2024. május 26. vasárnap, Fülöp és Evelin napja
Új élet kezdete
Révay András
2015.03.17 21:59
Nem túl vidám, sokkal inkább elgondolkodtató kiállítás látható Budapesten, április 19-ig. A prágai Motol Egyetemi Kórház daganatos gyerekekkel foglalkozó részlegén dolgozó Lucie Cingrošová onkológus Kamila Berndorffová fényképésszel karöltve egy különleges programot valósított meg. A kiállítás első külföldi bemutatására a budapesti Cseh Centrumban került sor.

Ha egy gyermeknél tumoros betegséget állapítanak meg, a szülők, a család kétségbeesik. Az orvos ezt nem teheti, neki optimizmust kell sugároznia – és ma már erre van is alapja. Egy fajta pozitív hozzáállásra kell rábírja a beteg gyereket és családját is. Meg kell győzze őket arról, hogy az onkológiai betegség diagnózisa nem a vég, hanem egy új élet kezdete – hívta fel a figyelmet a kiállítás mottójára őexcellenciája Juraj Chmiel, a Cseh Köztársaság Budapesti nagykövete. A képek arról árulkodnak, hogy megfelelő előkészítés után a betegek képesek úgy élni tovább, mint egészséges társaik. Vagy folytathatják régi kedvteléseiket vagy, ha erre már nincs lehetőség, találhatnak maguknak új hobbit, sportot, elfoglaltságot – mely számukra nem pótszer - abban sikeresek, akár korábbi életüknél sikeresebbek lehetnek!

 Ennek a kiállításnak az előzményei a hatvanas évekre nyúlnak vissza – mondta el Gál Róbert, a Cseh Centrum igazgatója. Ján Starý professzor 1964-ben indította el a prágai Motol Egyetemi Kórház gyermek onkológiai programját, melynek eredményeként ma már egy egész klinikai foglalkozik ott daganatos betegségben szenvedő gyerekekkel. Eleinte kétkedéssel fogadtak ezt a kezdeményezést, hiszen abban az időben még nagyon alacsony volt a gyógyulási arány. Szerencsére az idő igazolta az eltökélt munkát, ma már ugyanezen klinikáról a beteg gyerekek több mint nyolcvan százaléka gyógyultan távozik – és ez óriási eredmény! A kis betegekhez való viszonyban nagyon fontosnak tartják a támogatást és a pozitív hozzáállást.

A klinika hangulata leginkább akkor változott meg, amikor 2006-ban munkába lépett egy fiatal orvosnő, Lucie Cingrošová. Az ő célkitűzése volt, hogy megváltozzon az emberek viszonyulása a beteg gyerekhez. Nem igaz, hogy őket csak sajnálni lehet! Ezek a szokatlan és sokkoló képek talán nekünk is segítenek majd, hogy jobban elfogadjuk a környezetünkben élő betegeket és megnyilvánulásainkkal ne gátoljuk, hanem támogassuk a gyógyulásukat. A fényképek egyben krónikái is azoknak az igaz történeteknek, melyekben a gyerekek és a családok erőfeszítései sikerek voltak. Legyőzték a kétségbeesést és a reménytelenséget. A súlyos állapotból kigyógyult gyerekek figyelemre méltó eredményeket értek el, tudományban, sportban, művészetben.

 Jelen volt a kiállítás megnyitásán egy prágai család is. Gyermeküket is ezen a klinikán kezelték és ő most ott tart, hogy ősszel az egészséges gyerekek között kezdheti meg iskolai tanulmányait. A kislány másfél éves korában derült ki, hogy egy kisebb labda méretű daganat van a gyomrában – mondta el az édesanya. A hír borzalmas volt és az utána következő kórházi kezelés időszakát sem volt könnyű elviselni. Cingrošová doktornő volt, aki bebizonyította, hogy a hasonló betegségekben szenvedő gyerekek napjainkban már ebből kigyógyíthatók és a kezeléseket követően ugyanolyan életet élhetnek, mint bármelyik másik társuk. A család személyes jelenlétével erősíteni kívánta a kiállítás magyarországi bemutatásának célját, azt, hogy a gyógyulás esélye nem ismer határokat! A gondolkodásban is le kell bontani a tabukat, a veszélyről és a megoldás lehetőségéről beszélni kell. Nagyon fontos, hogy a betegség megjelenésekor ne essenek szét a családok, mert akkor teljesen cselekvőképtelenné válnak. Segítségre van szüksége az érintetteknek.

Magyarországon a súlyosan beteg gyerekek – és családjuk – életének megkönnyítésével a Bátor Tábor foglalkozik. Igazgatója, Molnár Attila elmondta, a Hatvan melletti táborba Csehországból, Lengyelországból is érkeznek gyerekcsoportok. Munkájukat, mely nagy emberi és szakmai odafigyelést igényel, rengeteg önkéntes is segíti. A tábor 2001 óta működik és eddig hatezernél is több gyereket fogadtak. Minden program ingyenes a gyerekek számára, őket nem betegként kezelik. Számos hazai és külföldi – közöttük csehországi - kórházzal állnak kapcsolatban. A kórházaknak ebben a programban az a szerepük, hogy olyan gyerekeket javasoljanak a táborba, akiknek az ott töltött idő a legnagyobb pozitív hatással lehet az életükre. A Bátor Tábor tagja a SeriousFun Children's Network-nek, amelyet az Oscar-díjas színész - Paul Newman alapított 25 évvel ezelőtt. A nemzetközi táborszövetségnek világszerte 16 olyan tagja van, amelyek élményterápiás módszerekkel táboroztatnak krónikus beteg gyerekeket.

A kiállítás díjtalanul látogatható Budapesten, a VI. kerületi Szegfű utca 4-ben, a Cseh Centrum épületében, hétfőtől csütörtökig 9.00 – 16.00; valamint pénteken 9.00 – 14.00 óra között. http://budapest.czechcentres.cz

Kapcsolódó témák

Szokatlan, a nézőt elgondolkodásra késztető képekből nyílt kiállítás Budapesten, a második kerületi Vízivárosi Galériában. A külföldön és idehaza egyaránt jól ismert, Munkácsy- és Mednyánszky-díjas festőművész, Végh András alkotásai március 22-ig láthatók.

Nyáron sincs hangos diszkó, jól lehet pihenni, menekülni a város zajából a természet csodáihoz. Egy helyszín, mely olyan értékekkel bír, mint a közeli Kis-Balaton, a gyógyvíz, a Kápolnapusztai Bivalyrezervátum, a nyugodt, virágos kisvárosi idill, a galamboki horgásztó, vagy a garabonci Garabonciás Farm. Ezt mindet, egyetlen szóval is ki lehet fejezni: Zalakaros.

A Koreai Köztársaságban az utolsó évtizedekben lezajló fejlődés a művészetben is jól nyomon követhető. Ez látható azon a tizenkét koreai kortárs képzőművész alkotásait felvonultató tárlaton is, a mi március 12-ig ingyenesen megtekinthető a budapesti Koreai Kulturális Központban.

Ez a látszólag feloldhatatlan ellentmondás egy készülő szenzációt takar. A Magyar Állami Operaház valódi sztárparádéval viszi színre Lee Hall és Elton John, „Billy Elliot – a Musical” című világhírű darabját az Erkel Színházban, július 29-én.

A tizennyolcadik esztendejébe lépett Valentin-napi Páros Teniszkupa a rendszerében és – részben – a versenyzők személyében is megújult. Szellemében nem. Továbbra is teljesíti régi célját, hogy közel hozzon egymáshoz embereket.