Alsó-Ausztriának megvan a maga saját, ötödik évszaka – a BorŐsz. Augusztus közepétől november végéig jó száz borutca várja több mint nyolcszáz rendezvénnyel a vendégeket, amelyek
középpontjában a bor, a táj, az életöröm és az élvezet áll. A rengeteg magas színvonalú rendezvény mellett főleg a bort és a kulináris különlegességeket ötvöző borínyencségek állnak rivaldafényben. Válogatott, hétfogásos menüket vagy mesterszakács által a borhoz celebrált étkeket kínálnak hangulatos élő muzsikával kísérve. Akik aktívan szeretnek pihenni, különféle borkirándulásokat tehetnek, részt vehetnek a szüreteken.
A BorŐsz története
Alsó-Ausztria a maga 27.000 hektárnyi szőlőkertjével Ausztria legnagyobb borvidéke, ahol a bor régi hagyományokra tekinthet vissza. Az első szőlőket még a rómaiak telepítették mintegy kétezer évvel ezelőtt, azóta határozza meg a tájat és a kultúráját. A helyi borászokat-borásznőket immár a nemzetközi boros elitben tartják számon, a legkiválóbbak közé tartozó nedűket állítanak elő. A tájtól, talajtól és klimatikus viszonyoktól függően a leggyakoribb fajták a Zöldveltelini, a Rizling, a Fehér Burgundi, a Chardonnay, vagy az olyan nemes vörösborok, mint a Zweigelt, a St. Laurent, és az autochton borfajták, a Cirfandli és a Vöröshegyű(Rotgipfler).
A BorŐsz – Alsó-Ausztria védett márkája
Alsó-Ausztria a borhoz kapcsolódó rendezvényeket 1996-ban fogta össze és jegyeztette be a „BorŐsz” márkajelzést. A Niederösterreich-Werbung ötlete és kezdeményezése alapján 36 helyen 214 rendezvényt szerveztek, amelyek a hagyományokat, szokásokat voltak hivatottak népszerűsíteni, közelebb vinni az emberekhez. A rendezvénysorozat húsz év alatt Európa legnagyobb borfesztiválja lett, és a maga 830 kilométerével a leghosszabb bor-utcával is büszkélkedhet. Az alsó-ausztriai borutca 1500 borbarát vendéglátóhelyet kínál nyolc borvidék 150 bortermelő helységében.
Pincesorfesztiválok, pincelátogatások, borkirándulások, borfutóversenyek, szüretek – a sokszínű programban minden korosztály megtalálja a magának való szórakozást.
További információk, felvilágosítás, időpontok a programokhoz, fesztiválokhoz magyar nyelven:
Web:www.also-ausztria.info
Mail: informacio@neo.co.at
Bár a cím ellentmondásnak látszik – valójában nem az. Két, egymással jó kapcsolatban álló pincészet mutatta be Kékfrankos borait egy kis budai borbárban. A Kóstolom borbár szerényen bújik meg a Lövőház és Káplár utca kereszteződésénél, de aki egyszer már felfedezte, nagyon valószínű, hogy vissza fog térni ide.
A borkedvelő, a borászokra csak kicsit is figyelő közönség körében könnyű kérdésnek számít, melyik az a magyar borász, aki hamarább lett külföldön „Az év borásza”, mint idehaza? A kérdést akár még a borászatának nevével is kiegészíthetnénk, valószínűleg az sem tenné nehezebbé a válaszadást.
A Békési Pálinkafőzde idén ünnepli fennállásának 35. évfordulóját. Hazánk egyik legnagyobb kereskedelmi főzdéje ez alkalommal prémium termékcsaládját új taggal bővítette, debütál a Békési Barackpálinka – derült ki a forgalmazónál, a Veritas borkereskedésben tartott tájékoztatón.
Minden eddigit felülmúló sikerrel zárult az idei – sorrendben már a XVI. Újbor és Sajt Fesztivál. A borversenyre korábban sosem látott mennyiségű, 525 minta érkezett, mutatva ezzel a fesztivál rangjának növekedését a borásztársadalomban. Megrendezésének helye is változott, a Vajdahunyad várból az Erzsébet körútra, az egykor volt Royal, ma Corinthia Hotel díszes termeibe költözött.
Miközben határozottan örvendetes tény, hogy a pezsgőfogyasztás egyre népszerűbbé válik, az itallal kapcsolatos ismeretek elterjedtségéről nincsenek ilyen kedvező adatok. Érdekes felmérés tárgya lehetne például a kérdés: hányan vannak valóban tisztában, a címben szereplő három szó értelmével?