2024. május 26. vasárnap, Fülöp és Evelin napja
Búcsúzzunk borral!
Utazónet
2014.08.28 23:22
Búcsúztassuk a nyarat az évszak utolsó napjain – hívja vendégeit a „Borháló” angyalföldi üzlete. Augusztus utolsó napjaiban a Nagy-Somló, Észak-Balaton és Eger vidékének boraiból kínálnak kóstolót, egyelőre még kevéssé ismert pincészetek boraiból.

Ne ijesszen el senkit, hogy a kóstolóra kínált borokat műanyag palackok rejtik és igaz ez az állítás a boltban kapható, sok más borra is. Szó sincs arról, hogy az országnak már több városában is sikerrel működő kereskedelmi hálózat a bor névre egyáltalán nem méltó „kannás” szörnyűségeket árulná. Így kívánná behálózni a gyanútlan vásárlót. A „Borháló” egy viszonylag fiatal cég, ahol a megszokottnál nagyobb, másfél literes üvegekben és a kétliteres műanyag flakonokban nagyon is valódi, kiváló minőségű borokat találunk, közülük nem is egynek a címkéjén nemzetközi sikerekkel büszkélkedő pincészetek, borászok nevei olvashatók.

Az angyalföldi üzlet vezetője, Kozma Róbert a titokba is beavat. Az üzletlánc filozófiájának lényege, hogy nagyobb mennyiségben kedvezőbb áron kaphatják meg a borokat a vásárlók. Ezekben a palackokban a borok számottevően olcsóbbak, mintha a hét decisekben vennék őket. Kizárólag magyar borokat árulnak, szinte minden történelmi borvidékről. A mostani hétvége bemutatóján Nagy Somlóról egy Olaszrizling, egy Furmint, a Csopaki Borvidékről a négyhektáros Madaras Pincészetből Királyleányka és Sauvignon Blanc, az egri Varsányi Pincészetből pedig két rosé szerepel. Ezek a Borháló teljes kínálatában újdonságnak számítanak. A kóstoló célja éppen az, hogy megtudják, hogyan fogadja őket a borkedvelő közönség. Időponti megkötés sincs. Pénteken vagy szombaton, amikor éppen ráérnek, bejöhetnek, és szabadon kóstolhatnak. Hasonló kóstolókat kéthetente rendeznek. Erről a regisztrált vásárlókon kívül tudomást szerezhetnek a „Borászportál”, a XIII. kerületi „ittlakunk.hu” és a Borháló saját honlapjának olvasói is.

Bár a kóstoló ideje alatt szinte egymásnak adták a kilincset az érdeklődők, azért volt alkalmunk arra, hogy egy kicsit a borokról is elbeszélgessünk. A dörgicsei medencében működő Madaras Pince a tájra jellemző és a talajviszonyoknak leginkább megfelelő szőlőfajtákkal foglalkozik. A Balaton-felvidék különleges éghajlatának és vulkanikus talajának köszönhetően az itt termett szőlő íze jellegzetes. A Királyleányka savakban gazdag, hosszú ízvilágú, mégis könnyed, balatoni bor. Fröccsnek is ideális. A Sauvignon pedig – mely igazi nemzetközi fajta, szinte mindenhol megtalálható – itt elveszti tucat-jellegét és sajátos jegyekkel gazdagodik.

Barcza Bálint pincészetéből is két bor – az Olaszrizling és a Furmint - érkezett a kóstolóra. Mindkettő a Somló-hegy bazaltjára jellemző, testes, tüzes, ásványos, savas karakterű száraz bor. Az „ásványos” kifejezés a borok világában kevéssé járatosaknak nem mond sokat, de jól megvilágítja a lényeget, ha az „enyhén fémes” kifejezést is használjuk. Ugyancsak igaz, ha azt mondjuk, hogy az ilyen borok teltebb ízűek. A somlói borok közül a Juhfark a legismertebb, de azt sokan nem kedvelik, mert még keményebb, savasabb. Ezek teljesen mások, jóval kellemesebbek.

Ugyancsak két borral képviselteti magát a kóstolón az Egri Borvidéken, Verpeléten dolgozó Varsányi Pincészet. Mind a kettő rosé. A világosabb, roppant finom, kifejezetten virágos illatával hívja fel magára a figyelmet. Merlot – Kékfrankos – Zweigelt – Blauburger Cuvée. Félszáraz, ennél fogva inkább a hölgyek kedvence. A másik, a sötétebb színű, egy Merlot – Kékfrankos cuvée, viszont már teljesen száraz. Fontos jó tanács a vásárlóknak, hogy a rosét mindig hidegen kell fogyasztani, 7 – 8 fokon vagy még hidegebben is lehet. Ekkor adja ki igazán a frissességét, gyümölcsösségét, így élvezhető a legjobban. Tárolni sem nagyon érdemes őket, különösen most, hiszen Márton-napra már biztosan megérkeznek az újak. A félszáraz inkább társaságba, „bulizós” bornak ajánlható, a másik viszont valódi Jolly Joker. Beszélgetéshez éppúgy jó, mint mondjuk egy tejfölös, paprikás ételhez. Érdemes megkóstolni.

www.borhalo.com

Kapcsolódó témák

Zalakarosról azért mindenkinek mégis csak a fürdő jut először eszébe. Bár a város már 750 éves múltra tekint vissza, a fürdő ennél sokkal fiatalabb. A gyógyvizet 1962-ben találták meg, a vízkincsre épült fürdő – akkor még csak két medencével – 1965-ben nyílt meg. Azóta többször is bővítették, fejlesztették.

Felbecsülhetetlen értékű régi fotográfiák kerültek elő – szinte véletlenül a Képzőművészeti Egyetem szekrényeiből. A Művészeti Gyűjtemény rendezésekor megtalált XIX. századi felvételek egy részét most kiállításon lehet megtekinteni az Egyetem Andrássy úti épületében.

Zalakaros neve gyógyfürdőjéről vált ismertté az országban. Ugyanakkor a településen élők sokat tesznek azért, hogy a látogatóknak a fürdésen túl, többet is nyújtsanak. Az elmúlt években a szolgáltatások folyamatosan bővültek úgy, hogy az a fiataloknak, a gyermekes családoknak és az idősebbeknek is kielégíthesse az igényeit.

Szokatlan, a nézőt elgondolkodásra késztető képekből nyílt kiállítás Budapesten, a második kerületi Vízivárosi Galériában. A külföldön és idehaza egyaránt jól ismert, Munkácsy- és Mednyánszky-díjas festőművész, Végh András alkotásai március 22-ig láthatók.

Nyáron sincs hangos diszkó, jól lehet pihenni, menekülni a város zajából a természet csodáihoz. Egy helyszín, mely olyan értékekkel bír, mint a közeli Kis-Balaton, a gyógyvíz, a Kápolnapusztai Bivalyrezervátum, a nyugodt, virágos kisvárosi idill, a galamboki horgásztó, vagy a garabonci Garabonciás Farm. Ezt mindet, egyetlen szóval is ki lehet fejezni: Zalakaros.