egyszerűen azáltal, ha tanulnak az „öregektől”, hiszen az ő vállaikra állva még magasabbra juthatnak.

Kapcsolódó témák

Szokatlan, a nézőt elgondolkodásra késztető képekből nyílt kiállítás Budapesten, a második kerületi Vízivárosi Galériában. A külföldön és idehaza egyaránt jól ismert, Munkácsy- és Mednyánszky-díjas festőművész, Végh András alkotásai március 22-ig láthatók.

Nyáron sincs hangos diszkó, jól lehet pihenni, menekülni a város zajából a természet csodáihoz. Egy helyszín, mely olyan értékekkel bír, mint a közeli Kis-Balaton, a gyógyvíz, a Kápolnapusztai Bivalyrezervátum, a nyugodt, virágos kisvárosi idill, a galamboki horgásztó, vagy a garabonci Garabonciás Farm. Ezt mindet, egyetlen szóval is ki lehet fejezni: Zalakaros.

A Koreai Köztársaságban az utolsó évtizedekben lezajló fejlődés a művészetben is jól nyomon követhető. Ez látható azon a tizenkét koreai kortárs képzőművész alkotásait felvonultató tárlaton is, a mi március 12-ig ingyenesen megtekinthető a budapesti Koreai Kulturális Központban.

Ez a látszólag feloldhatatlan ellentmondás egy készülő szenzációt takar. A Magyar Állami Operaház valódi sztárparádéval viszi színre Lee Hall és Elton John, „Billy Elliot – a Musical” című világhírű darabját az Erkel Színházban, július 29-én.

A tizennyolcadik esztendejébe lépett Valentin-napi Páros Teniszkupa a rendszerében és – részben – a versenyzők személyében is megújult. Szellemében nem. Továbbra is teljesíti régi célját, hogy közel hozzon egymáshoz embereket.