2024. április 15. hétfő, Anasztázia és Tas napja
A VinAgora Borverseny történetének legjobb sorozata
Kiss Kriszta
2015.06.18 11:08
5 nagyarany, 106 aranyérem, 58 ezüstérem, 4 „nevező ország legjobb bora”, 7 „legjobb fajtabor” díj, „legeredményesebb családi pincészet” díja, „legsikeresebb fiatal borász” díja, a „VinAgora új felfedezettje”

„Nehéz, ám nagyon kellemes volt az idei VinAgorán bírálni: rengeteg kiváló bor közül kellett a legjobbakat kiválasztani. Szinte zavarba ejtő volt a sok hibátlan, egyedi bor, ilyen sorozattal még nem találkoztam, pedig bíráltam már párszor.” - mondta az egyik magyar zsűritag.

Négy napon át dolgoztak a versenyre érkező hazai és külföldi bírálók, akik a munka után Budapesttel ismerkedtek. Kiváló borok versengtek idén, a bírálóknak ezért nem volt egyszerű a dolga. Rengeteg érmet oszthattak volna ki, de a szabályzat szerinti 30%-os éremkorlát miatt feljebb kellett vinni a ponthatárokat. Sok bor magas pontszámot ért el, ám emiatt idén nem kaphatott érmet.

A június 11-14. között, Budapesten megrendezett VinAgora Nemzetközi Borversenyre 549 nevezés érkezett 18 országból. Ausztrália, Brazília, Franciaország, Libanon, Peru, Marokkó, Taiwan, Németország, Románia, Spanyolország és Uruguay is szerepelt hazánkon kívül a nevező országok sorában. Az összesen 55 főből álló nemzetközi zsűri keményen dolgozott, hogy tudása szerint a legjobb döntést hozza meg a négy nap alatt.

A champion díjak június 27-én, a VinAgora Borgálán, a Boscolo Konferencia Központban kerülnek kihirdetésre. A többi díj az alábbiak szerint került kiosztásra:

Nagyaranyérmet az alábbi öt bor kapott:

-          Balla Géza Feketeleányka&Cabernet Franc 2012 bora

-          a Bodnár Pincészet Tokaji Aszúeszencia „Vágy” 2003 bora

-          a spanyol Gonzalez Byass Noe erősített bora

-          a Pauleczki-Vin Szőlőbirtok és Pincészet Tokaji Muscat Lunel 2000 5 puttonyos aszúja

-           a cseh Znovin Znojmo Znovin Tramin Cerveny 2010 bora.

Ha egy külföldi országból legalább 15 minta érkezik, akkor a nevezett minták közül a legmagasabb pontszámot elért arany érmes bor különdíjban részesül, ezt idén az alábbi pincészetek borai kapták:

-          Balla Géza Feketeleányka&Cabernet Franc 2012 bora

-          az ausztrál Gatt Wines Gatt Shiraz 2013 bora

-          a brazil Vinícola Campestre LTDA, Zanotto Espumante Brut pezsgője

-          a cseh Znovin Znojmo Znovin Tramin Cerveny 2010 bora.

 

Idén 7 legjobb fajtabor díj is gazdára talált, ők azok:

-          ax wine(e)motion  Merlot 2011 bora

-          a Bardon Borászat Meszes Furmint 2013 bora

-          a Feind Borház Cabernet Franc Prémium 2012 bora

-          a Gál Szőlőbirtok és Pincészet Gál Kékfrankos 2014 rozé-ja

-          a Hilltop Neszmély Borászat Kamocsay Chardonnay Superior 2013 bora

-          a Takler Borbirtok Cabernet sauvignon reserve 2009 bora

-          a Varga Pincészet Kft. Aranymetszés Olaszrizling 2014 bora.

 

A champion díjak, a „legeredményesebb családi pincészet” díja, a „legsikeresebb fiatal borász” díja, és a „VinAgora új felfedezettje” díj a Borgálán kerül kihirdetésre ünnepélyes keretek között. A részletes eredménylista a különdíjak nélkül megtalálható a VinAgora weboldalán.

A szűk szakmai körben bonyolított verseny eredményei a fogyasztók számára is fontosak. A borkedvelő nagyközönség idén is megismerheti a részletes eredményeket, és végigkóstolhatja a borversenyre nevezett összes bort. A VinAgora Borgálára június 27-én, szombaton a Boscolo Konferencia Központban kerül sor, ahol elegáns környezetben vonul fel a hűs borospalackok hosszú sora, melyekből a borkedvelők kedvükre kóstolgathatnak. Minden bor mellett megtalálható a hivatalos bírálati lap a versenyen kapott értékeléssel, így a vendégek összehasonlíthatják a borok eredményeit. Új kedvencekre bukkanhat, régi ismerősöket üdvözölhet poharaiban az, aki szereti a bort, szereti a sokszínűséget vagy egyszerűen kellemesen szeretne eltölteni egy borillatú napot több mint 500 féle nedű, és sok neves borász társaságában.

 

Belépőjegy ára elővételben 6500.-, a helyszínen 7900.- forint.

A helyszínen kristály kóstolópohár bérelhető.

 www.vinagora.hu

Kapcsolódó témák

Bár a cím ellentmondásnak látszik – valójában nem az. Két, egymással jó kapcsolatban álló pincészet mutatta be Kékfrankos borait egy kis budai borbárban. A Kóstolom borbár szerényen bújik meg a Lövőház és Káplár utca kereszteződésénél, de aki egyszer már felfedezte, nagyon valószínű, hogy vissza fog térni ide.

A borkedvelő, a borászokra csak kicsit is figyelő közönség körében könnyű kérdésnek számít, melyik az a magyar borász, aki hamarább lett külföldön „Az év borásza”, mint idehaza? A kérdést akár még a borászatának nevével is kiegészíthetnénk, valószínűleg az sem tenné nehezebbé a válaszadást.

A Békési Pálinkafőzde idén ünnepli fennállásának 35. évfordulóját. Hazánk egyik legnagyobb kereskedelmi főzdéje ez alkalommal prémium termékcsaládját új taggal bővítette, debütál a Békési Barackpálinka – derült ki a forgalmazónál, a Veritas borkereskedésben tartott tájékoztatón.

Minden eddigit felülmúló sikerrel zárult az idei – sorrendben már a XVI. Újbor és Sajt Fesztivál. A borversenyre korábban sosem látott mennyiségű, 525 minta érkezett, mutatva ezzel a fesztivál rangjának növekedését a borásztársadalomban. Megrendezésének helye is változott, a Vajdahunyad várból az Erzsébet körútra, az egykor volt Royal, ma Corinthia Hotel díszes termeibe költözött.

Miközben határozottan örvendetes tény, hogy a pezsgőfogyasztás egyre népszerűbbé válik, az itallal kapcsolatos ismeretek elterjedtségéről nincsenek ilyen kedvező adatok. Érdekes felmérés tárgya lehetne például a kérdés: hányan vannak valóban tisztában, a címben szereplő három szó értelmével?