2024. május 25. szombat, Orbán napja
Halászfaluból világváros
Révay András
2014.09.16 21:08
Megtartotta őszi tájékoztatóját a JTB Hungary, a „Japánspecialista”. E jelző jogosságában valószínűleg senki nem kételkedik majd, ha kínálatukat – akár csak futólag – áttekinti.

 Nem kell az utazási iroda csődjétől tartani azoknak, akik a JTB szolgáltatásait veszik igénybe – mondta el Csabai Ferenc, az üzletfejlesztésért felelős menedzser és állítását számokkal is alátámasztotta. Méretét tekintve a JTB a 3.-4. legnagyobb iroda a világon, összesen 27 ezer alkalmazottat foglalkoztatnak, 370 értékesítő irodájukból 16 van Európában. Pénzügyi hátterük biztos, mert a cégben a Japán Állami Bank is komoly részvénycsomagot birtokol. A JTB Hungary a tizedik éve dolgozik Magyarországon. Japánon kívül – egy nemzetközi hálózat segítségével - Ázsia más részeire is szerveznek utakat, de a tapasztalataik azt mutatják, hogy Japán egyre kedveltebb cél a magyarok körében, utazzanak akár egyénileg, akár csoportosan. Persze nem árt, ha tisztában vagyunk azzal, hogy a japánok magasabb életszínvonalon élnek, azért az árak ott mások. Van, ami drágább, van, ami olcsóbb, mint amit várnánk. A közlekedés drágább, de például a világ legolcsóbb McDonald’s étterme Tokióban van.

Ha már Tokióról esett szó – folytatta Jámbor Aliz – nyugodtan nevezhetjük az ellentétek városának. Az egykori halászfaluból lett óriási világváros, ahol 13 millióan élnek, nem számítva a turistákat. Nagy összegeket fektetnek az idegenforgalmi szolgáltatások fejlesztésébe, 2020-ig az Olimpiáig, szeretnék a turisták számát megduplázni. Az utazókban – köztük a magyarokban is – igen sok a kérdés. Tartanak a zsúfoltságtól, miközben Tokióban rengeteg kis kert, magányos szentély van, ahová csendben vissza lehet vonulni. Gyakran kérdezik: lehet-e ott mást enni a halon kívül? Igen, a japán konyha nagyon változatos és nem az ételek a legdrágábbak. Tokiót meg lehet nézni két nap alatt, de jobb, ha az embernek van rá egy hete, esetleg egy hónapja, de még jobb, ha egy egész éve!

Persze, ha már egyszer elmegyünk Japánba, érdemes rá annyi időt szánni, hogy néhány más helyet is megnézhessünk. Sokak számára az első helyen áll a Fuji-hegy, melyről a japánok azt tartják: „Legalább olyan bolond, aki egyszer sem mászta meg, mint az, aki kétszer!” Különösebb edzettség nem kell hozzá, de alkalmas ruházatra és cipőre szükség van. Tokióból autóbusz visz a Hakone Nemzeti Parkba, a hegy látogatói központjába, majd onnan tovább felfelé az 5. állomáshoz. Akik jobban szeretik a kényelmet, a hegymászás helyett választhatják a hajókázást az Ashi tavon, majd a kabinos felvonózást a Komagatake-hegyre. Innen is autóbusz visz vissza Tokióba.

Japán télen is érdekes. A február 7-én induló kilencnapos körutazást most először szervezi meg az iroda. A Miyuki (mély hó) nevű út résztvevői Tokióba érkeznek és a harmadik napon, busszal indulnak tovább Naganoba. A város adott otthont 1998-ban a Téli Olimpiának, de nem csak a sportlétesítményei nevezetesek. Itt található a legelső buddhista szobor, melyet Japánban felállítottak. A legemlékezetesebb mégis talán a Jigokudani Majompark lesz. Itt közelről látható, ahogy a hómajmok nagy élvezettel vesznek forró fürdőt a hőforrás tavában. Sajnos csatlakozni hozzájuk és velük együtt fürödni nem lehet, de a visszaúton a szállodába, egy közeli „onsen”-ben a vendégek is megmártózhatnak.

Kin Péter, az iroda utazási tanácsadója azt is elmondta, a csoportok  nem túl nagyok, 10-15, ritkábban 25 személyesek. Van viszont olyan lehetőség is, ahol mindenki egyénileg, maga építi fel a programját, az iroda csak a megszervezés terhét veszi le az utazó válláról. Természetesen ilyenkor az indulás is tetszőleges időpontban történhet. Arra is felhívta a figyelmet, hogy Japánban az utazás során a legnagyobb érték nem az útlevél, hanem a vasúti bérlet. Elvesztése esetén semmi módon nem pótolható! Érdemes tehát vigyázni rá, mert a Japan Rail Pass az egész országban, még a szuperexpresszre is érvényes. Megvásárolni viszont csak Japánon kívül lehet, mert ezt a kedvezményes jegyet kifejezetten a turisták számára hozták létre.

Az őszi Japán felfedezéséhez a november 11-én induló Kinoha (falevél) körút kínál kitűnő alkalmat. Sokak szerint a juharfa-levelek látványa ilyenkor vetekszik a tavaszi cseresznyevirágzással. A program része Kamakura, a 13 méternél magasabb, 93 tonnás – egykor aranyozott – bronz ülő Buddha szobor megtekintése és Yokohama felkeresése is. A csoport tagjai a shinkansennel mennek át Kiotóba, Japán kulturális fővárosába. Felkeresik a város legszebb látnivalójának tartott Aranytemplomot, egy fakultatív kirándulás keretében pedig eljuthatnak Osakába és Narába is. Az itteni park 1200 szabadon kószáló őz lakhelyéül szolgál.

Aki mégis inkább a tavaszt és a híres cseresznyevirágzást választaná, induljon a Sakura körúttal 2015. március 25-én Budapestről Osakába. A  programban itt is szerepel Kiotó, majd Hirosima, az Atombomba Emlékmúzeuma, melynek megrázó élményét egy szép park oldja fel. A városból a szuperexpressz Hakonéba viszi az utasokat, ahol az éjszakát egy hagyományos japán „ryokan”-ban töltik. Az utazás és a többfogásos vacsora fáradalmait a helyszíni gyógyfürdőben pihenhetik ki. Az út Tokióban ér véget, melynek megismerésére négy nap áll rendelkezésre. Akinek a márciusi indulás túl korai, az majd az április 16-án induló Tsubaki (krizantém) nevű körúttal járhatja végig ugyanezt. Július közepén nyári körút is lesz, melynek érdekessége, hogy ilyenkor egy kétnapos túra keretében a tetejéig megmászható a Fuji-hegy. A túrázók egy éjszakát a hegyen töltenek.

www.japanspecialista.hu

Kapcsolódó témák
2015.12.03 11:26

Noha Japánról mindenkinek a cseresznyevirágzás és a tavasz jut eszébe – nem érdemtelenül –, a szigetországban a tél is igazán hangulatos. Fürdőző, hósipkás hómajmok, jég- és hószobrok, forró és gőzölgő fürdők a téli tájakon. Mindez téged is vár, ha szereted a kalandokat és a nem szokványos kikapcsolódást. De pontosan mit is várhatsz a hóba burkolózott szigetországtól? Válogattunk néhány képet, hogy bemutassuk neked a Japán tél esszenciáját.

Nehéz feladatra vállalkozott a Koreai Idegenforgalmi Hivatal (KTO), a JTB Hungary, a Lotte Hotels & Resorts és a Turkish Airlines, amikor a Koreai Kulturális Központba meghívott idegenforgalmi szakembereknek megpróbálták egy estére idevarázsolni Koreát.

2015.10.19 10:08

Vulkánok, onsen fürdők és látványos hőforrások várják a Japán harmadik legnagyobb szigetére, Kyushura utazókat, akik a nagyvárosok után szeretnék megismerni az ország vidéki részét is. A sziget esszenciája mindannak, ami Japán: évezredes fürdőkultúra, természetközeli mindennapok és vidéki romantika.

Senkinek sem újdonság, hogy Japán – különösen az európaiak számára – szinte tömve van titokzatos kulturális kincsekkel, történelmi emlékekkel, melyek régmúlt korok emlékét idézik a némi fantáziával megáldottak szeme elé. Íme ezek közül öt, melyeket az UNESCO is a világörökség részévé választott.

2015.06.03 12:49

Japán? Tokió, Kiotó, Oszaka, Okinava, Hirosima; nagyvárosok telis-tele híresebbnél híresebb látnivalóval és izgalmas programokkal. De tudod, mi van még Japánban? Eldugott kisvárosok, melyek a nagyok árnyékában csendben meghúzódva őrzik a több száz éves japán tradíciókat, a természetközeli, egyszerre „kint is, bent is” épületeket, a szamurájok és gésák ősi, legendákkal teli világát.