A budapesti Vodka Show-nak pár hónapon belül lesz egy állomása Párizsban, majd Münchenben és folynak már a tárgyalások koreai megjelenésről is. Annyi előre megállapítható róla, hogy „unikum” lesz a gasztronómiai fesztiválok sorában. Pezsgővel és borral sokan foglalkoznak, a vodkával viszont – ami versenyben van „a világ legnépszerűbb itala” címért is – eddig még senki. Nem rendeztek neki fesztivált és tudomásunk szerint sehol nem jelent meg száz vodka egyszerre, egy helyszínen. A rendezők az ötletet Szocsiból merítették. Ott – pár évvel ezelőtt - egy rendezvényen huszonöt helyi vodkát kínáltak.
Arról, hogy pontosan mi is a vodka és honnan ered, pár évszázad óta folyik a vita az oroszok és a lengyelek között. Anélkül, hogy az eredet kérdését eldönteni kívánnánk, annyi megjegyezhető, hogy abban az időben, amikor vodka már kétségtelenül létezett, önálló Lengyelországról még nem beszélhetünk. Lengyel népről viszont igen – ettől kezdve mindenki foglaljon állást kedve szerint. Persze erről szó lesz a Vodka show-n is, meg arról is, hogy kinek van joga vodkát gyártani és mitől is jó a vodka? A vodkakészítés klasszikus alapszabálya ugyanis az, hogy minden olyan anyagból készíthető, aminek a keményítő-, illetve cukortartalma elég magas. Így készítenek vodkát gabonából, de burgonyából, sőt céklából és tejből is! Legutóbb már szőlőből is megpróbálkoztak vele. A legfontosabb jellemzője pedig az, hogy az eredeti alapanyag íze teljesen tűnjön el az italból. Szemben a whiskyvel és a pálinkával, ahol a gyümölcs íz és a füst íz megtartása lényeges, itt arra törekednek, hogy minél tisztább, semlegesebb legyen az, ami a pohárba kerül. Ennek ellenére azért mégis minden vodkának más íze van! Ezért lesz érdekes a sok különböző vodkát megkóstolni. Közöttük olyanokat is melyekkel csak nagyon ritkán találkozhat az „átlagos” fogyasztó.
A Vodka Show látogatására többféle lehetőség van. Kapható lesz a „sétáló” jegy, melynek ára 3990 Ft és tartozik hozzá egy ajándék kóstolópohár, egy tokhalas, kaviáros kis kóstolótál és négy kóstolójegy. A V.I. P. jegy ára 19.900 Ft és ezért már néhány orosz tájegység különlegességeit magában foglaló, ötfogásos vodkavacsorát is kap a vendég. A vacsora egy pohár Moët & Chandon pezsgővel kezdődik, kaviár formációval folytatódik, követi ezt a klasszikus orosz borscs leves, melyhez vodka és ismét egy pohár pezsgő társul. A meleg előétel a hússal töltött tészta, a pelmenyi lesz egy kis tejföllel meglocsolva. Majd a tokhal érkezik szarvasgombás burgonyapéppel, zöldségekkel és az ételsort egy vodkás, fehércsokoládé mousse zárja.
Az ételeket természetesen Oroszország egyik legexkluzívabb vodkája, a Russian Standard vodka is kíséri. Ez az ital azért különleges, mert a Ladoga-tó rendkívül tiszta vizéből készül. Alapanyaga a téli aratású búza, mely édeskés, telt ízt kölcsönöz az italnak. A gyártás során a párlatokat nyolc alkalommal kvarckristályokon át desztillálják, így nyerik különleges tisztaságát. Várhatóan ugyancsak a show egyik különlegessége lesz a Kaukázusból származó Winter Palace vodka, amit Magyarországon még nem ismer a közönség. A vize nem tóból, hanem gleccserekből származik, a gyártás során hatszoros desztillálást alkalmaznak. Bemutatkozik majd mellette még skót, vietnámi és japán vodka is. Ez egyben vitára is okod ad, mert a klasszikus vodkagyártásban fontos, hogy eltűnjenek az ízek, míg az ázsiai emberek jobban ragaszkodnak az alapanyag ízeihez.
Ma már tudjuk, milliók haltak meg az első világháború csataterein. Mivel pedig akkor még nem sejtették, hogy majd követi egy második, nem is számmal jelezték. Úgy nevezték: a Nagy Háború! Személyi és tárgyi emlékek összegyűjtésével erről a háborúról nyílik rövidesen állandó kiállítás, a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban.
A felszólítás akár mottója is lehetne a Sirha – Budapest kiállításnak, melyet először rendeztek meg Magyarországon. A világ egyik legnagyobb és legsikeresebb élelmiszer- és vendéglátóipari szakkiállítását a kőbányai vásárvárosban, a HUNGEXPO területén láthatta a közönség.
Felvitte az isten a dolgát a Rosaliának. Legalább is, ami a hirdetményét illeti, jó magasra került. A Vajdahunyad vára hídjáról tekintve lefelé hívogatja a látogatókat – immáron a pezsgő nevével is kiegészülve. Két napig a rosé borok otthona lett a Liget.
Alig egy év elteltével, ismét budapesti kiállítással örvendeztette meg művészetének kedvelőit a Tatabányán élő és dolgozó Jakobi Anna Mária. Képeinek ezúttal a IX. kerületi Lónyai utcában található eReSz Kultúrpont adott otthont.
Az Europeana Food and Drink program, valamint a Nemzetközi Magyar Fotónapok keretében fotópályázatot hirdetett a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, a Magyar Fotóművészek Szövetségével együttműködve. A nyertes alkotások kiállításon láthatók a Múzeumban, június 26.-ig.