2024. június 24. hétfő, Iván napja
Ha tél, akkor Donovaly
Révay András
2015.11.14 22:50
Persze, csak ha valóban tél van. Most nincs. Igaz – a szakemberek azt mondják – a síkságon hiába melegebb az idő az átlagosnál, a hegyekben akkor is van csapadék, tehát bizonyos magasságon felül már van hó. Végső esetben pedig készenlétben állnak a hóágyúk is.

Az idén éppúgy igaz a mondás, mint tavaly volt: Donovaly nélkül nincs téli szezonnyitás és a magyarok nélkül nincsen Donovaly – állapította meg a Szlovák Idegenforgalmi Hivatal Budapesti Képviseletének vezetője, Soňa Jelínková. Sok adat már most is azt mutatja, hogy több magyar utazott Szlovákiába, mint korábban bármikor. Az összes, külföldről érkező turista 18,64 százaléka magyar. A számok pontosak, a következtetés viszont nem. Régebben is ennyien utaztak, csak most a kedvezményeket nyújtó kártyák kiadása miatt a „zimmer-ferik” kénytelenek bejelenteni a vendégeiket. A 2015/16-os síszezon különben is az alacsony árak jegyében nyílik meg. Donovalyban 2015. december 25-ig - még dec. 25.-én is - mindössze 10 €-ért kapható a 7 órás, egész napos síbérlet.

A kedvezményekre jogosító PARK SNOW Card vendégkártyát az érkezők a síközpontba való érkezés előtt a szállásadónál rendelhetik meg, melyet a recepción, vagy az infócentrumban vehetnek át, minimum 2 éjszakás ott tartózkodás estén. A vendégeknek a kártyáért 2,20 Eurót kell fizetni, viszont a kártyával sok szolgáltatást nagyon kedvező áron kapnak. A kártya típusa függ a Donavalyban töltött éjszakák számától is, más kártyát adnak rövid tartózkodás esetén (2-4 éjszaka) és mást hosszabb tartózkodás esetén (5-7 éjszaka). Természetesen minden vendég - 6 éves kortól - megkapja a saját kártyáját, így mindenki önállóan élvezheti a kártyával járó kedvezményeket, nemcsak síeléskor, hanem a felszerelések kölcsönzésekor, valamint a sí és snowboard iskolákban, aquaparkokban is.

A magyarok növekvő érdeklődése persze érthető, ha figyelembe vesszük, hogy Donovaly közelebb van Budapesthez (200 km), mint mondjuk Nagykanizsa! A Park Snow területén összesen tizenöt kilométer lesikló-pálya van ahová két ülőlift és tizennégy „tányéros” lift viszi fel a síelőket. A síterepeket két részre osztották, van külön a kezdőknek és egy másik azoknak, akik már tudnak síelni. Az árak valóban roppant kedvezőek. Szlovákiában szinte minden síközpontban 6 éves korig ingyen síelhetnek a gyerekek, amennyiben érvényes síbérlettel rendelkező felnőttel együtt síelnek. Donovalyban úgy döntöttek, hogy szakítanak ezzel a tradícióval, az idei szezontól ott 8 éves korig síelhetnek ingyen a gyerekek! Ez az ajánlat akkor érvényes, ha a kísérő felnőtt 3-7 napos síbérletet vásárol. Ha ennél rövidebb idejűt vesz, az ingyenes gyermek síbérlet 6 éves korig vehető igénybe. Ugyanakkor a teljes szezonban, minden napra érvényes felnőtt bérlet ára is csak 200 euró, amennyiben december 25-ig megveszik a bérletet.

Már a tavalyi szezonban is nagyon kedvező fogadtatása volt az egész napos síbérlet 7 órás bérlettel való helyettesítésének. A 7 órás bérlet mellett kínálnak „órás" (2, 3, 4, 5 és 6 órás) síbérleteket rugalmas feltételekkel, melyek érvényessége a sílift kapukon történő első belépéssel indul. Ezekkel a bérletekkel a síelőknek lehetősége nyílik, hogy kombinálják a nappali és az esti síelést. Ha például 13.45-kor kezd valaki síelni, a 7 órás bérlettel akár este 20.45-ig síelhet. Természetesen továbbra is van lehetőség csak esti síelésre bérletet venni, aminek az érvényessége 16.00-tól 21.00-ig tart. De az egész, 2015/16-os szezonban érvényes, 8-órás bérlet még jobb lehetőségeket kínál. Ez a bérlet azok számára alkalmas, akik szeretik élvezni szabadságot és nem szeretik lekötni magukat egy szezonbérlet megvásárlásával. Gyakori látogatói a síközpontnak, de nem síelnek egész nap. A nyolc óra ugyanis megosztható, több részletben lehet igénybe venni, akár még este is. Átruházható, sem név sem fotó nincs rajta.

A Park Snow elnevezés egy kétnyelvű szójátékot is magában rejt. A „snow” és a snívať nagyon hasonlít egymáshoz, ez utóbbi viszont szlovákul azt jelenti: álom. Valóban, szinte álomszerű, mert itt működik Közép-Európa legnagyobb gyermek FUNPARK-ja. Ez ideális hely a síelés megtanulására. A FUNPARK-ban 9 Sunkid varázsszőnyeg (futószalagos gyermek sífelvonó) segíti, hogy a gyermekek sokkal gyorsabban, félelem nélkül, játékosan tanuljanak síelni. Továbbá van egy motoros síkörhinta, ami szintén nagy segítség a síoktatásban. A gyerekek a síoviban már 3 éves kortól tanulhatnak síelni, és főleg nekik, illetve a teljesen kezdőknek nyújt jelentős segítséget a varázsszőnyeg és a „síkörhinta”. Nem panaszkodhatnak a sífutók sem, mert őket pedig majdnem 19 kilométer hosszú, folyamatosan karbantartott pálya várja.

Jövőre, 2016. február 7-én már az ötödik alkalommal tartják Donovalyban a gyermekek számára rendezett Honda Kupa Országos Amatőr Gyermek Síbajnokságot. Az első gyermekbajnokságot 1993-ban rendezték meg Ausztriában a Semmeringen. Az előfutó ekkor dr. Jeszenszky Géza külügyminiszter volt, aki idén az unokáját is benevezi a versenyre. Ennek a rendezvénynek érdekessége, hogy csak amatőrök indulhatnak rajta, korosztályonként és nemenként – születési évek szerint- külön kategóriában. Minden rajthoz álló gyerek oklevelet kap. A kedvezményes napijegy ára 5 euró, a kísérők napijegye 12 euróba kerül. Benevezni még lehet a www.skioutlet.hu oldalon. A verseny egyik – nem is titkolt célja, hogy segítsenek a szülőknek a gyerekeket elvonni a számítógép elöl és egy kis mozgást vigyenek az életükbe.

Kapcsolódó témák

Megtartotta 2017. évi közgyűlését a Magyar Lovas Szövetség Díjlovagló Szakága. Lássuk be, ez a hír így, önmagában, túlzottan nagy érdeklődésre nem tarthat számot. Tíz – találomra megkérdezett – ember közül valószínűleg kilenc azt sem tudná, miről van szó! A dolog akkor válik érdekesebbé, ha a sportok oldaláról nézve vesszük figyelembe Magyarország adottságait.

Mínusz tíz fok van és már leesett a hó a Tátrában. Lehet síelni menni. A helyi szakértők, akik a hegység növényzetének állapotából következtetést tudnak levonni, egy magashegyi virág nyílásából arra a megállapításra jutottak, hogy az idén hideg, kemény tél várható a Tátrában.

Az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban szinte már megszokott eseménynek számít, hogy időről-időre kiállítással hívják fel a figyelmet egy kitűnő sportemberre. Az első emeleti Mácsai Galériában most Martinek Jánosról nyílt kiállítás, mely szeptember 22-ig ingyenesen látogatható. A következő, ősszel, majd Illovszky Rudolfnak állít emléket.

A Magyar Ökölvívó Szövetség április 1-én lezajlott közgyűlésén teljes tisztújításra került sor. Változás következett az Ellenőrző Bizottság, az Elnökség tagjai és az elnök személyében. Első hivatalos sajtótájékoztatójukon sok részletet mondtak el terveikről, megvalósításuk lépéseiről.

2016.06.09 23:12

Bár az indulásig, július 14-ig még egy bő hónap van hátra, megtartotta első sajtótájékoztatóját a Magyar Vitorlás Szövetség. A 48. Kékszalag Erste World Nagydíj jócskán tartogat érdekességeket. Erre a versenyre ugyanis egész Európa figyel, hagyománya és rangja van.